Reteta zilei: Gem de capsuni

Gem de capsuni din: capsuni, zahar, mar, suc de lamaie.   Ingrediente: 2 1/4 cani capsuni 2/3 cana zahar 1 mar ras 1 lingura suc de lamaie     Mod de preparare: Intr-o cratita medie puneti la foc capsunile, zaharul si marul. Fierbeti timp de 20 de minute, amestecati constant. Adaugati apoi sucul de lamaie […]

Reteta zilei: Gem de cirese cu vanilie

Gem de cirese cu vanilie din: cirese, zahar, suc de lamaie, unt, esenta de vanilie.   Ingrediente: 1 kg cirese spalate, tocate 2 cani de zahar ½ ceasca suc de lamaie ½ lingurita de unt 1 lingura esenta de vanilie   Mod de preparare: Intr-o tigaie mare combinati ciresele, sucul de lamaie, zaharul si untul. […]

Jeleu delicios de struguri

Jeleu delicios de struguri din: struguri, apa, zahar tos, zeama de lamaie, gelatina.   Ingrediente: un kilogram de struguri 2 treimi de cana de apa 400 g zahar tos 3 linguri de zeama de lamaie 80 g pectina lichida sau un pliculet de gelatina         Mod de preparare: Puneţi strugurii şi apa […]

Gem de rosii

Gem de rosii din: ulei de masline, ghimbir, usturoi, otet de cidru de mere, scortisoara, chimion, cuisoare. Ingrediente: 2 linguri de ulei de masline un sfert de cana de ghimbir tocat marunt 4 catei de usturoi pisati un sfert de cana de otet de cidru de mere 3 bete de scortisoara 6 rosii carnoase fara […]

Muraturi englezesti – Piccalilli

Muraturi englezesti din: otet de vin, otet de malt, ardei kapia, zahar tos, seminte de mustar, turmeric, anason, faina de porumb, apa, sare, frunza de dafin, ceapa de apa, morcovi, conopida. Ingrediente: 300 ml otet de vin 150 ml otet de malt un ardei kapia taiat julienne 175 g zahar tos 25 g pudra de […]

Muraturi coreene – Kimchi

Muraturi coreene din: varza chinezeasca, sare de mare, otet de orez, pasta de chili, usturoi, praf de ardei iute, ghimbir, ceapa verde. Ingrediente: un kilogram de varza chinezeasca 2 linguri de sare de mare o treime de cana de otet de orez 3 linguri de pasta de chili o lingura de usturoi pisat 2 linguri […]

Umplutură de marmeladă

Marmelada de fructe de padure

Marmelada de fructe de padure din: fructe de padure, seminte de chia, suc de mere, zeama de lamaie, sirop de artar.   Ingrediente: 2 cani de fructe de padure 3 linguri de seminte de chia jumatate de cana de suc de mere proaspat o lingura zeama de lamaie o lingura de sirop de artar   […]

Zacuscă cu mere

Zacusca de morcovi si mere

Zacusca de morcovi si mere din: rosii, morcovi, mere, gogosari, ardei iute, usturoi, ulei, otet, zahar, aspirina, sare. Ingrediente: 2,5 kg roşii 1 kg morcovi 1 kg mere curăţate 1 kg gogoşari 3-4 ardei iuţi 2 căpăţâni de usturoi 1 pahar ulei 1 pahar oţet 1 pahar zahăr 4-5 aspirine sare   Mod de preparare: […]

Zacusca de ardei

Zacusca de ardei din: ardei capia, morcovi, bulion, rosii in bulion, ceapa, patrunjel verde, piper, sare si ulei. Ingrediente: 1 kg ardei capia sau gogosari 2 morcoi rasi 2-3 linguri cu bulion 1 cutie cu rosii in bulion 4 cepe 1 legatura patrunjel verde piper sare ulei   Mod de preparare: Pune ardeii la copt […]

Stavrid marinat

Stavrid marinat din: piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, sare, otet. Ingrediente: 1 kg stavrid piper boabe boabe de muştar câte două foi de dafin sare de murături 1l oţet     Mod de preparare: Cureţi peştele, îl speli şi înlături capetele. Aşezi peştele în borcane, cu piper şi boabe de muştar. Fierbi […]

Ciuperci brune umplute cu salam de pui

Ciuperci brune în oţet balsamic

Ciuperci brune în oţet balsamic din: ciuperci, usturoi, frunze de dafin, rozmarin, busuioc, otet balsamic, sare, ulei de masline, capere si ardei iute.   Ingrediente: 1 kg ciuperci champignon 4 catei de usturoi 4 frunze de dafin 4 crengute rozmarin proaspat 1 legatura busuioc 100 ml otet balsamic sare 4 linguri ulei de masline 1 […]

Reteta zilei: Peltea de gutui

Peltea de gutui – Gutuia este un fruct gustos si aromat si singurul de la care nu se arunca nimic. Dupa ce ati facut dulceata de gutui v-au ramas cojile si cotoarele din care puteti obtine o delicioasa peltea de gutui. Ingrediente: cojile si cotoarele care v-au ramas de la dulceata de gutui 3-4 mere […]

Reteta zilei: Dulceata de gutui pentru iarna

Dulceata de gutui pentru iarna din: gutui, apa, zahar, lamai, portocala, zahar vanilat. Este una dintre cele mai parfumate si aromate dulceturi, cu un gust unic si o culoare deosebita care ne incanta pe toti. Desi necesita putina munca, dulceata de gutui nu trebuie sa lipseasca din camara noastra. Ingrediente: 1,5 kg gutui 1 litru […]

Reteta zilei: Gem de ananas

Gem de ananas din: ananas, apa, zahar si suc de lamaie.   Ingrediente: 1 ananas 1 cana de apa 2 cesti de zahar Suc de lamaie     Mod de preparare: Curatati ananasul si taiati bucati. Se incalzeste tigaia. Adaugati ananasul si apa. Lasati la foc mediu pentru 20 de minute. Se amesteca frecvent. Adaugati […]

retete

Muraturi: Legume murate umplute

O reteta delicioasa de legume murate cu: ardei gras, varza alba, radacina de telina, rosii, morcovi, ardei gras rosu, usturoi, patrunjel, otet, sare, zahar. Ghebe murate Muraturi ca la mama acasa Trucuri si modalitati de preparare a muraturilor     Ingrediente: 1.500 g ardei graşi verzi o varză medie albă o rădăcină de ţelină două […]

Reteta zilei: Gogonele in ulei

O reteta savuroasa de Gogonele in ulei din: gogonele, ulei de masline, seminte de mustar, praf de turmeric, ardei iute si sare.   Ingrediente: 8-10 gogonele 1 lingura ulei de masline extravirgin 1 lingurita de seminte de mustar 1/2 lingurita praf de turmeric 2 ardei iuti verzi, proaspeti sare dupa gust     Mod de […]

Dulceata de pepene rosu

Dulceata de pepene rosu din: miez de pepene rosu, zahar tos, lamaie si esenta de vanilie. Ingrediente: 2,5 kg miez de pepene rosu 1,5 kg zahar tos 1 lamaie 1 fiola de esenta de vanilie   Mod de preparare: Speli pepenele si-l tai in opt. Cureti semintelde si coaja si portionezi apoi in bucati cat […]

Zacusca gustoasa de dovlecei

Zacusca gustoasa de dovlecei din: dovlecei, ceapa, ardei gras, ulei, pasta de tomate, suc de rosii, zahar, foi de dafin si boabe de piper.   Ingrediente: 2 kg dovlecei fragezi 4 kg dovlecei mari 1 kg ceapa 4 kg ardei gras (sau gogosari) 500 ml ulei 200 g pasta de tomate 200 ml suc de […]

Muraturi

Ardei iuti marinati

Ardei iuti marinati: ardei iuti, otet de vin alb, apa, zahar, sare grunjoasa, piper boabe si foi de dafin. Ingrediente:  1 kg ardei iuti 500 ml otet de vin alb 1 l apa 5 linguri zahar 1 lingura si jumatate sare grunjoasa, neiodata 1 lingurita piper boabe 2 foi de dafin       Mod […]

Gem de prune uscate

Reteta zilei: Gem de prune uscate

O reteta de Gem de prune uscate din: prune uscate, zahar, apa si vanilie.   Ingrediente: 300g prune uscate fara samburi 100g zahar 150 ml apa vanilie   Mod de preparare: Intr-o cratita se amesteca prunele cu zaharul, iar apoi se adauga apa. Se fierb 30 minute pana cand compozitia se ingroasa. In tot acest […]

Ardei umpluti cu varza

Ardei umpluti cu varza din: ardei gras, varza alba, morcov, frunze de telina, hrean, boabe de piper, apa si sare grunjoasa. Ingrediente: 7 kg ardei gras 6 verze albe 1 kg morcov frunze de telina hrean boabe de piper apa dupa necesitate sare grunjoasa, neiodata (in proportie de 1 lingura la 1 litru de apa) […]

Gogosari în otet

Gogoşari în oţet

O reteta delicioasa de Gogoşari în oţet din: gogosari, otet, apa, sare, zahar, ienibahar, piper si foi de dafin. Ingrediente: gogoşari oţet apă sare zahăr ienibahar piper foi de dafin   Mod de preparare: Se spală gogoşarii, se taie codiţele, se înţeapă şi se pun în borcane. Oţetul se diluează cu apă, în felul următor: […]

Zacusca cu morcovi si vinete

Zacuscă cu morcovi si vinete

O reteta savuroasa de Zacuscă cu morcovi si vinete din: vinete, ardei grasi, ceapa, morcovi, rosii, ulei, sare si piper. Ingrediente: 6 vinete 50 ardei grasi un kg ceapa 100 g morcovi doua kg rosii 500 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Se coc vinetele şi ardeii. Ardeii se taie fîşii. Ceapa se […]

retete

Dulceaţă din fructe de soc

Dulceaţă din fructe de soc din: fructe de soc, zahar, apa si suc de lamaie.   Ingrediente: 1 kg fructe de soc 1 kg zahar 150 ml apa 3 linguri suc de lamaie   Mod de preparare: Rupi fructele de soc negre de pe crenguţe, le trecii printr-un jet de apă rece şi laşi jumătate […]

Peltea de cirese

Peltea de cirese

O reteta delicioasa de peltea din: cirese, zahar, mere. Ingrediente: 1,5 kg cireşe 1 kg zahăr 1 kg mere     Mod de preparare: Se fierb 20 de minute merele curăţate de coa­jă, dar cu sâmburi cu tot. Apoi se lasă să se scurgă foarte bine. Această zeamă (lără pulpa fructului, deci merele fierte nu […]

Gem delicios de caise

Gem delicios de caise din: caise, zahar, apa, baton de vanilie. Ingrediente: 3 kg caise bine coapte 1,5 kg zahăr 2 pahare apă 1 baton de vanilie (sau 3 plicuri de zahăr vanilat)   Mod de preparare: Se spală caisele, se  scurg bine, se rup în două, se scot sâm­burii şi se acoperă cu zahăr. […]

Gem de prune şi corcoduşe cu ghimbir, rom si scortisoară

Gem de prune şi corcoduşe cu ghimbir, rom si scortisoară din: prune, corcoduse, zeama de lamaie, zahar, scortisoara, ghimbir si esenta de rom. Ingrediente: 1 kg prune 1 kg corcoduse galbene si rosii zeama de la 1/2 lamaie 700 g zahar 1 lingurita scortisoara 1/2 lingurita rasa praf de ghimbir 1 fiola esenta de rom […]

Zacusca de gogosari si popinci

Zacuscă de gogonele

Zacuscă de gogonele din: gogonele, ardei gras, ulei, marar, patrunjel, zahar si sare.   Ingrediente: un kg gogonele, un kg ardei gras (sau gogoşari), 100 ml ulei, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o linguriţă de zahăr, sare.   Mod de preparare: Gogonelele se spală şi se dau prin maşina de tocat. La […]

Dovleac aromat

Dulceata de dovleac si portocale

O reteta savuroasa de Dulceata de dovleac si portocale din: dovleac, portocale, zahar, vanilie si apa. Ingrediente: 3 kg dovleac 5 portocale 1,5 kg zahar 2 batoane de vanilie 100 ml apa   Mod de preparare: Curăţă dovleacul de coajă şi taie-l cubuleţe. Spală portocalele, şterge-le şi decojeşte-le. Taie cojile în felii subţiri şi opăreşte-le […]

Dulceata de rubarba

Dulceata de rubarba din: rubarba, zahar, ghimbir si zeama de lamaie.   Ingrediente: 8 cesti cu rubarba taiata cubulete 6 cesti cu zahar 5 linguri cu ghimbir tocat fin 4 linguri cu zeama de lamaie       Mod de preparare: Intr-o cratiţă, pune cubuleţele de rubarbă. Presară zahărul, ghimbirul şi zeama de lămâie. Lasă […]

Passata de roşii

Passata de roşii din: rosii, usturoi, ulei de masline, zahar, sare si piper. Ingrediente: 1 kg de rosii, taiate in jumatati sau sferturi 6 catei de usturoi, taiati pe jumatate 1 lingura ulei de masline 1 lingurita de zahar sare piper   Mod de preparare: Pune roşiile, usturoiul şi uleiul de măsline într-o cratiţă, la […]

Dulceata de morcovi cu lamaie

Dulceata de morcovi cu lamaie din: morcovi, zahar, lamai si coniac. Ingrediente: 1 kg morcovi 4 cani cu zahar 4 lamai 4 linguri cu coniac   Mod de preparare: Feliază morcovii şi pune-i într-o cratiţă. Acoperă-i cu apă şi fierbe-i până devin moi. Zdrobeşte-i cu ajutorul unui blender sau trece-i printr-o sită deasă. Peste piureul […]