Compot de mere cu stafide

Salata de fructe din compot

Salata de fructe din compot din: mere, portocale, banane, grapefruit, cirese, compot de caise, suc de mere sau suc de struguri. Ingrediente: 4-5 mere 2 portocale 2 banane 1 grapefruit 1/2 cană cireşe roşii sau din compot 1 borcan mic de compot de caise 1 cană suc de mere sau suc de struguri Mod de […]

Salata de fructe cu frisca si stafide

Salata de fructe cu frisca si stafide din: mere, portocale, grep, banane, stafide, migdale, nuca, fructe din dulceata, frisca vegetala. Ingrediente: 2-3 mere 2 portocale 1 grep 2 banane 50 g stafide 50 g migdale sau miez de nucă 2 linguri fructe din dulceaţă 250 g frişcă vegetală Mod de preparare: Se pregăteşte la fel […]

Salata de fasole rosie boabe cu porumb

Tocanita de fasole cu masline

Tocanita de fasole cu masline din: fasole, ceapa, usturoi, malsine, cimbru, foi de dafin, boia, bulion, patrunjel. Ingrediente: 500 g fasole 2 cepe 3 căţei de usturoi zdrobiţi 250 g măsline negre 1 linguriţă de cimbru 4 foi de dafin 1 linguriţă boia dulce sau iute 2 linguri bulion pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa […]

Salata de cartofi cu tarhon si marar

Salata de cartofi cu tarhon si marar

Salata de cartofi cu tarhon si marar din: cartofi, mustar, zahar, ulei, zeama de lamaie, sare, tarhon, marar, patrunjel. Cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, potasiu, fier și fibre alimentare. De asemenea, conțin cantități semnificative de magneziu, fosfor, cupru și niacină. Cartofii conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C și compușii […]

Varza acra cu masline

Varza cu masline

Varza cu masline din: varza, ulei, masline, ceapa, boia. Ingrediente: 1 varză mare murată 100 g ulei 200 g măsline 1 ceapă de mărime mijlocie 1 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se spală varza şi, dafă este prea acră, se lasă 30 mi­nute în apă călduţă. Se scurge bine de apă şi […]

Unt de mere

Unt de mere din: mere, curmale, apa, orez. Ingrediente: mere curmale apă 1 căniţă de orez fiert Mod de preparare: Se taie şi se curăţă de sâmburi, se spală şi se taie în bucăţi 2 mere mici; se fierb cu 1/2 ceaşcă curmale fără sâmburi şi 1/2 ceaşcă apă, până ce merele devin moi. Apoi […]

Trigoane cu crema si curmale

Trigoane cu nuci

Trigoane cu nuci din: foi de placinta, miere, zahar, nuca, pesmet, scortisoara. Ingrediente: foi de plăcintă 1 lingură mare miere 1/2 ceaşcă zahăr 1 1/2 ceaşcă nucă măcinată 1 1/2 ceaşcă pesmet 1 linguriţă scorţişoară Mod de preparare: Se pun la fiert 1/2 ceaşcă apă, mierea şi zahărul pentru 5 minute. In acest sirop se pun […]

Orez cu porumb si ciuperci

Orez cu porumb si ciuperci

Orez cu porumb si ciuperci din: orez, ceapa, morcov, porumb, ciuperci, sare, piper, suc de rosii. Ingrediente: 1 1/2 cană orez 2 cepe 1 morcov 1 cutie mică de porumb 1 cutie ciuperci sare piper 3 linguri suc de roşii   Mod de preparare: Orezul se spală şi se lasă la umflat. Intre timp, pregă­tim […]

Tocanita de legume

Tocanita orientala

Tocanita orientala din: telina, fasole, morcovi, conopida, broccoli, ceapa, usturoi, sare, amidon. Ingrediente: 1 ceaşcă ţelină 1 ceaşcă fasole verde 1 ceaşcă morcovi 1 conopidă 1 ceaşcă broccoli 1 ceapă 1 căţel de usturoi sfărâmat 1 linguriţă sare 1 lingură amidon de porumb amestecat cu 1/4 ceaşcă de apă   Mod de preparare: Se taie oblic […]

Vinete cu usturoi si patrunjel

Vinete cu usturoi si patrunjel

Vinete cu usturoi si patrunjel din: vinete, patrunjel, usturoi, sare, ulei de masline, otet de mere. Ingrediente: 4-5 vinete pătrunjel 6 căţei usturoi sare ulei de măsline otet de mere   Mod de preparare: După ce se spală vinetele, se taie în felii şi se aşază în tigaie, se acoperă şi se lasă aproximativ 20 […]

Salata mixta cu verdeata

Salata mixta cu verdeata

Salata mixta cu verdeata din: castravete, rosie, ardei, ceapa, cartofi, salata verde, pastai, ulei, usturoi, marar, patrunjel. Ingrediente: 1 castravete 1 roşie 1 ardei gras (1 gogoşăr) 1 ceapă 2 cartofi 1 salată verde 10 păstăi de fasole verde 1 linguriţă ulei usturoi mărar pătrunjel verde   Mod de preparare: Castravetele, roşia, ardeiul gras (gogoşarul), […]

Pasta de fasole cu naut si ardei copt

Pasta de fasole cu naut si ardei copt din: fasole, naut, ardei, usturoi, sare, piper, ulei, ceapa, rosii. Fasolea este o sursă excelentă de proteine, fibre alimentare, fier, magneziu, potasiu, zinc și vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic. Consumul regulat de fasole poate contribui la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la […]

Turtă dulce cu nuca

Desert de post: Turta dulce

Turta dulce din: zahar, faina, ulei, miere, bicarbonat, nuci, rahat, scortisoara, cuisoare. Ingrediente: 250 g zahăr 500 g făină 50 ml ulei 3 linguri miere 1 linguriţă bicarbonat 100 g nuci 100 g rahat 1 1/2 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă cuişoare Mod de preparare: Se caramelizează 100 g zahăr, se sting cu 400 ml apă şi […]

Salam de biscuiti cu cacao si rom

Salam de biscuiti simpli

Salam de biscuiti simpli din: biscuiti simpli, rahat, margarina, nuci, cacao, apa, lamaie, rom.   Ingrediente: 250 g biscuiţi simpli 250 g rahat 150 g margarină 250 g nuci uscate în cuptor şi râşnite 3 linguri cacao 4 linguri apă 2 linguri zeamă de lămâie 1 lingură coajă de lămâie 1 lingură rom 4-5 mere […]

Prajitura Vassilopita

Prajitura “Zi si noapte”

Prajitura “Zi si noapte” din: ulei, zahar, apa, faina, praf de copt, zahar vanilat, cacao, nuca. Ingrediente: 12 linguri ulei 14 linguri zahăr 14 linguri apă 18 linguri făină 2 linguriţe praf de copt 1 plic zahăr vanilat 2-3 linguri cacao 1 cană nucă măcinată Mod de preparare: Se amestecă ingredientele cu mixerul, se adaugă […]

Crap la cuptor cu legume

Crap rasol cu zarzavat

Crap rasol cu zarzavat din: crap, ceapa, zarzavat, cartof, otet, apa, dafin, sare, piper. Ingrediente: 1 crap (1,5 kg) ceapă zarzavat de supă morcov, rădăcină de pătrunjel, ceapă cartof 1 păhărel de oţet 2 I apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper   Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul […]

Saratele cu alune si migdale

Saratele de post

Saratele de post din: foietaj de post, ketchup, mix de seminte, sare, ulei de masline.   Ingrediente: foietaj de post ketchup mix de seminţe (dovleac, floarea soarelui, in, susan, mac) sare iodată ulei de măsline Mod de preparare: Foietajul, dezgheţat, se taie fâşii, se unge cu puţin ulei de măsline, ketchupul se distribuie pe foaia […]

Prajitura tavalita

Prajitura tavalita

Prajitura tavalita din: zahar, miere, apa, amoniac, ulei, faina, margarina, cacao, esenta de rom, nuca de cocos sau nuca macinata.   Ingrediente: Blat: 200 g zahăr 5 linguri miere 150 ml apă în care se dizolvă 1 linguriţă amoniac o 100 ml ulei 500 g făină Sirop-cremă: 300 ml apă 300 g zahăr 1 pachet […]

Spanac cu ciuperci si tofu

Spanac cu ciuperci si tofu

Spanac cu ciuperci si tofu din: spanac, ciuperci, margarina, branza tofu, sare. Ingrediente: 1,5 kg spanac 250 g ciuperci 60 g margarină 150 g brânză tofu sare   Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se pune la fiert spanacul într-o oală cu apă clocotită şi sare. Se lasă 10 minute, după care se […]

Sfecla cu nuci

Sfecla cu nuci

Sfecla cu nuci din: sfecla, bors, ulei, nuci, sare, ceapa, piper. Sfecla roșie este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu și fier. De asemenea, conține antioxidanți precum betalaina, care oferă culoarea caracteristică sfelei și au potențial de protecție împotriva stresului oxidativ.   Ingrediente: […]

Tocana de linte

Tocana de linte

Tocana de linte din: linte, apa, usturoi, sare, cartofi, ceapa, morcovi. Lintea este o sursă foarte bună de proteine vegetale. Aproximativ 25-30% din conținutul de calorii al linte este reprezentat de proteine. Acest lucru o face o alegere excelentă pentru vegetarieni și vegani, care pot obține astfel proteine esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor.   […]

Reteta taietei de casa

Taietei cu rosii

Taietei cu rosii din: suc de rosii, rosie, ardei, taietei, fasole, ciuperci, cimbru, usturoi, patrunjel, sare. Roșiile sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali. Acestea conțin vitamina C, potasiu, vitamina K, vitamina A, fier și fibre. Sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, cum ar fi licopenul, care oferă roșiilor culoarea roșie caracteristică și este asociat […]

Varză călită cu orez

Varza cu cartofi natur

Varza cu cartofi natur din: varza, cartofi, usturoi, ulei, marar, sare, piper. Ingrediente: 500 g varză murată 50 g ulei sare piper 1 foaie dafin 4 cartofi mai măricei 1 căţel usturoi mărar pentru decor   Mod de preparare: Varza se toacă mărunt, se spală şi se stoarce bine. Cartofii se curăţă, se spală, se […]

Vinete cu orez la cuptor

Vinete impanate cu usturoi

Vinete impanate cu usturoi din: vinete, usturoi, ceapa, ardei, suc de rosii, sare, ulei. Ingrediente: 4 vinete 1 căpăţână de usturoi 2 cepe 3 ardei suc de roşii sau roşii proaspete sare ulei   Mod de preparare: Se curăţă vinetele de coajă, se taie în lung în 4 bucăţi, se presară cu sare şi se […]

Pachetele norvegiene cu somon

Pachetele norvegiene cu somon

Pachetele norvegiene cu somon din: foi de placinta de post, spanac, somon afumat, usturoi, ceapa, ulei. Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă de post 500 g spanac 300 g somon afumat 2-3 căţei de usturoi 2 cepe ulei Mod de preparare: Se taie usturoiul şi ceapa mărunt, după care se călesc. Se adaugă spanacul tăiat […]

Crap sarbesc la tava

Ghiveci de crap cu mazare

Ghiveci de crap cu mazare din: rap, ulei, ceapa, morcov, patrunjel, telina, bulion, mazare, fasole verde, piper, sare. Ingrediente: 1 kg crap 3 linguri ulei 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel ţelină linguri bulion sau 4 roşii 1 mână de mazăre 1 mână de fasole verde 5 boabe de piper sare Mod de preparare: Se […]

Ciorba de peste si zeama de varza

Ciorba de peste si zeama de varza

Ciorba de peste si zeama de varza din: zeama de varza, zarzavat, peste, verdeata. Carnea de pește este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale pentru dezvoltarea, repararea și menținerea țesuturilor corpului. Acizi grași Omega-3: Peștele este recunoscut pentru conținutul său bogat în acizi grași Omega-3, precum acidul eicosapentaenoic (EPA) și […]

Reteta taietei de casa

Taietei cu mere la cuptor

Taietei cu mere la cuptor din: taietei, mere, zahar, ulei, lamaie. Ingrediente: 400 g tăieţei fără ou 1 kg de mere 100 g zahăr 2 linguri de ulei coajă rasă de lămâie după gust Mod de preparare: Se pun tăieţeii la fiert în apă cu un pic de sare. După ce au fiert, se opreşte […]

Foi de placinta de post

Foi de placinta si strudel

Foi de placinta si strudel din: faina, apa, sare, ulei. Ingrediente: 300 g făină circa 150 g apă sare ulei       Mod de preparare: Se cerne pe o planşetă făina. Se face o gropiţă la mij­loc in care se toarnă apa şi puţină sare, atât cât să se ob­ţină o cocă potrivit de […]

Prajitura rapida de post

Prajitura rapida de post din: mere, faina, gris, zahar, margarina. Ingrediente: 1 kg mere 200 g făină 200 g griş 200 g zahăr 50 g margarină Mod de preparare: Prajitura rapida de post: unge o tavă cu margarina. amestecă făina, gri­sul şi zahărul (fără apă) şi se toarnă în tavă. Deasupra se întind în strat […]

Spanac tras la tigaie

Spanac tras la tigaie

Spanac tras la tigaie din: spanac, rosii, marar, usturoi, ulei, sare, piper. Ingrediente: 500 g spanac proaspăt 2 linguri de ulei sare piper usturoi granulat câteva roşii cherry mărar verde sau uscat   Mod de preparare Spanac tras la tigaie : Curăţăm spanacul, îndepărtăm codiţele şi spălăm frunzele în mai multe ape sau sub jet […]

Tagliatelle din zucchini

Chiftele de zucchini

Chiftele de zucchini din: zucchini, cartofi, ceapa, gogosar, pasta de ardei, cimbrisor, patrunjel, malai, faina, ulei, sare. Ingrediente: 1 zucchini (300 g) 2 cartofi 1 ceapă roşie mică 1/2 gogoşar 1/2 linguriţă pastă ardei iute 1/2 linguriţă cimbrişor uscat 1 lingură pătrunjel verde tocat 2 linguri mălai 1-2 linguri făină ulei pentru prăjit sare   […]