Salau cu legume, sos de mere si boia iute
PrinteazaSalau cu legume, sos de mere si boia iute din: şalău, ulei, unt, morcovi, cartofi, patrunjel, ienibahar, lamaie, ceapă, ardei roşu, măr mare acrişor, rosii, usturoi, cimbru, ardei iuţi roşii sau boia de ardei iute, sare.
- 1 kg şalău
- 3 linguri ulei
- 100 g unt
- 2 morcovi
- 8 cartofi mici
- 1 legătură pătrunjel
- 3 boabe ienibahar
- 1 lămâie
Pentru sos:
- 3 linguri ulei
- 1 ceapă mijlocie
- 1 morcov potrivit
- 1 ardei roşu mic
- 1 măr mare acrişor
- 2 roşii mari
- 4 căţei de usturoi zdrobiţi
- cimbru
- 2 ardei iuţi roşii sau 1/2 linguriţă boia de ardei iute
- sare
Mod de preparare:
Speli peştele, îl cureţi de solzi şi îl tai în bucăţi, după care îl pudrezi cu sare. într-un vas întins pui la fiert morcovii, cartofii, boabele de ierîibahar. Adaugi uleiul şi puţină sare. Când sunt fierte pe jumătate adaugi peştele şi dai focul mai mic.
Când este fiert peştele, îl scoţi pe o farfurie şi-l stropeşti cu zeamă de lămâie. Separat scoţi legumele fierte şi le treci prin untul încins timp de 1 minut. Presari pătrunjelul verde tocat fin, cât sunt calde.
Pentru sos, speli legumele şi fructul (curăţat de coajă). Toci legumele prin maşina de tocat electrică prevăzută cu sită mică, exceptând roşiile, pe care le cureţi de coajă şi seminţe şi le toci mărunt.
Incingi uleiul într-o tigaie adâncă şi pui în ea la călit ceapa, morcovul, ardeiul roşu, mărul, ardeii iuţi. Când sunt călite bine, adaugi roşiile, sarea, cimbrul, piperul şi usturoiul pasat.
Laşi să fiarbă până ce sosul se îngroaşă. Serveşti peştele cu sosul adjika. Eu pregătesc acest sos în cantitate mare, toamna îl depozitez în sticle de 500 ml, pe care le sterilizez timp de 30 de minute.
Salau cu legume, sos de mere si boia iute
Pofta buna!