Tarhon conservat in otet

Tarhon conservat in otet: Conservarea tarhonului în oțet este o metodă tradițională și eficientă de a păstra aroma sa unică pentru utilizare pe tot parcursul anului. Ingrediente: 200 g tarhon proaspăt 500 ml oțet de vin alb sau oțet de mere 1 lingură de sare grunjoasă 1 lingură de zahăr (opțional) Borcane de sticlă sterilizate […]

Conopida si morcovi in saramura

Conopida si morcovi in saramura

 Conopida si morcovi in saramura Mod de preparare: Se curăţă conopida şi se desface în buchete. De asemenea se curăţă morcovi în lungime cu cuţitul special, crestat, şi se taie rondele ceva mai groase. Se aşază la fundul borcanului foi de viţă, foi de ţelină şi puţin mărar. Apoi se aşază conopida şi morcovii, iar […]

Ardei conservati in sare

Ardei conservati in sare: Se aleg ardei graşi frumoşi. Se spală într-o apă, se taie în jurul codiţei un căpăcel şi se curăţă de seminţe. Se presară fiecare cu puţină sare înăuntru şi se lasă să stea într-un vas mare sau într-o oală, până a doua zi, ca să se moaie. La 100 ardei graşi, […]

Reteta de ciuperci marinate

Reteta de ciuperci marinate

 Reteta ciuperci marinate Mod de preparare: Se aleg ciuperci mărunte şi închise. Se spală în câteva ape. Se pun la foc într-o cratiţă cu ulei, în proporţie de 100 g ulei la 1 kg de ciuperci, şi puţină sare. După ce au dat în clocot, se mai ţin 10 minute. Se adaugă câteva linguri de […]

Gogosari la otet

Gogosari in otet

Gogosari in otet Mod de preparare: Se aleg gogoşari frumoşi, nevătămaţi şi proaspeţi. Se spală şi se lasă pe un şervet să se zvânte, sau se şterg cu o cârpă moale. Se înţeapă fiecare cu un ac, de 2-3 ori. Se aşază în borcane. Se fierbe oţetul, adăugând la fiecare litru 60 g de sare, […]

Vinete impanate in otet

Vinete impanate in otet

Vinete impanate in otet Mod de preparare: Se aleg vinete tinere şi nu prea mari. Se taie codiţa şi se despică în lung pe ambele părţi, dar nu de tot. Se pun în apă fierbinte şi se lasă să clocotească până încep să se moaie. Se scot şi se aşază pe masă unele lângă altele, […]

3 Conserve pentru iarna - Usor de preparat

Muraturi pentru iarna

O reteta delicioasa de muraturi pentru iarna din: apa, sare, otet, varza rosie, conopida, morcovi, telina, gogonele, ardei, boabe piper, usturoi, foi de dafin si marar uscat. Ingrediente: 9 l apa 1/2 kg sare 1/2l otet varza rosie conopida morcovi telina gogonele ardei lungi boabe piper 1-2 capatani usturoi foi de dafin marar uscat   […]

Muraturi

Castraveti mici in otet

Castraveti mici in otet: Se aleg castraveţi mici şi foarte proaspeţi. Se spală, se taie puţin la capete şi se scurg bine de apă. De asemenea se pregătesc câţiva morcovi tăiaţi cu cuţitul special, în rondele crestate, câteva frunze de ţelină şi după gust, câţiva căţei de usturoi. În acest timp se fierbe oţetul cu […]

Roşii conservate

Rosii conservate in borcan

Rosii conservate in borcan Mod de preparare: Se aleg roşii coapte, dar nu stricate. Se spală, se introduc o clipă cu ajutorul unei site în apă clocotită, se curăţă de pieliţe, se taie în patru şi se îndepărtează seminţele. Se pun într-un castron adăugând la 1 kg de roşii 2 g de acid salicilic şi […]

Varza acra cu morcovi si hrean

Varza acra

Varza acra Mod de preparare: Se taie varza ca fideaua, se pune într-un vas, presărând sare ca pentru mâncare. Se amestecă uşor cu mâna, până începe să se moaie. Se aşază îndesat în borcan, punând între straturile de varză tocată şi foi întregi, care se pot folosi la sarmale. Deasupra se apasă cu două scândurele […]

Bulion de rosii traditional

Bulion de rosii

Bulion de rosii Mod de preparare: Se aleg roşii coape, de preferinţă rotunde, deoarece sunt cărnoase şi au mai puţine seminţe. Se spală, se rup în două, iar jumătăţile se strâng între degete, astfel încât să se scurgă tot miezul apos din ele (având mai puţină zeamă, se vor lega mult mai uşor la fiert). […]

Muraturi

Mazare verde la borcan

Desfaci cu atenţie tecile de mazăre, pen­tru a arunca boabele atacate de omizi sau stricate. După ce ai sortat boabele de mazăre, le pui la fiert într-o cratiţă cu apa şi sare (pui 1 linguriţă de sare la 1 I de apă). Când boabele sunt fierte (dar încă tari) le aşezi în borcanele calde, adaugi […]

Coarda de struguri

Compot de corcoduse

Compot de corcoduse Ingrediente: 2 kg corcoduşe 500 g zahăr 3 l apă   Mod de preparare: Cureţi corcoduşele de codiţe, le speli şi le laşi să se scurgă. Aşezi în fiecare borcan de 420 g câte o mână de corcoduşe, 3-4 linguriţe de zahăr, apoi îl umpli cu apă. Capsezi borcanele sau le legi […]

Fasole verde pentru iarna

Fasole verde pentru iarna: Fa­solea verde, curăţată şi sor­tată, o speli în apă curată şi o pui la fiert într-o oală emailată, în apă cu sare (la fiecare litru de apă, adaugi 2 linguriţe rase cu sare). Când este aproape fiartă, pui fasolea în borcanele încălzite şi acoperi cu apa în care a fiert. Pui […]

Compot de visine dulce

Compot de vişine

Compot de vişine Ingrediente: 1 kg de vişine (cân­tărite după ce ai scos sâmburii) 300 gzahăr 2 aspirine   Mod de preparare: Vişinele le cureţi de sâmburi cu un aparat special, ca să rămână întregi, iar aspirinele le pisezi bine. Torni fructele, zahărul şi aspirinele într-o cratiţă emailată, amesteci uşor şi le laşi 2 ore […]

Nectar de visine pentru iarna

Nectar de visine pentru iarna

Nectar de visine pentru iarna din: visine, zahar. Nectarul de vișine este o băutură delicioasă și nutritivă, perfectă pentru a fi savurată în timpul iernii. Această rețetă tradițională îți permite să capturezi aroma proaspătă și gustul dulce-acrișor al vișinelor, oferindu-ți o sursă bogată de vitamine și antioxidanți pe tot parcursul anului. Ingrediente: 4 kg vişine […]

Serbet cu merisoare

Serbet de zahar ars

Serbet de zahar ars Ingrediente: 1,250 kg zahăr 4 pahare apă     Mod de preparare: Se pun în tingirea de dulceaţă, la foc foarte mic, 1 kg de zahăr cu trei pahare de apă. Când zahărul s-a topit, se împinge tingirea pe foc iute, la fiert. într-o tigaie foarte curată, preferabil de aluminiu, se […]

Sirop de vişine cu lamaie

Sirop de vişine (varianta)

Sirop de vişine Ingrediente: vişine 1 kg de zahăr   Mod de preparare: Speli vişinele, le scoţ sâmburii şi apoi cântăreşti o farfurie plina cu vârf cu vişine şi pentru fiecare farfirie socoteşti 1 kg de zahăr. Intr-o cratţă aşezi în straturi un rând de vişine şi uiul de zahăr şi le laşi de dimineaţă […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmelada de portocale

Marmelada de portocale Ingrediente: 1 kg portocale fierte 1 kg zahăr 2 pahare de apă       Mod de preparare: Se aleg portocale mari cu coaja groasă, se spală şi se şterg. Se pune o oală cu apă pe foc în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocoteşte bine, se dă […]

Serbet de trandafir

Serbet de trandafir

Serbet de trandafir din: foi de trandafir, apa, zahar, sare de lamaie. Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 l apă 1 kg zahăr 1 vârf linguriţă sare de lămâie     Mod de preparare: Se vântură sau se dau prin ciur 250 g de foi alese de trandafir, ca să se îndepărteze praful galben […]

Compot de coacaze rosii

Dulceaţă de coacaze rosii

Dulceaţă de coacaze rosii Ingrediente: 300 g coacăze roşii (fără sâmburi) 1 kg zahăr un sfert de ligurinţă sare de lămâie 1/2 baton de vanilie 250 ml apă pentru sirop   Mod de preparare: Alegi coa­căzele şi le scoţi sâmburii cu un ac de siguranţă. Din zahăr şi apă prepari un sirop pe care îl […]

Gem de citrice

Gem de caise decojite

Gem de caise decojite din: caise, zahar, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg caise 600 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie       Mod de preparare: Speli caisele, le cureţi de pieliţe şi le scoţi sâmburii. Le pui într-o cratiţă, torni peste ele zahărul şi le fierbi la foc domol până se topeşte […]

Peltea de mere

Peltea de mere

Peltea de mere din: zeama in care au fiert merele, zahar. Ingrediente: 1 l zeamă în care au fiert merele 1 kg zahăr           Mod de preparare: Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare. Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o […]

Gelatina cu fructe

Marmelada de capsuni

Marmelada de capsuni Ingrediente: 1 kg căpşuni 500 g zahăr     Mod de preparare: Se spală căpşunile, se rup codiţele şi se scurg bine pe o sită. Se pun într- un castron, un strat de căpşuni, unul de zahăr tos sau pisat şi aşa mai departe. Se lasă să stea la loc răcoros până […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceaţă de caise umplute cu nuci

Dulceaţă de caise umplute cu nuci Ingrediente: 40 de caise 1,250 kg zahăr 3 pahare apă 1 lămâie mieji de nucă   Mod de preparare: Alegi fructe tari, coapte şi nevătămate. Le cureţi de coajă şi le pui pen­tru 2 ore în apă de var. Le speli apoi în apă rece, le scoţi sâmburii şi […]

Peltea de cirese

Peltea de zmeura

Peltea de zmeura Ingrediente: 1 l zeamă de zmeură 1 kg zahăr       Mod de preparare: Se alege zmeura şi se stoarce câte puţină odată, printr-o pânză. Se lasă să se limpezească. Se pun în tingirea de dulceaţă cantităţi egale de zeamă de zmeură şi zahăr şi se fierb la foc mic, până […]

Zacusca de salau

Zacusca de salau Ingrediente: 750-850 g peşte 2 cepe 500 g roşii 2 morcovi 125 g măsline 25 g capere 125 g arpagic (mă­runt) 1 linguriţă piper (boabe) 125 g ulei 1 pă­hărel vin (vechi) sau zeamă de peşte făină 1 vîrf de cutit boia 3 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 2 lămai […]

Zacusca de nisetru

Zacusca de nisetru din: peste, ulei, faina, boabe de ienibahar, foi de daifn, morcov, masline, capere, rosii, arpagic, ceapa, lamai, vin, boabe de piper, sare, piper, masline. Ingrediente: 1,500 kg de peşte 1/2 ceaşcă ulei făină 5-10 boabe ienibahar 2 foi de dafin 1 morcov 100 g măsline 50 g capere 5-6 roşii 150 g […]

Şerbet de cireşe amare

Şerbet de cireşe amare Ingrediente: 1 kg cireşe negre 1 kg zahăr 1/2 pahar apă zeama de la jumătate de lămâie   Mod de preparare: Pasezi cireşele amare, pisezi şi sâmburii şi le pui pe toate să fiarbă cu apa, dar numai pentru 15 minute, lei de pe foc, laşi să se răcească şi strecori […]

Sirop de zmeură cu sare de lamaie

Sirop de zmeură cu sare de lamaie

Intr-un borcan de 5 l pui 2 kg de zmeură, 1 plic de sare de lămâie, torni 3 l apă şi laşi borcanul 2-3 zile la soare până ce zmeura se ridică deasupra. Strecori apoi totul printr-un tifon şi pasez zmeura până rămân numai seminţele. In zeama obţnută, pui o cantitate echivalentă de zahăr (adică […]

Marmeladă de vişine cu morcovi pentru umplutură

Marmeladă de trandafiri

Marmeladă de trandafiri Ingrediente: 300 g petale de trandafiri de dulceaţă 1 kg zahăr 1 pahar şi 1/2 de apă 1 lin­guriţă rasă cu sare de lămâie   Mod de preparare: Cureţi petalele de trandafiri de partea albă, apoi le treci prin maşina de tocat. Fierbi zahărul şi apa 10 minute, cât să se topească […]

Dulceata clasica de trandafiri

Dulceaţă de trandafiri

Dulceaţă de trandafiri Ingrediente: 1 kg zahăr 250 g petale de trandafiri de dulceaţă   Mod de preparare: Intr-un borcan cu filet, bine spălat şi uscat, aşezi un strat de zahăr, un strat de petale de trandafiri şi tot aşa până umpli borcanul. Ai grijă ca ultimul strat să fie de zahăr. Decupezi 2-3 bucăţi […]