Compot de fructe uscate

Compot de fructe uscate

O reteta simpla de compot de fructe uscate din: coaja rasa de portocala, suc de portocala, miere, scortisoara, cuisoare, fructe uscate, suc de lamaie, lamaie si musli. Ingrediente: coaja rasă de la  portocală 300 ml suc proaspăt de portocală 1-2 linguri miere, opţional 1 baton de scorţişoară 6 cuişoare 300 g fructe uscate, diverse, cum […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere cu stafide

O retete simpla de compot de mere cu stafide din: mere acrisoare, lamaie, zahar si stafide. Ingrediente: 800 gr mere acrişoare 1 lămâie 2 linguri de zahăr stafide   Mod de preparare: Merele le tăiem bucăţele mărunte şi le punem în vas împreună cu zahărul, sucul de lămâie şi stafide­le. Acoperim vasul şi îl încălzim […]

Dulceata de pere cu cuisoare

Dulceata de pere cu cuisoare

  O reteta gustoasa de dulceata de pere, zahra, apa, cuisoare si lamaie. Ingrediente: 1 kg pere 1 kg zahăr 500 ml apă 2 cuişoare 1/2 lămâie     Mod de preparare: Pui la fiert la foc mic apa şi zahărul. Cureţi perele de coajă, le tai rondele subţiri şi le îndepărtezi cotorul şi seminţele. […]

Morcovi de iarna

Morcovi de iarna

Se curăţă, se taie felii ca tăiţeii, se pun în tigaie cu 1-2 linguri de unt sau untdelemn, se acoperă şi se scutură mereu. Când sunt pe jumătate prăjiţi, se face un sos de zahăr cu 3-4 bucăţele şi se toarnă peste morcovi; se pune şi sare. Se servesc bine scăzuţi.         […]

Hrean cu otet

Hrean cu otet

Radeţi hreanul pe râzătoare şi, pentru ca să nu fie prea iute, ţineţi- l la un loc cald, sau stropiţi cu puţină zeamă caldă, ppoi puneţi oţet pe dân­sul înainte se a-l servi. Puteţi pune niţel zahăr într-însul sau, în loc de zahăr, untdelemn şi sare. Se mai face şi cu ou bătut, îngroşându-se cu […]

Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

O reteta simpla de zacusca de ghebe cu ardei kapia si ceapa din: ghebe, ceapa, ardei kapia, morcovi, untdelemn, suc de rosii, sare, piper, dafin si usturoi. Ingrediente: 5 kg ghebe un kg ceapă două kg ardei kapia doi morcovi untdelemn suc de roşii concentrat sare piper dafin usturoi   Mod de preparare: Ghebele, curatate […]

Zacusca de fasole

Zacusca cu fasole si ardei

O reteta simpla de zacusca cu fasole din: fasole alba, ceapa, ardei, morcovi, untdelemn, sare si piper. Ingrediente: două kg fasole albă un kg ceapă 500 g ardei 500 g morcovi 400 ml untdelemn sare piper   Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se pune să fiarbă în apă suficientă. Când a […]

Zacusca manastireasca

Zacusca manastireasca

O reteta de zacusca manastireasca din: vinete, ardei sau gogosari, zahar, otet, untdelemn, sare si facultativ cativa catei de usturoi. Ingrediente: 12 vinete mari 30 ardei sau gogoşari o cană de zahăr o cană de oţet două căni de untdelemn sare facultativ: câţiva căţei de usturoi   Mod de preparare: Se coc legumele, se curăţă, […]

Ciuperci in saramura

Reteta Ghebe la otet

O reteta de ghebe la otet din: ghebe, sare, piper boabe, dafin, otet si usturoi pisat.   Poate te intereseaza si: Ciuperci in otet cu rozmarin si piper Ciuperci in otet Ciuperci brune în oţet balsamic Ciuperci la otet   Ingrediente: 5 kg ghebe sare piper boabe coriandru dafin 500 ml oţet pentru servit: usturoi […]

Zacusca gradinareasca

Zacusca gradinareasca

  Ingrediente: un kg roşii 250 g gogoşari 200 g ardei kapia un morcov o ceapă mai mare 2-3 căţei de usturoi 50 g untdelemn o lingură cu zahăr o lingură de sare   Mod de preparare: Roşiile se fierb şi se trec prin sită cu grijă, să nu iasă decât sucul, şi se dau […]

Tarhon la sare

O reteta simpla de tarhon la sare din: crengute de tarhon si sare. Ingrediente: crenguţe de tarhon sare         Mod de preparare: Se aleg crenguţele de tarhon să fie sănătoase, eventual se elim­ină partea mai fibroasă, şi se spală bine cu apă. Se usucă răsfirate pe un şervet, se aşază în borcan, […]

Zacusca de smochine

Zacusca de ciuperci de padure

O reteta simpla de zacusca de ciuperci de padure din: ciuperci de padure sau de cultura, ceapa, gogosari, untdelemn, sare, boabe de piper si foi de dafin. Ingrediente: un kg ciuperci de pădure sau de cultură un kg ceapă un kg gogoşari două căni de untdelemn sare boabe de piper foi de dafin   Mod […]

Vinete impanate la otet

Vinete impanate la otet

O reteta de vinete impanate, la otet din: vinete, morcovi, telina, frunze de patrunjel si de telina, cozi de telina, ardei verzi, usturoi sare, si otet. Ingrediente: 8-10 vinete sănătoase, potrivit de mari 4 morcovi o ţelină mică frunze de pătrunjel şi de ţelină 10-12 cozi lungi de ţelină 4 ardei verzi câţiva căţei de […]

Ciuperci la otet

Ciuperci la otet

O reteta de ciuperci la otet din: ciuperci, untdelemn, otet, foi de dafin, boabe de mustar, sare si piper boabe. Ingrediente: un kg de ciuperci albe (de câmp sau de cultură) 100 ml unt­delemn 100 ml oţet două foi de dafin o linguriţă de boabe de muştar sare piper boabe   Mod de preparare: Se […]

muraturi

Muraturi

O reteta de muraturi din: castraveti, gogonele, mere, pere, gutui, teci de fasole verde sau galbena, telina, usturoi, hrean, marar si sare neiodata. Ingrediente: castraveţi gogonele mere pere gutui teci de fasole verde sau galbenă (întregi) ţelină usturoi (în cămaşa lui) hrean mărar uscat pentru soluţia salină: o lingură de sare neio­dată (cu vârf) pentru […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete si gogosari

O reteta simpla de zacusca de vinete si gogosari din: vinete, rosii, gogosare, ceapa, untdelemn, sare si boabe de piper. Ingrediente: 3 kg vinete 3 kg roşii 2 kg gogoşari un kg ceapă un litru untdelemn sare boabe de piper   Mod de preparare: Vinetele le coci şi le laşi să se scurgă ca pentru […]

Rosii murate

Rosii murate

O reteta simpla de rosii murate din: rosii, usturoi, ardei iute, frunze de dafin, marar, apa si sare. Ingrediente: 3 kg roşii două căpăţâni de usturoi 5-6 ardei iuţi o ţelină frunze de dafin mărar pentru soluţia salină: apă şi sare   Mod de preparare: Se aleg roşii mici şi cât mai tari, se aşază […]

Castraveti taiati in otet

Castraveti murati rapid

O reteta de castraveti murati rapid din: castraveti, marar verde, marar uscat, cimbru, paine, apa, sare neiodata si aspirine sau conservant. Ingrediente: castraveţi mărar verde mărar uscat cimbru o felie de pâine pentru soluţia salină: apă sare neiodată (2 linguri rase la fiecare litru de apă) facultativ: aspirine sau conservant   Mod de preparare: Trebuie […]

Gogonele in otet

Gogonele in otet

Gogonele in otet din: gogonele, otet, zahar, sare, foi de dafin, coriandru, patrunjel, marar uscat, hrean, usturoi, boabe de struguri si sare. Poate te intereseaza si: Gogonele murate in otet Reteta zilei: Gogonele murate in otet de mere cu praf de curry Salata de gogonele pentru iarna   Ingrediente: două kg gogonele doi litri oţet […]

Gogosari la otet

Gogosari la otet

O reteta simpla de gogosari la otet din: gogosari, morcovi, boabe de struguri negri, usturoi, hrean, seminte de mustar, sare, otet si conopida. Ingrediente: gogoşari morcovi boabe de struguri negri căţei de usturoi un hrean seminţe de muştar pentru zeamă: la 4 litri de apă se pun două linguri de zahăr un vârf de cuţit […]

retete

Zacusca de vinete cu ardei si usturoi

Zacusca de vinete cu ardei si usturoi din: vinete, rosii, ceapa, ardei capia, morcov, foi de dafin, patrunjel verde, untdelemn, sare si piper boabe. Ingrediente: un kg vinete un kg roşii 200 g ceapă 5-6 ardei capia câţiva căţei de usturoi un morcov foi de dafin pătrunjel verde 50 ml untdelemn sare piper boabe   […]

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

Dulceata de dovleac turcesc

O retete foarte simpla de dulceata de dovleac turcesc cu zahar, apa si un strop de vin alb. Ingrediente: un dovleac turcesc 1/2 kg zahar 250 ml apa putin vin alb   Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se taie cubulete. Se pune la fiert la foc tare impreuna […]

Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de iarna cu fructe si nuci cu: stafide, caise uscate, migdale, suc de portocale, rodie, miere si frunze de menta. Ingrediente: 140 g curmale uscate, fără sâmbure 140 g caise uscate, înjumătăţite 140 g stafide aurii 100 g migdale dulci 600 ml suc de portocale 1 lingură apă din flori de portocal (opţional) 1 […]

Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei

O reteta de dulceata de dovlecei, zahar, lamaie si zahar vanilat. Poate te intereseaza si: Dulceaţă de rubarba Cum se prepara Dulceaţă de ardei iute (VIDEO) Dulceata de caise cu seminte de pin   Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu dovlecei tăiaţi cubuleţe 1 kg zahăr 300 ml apă 1 lămâie 2-3 pliculeţe zahăr vanilat […]

Compot

Compot de struguri

Compot de struguri din: boabe de struguri, zahar, zahar vanilinat, apa, cuisoare. Ingrediente:  un kg boabe de struguri 200 g zahăr două pliculeţe cu zahăr vanilinat pahare de apă două-trei cuişoare   Mod de preparare: Compot de struguri: Intr-o oală se pune la fiert apa în care s-au adăugat zahărul tos şi cel vanilinat. Cînd […]

Dulceata de mere

Dulceata de mere

  Ingrediente:  2,5 kg mere dulci 125 ml apă scorţişoară (baton)   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe şi se taie în patru sau în opt (în funcţie de cît sînt de mari). Se ia o cratiţă mare, i se ung perelţii cu ulei, apoi se […]

Ruladă cu gogoşari şi ghimbir

Capia asortat la borcan

Capia asortat la borcan din: ardei, otet, apa, zahar, boabe de mustar, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 250 g ardei roşu şi verde 250 ml oţet 250 ml apă 25 g zahăr 1 linguriţă boabe muştar 8 căţei usturoi sare după gust piper boabe   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de se­minţe şi nervuri, se […]

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin din: castraveti, ceapa, hrean, rozmarin, dafin, mustar, piper, sare. Ingrediente: 5 kg castraveţi 8 cepe mici (sau verzi) 2 bucăţi hrean 4 crenguţe de rozmarin 6 foi de dafin boabe de muştar piper boabe sare grunjoasă   Mod de preparare: Se aleg castraveţi mici şi proas­peţi, se spală bine şi se pun […]

Hribi murati

Hribi murati din: hribi, apa, otet, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 5 kg de hribi 500 ml apă 500 ml oţet 30 g sare piper boabe foi de dafin   Mod de preparare: curăţă ciupercile de pământ şi de resturi de frunze cu un cuţit bi­ne ascuţit. taie ciupercile mai mari în două şi apoi […]

Zacusca de cod

Zacusca de cod din: cod, morcovi, telina, albitura, usturoi, praz, masline, rosii, ulei, sare, piper, vin, patrunjel. Ingrediente: 1 kg cod 3 morcovi 1 telina 1 albitura toate taiate bare potrivite   1 legatura usturoi verde 1 fir de praz taiate marunt 100 gr masline 250 gr rosii in bulion 2-3 linguri ulei sare piper […]

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

Compot de piersici cu trandafiri

Compot de piersici cu trandafiri din: piersici, lamaie, zahar, iaurt sau branza. Ingrediente: 6 piersici mari 50 g petale de trandafiri 1 lamaie 200 g zahar pudra 750 g iaurt sau branza dulce de vaci   Mod de preparare: Cu o seara inainte, culegeti cativa trandafiri din gradina sau cumparati-i de la piata, dar cu […]

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate din: usturoi, rozmarin, ardei, boabe de piper, ulei, rozmarin. Ingrediente: 2 capatani de usturoi nou 4 foi de dafin 2 crenguţe de rozmarin 3 ardei iuti 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru 600 ml ulei de masline   Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si […]