Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri din: petale de trandafiri, zahar, apa, sare de lamaie. Ingrediente: 1 farfurie cu petale de trandafiri curăţate de partea albă 500 g zahăr 250 ml apă 1 pliculeţ sare de lămâie     Mod de preparare Sirop de trandafiri: Freci petale de trandafiri cu sare de lămâie până ce îşi lasă sucul […]

Compot de cireşe

Compot de cireşe

Compot de cireşe Ingrediente:   5 kg cireşe pietroase 1 şi 1/2 kg zahăr 1-2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Compot de cireşe: Cureţi cireşele de codiţe şi le speli bine. Umpli borcanele spălate şi uscate cam pe trei sferturi cu fructe. Separat, faci siropul din 4 l de apă, zahăr şi zahăr […]

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie

Dulceaţă de capşune cu zeama de lamaie Ingrediente: 2 kg zahăr 3 kg căpşune 4 linguri zeamă de lămâie 6 pahare apă apă de var   Mod de preparare: Alegi căpşune proaspete, tari, le cureţi de codiţă şi le pui în apă de var pregătită din ajun. Le ţii 30 de minute, apoi le limpezeşti […]

Dulceaţă de cireşe albe

Dulceaţă de cireşe albe Ingrediente: 1 kg cireşe 2 pahare apă 1 kg zahăr 1 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Dulceaţă de cireşe albe: Speli cireşele, le laşi să se zvântî, apoi le cureţi de codiţe şi de sâmburi. Aşezi într-un vas un strat de cireşe, unul de zahăr şi tot aşa […]

Dulceaţă de rubarba

Dulceaţă de rubarba

Dulceaţă de rubarba Ingrediente: 1 kg tije de rubarbă 400 ml vin roşu 12 lin­guriţe de îndulcitor lichid 1 lin­guriţă conservant tip   Mod de preparare: Cureţi rubarba de coajă, o tai cubuleţe, apoi le pui într-o cratiţă emailată, să fiarbă împreună cu vinul. După ce a fiert rubarba, o dai deoparte, o pasezi şi […]

Dulceata de vinete cu nuci

Dulceaţă de nuci

  Decojeşti 100 de nuci verzi de coaja verde, după care întâi le ţii 24 de ore în apă simplă, rece, pe care o vei schimba însă de 3-4 ori. Apoi le vei pune în apă de var pe care o pregăteşti aşa: la 1 kg de var stins pui 5 l apă rece, amesteci, […]

Dulceata de salcam cu cardamom 

Dulceaţă de flori de salcam

Dulceaţă de flori de salcam Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu flori alese 1 kg zahăr 1/2 plic sare de lămâie   Mod de preparare: Culegi florile de salcâm mai puţin înflorite, le alegi de codiţe şi de partea verde a bobocului, le speli, le scurgi, le pui într-o cratiţă şi le presari cu zahăr […]

Dulceaţă de căpşune

Dulceaţă de căpşune

Dulceaţă de căpşune  Ingrediente: 1 kg căpşune 1,5 kg zahăr 2 linguriţe sare de lămâie   Mod de preparare: Speli bine căpşunile sub un jet de apă, le cureţi de codiţe şi le stropeşti cu 1 ceaşcă de apă în care ai dizolvat 1 linguriţă sare de lămâie. Aşezi apoi într-un vas un strat de […]

retete

Dulceata de trandafir

Dulceata de trandafir  Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare:   Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf […]

Zacuscă de vinete

Zacusca de ardei si gogosari

Zacusca de ardei si gogosari Ingrediente: 1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3 căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi ardeii. Se curăţă, se îndepărtează […]

Reteta de ciuperci marinate

Ciuperci marinate

Ciuperci marinate Ingrediente: 500 g ciuperci, câteva boabe de piper 1 frunză de dafin 1 linguriţă muştar 1/2 pahar oţet 1 lingură ulei sare   Mod de preparare: Ciuperci marinate: Se aleg ciuperci tinere, închise şi foarte proaspete. Se spală şi se fierb în apă cu sare 15 minute. Se aşază în borcan cu boabe […]

Compot

Compot traditional

Compot traditional din: prune, portocale, caise, piersici, stafide, vin, fructoza, iaurt, fistic. Ingrediente: 50 g de prune uscate fără sâmburi 3 portocale netratate 4 caise 2 piersici galbene 200 g de stafide negre 200 g de stafide albe 10 cl de vin dulce (monbazillac) 40 g de fructoză 1/2 lingură de scorţişoară 35 g de […]

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate

Vişine conservate  Ingrediente:  5 kg vişine 1 kg zahăr 2-3 aspirine pentru fiecare kg de vişine   Mod de preparare: Speli vişinele, le laşi să se scurgă şi le scoţi sâmburii. Le pui într-un vas şi peste ele presari zahărul şi aspirinele pisate. Amesteci uşor din când în când cu o lingură de lemn (specială […]

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate pentru prăjituri

Vişine conservate pentru prăjituri La 6 kg vişine spălate, fără codiţe şi fără sâmburi, vei pune 2 kg zahăr şi 6 pastile de aspirină pisate sau 2 plicuri conservant. Amesteci timp de 3 zile consecutiv, ori de câte ori ai ocazia să treci pe lângă vas. Nu le fierbi! După 3 zile aşezi vişinele cu […]

Oţet de mere cu miere

Oţet de mere cu miere

  Din coaja de mere şi cotoare faci oţet de mere cu miere de albine astfel: pui resturile într-un borcan mai mare şi adaugi 20-30 g drojdie de bere proaspătă, 1 lămâie, 1 pahar de miere şi apă până umpli vasul. Laşi să fermenteze 2-3 săptămâni, amestecând mereu, apoi îl tragi în alt borcan, mai […]

Gem de piersici

Gem de piersici

Gem de piersici Ingrediente: 1 kg piersici 1 kg zahăr 1 linguriţă sare de lămâie 1 plic Gelfix clasic   Mod de preparare: Speli piersicile şi le cureţi de coajă şi de sâmburi, după care le tai în bucăţi mici. Apoi le amesteci cu sarea de lămâie şi conţinutul plicului Gelfix pe care înainte l-ai […]

Sirop de vişine cu lamaie

Sirop de vişine

Sirop de vişine: Cureţi 2 kg de vişine de codiţe, le speli şi le pui într-un borcan mai mare. Peste ele adaugi 1 l de apă şi 1 lingură de sare de lămâie. Astupi bine borcanul şi le laşi 3 zile la rece. După 3 zile, strecori zeama şi pasezi vişinele foarte bine printr-un tifon. […]

Marmeladă de zmeură, mentă şi rubarbăr

Marmelada asortată de fructe

Marmelada asortată de fructe Ingrediente: 1 kg vişine 1 kg zmeură 1 kg coacăze negre 1 kg coacăze roşii 1 kg agrişe zahăr   Mod de preparare: Speli bine toate fructele, fără să le ţii prea mult sub apă rece, cureţi vişinele de sâmburi şi coacăzele de codiţe, apoi le treci pe toate prin maşina […]

Dulceata de agrise

Dulceaţă de agrişe

Dulceaţă de agrişe Ingrediente: 6 pahare agrişe 1 kg zahăr 1/4 l apă   Mod de preparare: Cureţi agrişele de codiţe. Legi siropul din zahăr şi apă şi îl spumuieşti mereu. Când siropul s-a legat, vei pune fructele. Laşi pe foc şi scoţi sirop pe farfurie din când în când. Dacă se încheagă şi nu […]

Dulceaţă de cireşe amare

Dulceaţa de cireşe amare albe sau negre

  Fierbi un sirop dintr-un kg de zahăr şi 2 pahare mari de apă şi când s-a legat, adaugi 1 kg de cireşe amare curăţate de sâmburi. Le laşi deoparte 20-de minute, apoi pui dulceaţa la foc mic până se leagă din nou siropul. Când e gata, adaugi 2 pliculeţe de zahăr vanilat şi opreşti […]

Compot de coacaze rosii

Dulceaţă de coacaze

Dulceaţă de coacaze Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf de coacăze 1 kg zahăr 4 pahare apă 1 plic zahăr vani­lat   Mod de preparare: Pui la fierţ apa cu zahărul şi-l laşi pe foc până se leagă siropul. Speli apoi coacăzele, le culegi de pe ciorchine, le cureţi de sârruuri şi le pui […]

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere cu zeama de lamaie

Gem de pere cu zeama de lamaie Ingrediente: 2 şi 1/2 kg pere 1 kg zahăr 2 linguriţe zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat     Mod de preparare: Cureţi perele de coajă şi de sâmburi şi le tai în sfer­turi. Le pui la fiert imediat cu zahărul şi o cană de apă ca […]

Compot de iarna cu fructe si nuci

Compot de fructe

Compot de fructe Ingrediente: 15 kg fructe (pere, pier­sici, afine, struguri simple sau combinate) 1,5 kg zahăr 3-4 aspirine 1/2 l alcool ali­mentar (votcă) 2 plicuri zahăr vanilat   Mod de preparare: Pui la fiert zahărul cu 7 pahare de apă şi laşi să dea în câteva clocote, cât să obţii un sirop subţire la […]

Jeleu de citrice

Jeleu de coarne

Jeleu de coarne Ingrediente: 1 kg coarne din care vei face 250 g piure de coarne 250 g zahăr tos   Mod de preparare: Fierbi coarnele (spălate) cu 1/2 I apă şi le treci apoi prin sită. La 250 g pulpă de coarne, adaugi 250 g zahăr şi compoziţia o pui pe foc să fiarbă, […]

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

Gem de mure

Gem de mure Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu vârf cu mure 1 kg zahăr     Mod de preparare: Speli şi cureţi murele de codiţe, apoi le aşezi într-o cratiţă, presari zahărul şi le laşi aşa până a doua zi. Vei vedea că murele şi-au lăsat zeamă şi mare parte din zahăr s-a dizolvat […]

Desert cu pepene roşu

Dulceţă de pepene verde

Dulceţă de pepene verde Ingrediente: 1 pepene potrivit de mare 1 şi 1/4 kg zahăr 4 pahare apă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1/2 lămâie   Mod de preparare: Alegi un pepene verde cu coaja potrivit de groasă. După ce l-ai spălat bine, îl cureţi de coaja verde, apoi îl tai felii, înlături miezul roşu în […]

bucăţi ghimbir 6 lamai Mod de preparare: Se pun pe foc 240 ml apă, 200 g zahăr, 1 pliculeţ zahăr vanilat Bourbon şi 2 bucăţi ghimbir tăiate rondele. Se dă într-un clocot, se strecoară şi se dă la frigider. Inainte de servire, se adaugă sucul de la 6 lămâi şi se pune în pahare cu gheaţă şi sifon. Savurati!

Zacusca de scrumbii

Zacusca de scrumbii Ingrediente: 300 g peşte (două scrumbii) 1/2 lămîie 6 boabe ienibahar 6 boabe piper ulei (cît să acopere scrumbiile) 1 foaie de dafin oţet ardei roşu (după gust) 5—6 boabe de muştar   Mod de preparare: Curăţăm scrumbiile, le deschidem pe la burtă, scoatem intestinele şi urechile. Apoi le punem în apă […]

Zacusca de morun sau nisetru

Zacusca de morun sau nisetru din: peste, morcov, ceapa, mazare, arpagic, masline, castraveti, bulion, vin, sare, zeama de peste. Ingrediente: 1 kg peşte 500 g morcov 150 g ceapă 300 g mazăre 500 g arpagic 100 g măsline 300 g castraveţi acri 200 g ulei 100 g bulion 100 g vin 1 g piper sare […]

Zacusca de ciuperci

 Zacusca de ciuperci Ingrediente: 300 g ciuperci 300 g arpagic 200 n măsline 200 g ceapă 150 g ulei 100 g bulion 50 g vin 1 g piper 1/2 tocătură verdeaţă 50 g lămîie 50 g sare Mod de preparare: Zacusca de ciuperci: După ce s-au curăţat şi spălat, ciupercile se taie cuburi de 2 […]

Masline marinate cu otet

Măsline marinate

Măsline marinate – un aperitiv delicios și sănătos, ideal pentru a fi servit la mesele festive sau ca o gustare între mese. Această rețetă este versatilă, permițându-ți să adaugi diverse arome și ingrediente, în funcție de preferințele tale. Măslinele marinate pot fi consumate simple, în salate sau ca parte dintr-un platou de brânzeturi. Ingrediente 500 […]

Zacusa de peste

Zacusa de peste din: peste, gogosari copti, ceapa, ulei, pasta de tomate, piper, foi de dafin. Ingrediente: 6 kg peşte 5 kg gogoşari copţi daţi prin maşina de carne 4 kg ceapă fiartă sau călită şi dată tot prin maşina de carne 1 l ulei 1 borcan pastă de tomate piper foi de dafin   […]

Compot

Compot de gutui

Compot de gutui  Ingrediente: 4 kg de gutui 1 kg zahăr 4 l apă 3-4 pliculeţe de zahăr vanilat   Mod de preparare: Compot de gutui: Speli foarte bine gutuile de puf şi apoi le tai şi le cureţi de cotoare. Pui să fiarbă zahărul şi apa şi când dă în clocot pui gutuile tăiate […]