Ierburi la borcan

Ierburi la borcan din: ulei de masline, cimbru, rozmarin, busuioc, menta, oregano, chives. Ingrediente: cimbru rozmarin busuioc menta oregano chives ulei de măsline   Mod de preparare: Cimbru, rozmarin, busuioc, menta, oregano, chives. Le speli bine, le lasi să se scurgă pe un şervet de bumbac, după care le mărunţesti. Aşezi ierburile în tăviţele special destinate obţinerii […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca de vinete cu bulion din: vinete, arde grasi, gogosari, ceapa, ulei, bulion de tomate, sare, piper, foi de dafin, conservant. Ingredientele de bază ale zacuscii includ ardei copt, vinete coapte, ceapă, roșii, ulei și condimente. Aceste legume sunt gătite la cuptor sau pe plită până când devin moi și apoi sunt tocate sau mixate pentru […]

Vinete conservate in untdelemn

Vinete conservate in untdelemn din: vinete, rosii, untdelemn, usturoi, patrunjel, sare, piper. Vinetele sunt surse bune de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu, mangan și cupru. Vinetele au un conținut caloric foarte redus, ceea ce le face ideale pentru dietele cu restricție calorică sau pentru cei […]

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceata de gutui cu nuca din: gutui, miez de nuca, zahar, apa, lamai, pastaie de vanilie. Ingrediente: 1 1/4 kg gutui 200 g miez de nuca 1 kg zahar 500 ml apa 2 lamai 1/2 pastaie de vanilie   Mod de preparare: Fierbi apa împreună cu zahărul şi zeama de lămâie, până când siropul începe […]

Vinete conservate in bulion

Vinete conservate in bulion din: vinete, ardei gras, rosii, morcov, ceapa, untdelemn, usturoi, sare, frunze de telina. Ingrediente: 3-4 vinete 1 ardei gras 1 kg roşii 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă untdelemn 1 căpăţână usturoi 1 lingură sare 5 fire cu frunze de ţelină   Mod de preparare: Vinete conservate in bulion: Vinetele se […]

Muraturi pentru iarna (usor de preparat)

Muraturi pentru iarna: Murăturile pentru iarnă reprezintă o tradiție culinară profund înrădăcinată în multe culturi, având un rol esențial în pregătirea cămării pentru sezonul rece. Fie că vorbim de castraveți, gogoșari, varză sau mixuri de legume, murăturile aduc cu ele nu doar gusturi îndrăgite și arome pătrunzătoare, ci și o paletă de nutrienți necesari în […]

Ciresata cu vanilie

Ciresata cu vanilie

Ciresata cu vanilie din: cirese, zahar, vanilie, tuica. Ingrediente: 500 g cireşe 125 g zahăr 2-3 picături de esenţă de vanilie 150-300 ml ţuică un recipient mic, înalt, din sticlă, sterilizat   Mod de preparare: Spală bine cireşele şi usucă-le. Inţeapa-le cu o scobitoare. Aşază alternativ câte un strat de cireşe şi unul de ţuică. […]

Compot de cirese si zmeura

Compot de cirese si zmeura

Compot de cirese si zmeura din: cirese, zmeura, lamaie, iaurt. Ingrediente: 350 g cireşe, fără sâmburi 150 g zahăr sucul de la 1 lămâie 150 g zmeură iaurt grecesc, pentru a servi   Mod de preparare: Compot de cirese si zmeura: Pune 4 linguri cu apă într-o cratiţă, adaugă cireşele, zahărul şi sucul de lămâie. […]

Gem picant de ardei

Gem picant de ardei

Gem picant de ardei din: ardei, anason, usturoi, rosii, zahar, otet, cimbrisor, ghimbir. Ingrediente: 8 ardei capia 10 ardei iuţi roşii 1 anason 5 căţei de usturoi 400 g roşii cherry 750 g zahăr brun 250 ml oţet de vin roşu cimbrişor verde rădăcină de ghimbir   Mod de preparare: Curăţă ardeii. Pune-i într-un robot […]

Compot cu crema de cocos

Compot cu crema de cocos

Compot cu crema de cocos din: crema de cocos, frisca, esenta de migdale, suc de lamaie, zahar, oua, ghimbir, caise, nectarine, lime. Ingrediente: Pentru crema de cocos: 100 g cremă de cocos (partea care se solidifică din laptele de cocos lăsat la rece) 450 g frişcă lichidă 1/2 linguriţă cu esenţă de migdale 2 linguri […]

Gem picant de corcoduse

Gem picant de corcoduse

Gem picant de corcoduse din: corcoduse, zahar, scortisoara, ghimbir. Ingrediente: 3 kg corcoduşe galbene 1,5 kg zahăr 2 linguriţe cu scorţişoară 1/2 linguriţă cu pudra de ghimbir   Mod de preparare: Spală corcoduşele (sănătoase şi fără pete pe coajă) şi scoate-le sâmburii. Pune-le într-o oală cu fundul gros şi presară zahărul. Lasă-le câteva ore până […]

Pasta dulce de macese

Pasta dulce de macese din: macese, zahar. Ingrediente: 1 kg măceşe proaspete zahăr     Mod de preparare: Pasta dulce de macese: Spală bine fructele şi taie-le la capete, apoi pe mijloc. Indepărtează sâmburii şi perişorii. înarmează-te cu răbdare, este o operaţiune care necesită timp. Dă printr-un jet de apă rece fructele curăţate şi lasă-le […]

Conopida cu suc de rosii

Conopida cu suc de rosii

Conopida cu suc de rosii din: conopida, suc de rosii. Ingrediente: conopida suc de rosii     Mod de preparare: Se alege, se spala în apă rece, după care se opăreşte în apă clocotită patru-cinci minute. Se lasă să se scurgă, se aşează în borcane şi se toarnă deasupra sucul de roşii proaspăt pregătit. Se […]

Fasole verde in saramura

Fasole verde in saramura

Fasole verde in saramura din: fasole, sare, apa. Ingrediente: fasole sare apa     Mod de preparare: Păstăile se curăţă de capete şi de aţe şi se rup în două, pe lungime. Se pun într-un vas cu apă clocotită şi puţin sărată (1-2%) şi, după câteva clocote, se scot şi se lasă să se răcească. […]

Ciuperci in saramura

Reteta de ciuperci in saramura

Ciuperci in saramura din: ciuperci, sare, apa. Ingrediente: ciuperci sare apa     Mod de preparare: Ciupercile se aleg, se curăţă, se spală şi apoi se opăresc cinci-şase minute, după care se scot şi se aşează pe o sită să se scurgă bine. Se bagă apoi în borcane şi se toarnă deasupra apa în care […]

Zacusca de peste cu vin

Zacusca de peste cu vin

Zacusca de peste cu vin din: peste, morcovi, ceapa, castraveti murati, bulion, masline, ulei, vin, cimbru, dafin, patrunjel, zahar, piper, sare. Ingrediente: 1 kg de peşte 5 morcovi 5 cepe 8 castraveţi mu­raţi 5 linguri de bulion 100 g măsline ulei 1 pahar de vin cimbru foi de dafin 1 legătură de pătrunjel zahăr sare piper […]

Varza rosie murata cu hrean

Varza rosie murata cu hrean

Varza rosie murata cu hrean din: varza, sare, marar, frune de telina, frunze de visin, hrean.   Ingrediente: varză roşie sare mărar uscat frunze ţelină frunze de vişin hrean     Mod de preparare: Se aleg verze tari, îndesate, însă cu frunze subţiri. Se curăţă cele de deasupra, care sunt de obicei mai închise la culoare […]

Gogosari cu chimen

Gogosari cu chimen

Gogosari cu chimen din: gogosari, otet alb, boabe de mustar, zahar, chimen, sare. Ingrediente: 500 g gogosari 550 ml otet 10 boabe de mustar 20 g zahar 1/2 lingurita chimen 1/2 lingurita sare   Mod de preparare: Se curata gogosarii de cotoare, se scot semintele, se spala si se taie fasii. Se pun in borcan. […]

Retete muraturi: Varza murata la borcan

Reteta zilei: Conserve si muraturi

Conserve si muraturi – Esența Tradiției și Aromelor Conservate – Conservele și murăturile ocupă un loc special în bucătăria tradițională și modernă, servind ca punți între sezoane și ca modalități esențiale de a prelungi durata de viață a alimentelor. Aceste metode de conservare nu sunt doar o modalitate de a economisi resurse și de a […]

Chutney de dovlecei

Chutney de dovlecei

Chutney de dovlecei din: ceapa, rosii, dovlecei, mere, zahar tos, otet de vin alb, piper negru si alb, boabe de mustar, ghimbir si usturoi. Ingrediente: 2 cepe 4 roşii 3-4 dovlecei 2 mere creţeşti 250 g zahăr tos 300 ml oţet de vin alb 2 linguriţe cu piper negru şi alb 1 linguriţă cu boabe […]

Chutney de ceapa cu vin rosu

Chutney de ceapa cu vin rosu

Chutney de ceapa cu vin rosu din: ceapa, zahar tos, otet de vin, vin rosu si scortisoara.   Ingrediente: 8 cepe mari roşii 100 g zahăr tos 100 ml oţet de vin roşu 100 ml vin roşu 1 pliculeţ cu scorţişoară     Mod de preparare: Taie ceapa solzişori şi pune-o împreună cu zahărul într-un […]

Ceapa rosie murata cu fulgi de chili

Reteta zilei: Ceapa rosie murata cu fulgi de chili

Ceapa rosie murata cu fulgi de chili din: ceapa rosie, otet, zahar, sare, cuisoare, dafin, seminte de mustar, seminte de cardamom, fulgi de chili.   Ingrediente:  1 ceapă roșie ¾ ceasca oțet 3 linguri de zahăr sare 7 cuișoare 1 frunză de dafin ⅛ linguriță semințe de muștar ⅛ linguriță semințe de cardamom ⅛ linguriță […]

Antreuri: Peste marinat

Peste marinat din: peste, dafin, piper, ceapa, sare, masline, ulei, otet. Ingrediente: 1 kg macrou, scrumbie şi chiar obleţ (curăţat şi tăiat feliuţe de 2 degete) 3-4 foi de dafin boabe de piper 2 cepe tăiate inele 100 g măsline 2 morcovi tăiaţi felii subţiri ulei oţet   Mod de preparare: Aşază peştele într-o cratiţă […]

Reteta zilei: Mix de morcov cu ridiche alba marinate

Mix de morcov cu ridiche alba marinate din: morcov, ridiche alba, zahar, sare, apa, otet.   Ingrediente:  1 morcov 1 ridiche alba ¼ ceasca de zahăr sare 1 cana apă ½ ceasca oțet     Mod de preparare: Se curata legumele si se dau pe razatoare.   Se amesteca ușor morcovii cu zahăr și sare. […]

Reteta zilei: Zacusca de rosii cu coriandru

Zacusca de rosii cu coriandru din: gogonele, rosii, ardei iuti, ceapa, ardei, coriandru, usturoi, suc de limeta, otet, chili.   Ingrediente  1 cana gogonele 1 cana roșii 2 ardei iuti 1 ceapă 1 ardei roșu 2 linguri de coriandru tăiat 2 catei usturoi 1 lingura de suc de limeta ½ ceasca oțet 1 lingura fulgi […]

Reteta zilei: Usturoi murat

Usturoi murat din: usturoi, sos de soia, apa, otet, zahar, condimente.   Ingrediente:  8 capatani de usturoi, cateii curatati ¾ ceasca sos de soia 1 ceasca apă ¼ ceasca oțet ¼ ceasca zahăr condimente, dupa gust     Mod de preparare: Într-o cratiță medie, adaugati sos de soia, apă, oțet și zahăr si fierbeti aproximativ […]

Reteta zilei: Mix de muraturi

Mix de muraturi din: ridiche, ceapa, morcovi, otet, apa, usturoi, fulgi de ardei, seminte de coriandru, sare de mare, seminte de mustar, piper.   Ingrediente:  1 legatura ridichi 1 ceapă roșie 2 morcovi ⅓ ceasca oțet ½ ceasca apă 3 lingurițe de usturoi 3 lingurițe fulgi de ardei 1 linguriță semințe de coriandru 3 linguri […]

Reteta zilei: Miere aromata cu kumquat

Miere aromata cu kumquat din: miere, kumquat.   Ingrediente:  1 cana miere 16 kumquat 2 borcane sterilizate       Mod de preparare: Se taie kumquatul felii. În fiecare borcan, adaugati 2-3 linguri de miere, apoi adăugați aproximativ 1/4 din feliile de kumquat. Repetați procesul pana terminati atat mierea, cat si feliile de kumquat. Închideți […]

Ceapa rosie marinata

Ceapa rosie marinata

Ceapa rosie marinata din: ceapa rosie, otet, suc de lime, apa, zahar, sare, usturoi, piper, dafin. Ingrediente:  1 ceapă roșie 3/4 cana otet 1/4 cana suc de lime 1/2 cana apă 3 lingurite zahăr 1 lingurita sare 1 catel usturoi, ușor zdrobit 8-10 boabe de piper 1/4 linguriță piper negru 2 frunze de dafin   […]

Dulceata de struguri cu lamaie

Dulceata de struguri cu lamaie

Dulceata de struguri cu lamaie din: struguri, zahar, lamaie. Ingrediente: 3 kg struguri cu boabe mari 1 kg zahăr 1 lămâie 250 ml apă     Mod de preparare: Speli boabele de struguri, desfăcute de pe ciorchine, sub jet de apă, apoi le scoţi sâmburii cu o scobitoare. Separat, pui apa cu zahărul pe foc, […]

Gogonele in otet

Gogonele in otet din: gogonele, ceapa, sare, piper, telina, zahar, otet. Ingrediente: 2,5 kg gogonele 6 cepe mari 145 g sare grunjoasă o lingură boabe de piper o lingură cuişoare o lingură seminţe ţelină o lingură boabe de muştar 700 ml oţet 650 g zahăr   Mod de preparare: Gogonelele şi ceapa tăiată felii se […]

Conopida in otet

Conopida in otet din: conopida, otet, sare, piper, morcov, dafin, apa. Ingrediente: o conopidă sare oţet Pentru saramură: 15 g sare/litru de apă o linguriţă oţet/litru de apă un morcov  boabe de piper 1-2 foi de dafin/borcan   Mod de preparare: Conopida se desface bucheţele care se acoperă cu apă rece în care se pun […]