Retete de post

Zece idei pentru post

Zece idei pentru post:   Retete de post: Gogoşi cu dulceaţă O reteta de gogosi cu dulceata din: faina de grau, zahar, drojdie, zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie, zahar praf, dulceata, ulei si sare. Ingrediente: 1 kg faina de grau 4-5 linguri zahar 40 g drojdie 1 lingurita zahar vanilat 1 lingurita […]

Retete de post

Noua idei pentru post

Noua idei pentru post:   Retete de post: Cartofi copti cu masline si capere O reteta simpla de post de cartofi copti cu masline si capere din: cartofi, capere mici, masline negre, frunze de cimbru, rozmarin, ulei de masline si otet de vin alb. Ingrediente: un kg cartofi o jumatate de cana de capere mici […]

Retete pentru post

Opt idei pentru post

Opt idei pentru post: Retete de post: Salata calda de cartofi cu ierburi   O reteta de post de salata calda de cartofi cu ierburi din: cartofi, zeama de lamaie, usturoi, oregano, patrunjel, rozmarin, uleid e masline, sare si piper. Ingrediente: 4 cartofi medii o lingura zeama de lamaie un catel de usturoi o lingura […]

Retete de post

Sapte idei pentru post

Sapte idei pentru post:   Retete de post: Salata de verdeturi   O reteta deliciasa de salata de post din: spanac, salata verde, ceapa, ridichii rosii, otet, zeama de lamaie, sare, ulei, piper, chimen Ingrediente: 100 g spanac 1 căpăţână salata verde 1 ceapă mică sau 1 legătură de ceapa verde 4-5 ridichi roşii 2 […]

Retete de post

Sase idei pentru post

Sase idei pentru post:   Retete de post: Cartofi rustici   O reteta de cartofi rustici din: cartofi, ceapa, sare, piper, nucsoara, usturoi, bulion de legume si margarina. Ingrediente: 750 g cartofi fainosi, descojiti 225 g ceapa, taiata fin Sare si piper negru Nucsoara, proaspat rasa 1-2 catei de usturoi, zdrobiti 600 ml bulion de […]

Retete de post

Cinci idei pentru post

Cinci idei pentru post: Retete de post: Supa de varza acra cu linte verde   O reteta de supa de varza acra cu linte verde din: linte verde, frunze de varza acra, morcovi, pastarnac, orez, chimen, ienibahar, suc de lamaie si crutoane. Ingrediente: 1 pahar linte verde 4-5 frunze mari de varza acra (sau varza […]

Bors ardelenesc

Patru idei pentru post

Patru idei pentru post: Retete de post: Fasole cu orez si telină   O reteta delicioasa de post de fasole cu orez si telina din: fasole boabe, orez, ceapa, morcov, telina, ulei, pasta de tomate, boia de ardei dulce, foaie de dafin, faina, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 400 g fasole boabe 250 g orez […]

Praz cu masline

Praz cu masline

O reteta de praz cu masline din: praz, ceapa, sos de tomate, foid ed afin, ulei, masline, zahar, sare si piper. Ingrediente: 3-4 fire de praz (firul sa nu fie gros si sa aiba tiha alba cat mai lunga), taiate in bucati de 2-3 cm 1 ceapa medie, taiata solzisori 250 g sos de tomate […]

Pilaf cu prune uscate

Pilaf cu prune uscate

O reteta de pilaf cu prune uscate din: ulei de floarea soarelui, ceapa, orez cu bobul lung, zahar brun, sare si prune uscate. Ingrediente: 33 linguri ulei de floarea soarelui 1 ceapa, tocata 1 cana de orez cu bobul rotund 2 lingurite de zahar brun 1 praf de sare 1 pumn de prune uscate, fara […]

Sarmale cu păsat, soia şi ciuperci

Sarmale cu păsat, soia şi ciuperci

O reteta de sarmale cu pasat, soia si ciuperci din: varza murata, pasat, ciuperci, soia, ceapa, morcov, gogosar, ulei, suc de rosii, sare, boia, piper, cimbru si marar. Inrgediente: 3–4 verze murate mici 300 g păsat 300 g ciuperci 100 g granule de soia 3 cepe 1 morcov 1 gogoşar 150 ml ulei 500 ml […]

Fenicul înăbuşit

Fenicul sotat

O reteta delicioasa fenicul sotat din fenicul, ulei de masline, usturoi, vin alb demisec, nuca tocata, marar, sare si piper boabe. Ingrediente: 2-3 bucăţi de fenicul 50 ml ulei de măsline 2-3 căţei de usturoi 50-100 ml vin alb demisec 1 lingură cu nucă tocată mărar sare piper boabe   Mod de preparare: Curăţă feniculul […]

Vinete cu usturoi si ghimbir

Vinete in sos usturoiat

O reteta delicioasa de vinete in sos usturoiat, rosii, usturoi, ulei de masline, sare, piper, busuioc. Ingrediente: 3 vinete 1 kg rosii 6-7 catei de usturoi ulei de masline sare piper busuioc Mod de preparare: Alege vinete proaspete si cat mai mici, pentru ca nu au foarte multe seminte. Spala-le si taie-le rondele de circa […]

Musaca de naut

Reteta zilei: Musaca de naut

O reteta delicioasa de musaca de naut din: naut, cartofi, vinete, ceapa, pesmet, ulei de masline, sare si piper. Ingrediente:  1 cutei de naut 3 cartofi 1-2 vinete 2 cepe 1 lingura cu pesmet ulei de masline sare piper   Mod de preparare: Curăţă cartofii, taie-i în felii mai groase şi rumeneşte-i în ulei. Separat, […]

Snitele din fasole pastai

Reteta zilei: Snitele din fasole pastai

O reteta de snitele din fasole pastai din: fasole, oua, faina, ulei, marar, sare, piper si usturoi. Ingrediente: 500-600 g fasole fideluţă 2-3 ouă 2-3 linguri făină ulei mărar sare piper usturoi   Mod de preparare: Cureţi fasolea şi o rupi în bucăţi potrivite, apoi o pui la fiert în apă cu un praf de […]

Piure irlandez

Piure irlandez

O reteta simpla si delicioasa de piure irlandez din: cartofi albi, morcovi, unt, ceapa verde, varza mica, sare si piper. Ingrediente: 500g cartofi albi 2 morcovi tineri 70 g unt 2 fire de ceapa verde 1/2 varza mica sare piper   Mod de preparare: Curatam cartofii si morcovii si punem la fiert 20 minute. Tocam […]

Chiftelute cu masline

Chiftelute de praz

  O reteta simpla si delicioasa de chiftele de praz, faina, margarina, ulei si sare. Ingrediente: 1 kg de praz nu prea gros 2 linguri de făină 1 lingură de margarină 1 cană de ulei pentru prăjit sare     Mod de preparare: Se spală şi se curăţă prazul, apoi se taie bastonaşe şi se […]

Pasta de rosii si nasturel

Pasta de rosii si nasturel

O reteta simpla de pasta de rosii si nastural din: rosii, castravete, otet de sherry, ceapa verde, ardei gras rosu, gelatina, ulei de masline, cateva fire de nasturel si paine neagra de secara Ingrediente: 400 g roşii cubuleţe din conservă 75 g castravete, tăiat mare 1 ardei gras roşu, tocat mare 2 pliculeţe de gelatină […]

Vinete ateniene

Vinete ateniene

O reteta de vinete ateniene din: vinete, faina de grau, rosii, usturoi, ulei, zahar si sare. Ingrediente: 4 vinete mici 1 lingură faină de grâu 500 g roşii bine coapte 2 căpăţâni usturoi 3 linguri ulei 1 linguriţă zahăr sare Mod de preparare: Vinetele se taie felii potrivite şi se opăresc câteva minute în apă […]

Sfecla umpluta cu nuci

Sfecla umpluta cu nuci

Sfecla umpluta cu nuci din: sfecla rosie,  nuci, ceapa, ulei, sare si piper. Ingrediente: 1,5 kg sfeclă roşie 350 g nuci măcinate 400 g ceapă 150 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Sfecla umpluta cu nuci: Alegi sfecle mici de aceeaşi mărime şi le speli bine cu peria. Le fierbi în apă cu […]

Parjoale de pui gratinate

Parjoale de praz

Parjoale de praz, cartofi, faina, ulei, cascaval de post, sare si piper. Ingrediente: 600 g praz 600 g cartofi 100 g făina 150 g ulei 60-100 g caşcaval de post sare piper după gust     Mod de preparare: Parjoale de praz: Cureţi pra­zul, îl speli şi îl tai în bucăţi nu prea mari şi […]

Sarmale cu nuca

Sarmale cu nuca

Sarmale cu nuca, foi de varza, orez, morcovi, telina, ceapa, verdeata, sare, ulei, foi de dafin, cimbru si suc de rosii. Ingrediente: 20 de foi de varză crudă sau murată 250 g orez 2 morcovi 1 ţelină mijlocie 4 cepe mici 1 legătură verdeaţă 1 linguriţă sare 2 linguri ulei 1 foaie dafin 1 crenguţă […]

Porridge cu zmeura

Porridge cu zmeura

O reteta simpla si delicioasa de porridge cu zmeura din: zmeura sau mure, zahar, sare, gris si iaurt degresat. Un griş pufos, de culoare roşu-purpuriu la care se adaugă fructe pentru a da o notă proaspătă acestei gustări calde. Ingrediente: 125 g zmeură sau mure, decongelate, dacă au fost congelate 1 lingură zahăr sare 50 […]

Tocăniţă de bame cu curcuma

Mancare de bame

  O reteta gustoasa de mancare de bame, otet, ulei de masline, rosii, zahar si sare. Ingrediente: 1/2 kg bame 125 ml oţet 125 ml ulei măsline 2 cepe medii fin tocate 500 g roşii tăiate cuburi 1 lingură zahăr sare piper   Mod de preparare: Speli bamele, le cureţi de codiţe şi le laşi […]

Vinete cu orez

Vinete cu orez

    O reteta gustoasa de vinete cu orez, patrunjel, usturoi si ulei. Ingrediente: 2 vinete potrivite 1 ceaşcă mare de orez 1 legătură pătrunjel 2 căţei de usturoi ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Speli vinetele, le tai rondele şi le prăjeşti în ulei. Separat, speli orezul şi îl fierbi în apă sau […]

Gulii călite

Gulii sau caralambi

Se curăţă guliile, se taie felii, se prăjesc. De altă parte se face un sos cu ceapă prăjită, puţin bulion şi un praf de făină, se aşază guliile în sos de zahăr făcut cu 3-4 bucăţi, după plăcere. Ca şi celelalte legume, guliile trebuie să fie bine scăzute şi grase, ca să fie gustoase.

Spanac cu patlagele vinete

Spanac cu patlagele vinete

Ia pătlăgele proaspete şi taie-le în două, în lungime, şi scoate o parte din miez. Apoi toacă spanac şi pune tocătura într-o cratiţă cu unt­delemn sau unt proaspăt. Când spanacul s-a muiat bine, amestecă-1 cu miezul pătlăgelelor, pune sare şi untdelemn şi umple cu acest amestec golul pătlăgelelor. Presară praf de faină şi pune la […]

Fasole alba la cuptor

Fasole alba la cuptor

Pune fasolea în apă fierbinte, spre a putea scoate uşor coaja boabelor. Şterge-le cu un şervet şi pune-le la cuptor, spre a se rumeni. Pune apoi fasolea să fiarbă în destulă apă şi acoperă oala. Când apa s-a evaporat, toarnă boabele într-o cratiţă şi sfârşeşte coacerea în cuptor, domol. Această fasole n-are nevoie nici de […]

Fasole verde cu masline negre

Fasole verde gatita mocaneste

  Curăţă, spală şi fierbe fasolea, apoi taie într-o cratiţă ceapă, rumeneşte-o în untdelemn, adaugă-i fasolea, pătrunjel tocat, sare, piper; laşi să dănţuiască puţin; toarnă peste ea puţin oţet şi dă la masă. Poţi adăuga şi sos de pătlăgele roşii.

Ghiveci de vara

Ghiveci cu bame

Se prăjesc mai multe cepe cu untdelemn, ca să facă un sos fru­mos, în care se pune şi bulion şi puţină faină. Când sosul e gata, se pun în el toate zarzavaturile de care dispui, din fiecare câte puţin: morcov tăiat felii, dovlecei, pătlăgele vinete, pătlăgele roşii, ardei graşi tăiaţi fin, fasole verde, mazăre verde, […]

Bors calugaresc

Bors calugaresc – Tradiție și Savoare într-un Castron de Sănătate. Borșul călugăresc este un preparat tradițional românesc, cunoscut pentru simplitatea sa și pentru bogăția de arome. Inspirat din rețetele mănăstirești, acest borș este plin de legume proaspete și verdețuri, fiind o mâncare ușoară, dar hrănitoare. Ideal pentru post sau pentru cei care preferă o alimentație […]

Urzici cu hrean si usturoi

Urzici cu nuca

  O reteta de urzici cu nuca, morcovi, malai, usturoi, sare, ceapa, pastarnac, hrean si ulei. Ingrediente: 1 kg urzici 2 morcovi 2 linguri mălai 5-6 căţei usturoi sare după gust 1 ceapă 1 păstârnac 2 linguri miez de nucă măcinat 1 linguriţă hrean ras 3 linguri de ulei   Mod de preparare: Razi ceapa, […]

Supa de broccoli cu cartofi

Cartofi fierti cu broccoli

  O reteta gustoasa de cartofi, broccoli, margarina, usturoi si patrunjel. Ingrediente: 1/2 kg cartofi 1/2 kg broccoli 50 g margarină 2 căţei usturoi 1/2 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Speli cartofii şi îi pui la fiert în coajă. Fierbi şi broccoli 5 minute. După ce au fiert cartofii, s-au răcit şi i-ai curăţat […]