Zacusca de peste cu mustar

Zacusca de peste cu mustar Ingrediente: 6 kg peşte (crap curăţat şi viscerat) 1,5 l ulei 2,5 kg gogoşari copţi 2,5 kg morcov fiert 2,5 kg ceapă sare piper foi de dafin boabe de muştar cimbru enibahar   Mod de preparare: Zacusca de peste cu mustar:  pun la fiert 1 l de apă, 300 ml […]

Compot de mere cu stafide

Compot de mere

Compot de mere Ingrediente: 1 kg mere 180—200 g zahăr vanilie lămîie   Mod de preparare: Merele se curăţă, se taie în două sau în patru (după mărime) şi se scoate mijlocul cu seminţele. Intre timp se pun la foc 2 pahare apă, zahărul şi vanilia şi cînd fierb se pun merele spălate. Se fierb […]

Gogosari cu sos de bulion

Gogosari cu sos de bulion

Gogosari cu sos de bulion Ingrediente: 3,5 kg gogoşari tăiaţi 6 linguri de bulion 3 linguri de zahăr 2 linguri de sare 300 g ulei oţet piper foi de dafin   Mod de preparare: Gogosari cu sos de bulion: Se pune sosul la fiert şi, atunci când clocoteşte, se opăresc gogoşarii pe rând, după care […]

Zacusca de macrou

Zacusca de macrou

Zacusca de macrou din: macrou, gogosari, morcovi, ceapa, ulei, foi de dafin, sare, piper. Ingrediente:  6 kg macrou curăţat 10 kg gogoşari copţi 3 kg morcovi fierţi 3 kg ceapă călită 1,5 l ulei foi de dafin sare piper   Mod de preparare: Se dau prin maşina de tocat, apoi amestecăm cu peştele. Peştele se […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de gogosari cu ciuperci

Zacusca de gogosari cu ciuperci Ingrediente: 3 kg ciuperci fierte 2 kg ceapă călită 3 kg gogoşari 2 kg ardei kapia 2 kg morcov fiert 2 ţeline mari fierte 2 kg ardei gras roşii 1,5 kg suc de roşii sare piper coriandru enibahar foi de dafin 1,8 l de ulei   Mod de preparare: Se […]

Dulceaţă englezească de portocale

Dulceaţă englezească de portocale

Dulceaţă englezească de portocale Ingrediente: 1 kg portocale 1 kg zahăr vanilie zeamă de lămîie   Mod de preparare: Cu un cuţit se curăţă coaja de la portocale, apoi se taie felii, ca de com­pot, fără sîmburi, fibre şi pieliţă. Se mai taie în 2-3 bucăţi şi se pun la fiert, la foc iute, cu […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de vinete cu gogosari

Zacusca de vinete cu gogosari Ingrediente: 500 g roşii 2 vinete mijlocii 4 gogoşari 1ceapă mare 500 ml ulei 1 lingură de zahăr sare piper foi de dafin   Mod de preparare: Gogoşarii şi vinetele se coc şi se toacă mărunt, apoi roşiile se opăresc, se curăţă de pieliţe şi se taie mărunt. Ceapa se […]

Dulceaţă de coacăze cu vanilie

Dulceaţă de coacăze cu vanilie

Dulceaţă de coacăze Ingrediente: 1 kg coacăze 1,100 kg zahăr vanilie   Mod de preparare: Zahărul cu vanilia se pun la fiert cu 1 1/2 pahar apă. Cînd s-a legat, se pun coacăzele bine spălate, se mai fierb 40 minute şi cînd s-a răcit se pune in borcane. Dacă sînt bine coapte, se pune şi […]

Castraveti taiati in otet

Castraveţi in otet

Castraveţi in otet Mod de preparare: Spălăm castraveţi sănătoşi, care nu au pete, apoi se pun într-o oală mare peste care turnăm o soluţie din apăşi puţină sare, o fierbem timp de două minute şi, fierbinte, o turnăm peste castraveţi. Îi lăsăm timp de o oră, apoi îi scoatem, aruncăm apa şi punem castraveţii în […]

Ardei capia pentru iarna

Ardei capia pentru iarna

Mod de preparare: Ardeii kapia se spală cu apă rece, apoi se pun la borcan, intercalat cu mărar, tarhon, usturoi şi cimbru. Soluţia se face din 25 l de apă, 1 l de oţet din vin, 5 g piper boabe şi frunze de dafin. Se pune la fiert timp de zece minute, apoi călduţă, se […]

Dulceata de afine

Dulceata de afine

 Dulceata de afine Ingrediente: 1 kg afine 1 kg zahăr vanilie zeamă de lămîie   Mod de preparare: Afinele se aleg, se spală, se strecoară şi se pun într-un vas cu zahărul şi cu vanilia. Se amestecă încet, din cînd în cînd, pînă ce zahărul s-a topit, apoi le punem la fiert 45-50 minute. Cînd […]

Ardei gras murat umplut cu ardei (muraturi)

Ardei grasi la borcan

Ardei grasi la borcan Mod de preparare: Se coc ardeii, se curăţă de pieliţe şi cotoare, se aşează în borcane de 800 g, aproximativ trei sferturi de borcan, apoi se face baiţul din oţet, apă, sare, foi de dafin, iar după ce s-au răcit, se toarnă peste ardei. Deasupra se pune un centimetru de ulei […]

Reteta zacusca de telina

Reteta zacusca de telina

 Reteta zacusca de telina Ingrediente: 500 g ceapă călită 500 ml ulei 1,5 kg gogoşari 2 ţeline mari fierte piper foi de dafin sare usturoi 1 kg bureţi fierţi   Mod de preparare: Se dau toate prin maşina de tocat, apoi se fierb până se ridică uleiul. Se pun în borcane, pe care le sigilăm, […]

Compot de dovlecei cu sirop de ananas

Compot din dovlecei

Compot din dovlecei Ingrediente: 5 kg dovlecei 300 g zahar 30 g sare de lamaie lamaie vanilie aspirina   Mod de preparare: 5 kg dovlecei, curăţaţi de coajăşi de sâmburi, se taie cubuleţe care se pun într-o cratiţă, se stropesc cu 300 g zahăr, 30 g sare de lămâie şi se lasă să stea timp […]

retete

Zacusca de patlagele verzi

Zacusca de patlagele verzi din: ceapa, patlagele, gogosari, ulei, sare, piper si zahar. Poate te intereseaza si: Zacusca de cod cu usturoi Zacusca de vinete cu ardei si gogogsari   Ingrediente: 1 kg ceapă 3 kg pătlăgele 1,5 kg gogoşari 500 ml ulei sare piper puţin zahăr       Mod de preparare: Se taie […]

Compot de caise verzi

Compot de caise verzi

Compot de caise verzi Ingrediente: 750 g caise verzi 2 pahare apă 200 g zahăr vanilie zeamă de lămîie   Mod de preparare: Se pune la fiert apa. zahărul, vanilia şi caisele tăiate în două şi cu simburii scoşi. Se fierb la foc domol 4-5 minute, apoi se dă la rece cu puţină zeamă de […]

Compot de fructe uscate

Reteta compot de gutui

Reteta compot de gutui Ingrediente: 1 kg gutui 225 g zahăr vanilie   Mod de preparare: Gutuile se spală bine, se taie în 8 sferturi şi se scoate mijlocul cu sîmburi, să aibă format de semilună. Se fierb cu 3/4 1 apă şi vanilie circa 35 minute şi cînd sînt aproape fierte se pune şi […]

Compot de castane

Compot de castane

Compot de castane Ingrediente: 1 kg castane 200 g zahăr vanilie lămîie lichior   Mod de preparare: Castanele se curăţă de coajă şi pieliţă cu mare atenţie, să rămină întregi. Pieliţa se scoate uşor opărind castanele (cîtc 5—6 bucăţi odată). Se pune să fiarbă 1 1/2 pahar apă, zahărul şi vanilia şi cînd clocotesc se […]

Zacusca de gogosari si popinci

Zacusca de gogosari si popinci

Zacusca de gogosari si popinci Ingrediente: 5 kg gogosari 3 kg ceapa 2 kg morcovi 3 kg popinci 1 l suc de rosii 3 linguri pasta de tomate 1.5 l ulei 2 linguri zahar piper foi de dafin boabe de enibahar   Mod de preparare: 5 kg gogoşari curăţaţi şi daţi prin maşină, 3 kg […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de gogosari si ceapa

Zacusca de gogosari Ingrediente: 2 kg ceapă 4 kg roşii bine coapte 50 de ardei graşi  sau 30 de gogoşari frumoşi 250 g măsline 500 ml ulei conservant sare aspirine   Mod de preparare: Ceapa se taie mărunt şi se înăbuşă în ulei până se înmoaie, roşiile se fierb şi se strecoară, ardeii sau gogoşarii […]

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole – Reteta delicioasa si gustoasa

Zacusca de fasole din: fasole, morcov, ceapa, gogosari, suc de rosii, ulei, sare, foi de dafin, piper, cimbru. Zacusca de fasole este un preparat tradițional românesc, apreciat atât pentru gustul său bogat și savuros, cât și pentru versatilitatea sa ca aperitiv sau garnitură. Este o mâncare confortabilă, perfectă pentru zilele reci de toamnă și iarnă, […]

Zacusca de bureti

Zacusca de bureti – Usor de preparat

Zacusca de bureti din: bureti, gogosari, ceapa, ulei, sare, piper. Ingrediente: 5 kg bureţi – popinci 2 kg gogoşari 1 kg ceapă 1 l de ulei sare piper     Mod de preparare: Bureţii se fierb timp de 3 ore, cu 2 linguri de sare, adăugând mereu apă caldă, să nu se prindă, apoi se […]

Zacusca manastireasca

Zacusca cu mustar

Zacusca cu mustar din: ardei kapia, ulei, miere, mustar. Ingrediente: 7 kg ardei kapia 250 ml ulei 2 linguri miere 4 linguri mustar     Mod de preparare: Ardeii kapia, copţi, daţi prin maşină se adaugă 250 ml de ulei, 2 linguri de miere şi 4 linguri de muştar, din care se face o maioneză. […]

Zacusca de fasole I

Zacusca de fasole – reteta usor de preparat

Zacusca de fasole din: gogosari, ardei kapia, ceapa, fasole, suc de rosii, ulei.   Ingrediente: 5 kg gogoşari copţi 5 kg ardei kapia copţi 2 kg ceapă 1 kg fasole boboloane fierte 1,5 kg suc de roşii 1,8 l de ulei   Mod de preparare: Ardeii, gogoşarii şi ceapa se dau prin maşină, apoi se […]

Gem de prune cu aroma de lamaie

Reteta zilei: Gem de prune cu aroma de lamaie

Gem de prune cu aroma de lamaie din: prune, zahar, suc de lamaie.   Ingrediente: 3 kg prune, înjumătățite, fără sâmburi 3 cesti de zahăr 1/2 ceasca suc de lămâie       Mod de preparare: Sterilizați borcanele și capacele. Puneti prunele și zaharul intr-o cratita mare si se adauga sucul de lamaie. Fierbeti timp […]

Carne conservata la bain-marie

Carne conservata la bain-marie

Carne conservata la bain-marie Carnea pe care vreau să o păstrez o tai în bucăţi potrivite, ca pentru mâncare, şi o pun la fiert cu zarzavat (ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină), foi de dafin, piper boabe şi sare după gust. Poate te intereseaza si Carne de rată conservată cu mere După ce a fiert bine, strecor […]

Sunca fiarta cu vin

Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai

 Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm ast­fel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până […]

Afumaturi de iarna

Afumaturi de iarna: Alegi câteva bucăţi de carne, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele.  Când untura s-a […]

Slanina

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate – Procesul de saramurare și afumare conferă acestor carne o aromă distinctă și o textură savuroasă. Această rețetă te va ghida prin pașii necesari pentru a obține aceste delicatese acasă. Ingrediente Pentru saramură: 2 litri de apă 200 g sare 50 g zahăr 2-3 foi […]

Carne de porc la borcan

Carne de porc la borcan

Carne de porc ţinută la sare şi apoi afumată, cârnaţi bine condi­mentaţi şi afumaţi (făcuţi astfel: jumătate din cantitate să fie carne de porc, un sfert carne de vită şi un sfert carne de berbecuţ), untură topită de porc. Poate te intereseaza si: Carne si costita de porc la borcan Carne tocată la borcan Carne […]

Marinata de macrou cu boabe de piper si ceapa

Marinată de macrou cu boabe de piper si ceapa din: macrou, apa, otet, ulei, piper boabe, foi de dafin, mustar boabe, morcov, ceapa, sare.   Ingrediente: 6-7 bucăţi de macrou congelat 1 cană cu apă 1 cană şi jumătate cu oţet 1 cană cu ulei piper boabe foi de dafin muştar boabe 1 morcov (tăiat […]

Marar verde conservat pentru iarna

Marar verde conservat pentru iarna – Aroma Verii în Bucătăria Ta: Mărarul verde este un condiment esențial în bucătăria românească, recunoscut pentru aroma sa distinctă și capacitatea de a îmbogăți gustul preparatelor culinare. Conservarea mărarului pentru iarnă este o tradiție îndrăgită, care permite gospodinelor să păstreze savoarea proaspătă a acestei plante pe parcursul anotimpurilor reci. […]