Salau cu legume, sos de mere si boia iute

Printeaza

Salau cu legume, sos de mere si boia iute din: şalău, ulei, unt, morcovi, cartofi, patrunjel, ienibahar, lamaie, ceapă, ardei roşu, măr mare acrişor, rosii, usturoi, cimbru, ardei iuţi roşii sau boia de ardei iute, sare.

Ingrediente:Salau_cu_legume_sos_de_mere_si_boia_iute

  • 1 kg şalău
  • 3 linguri ulei
  • 100 g unt
  • 2 morcovi
  • 8 cartofi mici
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 boabe ienibahar
  • 1 lămâie

Pentru sos:

  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapă mijlocie
  • 1 morcov potrivit
  • 1 ardei roşu mic
  • 1 măr mare acrişor
  • 2 roşii mari
  • 4 căţei de usturoi zdrobiţi
  • cimbru
  • 2 ardei iuţi roşii sau 1/2 linguriţă boia de ardei iute
  • sare

Mod de preparare:

Speli peştele, îl cureţi de sol­zi şi îl tai în bucăţi, după care îl pudrezi cu sare. într-un vas întins pui la fiert morcovii, cartofii, boabele de ierîibahar. Adaugi uleiul şi puţină sare. Când sunt fierte pe ju­mătate adaugi peştele şi dai focul mai mic.

Când este fiert peştele, îl scoţi pe o farfurie şi-l stropeşti cu zeamă de lămâie. Separat scoţi legumele fierte şi le treci prin untul încins timp de 1 minut. Presari pătrunjelul verde tocat fin, cât sunt calde.

Pentru sos, speli legumele şi fructul (curăţat de coajă). Toci legumele prin maşina de tocat electrică prevăzută cu sită mică, exceptând roşiile, pe care le cureţi de coajă şi seminţe şi le toci mărunt.

Incingi uleiul într-o tigaie adâncă şi pui în ea la călit ceapa, morcovul, ardeiul roşu, mărul, ardeii iuţi. Când sunt călite bine, adaugi roşiile, sarea, cim­brul, piperul şi usturoiul pa­sat.

Laşi să fiarbă până ce sosul se îngroaşă. Serveşti peştele cu sosul adjika. Eu pregătesc acest sos în can­titate mare, toamna îl depo­zitez în sticle de 500 ml, pe care le sterilizez timp de 30 de minute.

Salau cu legume, sos de mere si boia iute

Salau_cu_legume_sos_de_mere_si_boia_iute

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.