Compot de corcoduse galbene

Compot de corcoduse galbene din: zahar, apa, corcoduse. Ingrediente: 10 linguri zahăr la 1 litru de apă 3 kg corcoduşe     Mod de preparare: Se spală corcoduşele, se repartizează în borcane bine spălate şi cu capace noi. Se pun pe foc apa şi zahărul. Dintr-un litru de apă ies 4 borcane de 800 ml. […]

Gem simplu de prune

Gem simplu de prune din: prune, zahar. Ingrediente: 2 kg prune zahăr     Mod de preparare: Prunele curăţate de sâmburi se pun la fiert :operite cu apă. Se lasă 20 de minute, după care se scurg şi se mixează. Pentru fiecare kg de piure de prune se folosesc 750 g zahăr. Se pune piureul […]

Gem de portocale

Gem simplu de pere

Gem simplu de pere din: pere, zahar, lamaie. Ingrediente: 10 pere 750 g zahăr sucul de la o lămâie     Mod de preparare: Perele se curăţă de coajă şi de seminţe. Se cântăresc şi apoi se foloseşte aceeaşi cantitate de zahăr. Se pun lă foc perele, sucul de lămâie şi zahărul şi, când ajung […]

Vinete la borcan cu marar

Vinete la borcan cu marar din: vinete, ardei, marar, otet, sare. Ingrediente: 2 vinete mari 10 ardei iuţi o legătură mărar 100 ml oţet 500 ml apă un praf sare   Mod de preparare: Vinetele se taie felii, se presară cu sare şi se lasă 30 de minute să-şi lase sucul. Intre timp, apa, oţetul […]

Ketchup cu usturoi si busuioc

Ketchup cu usturoi si busuioc

Ketchup cu usturoi si busuioc din: ardei, rosii, telina, ceapa, usturoi, dafin, busuioc, ulei. Ingrediente: 1,5-2 kg ardei capia 2 kg roşii 1 rădăcină de ţelină 500 g ceapă 1 căpăţână usturoi 2 foi dafin 1 crenguţă busuioc 100 ml ulei 100 g zahăr   Mod de preparare: Se pun la fiert roşiile tăiate jumătate, […]

Gem clasic de mere

Gem clasic de mere din: mere, zahar, vanilie, lamaie. Ingrediente: un kg mere 750 g zahăr un baton vanilie 200 ml suc de lămâie   Mod de preparare: Gem clasic de mere: Cu o seară înainte de fierbere, merele curăţate de coajă se golesc de seminţe şi se taie cubuleţe. Se pun într-un vas mare, […]

Terina de pepene galben

Dulceata din coaja de pepene

Dulceata din coaja de pepene din: pepene, zahar, miere, lamai. Ingrediente: un kg coajă curată de pepene 600 g zahăr 170 g miere 2 linguri suc de lămâie coaja de la două lămâi   Mod de preparare:  Coaja de pepene se taie cuburi care se pun la fiert acoperite cu apă. Când dă în clocot, […]

Rosii cu branza la borcan

Rosii cu branza la borcan din: rosii, branza, otet, apa, usturoi, ulei. Ingrediente: 2 kg roşii mici 500 g brânză feta o cană oţet alb 2 căni apă 10 căţei usturoi ulei de măsline   Mod de preparare: Roşiilor spălate li se taie un căpăcel şi apoi se golesc de conţinut cu o linguriţă. Se […]

Zacusca de peste cu vin

Zacusca de peste cu gogosari

Zacusca de peste cu gogosari din: peste, ceapa, rosii, gogosari, ulei, sare.   Ingrediente: 1 kg ceapă 1 kg morcovi 100 ml ulei 2 kg gogoşari 2 kg peste 3 kg rosii sare   Mod de preparare: Se trec prin maşina de tocat 1 kg ceapă şi 1 kg morcovi, apoi se călesc în 100 […]

Tomatillos murate

Tomatillos murate din: tomatillos, morcovi, telina, sfecla, hrean, usturoi, marar, sare. Ingrediente: 2 kg tomatillos 4 morcovi 1/2 rădăcina telină si frunze 5 bucăţi rădăcină de hrean 1 sfeclă roşie 2 căpăţâni de usturoi flori uscate de mărar sare   Mod de preparare: Tomatillos se curăţă şi se spală, iar restul legumelor curăţate, spălate şi tăiate […]

Rosii uscate cu ierburi aromatice

Rosii uscate cu ierburi aromatice

Rosii uscate cu ierburi aromatice din: rosii, usturoi, capere, busuioc, oregano, ardei, cimbru. Ingrediente: 4 kg roşii 3 căţei de usturoi 2 foi de dafin 3 frunze de busuioc 2 fire oregano verde 1 linguriţă oregano uscat 2 fire cimbru 3 cuişoare 1 linguriţă capere 2 ardei iuţi tocaţi ulei de măsline   Mod de […]

Ceapa rosie marinata

Reteta zilei: Ceapa rosie marinata

Ceapa rosie marinata din: ceapa rosie, otet, suc de lime, apa, zahar, sare, usturoi, piper, dafin. Ingrediente:  1 ceapă roșie 3/4 cana otet 1/4 cana suc de lime 1/2 cana apă 3 lingurite zahăr 1 lingurita sare 1 catel usturoi, ușor zdrobit 8-10 boabe de piper 1/4 linguriță piper negru 2 frunze de dafin   […]

Chutney de mango cu cuisoare

Chutney de mango cu cuisoare

Chutney de mango cu cuisoare din: mango, cuisoare, mere, otet, apa, ardei iute, zahar, usturoi, ghimbir, stafide, migdale. Ingrediente: 250 g mango 250 g mere 2 cuişoare 230 ml oţet de mere 230 ml apă 1/2 ardei iute roşu 300 g zahăr 4 căţei de usturoi 1 linguriţă cu ghimbir ras 4 linguriţe cu stafide mari […]

Gem simplu de zmeura

Gem simplu de zmeura

Gem simplu de zmeura din: zmeura, zahar, zeama de lamaie. Ingrediente: 1 kg zmeură 700 g zahăr zeama de la 1 lămâie       Mod de preparare: Alegi zmeura, o speli în mai multe ape şi o laşi la scurs. Stropeşti cu zeamă de lămâie, pui o parte din zahăr, un nou strat de […]

Ardei murat cu hrean

Ardei murat cu hrean

Ardei murat cu hrean din: ardei, hrean, apa, sare. Ingrediente: ardei hrean apa sare Mod de preparare: Ardeii, pregătiţi ca mai sus, se pun în borcane unul lângă altul. La 50 de bucăţi se curăţă trei-patru rădăcini de hrean şi se taie şuviţe subţiri, care se aşează printre ei. Se toarnă apa clocotită, sărată după […]

Ardei murati in saramura

Ardei murati in saramura din: ardei, sare, apa.   Ingrediente: ardei apa sare Mod de preparare: Se aleg şi se curăţă la fel ca şi pentru reţetele anterioare. Se spală bine, se lasă să se scurgă şi se opăresc trei-patru minute. Se scot, se scurg bine de apă şi se aşează în borcane, unul în […]

Compot

Compot aromat

Compot aromat din: capsuni, zmeura, fragi sau mure, zahar. Ingrediente: capsune zmeura fragi sau mure 150 g zahar     Mod de preparare: Compot aromat: Se aleg căpşuni, zmeură, fragi sau mure proaspete, bine coapte, cu pulpa tare. Se spală, se curăţă cu grijă, se zvântă şi se pun în borcane uscate, în straturi alternative […]

Rosii aromate la borcan

Rosii aromate la borcan din: patlagele, zahar, otet, ulei, sare, piper, dafin. Ingrediente: 3 kg pătlăgele apa sare zahar otet ulei piper boabe dafin capere usturoi hrean   Mod de preparare: Se aleg 3 kg pătlăgele roşii rotunde. Se şterg, se înţeapă de mai multe ori cu o scobitoare. Se pune la fiert compoziţia de […]

Patlagele la borcan

Patlagele la borcan din: patlagele, zahar, otet, ulei, sare, piper. Ingrediente: 3 kg pătlăgele apa sare zahar otet ulei piper boabe dafin   Mod de preparare: Se aleg 3 kg pătlăgele roşii rotunde. Se pune la fiert compoziţia de marinare formată din: 1,5 l apă, 2 linguri sare, 100 g zahăr sau 4-5 linguri miere, 3-4 […]

Dulceata de pepene galben cu lamaie

Dulceata de pepene galben cu lamaie din: pepene, zahar, lamai. Ingrediente: 1 kg pepene galben 1 kg zahar 2 lamai 400 ml apă   Mod de preparare: Se curăţă 1 kg pepene galben de coajă şi de seminţe. Se taie pulpa cubuleţe şi se pune într-o oală. Se acoperă cu 1 kg zahăr şi se […]

Castraveti murati cu ardei iute

Castraveti murati cu hrean

Castraveti murati cu hrean din: castraveti, ceapa, morcovi, conopida, usturoi, telina, mustar, zahar, hrean. Ingrediente: 3 kg castraveţi 3 cepe albe 4 morcovi 2 conopide 2 căpăţâni de usturoi frunze de ţelină boabe de muştar aspirină 2 l apă 1 l oţet 500 g zahăr 5 linguri sare grunjoasă frunze de hrean   Mod de […]

Varza murata cu orez

Varza murata cu hrean

Varza murata cu hrean din: varza, hrean, mere, gutui, porumb, mustar, marar, sare. Ingrediente: 35 verze (+ 3-4 de rezervă), pentru un butoi de 60 l 4-5 rădăcini hrean 4-5 mere 2-3 gutui 1 ştiulete de porumb boabe de muştar coriandru şi ienibahar mărar uscat sare grunjoasă, neiodată verze roşii   Mod de preparare: Varza […]

Desert cu gem

Gem traditional de prune

Gem traditional de prune din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Prunele se spală bine şi li se scot sâmburii. Se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a doua […]

Platica la murat

Platica la murat din: platica, otet, ulei, ceapa, rosii, sare, piper, dafin. Ingrediente: 2 kg plătică 250 ml oţet 750 ml apă 1 pahar ulei 500 g ceapă 1,5 kg roşii sau 2 căni de bulion sare piper frunze de dafin   Mod de preparare: Se curăţă peştele; se îndepărtează capetele, codiţele şi aripioarele; se […]

Dovlecei la borcan

Dovlecei la borcan din: dovlecei, ardei, ceapa, otet, zahar. Ingrediente: 1 kg dovlecei 500 g ardei 500 g ceapă 200-300 ml oţet 300 g zahar   Mod de preparare: Se amestecă 1 kg dovlecei raşi, 500 g ardei capia fâşii şi 500 g ceapă solzişori. Se toarnă 200-300 ml oţet, se presară 300 g zahăr […]

Dulceaţă de caise şi migdale

Dulceata de caise si cirese

Dulceata de caise si cirese din: caise, cirese, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg caise 1 kg cireşe galbene 1 1/2 kg zahăr 6 felii lămâie 200 ml apă   Mod de preparare: Se curăţă caisele de sâmburi şi se taie pe jumătate. Se spală cireşele şi se curăţă de codiţe şi sâmburi. Intr-o oală cu […]

Usturoi marinat cu ulei de masline

Usturoi marinat cu ulei de masline din: usturoi, cimbru, dafin, ulei. Ingrediente: 3 căpăţâni de usturoi cimbru dafin ulei de masline     Mod de preparare: Se curăţă 3 căpăţâni de usturoi şi se pun într-o crăticioară. Se adaugă 3 crenguţe de cimbru, scos de pe crenguţe, 3 foi de dafin şi se acoperă cu […]

Castraveti murati cu usturoi

Castraveti murati cu usturoi

Castraveti murati cu usturoi din: castraveti, ceapa, morcovi, conopida, usturoi, telina, mustar, zahar. Ingrediente: 2,5-3 kg castraveţi 3 cepe 4 morcovi 2 conopide 2 căpăţâni de usturoi frunze de ţelină boabe de muştar 2 l apă 1 l oţet 500 g zahăr 5 linguri sare grunjoasă frunze de hrean   Mod de preparare: Se spală castraveţii, […]

Dulceata de pepene galben

Dulceata aromata de pepene galben

Dulceata aromata de pepene galben din: pepene, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 kg pepene galben 1 kg zahar 2 lamai     Mod de preparare: Se curăţă 1 kg pepene galben de coajă şi de seminţe. Se taie pulpa cubuleţe şi se pune într-o oală. Se acoperă cu 1 kg zahăr şi se adaugă 2 lămâi tăiate […]

Gem de visine cu anason

Gem de visine cu anason

Gem de visine cu anason din: visine, zahar, lamaie, anason. Ingrediente: 3 kg vişine 1,5 kg zahăr 1/2 lămâie 1 stelută anason     Mod de preparare: Se spală vişinele, se scot sâmburii şi pulpa se dă prin maşina de tocat. Se pune pulpa de vişine pe foc împreună cu zahărul şi anasonul. După ce […]

Gem rapid de prune

Gem rapid de prune

Gem rapid de prune din: prune, zahar, lamaie. Ingrediente: 5 kg prune 1 kg zahăr 1 lămâie     Mod de preparare: Prunele se spală bine şi li se scot sâmburii. Se aşază într-o oală un rând de prune, unul de zahăr şi se ţine la frigider până a doua zi. Se pune a doua […]

Dulceata aromata de mure

Dulceata aromata de mure din: mure, mere, zahar, lamaie, coriandru. Ingrediente: 750 g mure 1 kg mere 400 ml apă 750 g zahăr 1 lamaie 2 linguri coriandru   Mod de preparare: Se spală rapid, sub jet de apă rece şi se scurg 750 g mure. Se spală 1 kg mere, se curăţă şi se […]