retete

Rețetă de castraveți murați în saramură

Rețetă de Castraveți Murați în Saramură din: castraveti, apa, sare grunjoasa, otet de vin alb, usturoi, boabe de mustar, boabe de piper, frunza de dafin, coriandru, seminte de chimen, frunze de visin. Castraveții murați în saramură sunt o gustare tradițională apreciată în multe culturi din întreaga lume, cu rădăcini în antichitate. Saramura, o soluție salină […]

Murături asortate în oțet

Murături asortate în oțet din: castraveti, morcovi, gogosari, conopida, apa, otet de mere, sare, zahar, usturoi, boabe de mustar, piper, frunza de dafin, ardei iute. Această rețetă de murături asortate în oțet este o modalitate delicioasă de a conserva și savura legumele proaspete pe tot parcursul anului. Ingrediente: 1 kg de legume asortate (castraveți, morcovi, […]

Gogosari crocanti in otet

Gogosari crocanti in otet din: gogosari, otet de vin, apa, zahar, usturoi, foi de dafin, boabe de piper, sare, seminte de mustar, seminte de coriandru. Acești gogoșari au un gust minunat și pot fi savurați ca un aperitiv sau ca un ingredient în diverse feluri de mâncare. Ingrediente: 1 kg gogoșari roșii sau verzi 750 […]

retete

Gogoșari aromati în oțet

Gogoșari aromati în oțet din: gogosari, otet de vin, zahar, apa, vin alb, usturoi, sare, boabe de piper, boabe de coriandru, mustar, foi de dafin, cimbru, rozmarin, coaja de portocala.   Ingrediente: 1,5 kg de gogoșari proaspeți și tari 1,5 litri de oțet de vin alb sau oțet alb 2 căni de zahăr 2 căni […]

retete

Dulceața de Aronia

Dulceața de Aronia din: aronia, zahar, apa, suc de lamaie, coaja de lamaie. Dulceața de aronia este o rețetă delicioasă și sănătoasă care utilizează fructele de aronia, cunoscute și sub numele de coacăze negre. Aceste fructe mici și bogate în antioxidanți au devenit populare datorită beneficiilor lor pentru sănătate, iar dulceața de aronia este o […]

retete

Dulceața de mere cu esență de vanilie

Dulceața de mere cu esență de vanilie din: mere, zahar, apa, suc de lamaie, coaja de lamaie, scortisoara, pastaie de vanilie. Dulceața de mere este o rețetă tradițională care se regăsește în multe culturi din întreaga lume. Merele au fost cultivate timp de mii de ani și, odată cu descoperirea metodei de conservare a dulciurilor […]

Castraveți murați în oțet și sare

Castraveți Murați în oțet și Sare din: castraveti, apa, otet, sare, usturoi, frunze de dafin, boabe de piper negru, seminte de mustar, zahar. Murăturile reprezintă legume sau fructe care sunt conservate prin procesul de fermentare sau marinare într-o soluție de apă, sare și uneori oțet. Muraturi – Beneficiile muraturilor pentru sanatate   Ingrediente: 1 kg […]

Ardei iuți murați în oțet

Ardei Iuți Murați în Oțet din: ardei iuti, otet alb, apa, sare, zahar, usturoi, boabe de piper negru, frunza de dafin. Această rețetă simplă de ardei iuți murați în oțet este perfectă pentru a adăuga o notă picantă oricărei mese. Ingrediente: 500 g de ardei iuți proaspeți sau conservați (puneți accent pe alegerea ardeilor în […]

Compot

Compot de piersici

Compot de Piersici din: piersici, zahar, apa, lamaie, cuisoare. Compotul de piersici este o modalitate delicioasă de a păstra aroma și prospețimea piersicilor pentru mai mult timp.   Ingrediente: 1 kg de piersici proaspete sau congelate (puteți folosi și piersici conservate în sirop dacă doriți o opțiune mai rapidă) 1 cană de zahăr (sau ajustați […]

Dulceață de ardei iute

Dulceață de Ardei Iute din: ardei iute, zahar, apa, suc de lamaie, sare. Dulceața este o rețetă inedită, care combină dulceața de la zahăr cu iuțeala ardeilor.   Ingrediente: 200 grame de ardei iute (puteți ajusta cantitatea în funcție de cât de picantă doriți dulceața) 300 grame de zahăr 200 ml apă Sucul de la […]

retete

Zacuscă tradițională

Zacuscă tradițională din: ardei copti, vinete, ceapa, rosii, ulei de floarea soarelui, usturoi, sare, piper.   Ingrediente: 1 kg de ardei copti (gogoșari sau kapia) 500 g de vinete coapte 500 g de ceapă 500 g de roșii 200 ml de ulei de floarea soarelui 4-5 căței de usturoi Sare și piper după gust   […]

retete

Gem de Smochine fara Zahar

Gem de Smochine fara Zahar din: smochine, suc de lamaie, extract de vanilie, scortisoara, apa. Smochinele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina K, vitamina B6, potasiu, magneziu, calciu și fier. Aceste substanțe nutritive contribuie la menținerea sănătății oaselor, a sistemului imunitar și a echilibrului hidric al […]

Zacuscă de legume tradițională

Zacuscă de legume tradițională din: vinete, ardei capia, rosii, ceapa, pasta de tomate, ulei vegetal, sare, piper. Zacușca este o rețetă tradițională românească, cunoscută și apreciată pentru aromele intense și pentru modul său versatil de a fi servită. Ingrediente: 2 kg vinete 1 kg ardei capia 500 g roșii 500 g ceapă 200 g pastă […]

retete

Castraveți murați de vară – reteta simpla si gustoasa

Castraveți Murați de Vară din: castraveti proaspeti, usturoi, apa, otet alb, sare, zahar, boabe de piper negru, seminte de mustar, frunza de dafin, cimbru. Ingrediente: 1 kg de castraveți proaspeți 2-3 căței de usturoi 1 litru de apă 250 ml de oțet alb (6% aciditate) 2 linguri de sare 1 lingură de zahăr 1 linguriță […]

retete

Zacuscă cu aromă de busuioc

Zacuscă cu aromă de busuioc din: ardei rosii, vinete, ceapa, usturoi, ulei de floarea soarelui, rosii, pasta de tomate, busuioc, sare, piper, otet de vin rosu. Această zacuscă este o delicatesă gustoasă, perfectă pentru a fi savurată pe tot parcursul anului. Ingrediente: 2 kg de ardei roșii 1 kg de vinete 500 g de ceapă […]

Muraturi – Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Muraturi – Beneficiile muraturilor pentru sanatate.  Murăturile reprezintă legume sau fructe care sunt conservate prin procesul de fermentare sau marinare într-o soluție de apă, sare și uneori oțet. Acest proces nu doar prelungește durata de viață a alimentelor, dar creează și un gust caracteristic și o textură diferită față de legumele proaspete. Iată câteva aspecte […]

retete

Zacuscă cu Vinete

Zacuscă cu Vinete din: vinete, ardei grasi, ceapa, morcovi, rosii, pasta de tomate, ulei vegetal, sare, piper, zahar, patrunjel, cimbru.   Ingrediente: 4-5 vinete mari 2-3 ardei grași (roșii sau galbeni) 2 cepe mari 2 morcovi mari 400 g roșii tocate sau pasate 2 linguri paste de tomate 100 ml ulei vegetal Sare și piper […]

retete

Gem de Prune Delicios

Gem de Prune Delicios din: prune coapte, zahar alb, suc de lamaie, scortisoara. Ingrediente: 1 kg prune coapte și dezosebite 400 g zahăr alb sau după gust Sucul de la o lămâie O linguriță de scorțișoară (opțional) Mod de preparare: Spală bine prunele, taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Pune prunele tăiate într-un vas potrivit […]

retete

Zacuscă de vinete cu ciuperci

Zacuscă de Vinete cu Ciuperci din: vinete, ciuperci, ardei capia, ceapa, rosii, ulei de masline, usturoi, sare, piper, boia de ardei dulce, otet balsamic. Această zacuscă de vinete cu ciuperci este o variantă delicioasă și sănătoasă a rețetei tradiționale. Ingrediente: 3 vinete mari 200 g ciuperci (șampinioni sau alte tipuri de ciuperci preferate) 2 ardei […]

retete

Marinata de ciuperci

Marinata de ciuperci din: ciuperci, vinegreta.   Ingrediente: 250 gr ciuperci 150 ml vinegreta, dupa preferinta     Mod de preparare: Curatati si spalati ciupercile, adaugati intr-o cratita si turnati peste vinegreta. Gatiti la foc potrivit 15 minute. Lasati sa se raceasca si depozitati la rece inajnte de servire. Serviti cu salata sau friptura, dupa […]

retete

Roșii cu țelină și ardei

Roșii cu țelină și ardei din: rosii coapte, telina, ardei gras, aspirina, sare, zahar. Ingrediente: 5 kg roşii bine coapte 5 ţeline mari fără frunze 3 kg ardei gras 10 aspirine 300 g sare 150 g zahăr   Mod de preparare: Se spală roşiile, ardeii şi ţelina se curăță. Toate se macină cu maşina de […]

retete

Gogosari umpluti cu morcovi si telina

Gogosari umpluti cu morcovi si telina din: varza, morcovi, telina, ceapa, ardei gras, ulei, foaie de dafin, cimbru, marar, piper macinat, sare, otet, gogosari. Ingredinte: 1 1/2kg. varza 200 gr. morcovi si telina 150 gr. ceapa 100 gr. ardei gras 150 ml ulei o foaie de dafin frunze de telina cimbru marar 1/2 lingurita de […]

Dulceaţă de căpșuni și dovlecei

Dulceaţă de căpșuni și dovlecei: din: capsuni, dovlecei, zahar, lamaie.   Ingrediente: 500 g căpșuni 500 g dovlecei mici 700 g zahăr 1 lămâie   Mod de preparare: Dulceaţă de căpșuni și dovlecei: decojesc dovleceii și se taie pulpa cubulețe; se așază într-o cratiță. spală căpșunile rapid printr-un jet de apă rece. Se scurg, se […]

retete

Ghiveci de vinete

Ghiveci de vinete din: vinete, ceapa, ardei grasi, gogosari, ulei, usturoi, rosii, sare.   Ingredinte: 3 kg. vinete 1/2 kg. ceapa 1 kg. ardei grasi 1 1/2 kg. gogosari 700 ml ulei o capatina de usturoi 3 kg. rosii sare   Mod de preparare Se coc vinetele, se curata si se lasa sa se scurga. […]

retete

Sos de ceapa cu gogosari

Sos de ceapa cu gogosari dini: ceapa, ardei gras sau gogosari, cimbru, piper, foi de dafin, suc de rosii, sare, zahar. Ceapa conține compuși antioxidanți precum quercetina, sulfura de dialil și antocianine, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și riscul de boli cronice. Conținutul ridicat de vitamina C și compuși […]

retete

Salata de vinete cu gogosari

Salata de vinete cu gogosari din: vinete, gogosari, otet, ulei, zahar, sare. Ingredinte: 3 kg vinete 3 kg gogosari 250 ml.otet 250 ml ulei 250 gr zahar 2 linguri sare     Mod de preparare Se coc vinetele si gogsarii, se pun la scurs, se toaca, se pun intr-un vas mare si se amesteca cu […]

Pește prăjit marinat

Pește prăjit marinat din: baby hering, masline verzi, baby morcovi, ceapa rosie, piper boabe, sare, ienibahar, foi de dafin, otet, apa, ulei, faina. Ingrediente: 500 g pește (baby hering) 200 g măsline verzi umplute cu anșoa 150 g baby morcovi 2 cepe roșii 1 linguriță piper boabe mozaic sare 5 boabe ienibahar 4 foi de […]

retete

Vinete cu ardei capia si rosii

Vinete cu ardei capia si rosii din: vinete, ardei capia, rosii, ulei de masline, usturoi, faina, ienibahar, sare, piper, otet, foi de dafin, patrunjel. Ingrediente: 3 vinete 2 ardei capia 2 roșii mari 1 ceașcă ulei de măsline 3 căței de usturoi 1 ceașcă făină ienibahar sare piper 1 linguriță oțet foi de dafin pătrunjel […]

Gem de zmeură cu ghimbir

Gem de zmeură cu ghimbir din: zmuera, ghimbir, miere. Usor de preparat si foarte gustos.   Ingrediente: 4 kg zmeură 50 g ghimbir 2,5 kg miere     Mod de preparare: Gem de zmeură cu ghimbir: curăță și se spală zmeura. Se pregătește un vas în care se pune zmeura, se adaugă mierea peste ea, […]

retete

Salata pentru friptura cu mustar dulce

Salata pentru friptura cu mustar dulce din: gogosari, ulei, mustar dulce, sare, zahar, otet, piper, foi de dafin. Ingredinte: 5 kg gogosari 450 ml ulei 400 g mustar dulce 1 lingura sare 1 lingura zahar un pahar 200-250 g otet piper foi dafin     Mod de preparare Se spala gogosarii, se desfac si se […]

retete

Salata pentru iarna cu vinete si ardei capia

Salata pentru iarna cu vinete si ardei capia din: vinete, ardei capia, masline, otet, ulei, sare, boabe de piper, zahar. Ingrediente: 3 kg vinete 3 kg ardei capia sau gogoșari 250 g măsline rondele ½ cană oțet 1 cană ulei 2 linguri sare 1 linguriță boabe de piper 50 g zahăr sau după gust   […]

retete

Ardei umpluti cu varza alba

Ardei umpluti cu varza alba din: ardei grasi, varza alba, morcov, patrunjel, telina, sare si otet. Ingredinte: 15-20 ardei grasi 1 varza alba 1 morcov patrunjel telina sare otet     Mod de preparare Se aleg ardei grasi, fara urme de loviri, se taie in jurul coditei un capacel si se curata de seminte. citeste […]