Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de iarna cu fructe si nuci cu: stafide, caise uscate, migdale, suc de portocale, rodie, miere si frunze de menta. Ingrediente: 140 g curmale uscate, fără sâmbure 140 g caise uscate, înjumătăţite 140 g stafide aurii 100 g migdale dulci 600 ml suc de portocale 1 lingură apă din flori de portocal (opţional) 1 […]

Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei

O reteta de dulceata de dovlecei, zahar, lamaie si zahar vanilat. Poate te intereseaza si: Dulceaţă de rubarba Cum se prepara Dulceaţă de ardei iute (VIDEO) Dulceata de caise cu seminte de pin   Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu dovlecei tăiaţi cubuleţe 1 kg zahăr 300 ml apă 1 lămâie 2-3 pliculeţe zahăr vanilat […]

Compot

Compot de struguri

Compot de struguri din: boabe de struguri, zahar, zahar vanilinat, apa, cuisoare. Ingrediente:  un kg boabe de struguri 200 g zahăr două pliculeţe cu zahăr vanilinat pahare de apă două-trei cuişoare   Mod de preparare: Compot de struguri: Intr-o oală se pune la fiert apa în care s-au adăugat zahărul tos şi cel vanilinat. Cînd […]

Dulceata de mere

Dulceata de mere

  Ingrediente:  2,5 kg mere dulci 125 ml apă scorţişoară (baton)   Mod de preparare: Merele se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe şi se taie în patru sau în opt (în funcţie de cît sînt de mari). Se ia o cratiţă mare, i se ung perelţii cu ulei, apoi se […]

Ruladă cu gogoşari şi ghimbir

Capia asortat la borcan

Capia asortat la borcan din: ardei, otet, apa, zahar, boabe de mustar, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 250 g ardei roşu şi verde 250 ml oţet 250 ml apă 25 g zahăr 1 linguriţă boabe muştar 8 căţei usturoi sare după gust piper boabe   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de se­minţe şi nervuri, se […]

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin

Castraveti cu rozmarin din: castraveti, ceapa, hrean, rozmarin, dafin, mustar, piper, sare. Ingrediente: 5 kg castraveţi 8 cepe mici (sau verzi) 2 bucăţi hrean 4 crenguţe de rozmarin 6 foi de dafin boabe de muştar piper boabe sare grunjoasă   Mod de preparare: Se aleg castraveţi mici şi proas­peţi, se spală bine şi se pun […]

Ciuperci in saramura

Hribi murati

Hribi murati din: hribi, apa, otet, sare, piper, foi de dafin. Ingrediente: 5 kg de hribi 500 ml apă 500 ml oţet 30 g sare piper boabe foi de dafin   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile de pământ şi de resturi de frunze cu un cuţit bi­ne ascuţit. Se taie ciupercile mai mari în […]

Zacusca de cod

Zacusca de cod din: cod, morcovi, telina, albitura, usturoi, praz, masline, rosii, ulei, sare, piper, vin, patrunjel. Ingrediente: 1 kg cod 3 morcovi 1 telina 1 albitura toate taiate bare potrivite   1 legatura usturoi verde 1 fir de praz taiate marunt 100 gr masline 250 gr rosii in bulion 2-3 linguri ulei sare piper […]

Compot de cartofi dulci cu sirop aromat

Compot de piersici cu trandafiri

Compot de piersici cu trandafiri din: piersici, lamaie, zahar, iaurt sau branza. Ingrediente: 6 piersici mari 50 g petale de trandafiri 1 lamaie 200 g zahar pudra 750 g iaurt sau branza dulce de vaci   Mod de preparare: Cu o seara inainte, culegeti cativa trandafiri din gradina sau cumparati-i de la piata, dar cu […]

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate

Usturoi conservat cu ierburi aromate din: usturoi, rozmarin, ardei, boabe de piper, ulei, rozmarin. Ingrediente: 2 capatani de usturoi nou 4 foi de dafin 2 crenguţe de rozmarin 3 ardei iuti 1 lingurita cu varf de boabe de piper negru 600 ml ulei de masline   Mod de preparare: Se separa cateii de usturoi si […]

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare

Compot de pere

Compot de pere din: pere, apa, zahar, lamaie, scortisoara, cuisoare. Ingrediente: 1 kg pere 3 pahare apă 300 g zahăr zeama de la o lămîie o bucăţică de scorţişoară 2-3 cuişoare   Mod de preparare: Se curăţă perele de coajăşi se taie în patru; se curăţă sămînţa. Fiecare bucăţică se moaie în zeamă de lămîie. În […]

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură din: visine, morcovi, apa, vanilie, zahar. Ingrediente: 4 pahare vişine fără sîmburi 8 pahare morcovi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mici 2 pahare apă vanilie 1 kg zahăr   Mod de preparare: Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură: Se fierb morcovii pînă devin moi, se scurg şi […]

Jeleu de coarne aromat

Jeleu de coarne aromat

Jeleu de coarne din: coarne, zahar. Ingrediente: 1kg coarne 250g zahar   Mod de preparare: Se aleg coarne bine coapte si se pun la fiert cu putina apa. Cand s-au fiert, se trec prin sita. Ramane cam 250g piure de coarne care se amesteca cu zaharul si se pune din nou la foc, amestecand mereu […]

Compot

Compot de prune cu vanilie

Compot de prune din: prune, apa, zahar, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1 kg prune 0,5 l apă 300 g zahăr zeama de la o lămîie o bucăţică de vanilie baton   Mod de preparare: Compot de prune: pun la fiert zahărul şi apa. În acest timp se curăţă fiecare prună de pieliţă şi se moaie în […]

Gem de mure aromat

Gem de mure aromat

Gem de mure din: mure, zahar. Ingrediente: 3 kg de mure 1 kg de zahar   Mod de preparare: Se alege murea, se curata, se asaza într-un vas împreuna cu zaharul, în straturi alternative (un rând de mure, un rând de zahar). Se agita vasul între mâini si se lasa la foc mic, la inceput, […]

Muraturi asortate

Muraturi asortate iraniene

Muraturi asortate iraniene din: castraveti, varza, conopida, morcovi, rosii, hrean, fasole verde, ardei iute, radacina de leustean, vinete, marar, patrunjel, menta, busuioc, gogonele, usturoi, ardei gras, foi de dafin, boabe de mustar, piper negru. Ingrediente: un bidon de 5kg 2kg castraveti 1 varza potrivita 1 conopida 1kg morcovi 2 rosii potrivite 2-3 bucati de hrean […]

Compot de agrise

Compot de agrise

Compot de agrise din: agrise, zahar, apa. Ingrediente: 600 g agrişe 250 g zahăr l pahar apă   Mod de preparare Compot de agrise: Topim zahărul în apă clocotită, lăsăm să fiarbă siropul, apoi adăugăm agrişele şi le fierbem puţin. După ce se răceşte, ducem compotul la răcitor.     Pofta buna!   Compot de […]

Peltea de struguri cu gutui

Peltea de struguri cu gutui

Peltea de struguri cu gutui din: struguri, gutui, zahar. Ingrediente: 1kg struguri 500g gutui 1kg zahar   Mod de preparare: Se aleg boabele de struguri, se spala, se zdrobesc si se lasa sa se scurga pe o sita deasa. Se lasa zeama la limpezit. Se curata gutuile de puful de deasupra, se spala, se taie în […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmeladă de caise

Marmeladă de caise din: caise, zahar.   Ingrediente: 1 kg caise coapte 400 g zahăr   Mod de preparare: Se spală caisele şi se scot sîmburii. Se dau prin maşina de tocat, se amestecă cu zahărul şi se lasă la rece 2-3 ore. Se pun la fiert şi se ţin 50 min din clipa cînd […]

Gogosari in otet caramelizat

Gogosari in otet caramelizat din: gogosari, zahar, otet, sare, foi de dafin, boabe de piper, mustar, coriandru. Ingrediente: 5 kg gogosari 500g zahar 1 litru otet 1 lingurita sare cateva foi de dafin boabe de piper mustar coriandru   Mod de preparare: Spala bine gogosarii, taie-i în patru si curata-i de seminte. Pune într-o cratita […]

Vinete murate in foi de vita

Vinete murate in foi de vita

Vinete murate in foi de vita Ingrediente: vinete varza alba telina morcovi foi de vita hrean sare   Mod de preparare: Dupa ce li s-au taiat cozile, se cresteaza vinetele longitudinal, din doua taieturi incomplete, astfel incat cele patru bucati sa ramana impreuna. Vinetele se fierb intr-un clocot de apa cu putina sare, cat sa […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmeladă delicioasă de portocale

Marmeladă delicioasă de portocale Ingrediente: 4 portocale mari 1 lămîie atîta zahăr cît cîntăresc portocalele împreună cu lămîia şi apa în care au fiert apă de trei ori cît cîn­tăresc portocalele cu lămîia zeama de la o lămîie   Mod de preparare: Se spală portocalele şi lămîia. Se taie fiecare în 16 felii în lung, […]

Dulceaţă de prune verzi

Dulceaţă de prune verzi

Dulceaţă de prune verzi din: zahar, apa, prune verzi, zeama de lamaie si baton de vanilie.   Ingrediente: 1 kg zahăr 1 l apă 4 pahare umplute cu prune verzi cu sîmburele ne întărit zeama de la 1/2 lămîie 1 baton vanilie   Mod de preparare: Se pune la fiert zahărul cu apa, se curăţă […]

Compot de fructe uscate

Compot de gutui cu scortisoara

Compot de gutui cu scortisoara Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 pahare apă 1 bucăţică scorţişoară   Mod de preparare: Se curăţă gutuile de coajăşi sîmburi şi se taie felii de gro­simea unui deget. Se pun în apă rece. În acest timp se fierbe zahărul cu apa şi scorţişoara. Cînd siropul este pe […]

muraturi

Foi de viţă conservate pentru iarnă

  Mod de preparare: Se spală foile de viţă tinere, se aşază într-un vas şi se opă­resc cu apă sărată (la 1 l apă, 50 g sare). Se lasă să se ră­cească, apoi se scurge apa şi se fac rulouri din 10-15 foi de viţă aşezate una peste alta. Se pune într-un borcan un rînd […]

Coarda de struguri

Struguri marinaţi

Struguri marinaţi Ingrediente: 1 kg struguri 1 pahar oţet de 9 grade 2 pahare apă 3/4 pahar zahăr 2-6 cuişoare 1 bucată scorţişoară 1 linguriţă sare rasă   Mod de preparare: Se aleg struguri cu coaja groasăşi bobul mare, aceasta fiind condiţia esenţială. Se spală, se înlătură boabele stri­vite, lovite, pătate sau stricate. Se aşază […]

Esenţă de zarzavat pentru supă

Esenţă de zarzavat pentru supă

Esenţă de zarzavat pentru supă Ingrediente: 3 kg morcovi 2 kg ceapă 2 kg roşii 1 kg pătrunjel 5 ţeline 6 ardei graşi 1 kg varză albă 750 g sare   Mod de preparare: Tot zarzavatul se spală, se curăţă, se taie bucăţi mici şi se dă prin maşina de tocat. Se amestecă bine cu […]

Ardei conservaţi in bulion

Ardei conservaţi in bulion

Ardei conservaţi in bulion –  un deliciu tradițional care păstrează gustul proaspăt al ardeilor pe tot parcursul anului. Această rețetă simplă și gustoasă este perfectă pentru a adăuga o notă de savoare meselor dumneavoastră. Ardeii conservați sunt ideali pentru a fi serviți ca aperitiv, garnitură sau ingredient în diverse rețete. Ingrediente: Ardei gras (3 kg) […]

Gogosari la otet

Gogoşari in oţet (varianta)

Gogoşari in oţet Ingrediente: pentru fiecare kilogram de oţet de 9o 11/2 pahar apă 1 lingură cu vîrf sare 2 linguri zahăr 1 lingură miere de albine cîteva foi de dafin cîteva boabe ienibahar gogoşari tarhon   Mod de preparare: Se aleg gogoşari frumoşi, se spală, se şterg bine cu un şer­vet curat, se taie […]

Supa de vita cu perisoare de kaizer

Zarzavat uscat pentru iarnă

Zarzavat uscat pentru iarnă Ingrediente: morcovi telina pastarnac patrunjel   Mod de preparare: Se curăţă, se spalăşi se zvîntă zarzavatul. Se rade apoi pe răzătoarea de zarzavat, se pune pe o planşetă aşternută cu hîrtie albă, aşezată la un loc cu mult soare, răsfirînd zar­zavatul pe toată suprfaţa planşetei. Se ţine la soare cîteva zile […]

Ruladă cu gogoşari şi ghimbir

Gogoşari şi ardei gen bulion

Gogoşari şi ardei gen bulion Ingrediente:  1 kg gogoşari 1 kg ardei lungi roşii 300 g sare 1 g acid salicilic   Mod de preparare: Ardeii şi gogoşarii, bine spălaţi, se taie în două, se înde­părtează cotorul, se scutură de seminţe şi se dau prin ma­şina de tocat. Se amestecă bine cu sarea şi acidul […]

Suncă la saramură

Suncă la saramură

Tai şunca felii şi le aşezi într-un borcan larg la gură astfel: un rând de şuncă, un rând de căţei de usturoi, piper boabe şi foi de dafin. După ce umpli borcanul, faci o saramură (sărată să fie ca să stea oul deasupra), pe care o torn peste şuncă, astfel încât sa le acopări. Legi […]