Muraturi asortate cu ghimbir si gutui

Muraturi asortate cu ghimbir si gutui din: sfecla rosie, conopida, gogonele, morcovi, radacina de ghimbir, gutuie, telina, ceapa rosie, usturoi, otet, apa, sare grunjoasa, zahar, frunza de dafin, boabe de piper, boabe de mustar.   Ingrediente: 1 sfecla rosie 1 conopida mica 6 gogonele 3 morcovi 1 radacina de ghimbir de 8-10 cm 1 gutuie […]

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie

Dulceata de caise si capsune

Dulceata de caise si capsune din: capsune, caise, zahar, gelfix. Ingrediente: 1 kg căpșune 1 kg caise 1 kg zahăr 1 plic Gelfix extra   Mod de preparare: Speli fructele și le lași să se scurgă în strecurătoare. Îndepărtezi codițele căpșunelor și sâmburii caiselor, pe care apoi le tai în cubulețe. Într-o cratiță emailată cu […]

Bulion de rosii traditional

Bulion delicios de rosii cu miere

Bulion delicios de rosii cu miere din: rosii, miere. Ingrediente: 10 kg roșii aproximativ 10 linguri miere   Mod de preparare: Speli roșiile, le cureți de cotoare și le treci prin separatorul de semințe și coji sau treci cantități mici printr-o sită. Torni sucul obținut într-o oală mare sau în 2-3 vase mici. Fierbi sucul […]

Reteta zilei: Dulceata de portocale

Dulceata de portocale din: portocale, zahar, rom.     Ingrediente: 4 portocale 1,5 pahar de zahar 2 linguri de rom       Mod de preparare: Spalati bine portocalele si razuiti coaja de la 1.5 portocale, apoi stoarceti sucul. Curatati restul portocalelor si feliati miezul. Intr-o cratita adaugati sucul si zaharul si fierbeti la foc […]

Compot delicios de piersici

Compot delicios de piersici din: piersici, zahar, apa, salicilat, rom.   Ingrediente: 5 kg piersici 1 kg zahăr 5 pahare apă 1 linguriță (5 g) salicilat 100 g rom   Mod de preparare: Alegi fructe tari, pe care le speli și le tai în jumătăți, îndepărtându-le sâmburii. Fierbi zahărul împreună cu apa la foc mediu, […]

Gogoşari şi vinete în oţet

Gogoşari şi vinete în oţet din: gogosari, vinete, usturoi, frunze de telina, patrunjel, masline, otet, sare, apa, zahar, sare grunjoasa, hrean. Ingrediente: 5 kg gogosari mijlocii si sanatosi 3 kg vinete mai mici 1 catel de usturoi 1 frunza de telina 1 patrunjel 1 masline pentru fiecare gogosar otet sare pentru saramura: 4 cani (250 […]

Jeleu cu menta si mar

Jeleu cu menta si mar din: menta proaspata, cidru, mere acrisoare, zahar gelifiant, suc de lamaie. Ingrediente: 60 g menta proaspata 250 g cidru 300 g mere acrisoare 1 kg zahar gelifiant sucul de la 1 lamaie   Mod de preparare: Speli bine menta, o opăreşti cu 500 ml apă cloco­tită şi o laşi acoperită […]

Borş din corcoduşe

Borş din corcoduşe din: corcoduse, apa, aspirina. Ingrediente: 4 kg corcoduse crude 4 l apa 1 conservant (1 aspirina) la 500 ml bors   Mod de preparare: Corcodusele spalate bine le fierbi in apa pana se desfac de pe samburi. Le lasi apoi sa se raceasca si le strecori printr-un tifon. Torni borsul obtinut in […]

Zacusca de gogosari cu ardei gras si masline

Zacusca de gogosari cu ardei gras si masline din: gogosari, ardei gras, ceapa, ulei, masline, bulion, sare, piper.   Ingrediente: 2 kg gogoșari 2 kg ardei gras 1 ½ kg ceapă 400 ml ulei 250 g măsline mici 3 linguri bulion sare piper     Mod de preparare: Coci ardeii și gogoșarii pe flacără sau […]

Reteta zilei: Dulceata de caise si piersici

Ne aflam in plin sezon al caiselor si piersicilor, asa ca o dulceata delicioasa din aceste fructe parfumate si pline de savoare este la indemana oricui. Dulceata de caise si piersici va da un gust deosebit deserturilor dumneavoastra si la micul dejun va fi de asemenea apreciata de catre toti membrii familiei.   Ingrediente: 1,5 […]

Reteta zilei: Dulceata de caise cu samburi

Dulceata de caise cu samburi – Aduceti-va aminte iarna trecuta cat de dor v-a fost de gustul parfumat al caiselor si cat de mult ati asteptat sa se coaca. Ca sa nu mai patiti ca anul trecut, faceti-va o rezerva serioasa de borcane cu dulceata de caise, la care adaugati miezul samburilor de caise.   […]

Dulceaţă de ardei iute – reteta gustoasa

Dulceaţă de ardei iute – reteta gustoasa din: ardei iute, otet de mere, zahar tos. Ardeii iuți conțin antioxidanți, cum ar fi capsaicina, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și la reducerea riscului de boli cronice. Capsaicina din ardeiul iute poate ajuta la reducerea inflamației și poate oferi beneficii pentru persoanele cu […]

Dulceata de piersici cu lamaie – usor de preparat

Dulceata de piersici cu lamaie din: zahar, zeama de lamaie, piersici, apa.   Ingrediente: 1 kg zahar zeama de la 2 lamai 1 kg piersici 200 ml apa   Mod de preparare: Speli, cureţi piersicile, le scoţi sâmburii, le tai felii, le stropeşti Ai zeama de lămâ­ie şi le laşi. Pui 200 ml de apă […]

Dulceata de ghimbir

Dulceata de ghimbir din: radacina de ghimbir, mar, zahar, apa. Ingrediente: 500 g radacina de ghimbir curata 1 mar 250 g zahar 250 ml apa   Mod de preparare: Ghimbirul curăţat îl tai după prefe­rinţă. La fel procedezi şi cu mărul. Pui într-un vas ghimbirul, zahărul mărul şi apa. Aşezi la fiert, la foc mic, […]

Reteta zilei: Dulceata de visine si pepene galben

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne gandim o clipa cat de buna poate sa fie combinatia de visine cu pepene galben! Aroma pepenelui galben se impleteste cu cea a visinelor intr-o dulceata delicioasa pe care o puteti servi in orice moment, dar mai ales in anotimpul rece.   Ingrediente: 1 kg […]

Grapefruit marmelade

Marmelada delicioasa de portocale (varianta)

Marmelada delicioasa de portocale din: portocale, zahar, coaja de portocala. Ingrediente: 12 portocale 700 g zahar coaja de la 4 portocale     Mod de preparare: Cureţi portocalele de coajă şi de partea albă. Desfaci fe- liuţele şi le zdrobeşti cu blen- derul. Pui un vas la foc mic şi torni zahărul, piureul şi coa­ja […]

Dulceata de cirese amare cu zeama de lamaie

Dulceata de cirese amare cu zeama de lamaie din: cirese, zahar, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg de cirese, fara samburi 1 kg zahar zeama de la 2 lamai   Mod de preparare: Ciresele le pui imrepuna cu zaharul intr-un vas. Misti vasul (nu amesteci ca sa nu strivesti fructele) din cand in cand si […]

Dulceata de afine cu zeama de lamaie

Dulceata de afine cu zeama de lamaie din: afine, zahar, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg de afine 500 g zahar zeama de la o lamaie   Mod de preparare: Aşezi într-un vas afinele, adaugi zahărul şi zeama de lămâie. Laşi la macerat aproximativ 2-3 ore. Pui la foc şi ţii până când afinele îşi […]

Castraveciori murati cu hrean

Castraveciori murati cu hrean din: castraveti, sare grunjoasa, hrean, usturoi, tarhon, marar, otet. Ingrediente: 4 kg castraveti 8 linguri sare grunjoasa 4 radacini hrean 4 catei de usturoi 1 legatura mare tarhon 8 fire marar uscat 250 ml otet   Mod de preparare: Se prepara o saramura: se amesteca 4 linguri de sare cu 4 […]

Reteta zilei: Dulceata de afine

Dulceata de afine: Afinele sunt cunoscute pentru proprietatile lor curative, un medicament natural pentru cei ce le consuma. Daca doriti sa pastrati aroma si savoarea afinelor si dupa ce vara a trecut, atunci nu ezitati sa preparati aceasta delicioasa dulceata de afine.   Ingrediente: 1 kg afine 750 g zahar 1 lamaie 200 ml apa […]

Reteta zilei: Dulceata de visine

Gustul dulce, usor acrisor si aroma delicata au facut ca visinele sa fie numite vedetele verii. Pentru a duce aceste bucurii si in timpul iernii va invitam sa incercati dulceata de visine preparata cu fructe proaspat culese si fara conservanti.   Ingrediente: 1 kg visine fara samburi 1 kg zahar       Mod de […]

Reteta zilei: Compot de cirese cu nectarine

Daca nu ati incercat niciodata combinatia de nectarine si cirese va invitam sa pregatiti acest compot si veti avea parte de cele mai placute si aromate momente.   Ingrediente: cirese necatrine zahar apa     Mod de preparare: Nectarinele se spala, se taie in felii groase inlaturandu-se samburele. Ciresele se spala foarte bine si se […]

Reteta zilei: Gem de cirese

Gem de cirese din: cirese, coaja de lamaie, suc de lamaie, zahar.   Ingrediente: 1 kg cirese fara samburi coaja rasa de la 1 lamaie Sucul de la 2 lamai 1 1/2 – 1 3/4 cani de zahar       Mod de preparare: Clatiti bine ciresele. Puneti intr-un castron. Jumatate din cirese le taiati […]

Reteta zilei: Compot de cirese

Dupa ce v-ati saturat sa mancati cirese proaspete, ar fi bine sa pregatiti si cateva borcane de compot de cirese pentru iarna. Boabele de cirese mari si carnoase impreuna cu siropul dulce vor fi un deliciu pentru familia dumneavoastra.   Ingrediente: cirese zahar apa       Mod de preparare: Ciresele se spala foarte bine […]

Visine murate

Visine murate din: visine, otet alb, apa, zahar, sare grunjoasa, cuisoare. Ingrediente: 900 g visine 590 ml otet alb de 5% 590 ml apa 7 linguri zahar 3 linguri sare grunjoasa 8 cuisoare     Mod de preparare: Se spală şi se aleg numai acele fructe întregi. într-o cratiţă se pun la fiert oţetul, apa, […]

Reteta zilei: Dulceata de cirese

Pe drept vorbind, dulceata de cirese este numita dulceata verii de catre majoritatea pofticiosilor. Pe o felie de paine cu unt sau ca umplutura pentru clatite, dulceata de cirese ocupa un loc de cinste in preferintele noastre.   Ingrediente: 1,5kg cirese fara samburi 1 kg zahar sucul de la o lamaie     Mod de […]

Reteta zilei: Gem de capsune si banane

Aparitia capsunelor este o bucurie pentru noi toti, iar in combinatie cu bananele, rezulta o reteta de gem de la care nimeni nu poate sa se abtina. Gem de capsune si banane din: capsune, banane, zahar, sare de lamaie. Ingrediente: 1kg capsune 2 banane 1 kg zahar sare de lamaie     Mod de preparare: […]

Jeleu de visine cu rom

Jeleu aromat de visine

Jeleu aromat de visine din: visine, zahar, lamai, apa, cardamom.   Ingrediente: 2 kg visine 2 kg zahar 2 lamai 1 pahar cu apa (60-100 ml) 12 capsule de cardamom   Mod de preparare: Se golesc vişinele de sâmburi, într-o cratiţă mare, se pun la fiert vişinele cu suc de lămâie şi 1 pahar cu […]

Dulceata de visine si cirese

Dulceaţă de cireşe si vişine

Dulceaţă de cireşe si vişine din: cirese, visine, zahar, mere, suc de lamaie, coniac. Ingrediente: 1,8 kg cirese (de preferinta negre) 500 g visine 1,2 kg zahar 2 mere 2 linguri suc de lamaie 100 ml grand Marnier (coniac cu aroma de portocale)   Mod de preparare: Se scot samburii de la virese si visine. […]

Reteta zilei: Mix de legume murate

Mix de legume murate din: ridichi, ardei gras, morcovi, castraveti, pastai de fasole verde, otet, zahar, sare, seminte de mustar, apa.   Ingrediente: 1 legatura ridichi cate 1 ardei gras rosu, portocaliu si galben 1 legatura morcovi 2-3 castraveti pastai de fasole verde 1 ceasca otet 6 linguri de zahar 3 linguri de sare 2 […]

Reteta zilei: Dulceata de cirese albe

Dulceata de cirese albe este una dintre cele mai aromate si fine dulceturi. Pentru a pastra aroma si culoarea cireselor albe aveti mai jos o metoda de conservare a fructelor care la prima vedere pare migaloasa, dar este usor de realizat. Urmati cu atentie pasii descrisi in reteta si veti obtine o dulceata deosebita de […]

Reteta zilei: Compot de visine

E luna visinelor asa ca nu ratati ocazia sa preparati compot de visine pentru ca stim ca iubiti aceste fructe si ar fi pacat sa nu duceti gustul lor usor acrisor si parfumat pana tarziu in iarna.   Ingrediente: visine zahar apa     Mod de preparare: Visinele se spala foarte bine si se pun, […]