Marinata de peste in otet

Marinata de peste in otet

Marinata de peste in otet din: peste, otet, apa, foi de dafin, ceapa, piper,ienibahar, zeama de lamaie, untdelemn, faina si sare. Ingrediente: 2 kg peşte proaspăt 1 pahar oţet 5 pahare apă 2 – 3 foi de dafin 2 cepe mari 1 praf piper 1 praf ienibahar 2 linguri zeamă de lămâie 1 ceaşcă untdelemn […]

Zacusca manastireasca

Zacuscă de vinete cu telina

Zacuscă de vinete Ingrediente:  7 kg vinete 3 kg ceapă 5 kg ardei gogoşar 4 ţeline mari sare 500 ml ulei 1 kg bulion de roşii făcut în casă   Mod de preparare: Vinetele se coc pe flacăra de aragaz, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Ceapa se taie feliuţe subţiri şi se […]

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceaţă de gutui

Dulceaţă de gutui Ingrediente: 1 kg gutui 500 g zahăr 3 linguri suc de lămâie vanilie 250 ml apă   Mod de preparare: Se aleg gutui mari, se spală, se îndepărtează cotorul şi se taie cubuleţe mici. Se pregătesc rapid, întrucât gutuile se înroşesc dacă stau mai mult timp tăiate. Se pune siropul la fiert […]

Pastă de gogoşari pentru iarna

Pastă de gogoşari pentru iarna

Pastă de gogoşari pentru iarna Ingrediente: 10 kg gogoşari 2 litri apă sare   Mod de preparare: Gogoşarii tăiaţi se fierb cu apă şi sare, apoi se dau prin sită. Pasta obţinută se mai fierbe 10 minute şi se pune în sticle.   Poftă bună!

Zacuscă cu mere

Zacuscă cu morcovi cu bulion

Zacuscă cu morcovi Ingrediente: 2,5 kg morcovi 2,5 kg ardei gogoşar 2 kg ceapă 2 ţeline mari 500 g ulei 3 linguri vegeta foaie de dafin 1 kg bulion de casă   Mod de preparare: Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoarea mică şi se înăbuşă cu apă şi ulei până se înmoaie, apoi se […]

Bulion cu miere

Suc de roşii pentru iarna

Suc de roşii pentru iarna din: rosii, sare.  Poate te intereseaza si: Bulion de rosii cu miere pentru iarna Roşii în saramură Sos pentru iarna   Ingrediente: 10 kg roşii coapte bine sare   Mod de preparare: Suc de roşii pentru iarna: Roşiile se spală bine şi se îndepărtează cotorul verde. Se dau prin maşina […]

Compot de prune renglote cu cuisoare

Compot de prune

Compot de prune Ingrediente:  1 kg prune 150 g zahăr   Mod de preparare: Se aleg prune frumoase, se spală şi se aşază în borcane. între timp, zahărul se dizolvă în apă călduţă şi se toarnă peste fructe până la 2 cm de buza borcanului. Borcanele se închid cu capace cu filet sau se leagă […]

Magiun de prune

Magiun de prune Ingrediente: 10 kg prune coapte bine 1 kg zahăr 500 g nuci mărunţite   Mod de preparare: Magiunul se prepară din fructe bine coapte. Prunele se spală bine, se scot sâmburii şi se amestecă cu zahărul. Se fierb într-un vas din inox. Pe ochiul de aragaz se pune un disc de fontă, […]

Dulceaţă de toporaşi

Dulceaţă de toporaşi

Dulceaţă de toporaşi Ingrediente: 1 kg zahăr 1,2 litri apă 1,2 kg petale şi frunze de toporaşi   Mod de preparare: Se grijesc bine petalele şi frunzele, adică se spală, se curăţă, se ciuruie .Când s-au scurs bine se pun la fiert într-o tingire, în apa clocotită, până se-nmoaie se lasă să se răcească. Se […]

Dulceata de ardei iute cu miere

Dulceaţă de aguridă

Dulceaţă de aguridă Ingrediente: 1 kg boabe aguridă mai mari 1 kg zahăr 1 litru apă 2 linguri zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Se pune apa la fiert împreună cu zahărul, să dea un sirop legat bine .Se curăţă agurida (cu un ac de siguranţă) de sâmburi şi se […]

Marmeladă de mere, gutui si pere

Marmeladă de mere, gutui şi pere

Marmeladă de mere, gutui şi pere Ingrediente: 4 kg gutui sănătoase 4 kg mere creţeşti, roşii şi tari 4 kg pere tari 6 linguri apă 4 kg zahăr (sau mai puţin, doar 2 kg, dacă vă place mai acrişoară)   Mod de preparare: Marmeladă de mere, gutui şi pere: Fructele se taie felii şi se […]

Serbet de caise

Serbet de caise

Serbet de caise Ingrediente: 1 kg zahăr tos 1 kg caise foarte coapte 10-15 sâmburi de caise 1 lămâie   Mod de preparare: Serbet de caise: Se scot sâmburii, se fierb caisele împreună cu un pahar cu apă până se lichefiază. Se storc strecoară (presa de bulion de roşii e perfectă) cât se poate ,se […]

Compot

Compot de visine dulce

Compot de visine dulce – Acest desert ușor poate fi savurat ca atare, utilizat în prăjituri sau acompaniat de înghețată. Gustul dulce-acrișor al vișinelor face din compot o alegere excelentă pentru orice ocazie, fiind și o amintire frumoasă a verilor copilăriei. Ingrediente (pentru aproximativ 4 borcane de 800 ml) 1,5 kg vișine proaspete – pentru […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere cu vanilie

Compot de mere Ingrediente: 1 kg mere tari, de toamnă 250 g zahăr 2 ceşti cu apă scorţişoară vanilie   Mod de preparare: Zahărul se pune în apă cu mirodenii, la marginea plitei, să se topească şi să fiarbă. Merele se grijesc se scoate miezul cu sâmburi, se curăţă de coajă şi se taie felii. […]

Dulceaţă de dovleac cu cardamom

Dulceata de coaja de harbuz

Dulceata de coaja de harbuz Ingrediente: 1 kg de coajă groasă de pepene verde 1 kg de zahăr 2 linguri zeamă de lămâie 1,5 litri apă   Mod de preparare: Se taie cubuleţe coaja de lubenii-ă şi se pun la fiert în apă .Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgăîn aceeaşi […]

Şerbet de vanilie

Şerbet de vanilie

Şerbet de vanilie Ingrediente: 1 kg zahăr 1/2 pahar apă vanilie   Mod de preparare: Zahărul cu vanilia şi cu apa se pun la fiert, la început la foc domol, şi după ce zahărul s-a topit, la foc iute. Cînd începe să se lege, se spală marginea vasului cu un şervet ud şi se pune […]

Ardei de umplut iarna

Ardei de umplut iarna

Ardei de umplut iarna din: ardei grasi, frunze de telina, frunze de visin, aspirina, sare. Poate te intereseaza si: Ardei umpluti cu varza pentru iarna Ardei capia pentru iarna Ardei iuti pentru iarna   Ingrediente: 10 kg ardei graşi 5 legături frunze ţelină 1 pumn plin de frunze de vişin 1 aspirină 2 la 1 […]

muraturi

Vinete in bulion pentru iarna

Vinete in bulion pentru iarna din: vinete, ardei gras, rosii, morcov, ceapa, untdelemn, usturoi, sare, frunze de telina. Poate te intereseaza si: Muraturi asortate si crocante Cum se pun muraturile (video) Retete de muraturi pentru iarna   Ingrediente: 4 vinete bine coapte 1 ardei gras 1 kg roşii 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă untdelemn […]

Bulion de rosii traditional

Bulion de rosii din: rosii, sare.   Ingrediente: 20 kg roşii sănătoase, coapte şi răscoapte 1 ceaşcă de sare           Mod de preparare: Se grijesc, se taie bucăţi.Se trec prin sită există chiar şi azi în comerţ un soi de sită-storcător care lasă pieliţa veştedă de uscată. Se pune la fiert […]

Verdeata la borcan

Verdeata la borcan

Verdeata la borcan Ingrediente: verdeaţa  mărar ori leuştean, pătrunjel ori ţelină, care vă place, cât să umple îndesat un borcan sare           Mod de preparare: Se curăţă leuşteanul (să zicem) de tulpinile mai groase (sau de toate, cum vreţi) şi se îndeasă straturi în borcan. Fiecare strat se presară cu sare. […]

Legume si fructe in otet

Legume si fructe in otet

Legume si fructe in otet Ingrediente: 1 kg ceapă roşie mică 5 căpăţâni usturoi 1 ţelină mijlocie 5 morcovi potriviţi 3 legături cimbru uscat 3 rădăcini hrean 1 legătură tulpini mărar uscat 3 mere tari 7 kg gogoşari roşii prune varză roşie mere conopidă 450g zahar 6 foi dafin 3 linguri sare   Mod de […]

Gem de macese

Gem de macese din: macese, zahar, apa. Ingrediente: 500 g măceşe roşite bine 250 g zahăr 500 ml apă   Mod de preparare: Gem de macese: curăţă măceşele de sâmburi şi de partea lânoasă Se pune apa cu zahăr la fiert şi, când a dat în clocot, se pun fructele. Totul clocoteşte încet până începe […]

Muraturi turcesti

Muraturi turcesti din: gogonele verzi, morcovi, telina, ceapa, gogosari, varza alba, conopida, boabe de mustar, boabe de piper, sare, otet, miere de albine.   Ingrediente: gogonele verzi morcovi telina ceapa gogosari varza alba conopida boabe de mustar boabe de piper sare otet miere de albine     Mod de preparare: Se curata gogonelele de saminta […]

Dulceata de vinete cu nuci

Dulceata de vinete cu nuci

Dulceata de vinete cu nuci Ingrediente: 1 kg vinete mici (de marimea unui ou) 100 gr de miez de nuca sucul de la o lamiie 800 g de zahar 500 g miere 1 baton de vanilie 1 lingurita piper ghimbir nucsoara Mod de preparare: Se curata frunzulitele verzi din jurul cozii (codita se pastreaza). Se […]

muraturi

Vegeta la borcan

Vegeta la borcan Ingrediente: 1 kg morcovi 1 kg păstârnac 1 kg pătrunjel 1 kg gogoşari 1 kg conopidă 1 kg ardei kapia pătrunjel 2 legături ţelină 2 legături 600 g sare   Mod de preparare: Se dau toate prin maşina de tocat şi se amestecă cu sare, apoi punem la borcane şi adăugăm puţin […]

Gogosari umpluti cu sos de castraveti

Gogosari umpluti cu ciuperci

Gogosari umpluti cu ciuperci din: gogosari, ciuperci, ceapa, hrean, morcov, frunze de telina, otet, apa, ulei, usturoi, zahar, piper, foi de dafin.   Ingrediente: 5 kg gogoşari 3 kg ciuperci 2 kg ceapă 100 g hrean 100 g morcov 300 g frunze de ţelină 1l oţet (9 grade) 3 l apă 200 ml ulei 200 […]

Muraturi asortate

Muraturi asortate – o alegere perfectă pentru sezonul rece, aducând o savoare proaspătă și crocantă în mesele de iarnă. Combinând legume diverse, cum ar fi castraveți, morcovi, ardei și varză, aceste murături sunt ideale pentru a însoți fripturile sau pentru a fi servite ca aperitive. Rețeta este simplă și rapidă, iar murăturile sunt gata pentru […]

Patlagele murate la borcan

Patlagele verzi in saramura

Patlagele verzi in saramura: Pe fundul unui borcan de 5 l, se aşează o tulpină de mărar uscat, 2-3 frunze de ţelină, 2-3 crenguţe de vişin, iar deasupra se aşează pătlăgele şterse bine; printre ele se aşează hrean, căţei de usturoi şi frunze de ţelină. Deasupra se pun usturoi, hrean, mărar şi cimbru. Peste ele […]

Gogosari murati felii

Gogosari murati felii

Gogosari murati felii din: gogosari, ulei, otet, apa, miere, zahar, boabe de piper, foi de dafin, sare, cuisoare, enibahar. Ingrediente: 4-5 kg de gogoşari 450-500 ml de ulei 500 ml de oţet 1 l de apă 2 linguri de miere 4-5 linguri de zahăr (250 g) 20 boabe de piper 2-3 foi de dafin 1-2 […]

Zacusca de macrou

Zacusca dietetica

Zacusca dietetica Ingrediente: 6 vinete lungi 1,5 kg ceapă 2 kg roşii 1 kg ardei 1 kg gogoşari 500 ml de ulei 2 căpăţâni de usturoi 1legătură de cimbru 1 legătură de frunze de ţelină   Mod de preparare: Se pun pe fundul cratiţei roşiile tocate fără pieliţă, ardeii, ceapa şi usturoiul. Vinetele, curăţate de […]

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati cu tarhon

Castraveti murati din: castraveti, apa, sare, piper, ardei iute, telina, morcovi, cimbru, tarhon, marar, crengute de visin, hrean, usturoi, otet si zahar. Ingrediente: 10 kg castraveţi 6 l de apă 6 linguri de sare 1 lingură de piper 1 ardei iute 1 ţelină 2 morcovi 2 crenguţe de cimbru 1 crenguţă de tarhon mărar 2 […]

Dulceaţă de prune verzi

Dulceaţă de prune

Dulceaţă de prune Ingrediente: 1 kg prune brumării 1,150 kg zahăr vanilie zeamă sau sare de lămîie   Mod de preparare: Prunele curăţate de pieliţă, se scot sîmburii pe la capete, ca pruna să rămînă întreagă, apoi se pune în apă de var limpezită, 45 minute, zahărul se pune la fiert cu 1 pahar apă […]