Desert cu gem

Gem traditional de prune

Gem traditional de prune din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Prunele se spală bine şi li se scot sâmburii. Se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a doua […]

Platica la murat

Platica la murat din: platica, otet, ulei, ceapa, rosii, sare, piper, dafin. Ingrediente: 2 kg plătică 250 ml oţet 750 ml apă 1 pahar ulei 500 g ceapă 1,5 kg roşii sau 2 căni de bulion sare piper frunze de dafin   Mod de preparare: Se curăţă peştele; se îndepărtează capetele, codiţele şi aripioarele; se […]

Dovlecei la borcan

Dovlecei la borcan din: dovlecei, ardei, ceapa, otet, zahar. Ingrediente: 1 kg dovlecei 500 g ardei 500 g ceapă 200-300 ml oţet 300 g zahar   Mod de preparare: Se amestecă 1 kg dovlecei raşi, 500 g ardei capia fâşii şi 500 g ceapă solzişori. Se toarnă 200-300 ml oţet, se presară 300 g zahăr […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceata de caise si cirese

Dulceata de caise si cirese din: caise, cirese, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg caise 1 kg cireşe galbene 1 1/2 kg zahăr 6 felii lămâie 200 ml apă   Mod de preparare: Se curăţă caisele de sâmburi şi se taie pe jumătate. Se spală cireşele şi se curăţă de codiţe şi sâmburi. Intr-o oală cu […]

Usturoi marinat cu ulei de masline

Usturoi marinat cu ulei de masline din: usturoi, cimbru, dafin, ulei. Ingrediente: 3 căpăţâni de usturoi cimbru dafin ulei de masline     Mod de preparare: Se curăţă 3 căpăţâni de usturoi şi se pun într-o crăticioară. Se adaugă 3 crenguţe de cimbru, scos de pe crenguţe, 3 foi de dafin şi se acoperă cu […]

Castraveti murati cu usturoi

Castraveti murati cu usturoi

Castraveti murati cu usturoi din: castraveti, ceapa, morcovi, conopida, usturoi, telina, mustar, zahar. Ingrediente: 2,5-3 kg castraveţi 3 cepe 4 morcovi 2 conopide 2 căpăţâni de usturoi frunze de ţelină boabe de muştar 2 l apă 1 l oţet 500 g zahăr 5 linguri sare grunjoasă frunze de hrean   Mod de preparare: Se spală castraveţii, […]

Dulceata de pepene galben

Dulceata aromata de pepene galben

Dulceata aromata de pepene galben din: pepene, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg pepene galben 1 kg zahar 2 lamai     Mod de preparare: Se curăţă 1 kg pepene galben de coajă şi de seminţe. Se taie pulpa cubuleţe şi se pune într-o oală. Se acoperă cu 1 kg zahăr şi se adaugă 2 lămâi tăiate […]

Gem de visine cu anason

Gem de visine cu anason

Gem de visine cu anason din: visine, zahar, lamaie, anason. Ingrediente: 3 kg vişine 1,5 kg zahăr 1/2 lămâie 1 stelută anason     Mod de preparare: Se spală vişinele, se scot sâmburii şi pulpa se dă prin maşina de tocat. Se pune pulpa de vişine pe foc împreună cu zahărul şi anasonul. După ce […]

Gem rapid de prune

Gem rapid de prune

Gem rapid de prune din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Prunele se spală bine şi li se scot sâmburii. Se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a doua […]

Dulceata aromata de mure

Dulceata aromata de mure din: mure, mere, zahar, lamaie, coriandru. Ingrediente: 750 g mure 1 kg mere 400 ml apă 750 g zahăr 1 lamaie 2 linguri coriandru   Mod de preparare: Se spală rapid, sub jet de apă rece şi se scurg 750 g mure. Se spală 1 kg mere, se curăţă şi se […]

Usturoi la borcan

Usturoi la borcan

Usturoi la borcan din: usturoi, cimbru, ulei. Ingrediente: 3-4 căpăţâni de usturoi cimbru dafin ulei de masline     Mod de preparare: Se curăţă 3-4 căpăţâni de usturoi şi se pun într-o cratita. Se adaugă 3 crenguţe de cimbru, scos de pe crenguţe, 3 foi de dafin şi se acoperă cu ulei. Se pune pe foc […]

Dulceata de dude roz

Dulceata de dude roz

Dulceata de dude roz din: dude, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 farfurie adâncă de dude roz 1 farfurie (aceeaşi) cu zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Se curăţă dudele de codiţe, se spală sub jet de apă rece şi se lasă să se scurgă. Se pune apa cu zahărul să fiarbă până se leagă […]

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati cu telina din: castraveti, ceapa, morcovi, conopida, usturoi, telina, mustar, zahar, hrean.   Ingrediente: 3 kg castraveţi 3 cepe albe 4 morcovi 2 conopide 2 căpăţâni de usturoi frunze de ţelină boabe de muştar 2 l apă 1 l oţet 500 g zahăr 5 linguri sare grunjoasă frunze de hrean   Mod de preparare: […]

Dulceata de pepene galben

Dulceata savuroasa de pepene galben

Dulceata savuroasa de pepene galben din: pepene, zahar, lamai. Ingrediente: 1 kg pepene galben 1 kg zahar 2 lamai 400 ml apă   Mod de preparare: Se curăţă pepenele de coajă şi de seminţe. Se taie pulpa cubuleţe şi se pune într-o oală. Se acoperă cu 1 kg zahăr şi se adaugă 2 lămâi tăiate […]

Dulceaţă de piersici şi lămâie

Dulceata de piersici si cirese

Dulceata de piersici si cirese din: piersici, cirese, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg piersici 1 kg cireşe galbene 1 1/2 kg zahăr 6 felii lămâie 200 ml apă     Mod de preparare: Se curăţă piersicile de sâmburi şi se taie pe jumătate. Se spală cireşele şi se curăţă de codiţe şi sâmburi. Intr-o oală […]

Patlagele murate la borcan

Patlagele murate la borcan

Patlagele murate la borcan din: patlagele, zahar, otet, ulei, sare, piper. Ingrediente: 3 kg pătlăgele apa sare zahar otet ulei piper boabe   Mod de preparare: Se aleg 3 kg pătlăgele roşii rotunde. Se pune la fiert compoziţia de marinare formată din: 1,5 l apă, 2 linguri sare, 100 g zahăr sau 4-5 linguri miere, […]

Gem de prune cu lamaie 

Gem de prune cu lamaie din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie       Mod de preparare: Prunele se spală bine şi li se scot sâmburii. Se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a […]

Dovlecei in otet cu ceapa

Dovlecei in otet cu ceapa

Dovlecei in otet cu ceapa din: dovlecei, ardei, ceapa, otet, zahar. Ingrediente: 1 kg dovlecei 500 g ardei 500 g ceapă 200-300 ml oţet 300 g zahar   Mod de preparare: Se amestecă 1 kg dovlecei raşi, 500 g ardei capia fâşii şi 500 g ceapă solzişori. Se toarnă 200-300 ml oţet, se presară 300 […]

Gem de zmeura cu ghimbir

Gem de zmeura cu ghimbir – usor de preparat

Gem de zmeura cu ghimbir din: zmeura, miere, ghimbir. Ingrediente: 4 kg zmeură 50 g ghimbir 2,5 kg miere       Mod de preparare: Se curăţă şi se spală zmeura. Se pregăteşte un vas în care se pune zmeura, se adaugă mierea peste ea, se amestecă bine şi se lasă să stea la macerat […]

Varza murata cu gutui 

Varza murata cu gutui

Varza murata cu gutui din: varza, hrean, mere, gutui, porumb, mustar, marar, sare. Ingrediente: 30 verze 4-5 rădăcini hrean 4-5 mere 2-3 gutui 1 ştiulete de porumb boabe de muştar coriandru, ienibahar si mărar uscat sare grunjoasă   Mod de preparare: Varza se curăţă, se scobesc cotoarele; în găuri se pune câte 1 lingură de sare […]

Patlagele murate la borcan

Patlagele murate in otet

Patlagele murate in otet din: patlagele, zahar, otet, ulei, sare, piper. Ingrediente: 2-3 kg pătlăgele apa sare zahar otet ulei piper boabe dafin   Mod de preparare: Se aleg pătlăgele roşii rotunde. Se pune la fiert compoziţia de marinare formată din: 1,5 l apă, 2 linguri sare, 100 g zahăr sau 4-5 linguri miere, 3-4 linguri ulei […]

Rosii la borcan cu foi de visin

Rosii la borcan cu foi de visin din: rosii, frunze de vita, sare, telina, piper, usturoi, foi de visin. Ingrediente: rosii frunze de viţă sare frunze de ţelină boabe de piper căţei de usturoi foi de vişin   Mod de preparare: Se aleg roşii proaspete, rotunde şi tari, se spală şi se curăţă de codiţe. […]

Dulceata aromata de caise

Dulceata aromata de caise din: caise, zahar. Ingrediente: 5 kg caise 2 kg zahar       Mod de preparare: Se scot sâmburii de la 5 kg caise. Se pun pe foc cu 2 kg zahăr şi se lasă să fiarbă în suc propriu cca 45 minute, timp în care se amestecă cu o lingură […]

Dovlecei fripţi cu mentă

Dovlecei si ardei la borcan

Dovlecei si ardei la borcan din: dovlecei, ardei, ceapa, otet, zahar. Ingrediente: 1 kg dovlecei 500 g ardei 500 g ceapă 200-300 ml oţet 300 g zahar   Mod de preparare: Se amestecă 1 kg dovlecei raşi, 500 g ardei capia fâşii şi 500 g ceapă solzişori. Se toarnă 200-300 ml oţet, se presară 300 […]

Gem clasic de prune

Gem clasic de prune

Gem clasic de prune din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Prunele se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a doua zi gemul la fiert, la foc mic, până […]

Varza murata cu hrean si marar 

Varza murata cu hrean si marar

Varza murata cu hrean si marar din: varza, hrean, mere, gutui, porumb, mustar, marar, sare.   Ingrediente: 30 verze 4-5 rădăcini hrean 2-3 gutui 1 ştiulete de porumb boabe de muştar coriandru ienibahar mărar sare grunjoasă   Mod de preparare: Varza se curăţă, se scobesc cotoarele; în găuri se pune câte 1 lingură de sare grunjoasă. […]

Bulion cu miere

Rosii cu telina la borcan

Rosii cu telina la borcan din: rosii, telina, ardei, sare, zahar. Ingrediente: 5 kg roşii bine coapte 5 teline mari fără frunze 3 kg ardei gras 10 aspirine 300 g sare 150 g zahăr   Mod de preparare: Se spală roşiile, ardeii şi ţelina se curăţă. Toate se macină cu maşina de tocat carne. Se […]

Compot asortat 

Compot asortat

Compot asortat din: capsuni, zmeura, fragi sau mure, zahar. Ingrediente: capsune zmeura fragi sau mure 150 g zahar     Mod de preparare: Fructele se spală, se curăţă cu grijă, s se zvântă şi se pun în borcane uscate, în straturi alternative cu 150 g zahăr brun. Primul strat de fructe trebuie să fie 1/3 din […]

Ciresata cu vanilie

Visinata asortata

Visinata asortata din: visine, zmeura, cirese, zahar. Vișinata este o băutură tradițională românească, realizată prin macerarea vișinelor în alcool și îndulcită cu zahăr. Această licoare, deosebit de populară în România, se prepară de obicei acasă și este cunoscută pentru gustul său dulce-acrișor și aroma intensă de vișine. Originea vișinatei nu este clar documentată, însă se crede […]

Cum se prepara Dulceata de capsuni cu menta

Cum se prepara Dulceata de capsuni cu menta (VIDEO)

Cum se prepara Dulceata de capsuni cu menta: Combinația dintre dulceața intensă a căpșunilor și prospețimea mentei creează un gust complex și răcoritor, perfect pentru a fi savurat pe parcursul întregului an. Pregătire: 30 minute Gătire: 45 minute Total: 1 oră și 15 minute Ingrediente Căpșuni: 1 kg de căpșuni proaspete, bine spălate și curățate […]

Dulceata de cactus

Dulceata din flori de salcam

Dulceata din flori de salcam din: flori de salcam, apa, lamaie, cardamom, zahar. Ingrediente: 150 g flori de salcâm 500 ml apa 1/2 lamaie cardamom 60 g zahar gelfix   Mod de preparare: Dulceata din flori de salcam: Se spală 150 g flori de salcâm (doar petale), se fierb în 500 ml apă rece, se adaugă […]

Dulceata de salcam cu cardamom 

Dulceata de salcam cu cardamom

Dulceata de salcam cu cardamom din: flori de salcam, apa, lamaie, cardamom. Ingrediente: 150 g flori de salcâm 500 ml apa 1 lamaie cardamom 60 g zahar     Mod de preparare: Se spală 150 g flori de salcâm, se fierb în 500 ml apă rece, se adaugă zeama de la 1 lămâie şi 1 vârf de […]