Marmelada de struguri cu gutui

 Marmelada de struguri cu gutui Ingrediente: 1 kg struguri negri 1 kg gutui 250-300 g zahăr la 1 kg amestec   Mod de preparare: Foloseşti struguri negri, care se coc târziu, îi speli, desprinzi boabele şi le fierbi împreună cu gutuile curăţate de coajă şi tăiate felii subţiri, până devin moi. Le treci prin sită […]

Dulceata de pastai

Dulceata de pastai

Dulceata de pastai Ingrediente: 1 kg zahăr 1 kg fasole verde grasă 1 lingură zeamă de lămâie 1 praf de vanilie sau 1/2 baton vanilie 3 pahare apă   Mod de preparare: Alegi fasolea lată, tânără şi de un verde frumos. O cureţi de aţe şi desfaci păstaia în două, in lung. Speli fasolea şi […]

Dulceata de boabe de soc

Dulceata de boabe de soc Ingrediente: 1 kg zahăr 1 farfurie adâncă plină cu vârf de boabe de soc coapte bine (negre), vanilie zeamă de lămâie   Mod de preparare: Alegi cu grijă boabele de soc negre, le speli, le scurgi într-o strecurătoare în care le alternezi cu zahăr. Le laşi 2-3 ore la rece […]

Compot de dovlecei

Compot de dovlecei

Cureţi de coajă 4,5 kg dovlecei, îi tai , cuburi şi îi pui în 250 ml oţet, să nu-şi schimbe culoarea. Ii ţii 3 ore. Fierbi 3 l de apă cu 1 kg zahăr, 2-3 lămâi cu coaja dată prin răzătoarea mică, iar miezul tăiat mărunt şi 2 pliculeţe de zahăr vanilat. După trei ore […]

Ciuperci conservate in apa

Ciuperci conservate in apa

Iei ciuperci albe, sănătoase şi mici şi nu le deschizi. Le speli bine în multe ape reci şi le tai picioruşul. într-un vas fierbi o soluţie preparată din 10 g sare la 1 l apă. Când clocoteşte introduci ciu­percile pentru 10-12 minute, până se înmoaie bine. Apoi le scurgi bine de apă şi le aşezi […]

Dulceata de pepene galben

Dulceata de pepene galben

Se face din pepeni mici, cu coaja foarte brăzdată. Ca un kilogram de zahăr pui o farfurie adâncă de cuburi de pepene curăţate de coajă. Ţii cuburile 20 de minute în apă de var, apoi le clăteşti cu apă rece. Intr-un vas smălţuit sau de inox pui la fiert zahărul cu un pahar de apă […]

Dulceaţă de dude negre şi agrişe

Dulceata de dude negre

Dulceata de dude negre: Culegi dude negre, nu foarte coapte, în ce cantitate doreşti. Fiind foarte dulci, cantitatea de zahăr necesară este mai mică decât la dulceţurile din fructele tradiţionale. Condiţia reuşitei este ca imediat după ce dudele au fost culese să fie pregătite. 1,5 kg dude negre (aproximativ o cratiţă) le pui la fiert […]

muraturi

Conopida conservata in apa

Alegi conopidă albă, deasă, fără pete. O desfaci în bucheţele, îi scoţi cotorul şi coada. Intr-un vas prepari o saramură din 50 g sare la 1 1 apă rece şi ţii conopida 50 de minute. poate iti place si: Salata de legume pentru iarna O scoţi din saramură şi o fierbi la aburi : 12 […]

Dulceata de caise coapte

Dulceata de caise coapte

Dulceata de caise coapte Ingrediente: 1 kg zahăr 40-60 de caise, după mărime, nepătate 3 linguri zeamă de lămâie 4 pahare de apă de 250 ml (1 1 apă) sâmburii de caise curăţaţi apă de var   Mod de preparare: Dulceata de caise coapte: Caisele coapte dar nevătămate le spăl bine şi le curăţ de […]

Gem de smochine verzi

Gem de smochine verzi din: smochine verzi, sare, apa, sare de lamaie. Ingrediente: 2 kg smochine verzi 1 kg zahăr 2 pahare apă 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Gem de smochine verzi: Alegi smochinele, le speli în apă rece, apoi le fierbi în trei reprize a câte 6-7 minute, schimbând apa […]

Compot de coacaze rosii

Dulceata de fragi

Dulceata de fragi Ingrediente: o farfurie adâncă de fragi 1 kg zahăr 3 pahare cu apă 1/2 lămâie   Mod de preparare: Alegi fragii cu rriare atenţie, unul câte unul, le rupi codiţele. Pe marginea aragazului (nu pe foc direct) pui cratiţa de dulceaţă cu apa şi zahărul şi laşi aşa ca să se topească […]

Marmeladă din vişine, morcovi şi limete

Marmelada de visine cu umplutura

Marmelada de visine cu umplutura Ingrediente: 12 pahare de un sfert (250 ml) de vişine curăţate de sâmburi (spălate) 1 kg zahăr vanilie 2 pahare de un sfert de apă   Mod de preparare: Pui la fiert zahărul cu apa. Când începe să clocotească adaugi vişinele şi vanilia şi fierbi până se leagă bine. Pui […]

Jeleu de corcoduse

Jeleu de corcoduse

Jeleu de corcoduse Ingrediente: 2 kg corcoduşe alese 1,5 kg zahăr 1 lingură zeamă de lămâie câteva picături de colorant alimentar sau o lingură de dulceaţă de vişine   Mod de preparare: Corcoduşele alese le pui la fiert cu 2 l apă şi le fierbi lent, altfel se tulbură zeama. După 10-20 de minute de […]

Marinata de stavrid in ulei

Marinata de stavrid in ulei

Marinata de stavrid în ulei este un preparat tradițional și delicios, perfect pentru iubitorii de pește și arome autentice. Stavridul, cunoscut pentru gustul său delicat și bogat în nutrienți, este marinată în ulei și condimente, rezultând un preparat savuros și sănătos. Ideal pentru aperitive sau mese festive, această rețetă este simplu de realizat și va […]

Gem de cirese

Gem de cirese

Gem de cirese Ingrediente: 1 kg cireşe 600-700 g miere   Mod de preparare: Speli cireşele, le scoţi sâmburii şi jumătate din cantitatea de fructe o dai prin maşină. Fierbi cireşele tocate împreună cu mierea la foc iute timp de un sfert de oră. Adaugi cireşele întregi şi mai laşi să fiarbă 10 minute. După […]

Dulceata de caise verzi

Dulceata de caise verzi din: caise, zahar, apa, lamaie, vanilie. Ingrediente: 1 kg prune verzi sau caise verzi 1 kg zahăr 1/2 l apă 1 lămâie vanilie   Mod de preparare: Dulceata de caise verzi: Alegi sau culegi fructe tinere, al căror sâmbure nu are coaja formată. Le înţepi cu un ac mai gros (2 […]

Marmelada de dovlecei

Pui să fiarbă până se înmoaie 3 kg dovlecei daţi pe răzătoarea mare, 100 ml apă, coaja unei lămâi, scorţişoară praf (după gust) şi câteva cuişoare (2-3, nu mai mult!). Separat, fierbi 2-2,5 kg zahăr cu 1/4 / apă şi 1/4 l oţet din vin timp de 15 minute. După aceea, introduci dovleceii, răzăliţi (sau […]

Marmelada de visine

Marmelada de visine Ingrediente: cantitati egale de visine fara simburi si zahar, pentru un kg de fructe-zeama unei lamii   Mod de preparare: Marmelada de visine: Cu ajutorul unui blender se fac visinele piure, care se pune pe foc iute cu zaharul si cu sucul de lamiie, amestecind din cind in cind. In momentul in […]

Magiun

Magiun Ingrediente: 4 kg prune coapte 1 kg zahar 4 g acid salicilic (8 aspirine)   Mod de preparare: Se spala prunele, se scot samburii si se dau prin masina de carne (sita mare). Se pun la fiert la foc mediu intr-o oala care in prealabil fusese unsa pe fund cu putin ulei si incinsa […]

Gogosari murati felii

Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna Ingrediente: 80 buc gogosari rosii 1 l otet 250 g zahar 150 g sare 4-5 foi de dafin piper boabe seminte de mustar hrean salicil   Mod de preparare: Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa pina a doua […]

Spanac in saramura

Spanac in saramura – o rețetă excelentă pentru conservarea spanacului și poate fi folosit ca garnitură sau ca ingredient principal într-o varietate de preparate. Această metodă de preparare permite păstrarea nutrienților și aromei spanacului, oferindu-i o textură crocantă și un gust sărat. Este o opțiune sănătoasă și naturală, perfectă pentru iarnă sau pentru orice masă […]

Usturoi la borcan

Usturoi marinat

Alegi usturoiul tanar cu tulpina fragedă si cu căţei care nu sunt dezvoltaţi complet. Ii cureţi de mustăţi şi de câteva frunze şi-l speli în mai multe apereci. Tulpinile le tai în lungime de un deget, le aşezi împreună cu frunzele într-o strecurătoare şi le opăreşti cu apă fiartă şi sărată după gust. Pui apoi […]

Zacusca gradinareasca

Zacusa de telina

Zacusa de telina Ingrediente: 4 ţeline mari 12 gogoşari 12 ardei capia 1/2 kg ceapă 1/2 l ulei 400 g bulion 250 ml oţet 200 g zahăr frunze de ţelina   Mod de preparare: Dai prin maşina de tocat ţeli­nă, gogoşarii, ardeii capia şi ceapa. Pui în oală cu uleiul, bulionul şi zahărul dizolvat în […]

Rosii cu vinegreta

Dulceata de rosii coapte

Dulceata de rosii coapte Ingrediente: 3 kg de roşii coapte 1 kg zahăr 2 pliculeţe de vanilie 1 esenţă de rom   Mod de preparare: Cureţi rosiile de seminţe şi le tai în patru. Dacă foloseşti alte tipuri de roşii, le cureţi şi de coajă şi le dai în fiert. Apoi le laşi să se […]

Zacusca de peste cu vin

Zacusca dietetica de gogonele

Zacusca dietetica de gogonele din: gogonele, ulei, ceapa, ardei capia, usturoi, morcovi, rosii, sare, piper, foia de dafin, patrunjel. Ingrediente: 2,5 kg gogonele 0,7 l ulei 1 kg ceapă 2,5 kg ardei capia 2 căpăţâni usturoi 1 kg morcovi 1,5 kg roşii făcute suc sare piper foi de dafin şi pătrunjel, după gust   Mod […]

Dulceata de pere

Dulceata de pere Ingrediente: 1 kg pere 1 kg zahăr 2 pahare zeamă pe care o păstrezi de la fier­berea fructelor   Mod de preparare: Alegi pere sănătoase şi nu foarte mari, le speli, le cureţi de coajă şi le îndepărtezi căsuţa cu seminţe. Tai fructele în jumătăţi sau sferturi, în funcţie de cât de […]

Dulceata din coaja de pepene verde

  Cureţi cât mai subţire coaja cea verde, iar partea albă, pe care ar fi bine să mai laşi puţin roşu de la fruct, o tai bucăţi mai mari pe care le pui la fiert în 2 l apă şi 300 ml oţet. Le fierbi ca o oră şi jumătate sau chiar 2 ore, după […]

retete

Dulceata de prune cu samburi de nuca

  Desfaci prunele în 2 bucăţi. In deschizătura prunei, în ambele părţi, pui în miez de nucă. Le aşezi într-un vas întins, un strat, apoi un strat de zahăr gros de 2 cm şi tot aşa până termini toate prunele pe care le ai. Le laşi până a doua zi. Le pui pe toate la […]

Dulceata de smochine

Dulceata de smochine din: smochine coapte, zahar, apa, lamaie, zahar vanilat, sare de lamaie. Ingrediente: 35 de smochine coapte (nu foarte moi) 1 kg zahăr 500 ml apă 1 lămâie faculta­tiv 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Speli smochinele şi le fierbi 5 minute în apă clocotită, în […]

Vinete si ardei gras

Vinete conservate pentru salata

  Coci vinetele, le cureţi de coajă, le laşi să se scurgă foarte bine, apoi le aşezi în borcane. Borcanul este bine să fie de două degete gol. In fiecare borcan pui deasupra aspirină dizolvată în apă. Aproximativ 1 linguriţă din soluţie. Apoi închizi ermetic şi le fierbi câte o oră, două zile la rând. […]

Vinete si ardei gras

Conserva de vinete cu gogosari

  Speli 3 kg vinetele, le cureţi de coajă şi le tai rondele ca pentru pane. Le sărezi şi le laşi să se scurgă zeama, apoi le prăjeşti în ulei. Gogoşarii (2 kg) îi coci şi îi  cureţi de pieliţă. în borcane pui două-trei degete suc de roşii, apoi un rând de vinete (2-3 felii), […]

Reteta zacusca de telina

Zacusca de telina

 Zacusca de telina din: telina, ceapa, ulei, bulion, gogosari, piper, foi de dafin, sare. Poate de intereseaza si: Zacusca de casa Zacusca de dovlecel cu ardei si boia iute Zacusca cu pastai si usturoi   Ingrediente: 6 ţeline mari 1 kg ceapă 1 l ulei un borcan de 400 g bulion 3 kg gogoşari daţi […]