retete

Rosii conservate pentru iarna

Rosii conservate pentru iarna din: rosii, apa, sare. Ingredinte: rosii apa sare     Mod de preparare Pentru ca rosiile sa se pastreze intregi, se aleg bucati rotunde nelovite, carnoase, nu prea mari, coapte, dar inca tari si mai ales proaspat culese. poate iti place si: Sos de rosii pentru iarna Ele se sterg usor, […]

retete

Legume conservate pentru iarna

Legume conservate pentru iarna din: rosii, ardei gras, si ulei. Ingredinte: 5 kg. rosii 3 kg. ardei gras 1 litru de ulei       Mod de preparare Se spala separat legumele, se lasa sa se zvinta, apoi se taie in felii potrivit de subtiri. Se pregatesc sticle de 500 ml ori borcane de 400 […]

retete

Dulceață de salcam

Se spală 150 g flori de salcâm (doar petale), se fierb în 500 ml apă rece, se adaugă zeama de la ½ lămâie și 1 vârf de cuțit cardamon măcinat. Se fierb la foc mic până se înmoaie petalele, se adaugă 60 g zahăr și se mai fierb 10 min. Se adaugă 2 linguri gelfix […]

retete

Iutari marinati

Iutari marinati din: iutari, otet, apa, sare grunjoasa, morcov, ceapa rosie, foi de dafin, piper boabe mozaic, frunze de patrunjel. Ingrediente: 500 g iuțari 1 ceașcă oțet 4 cești apă 1 lingură sare grunjoasă 1 morcov 1 ceapă roșie foi de dafin piper boabe mozaic frunze de pătrunjel     Mod de preparare: Cureți și […]

Vinete cu ardei si rosii

Vinete cu ardei si rosii din: ardei, vinete, rosii. Ingredinte: 15 ardei 4-5 vinete 1 kg rosii     Mod de preparare Ardeii rosii sint mai gustosi. Se pot intrebuinta si 2-3 gogosari. Se coc separat ardeii, vinetele si rosiile. Rosiile se coc la cuptor atit cit sa se moaie putin. Toate se curata de […]

retete

Ghiveci de gogosari, ceapa si dovlecei

Ghiveci de gogosari, ceapa si dovlecei din: morcovi, legaturi de patrunjel, fasole verde, dovlecei, gogosari, ceapa alba, ardei grasi, ulei, sare. Ingredinte: 10 morcovi 10 legaturi de patrunjel 1 kg. fasole verde 8-10 vinete 2 dovlecei 10 gogosari 5 kg. rosii 15 cepe albe 25 ardei grasi 1 litru ulei sare   Mod de preparare […]

Conopida conservata

Conopida conservata din: conopida alba si deasa, suc de rosii si sare.   Ingredinte: conopida alba si deasa suc de rosii sare       Mod de preparare Se desface conopida in buchetele, care se fierb 10 minute in apa clocotita si putin sarata. citeste si: Totul despre Alimentatia sanatoasa Separat, se trec rosile prin […]

Legume asortate in otet

Legume asortate in otet din: gogosari, morcovi, telina, conopida, usturoi, arpagic, otet, sare, zahar, miere de albine, foi de dafin, boabe de ienibahar. Ingredinte: 15 gogosari verzi 30 gogosari rosii 2 radacini mari morcov 2 teline mari 1 conopida potrivita 2 capatini usturoi mari o jumarate kg arpagic Saramura: pentru fiecare kg de otet de […]

retete

Dovlecei la borcan pentru iarna

Dovlecei la borcan pentru iarna din: dovlecei, sare. Ingredinte: dovlecei sare         Mod de preparare Se aleg dovlecei foarte mici, daca se conserva intregi (aceeasi reteta este valabila si pentru dovlecei mari). puteti incerca si: Zacuscă de dovlecei pentru iarna Dovleceii se curata, se spala, se taie, se oparesc, se scurg si […]

retete

Dulceata de bujori

Se trec florile de bujori printr-un jet de apă și se lasă să se scurgă pe un prosop. Se cântăresc 200 g de petale, se pun într-un bol, se toarnă zeama de la 2 lămâi și se amestecă până când toate petalele sunt acoperite de suc. Se dă la frigider 1 oră. Se fierbe un […]

Muraturi

Gogosari cu mustar

Gogosari cu mustar din: gogosari, zahar, otet, ulei, mustar, foi de dafin, boabe de piper, conservant. Ingredinte: 3 kg gogosari o cana cu zahar o cana cu otet 1 cana cu ulei 400 gr. mustar foi de dafin boabe de piper un pliculet de conservant   Mod de preparare Gogosarii se spala, se curata si […]

retete

Tocană de legume cu orez pentru iarnă

Tocană de legume cu orez pentru iarnă din: ulei, ceapa, ardei capia, morcovi, telina, radacina de patrunjel, bulion, orez, foi de dafin, patrunjel verde. Ingrediente: 800 ml ulei 1,5 kg ceapă 2 kg ardei capia 1 kg morcovi 2 ţeline 3 rădăcini de pătrunjel 1 l bulion sau 2 kg roşii 700 g orez foi […]

Conserva de peste pentru iarna

Conserva de peste pentru iarna din: peste, ulei, otet, sare, boabe de piper, frunze de dafin, lamaie. Ingredinte: 7-8 kg. de peste 650 gr. ulei 1 l otet sare boabe piper frunze dafin lamaie   Mod de preparare Se curata pestele, dupa care se taie capul pestelui, se spala bine in mai multe ape, se […]

retete

Zacusca rapida de gogosari

Zacusca rapida de gogosari din: gogosari, ceapa uscata, ulei de floarea soarelui, bulion, patrunjel verde, usturoi, otet, sare si piper. Ingrediente: 40-45 gogosari 1.5 kg ceapa uscata 0,5 l ulei de floarea soarelui 400 gr bulion 3 legaturi patrunjel verde 3 capatani de usturoi 3 linguri otet sare si piper dupa gust   Mod de […]

muraturi

Zacusca de macrou pentru iarna

Zacusca de macrou pentru iarna din: macrou, gogosari, morcovi, ulei, apa, suc de rosii, sare, condimente. Ingrediente: 2,5 kg macrou 1,5  kg gogosari 1,5 kg morcovi 700 ml ulei 1,5 l apa 1 l suc de rosii sare si condimente dupa gust     Mod de preparare: Cureti legumele si le dai prin masina de […]

Muraturi

Varza alba in otet cu ardei capia si hrean

Varza alba in otet cu ardei capia si hrean din: varza alba, ardei capia, hrean, zahar, otet, sare. Ingrediente: 5 kg varza alba 3 kg ardei capia 500 gr hrean 400 gr zahar 500 ml otet sare     Mod de preparare: Se taie varza si ardeii marunt (pestisori). Se rade hreanul si se amesteca […]

retete

Zacusca cu dovlecel

Zacusca cu dovlecel din: gogosari, vinete, ceapa, dovlecel, bulion. Ingrediente: 7 kg gogosari 2 kg vinete 1 kg ceapa un dovlecel (cca 1,5-2 kg) 400 gr bulion     Mod de preparare: Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 […]

retete

Dulceata de papadie

Se fierb, timp de 5 minute, 400 g flori de păpădie proaspete și bine spălate. Se scurg; în lichid se adaugă 400 g zahăr, 100 g miere și 2 lămâi tăiate bucățele, cu coajă cu tot și se fierbe un sirop. Când este aproape legat, se adaugă florile de păpădie și se dă încă un […]

retete

Ghiveci de legume pentru iarna

Ghiveci de legume pentru iarna din: gogosari, ardei, vinete, ceapa, ulei, bulion, foi de dafin, piper si sare. Ingrediente: 1,5 kg gogosari 1,5 ardei 1 kg vinete 1 kg ceapa 0,5 l ulei 1 litru bulion 3-4 foi de dafin piper sare     Mod de preparare: Se curata si se spala ceapa pestisori si […]

Castraveti murati in saramura cu usturoi

Castraveti murati in saramura cu usturoi din: castraveti, apa, sare, usturoi, marar. Ingrediente: castraveti apa sare usturoi marar   Mod de preparare: Se aleg castravetii. Se spala in apa si se taie putin din capete. Daca sunt castraveti mai grosi care trebuie sa se mureze repede, se despica putin la mijloc in lungime, cu un […]

retete

Fasole verde conservata pentru iarna

Fasole verde conservata pentru iarna din: fasole verde, ulei, ceapa alba, rosii, sare. Ingrediente: 5 kg fasole verde 7 l ulei 9 cepe albe 3 kg rosii sare     Mod de preparare: Se alege fasolea verde mai cruda, fara ata, se spala si se crapa prin mijloc in doua. Se pune uleiul intr-o cratita […]

retete

Dulceata de fructe de soc

Dulceata de fructe de soc din: fructe de soc, zahar, apa, lamaie, zahar vanilinat. Ingrediente: 1 kg fructe de soc 1 kg zahăr 200 ml apă 1 lămâie 1 plic zahăr vanilinat     Mod de preparare: Culegi fructele de pe ciorchine, le speli în 2-3 ape și le scurgi. Fierbi apa cu zahărul, până […]

retete

Mancare de fasole pastai pentru iarna

Mancare de fasole pastai pentru iarna din: dovlecei, ardei capia, ceapa, morcovi, rosii, ulei, fasole pastai, sare, marar. Ingrediente: 3 dovlecei mari 4 ardei capia, mari 5 cepe mari 2 morcovi 5 roșii mari 400 ml ulei 2 kg fasole păstăi sare 3 legături mărar     Mod de preparare: Cureți păstăile, le tai în […]

Zacuscă de dovlecei pentru iarna

Zacuscă de dovlecei pentru iarna din: dovlecei, rosii, gogosari, morcovi, zahar, ulei, usturoi, boia.   Ingrediente: 3 kg dovlecei 1 ½ kg roșii câte 500 g gogoșari și morcovi 100 g zahăr 200 ml ulei 2 linguri de sare 5 căței de usturoi 2 linguri boia   Mod de preparare: Zacuscă de dovlecei pentru iarna: […]

muraturi

Castraveti si patlagele (gogoanele verzi in saramura)

Castraveti si patlagele (gogoanele verzi in saramura) din: saramura, usturoi, hrean, marar, frunze de visin. Ingrediente: 5 l saramura 30 g usturoi 50 g hrean 100 g marar 100 g frunze de visin     Mod de preparare: Castravetii sau gogonelele verzi se spala bine cu multa apa rece, apoi se tin 24 ore intr-o […]

retete

Mancare de vinete cu ardei copți

Mancare de vinete cu ardei copți din: vinete, ardei capia, ceapa, usturoi, suc de rosii, ulei, frunze de telina, sare, piper. Ingrediente: 2 vinete mari 1 kg ardei capia 3 cepe 1/2 căpățână de usturoi 500 ml suc de roșii sau 1 kg roșii 150 ml Ulei 1 legătură frunze de țelină sare piper negru […]

muraturi

Castraveti bulgaresti in otet

Castraveti bulgaresti in otet din: castraveti, otet, apa, ceapa, piper, boabe de mustar, sare. Ingrediente: 3 kg castraveti 1 l otet 4 l apa 1 ceapa piper boabe de mustar 5 linguri sare.     Mod de preparare: Se amesteca otetul, apa, si sarea si se adauga o ceapa taiata lamele subtiri, piper si boabe […]

muraturi

Castraveti murati in otet

Castraveti murati in otet din: otet, zahar, sare, piper boabe, foi de dafin, coriandru, apa. Ingrediente: 2 l otet 400 g zahar 150 g sare 25 g piper boabe 25 g foi de dafin 15 g coriandru 3 l apa.   Mod de preparare: Se fierbe apa si cind a dat in fiert, se adauga […]

retete

Ardei umpluti cu varza (alba sau rosie)

Ardei umpluti cu varza (alba sau rosie) din: ardei gras, varza, saramura. Ingrediente: 7 kg ardei gras 6 kg varza 4 l saramura       Mod de preparare: Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala. Se lasa la scurs pe un […]

retete

Bureti murati

Bureti murati din: bureti, piper, otet, cimbru, usturoi, radacina de pastarnac, foi de dafin. Ingrediente: bureti cruzi chinezesti ambalati sau de padure piper otet cimbru usturoi radacini de pastrinac foi de dafin   Mod de preparare: Se cumpara bureti de padure sau bureti chinezesti. Se oparesc cu apa si otet, se prepara o saramura ( […]

retete

Ardei iuti copti murati

Ardei iuti copti murati din: ardei iuti, otet de vin, sare. Ingrediente: 2 kg ardei iuti mari carnosi 500 ml otet de vin sare dupa gust     Mod de preparare: Ardeii iuti se coc precum ardeii grasi sau kapia, pe tabla, cu grija sa nu se arda. Se curata de coaja arsa, se aranjeaza […]

muraturi

Ardei bulgaresti in otet

Ardei bulgaresti in otet din: ardei, otet, apa, sare, foi de dafin, boabe de mustar, boabe de piper. Ingrediente: 1,5 kg ardei 1 l otet 200-300 ml apa 2 linguri de sare foi de dafin 200 g boabe de mustar si boabe de piper     Mod de preparare:   Se fierbe apa cu sare […]