Totul despre Patrunjel

Sos de patrunjel cu unt

Sos de patrunjel cu unt din: unt, faina, lapte, sare, patrunjel. Ingrediente: 2 linguri cu unt 2 linguri cu făină 1 cană cu lapte nefiert sare 8-10 tije de pătrunjel   Mod de preparare: Spălaţi pătrunjelul, culegeţi frunzele, prăjiţi în unt încins. Când devin crocante scoateţi frunzele, adăugaţi faina – întâi o lingură plină, omogenizaţi, […]

Chutney de prune si mure

Chutney de prune si mure

Chutney de prune si mure din: ceapa, prune, mure, otet, zahar, stafide, martipan, scortisoara, sare, chimion, piper, dafin. Ingrediente: 2 cepe roşii 1000 g prune 350 g mure sălbatice 350 g zahăr nerafinat 125 ml oţet de prune 4 linguri de stafide 50 g marţipan 1 beţişor de scorţişoară 1 linguriţă de sare 1/2 linguriţă […]

Ketchup cu usturoi si busuioc

Ketchup cu usturoi si chimen

Ketchup cu usturoi si chimen din: rosii, ceapa, usturoi, otet, zahar, mustar, chimen, piper, cuisoare, ulei, sare. Ingrediente: 1,5 kg roşii 4 cepe albe 4 căţei usturoi 100 ml oţet 150 g zahăr brun 4 linguriţe muştar 1/2 linguriţă chimen măcinat 1/2 linguriţă piper 2 cuişoare 3 linguri ulei un praf sare   Mod de […]

Sparanghel cu unt, capere şi oţet balsamic

Vinegreta cu sparanghel

Vinegreta cu sparanghel din: sparanghel, otet, ulei, mustar, patrunjel, tarhon, ceapa. Ingrediente: 800 g sparanghel proaspăt 1/3 cană oţet balsamic 2 linguri supă de pui sau apă călduţă 2 linguri ulei de măsline 2 linguri muştar de Dijon 2 linguri pătrunjel tocat 2 linguriţe tarhon tocat 1 lingură ceapă de tuns tocată   Mod de […]

Sos de ardei gras roşu

Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi din: ardei, usturoi, zahar, sare, otet.   Ingrediente: 1/2 kg ardei iuţi roşii 2 ardei graşi roşii 4 căţei usturoi o lingură zahăr o linguriţă sare 125 ml oţet alb   Mod de preparare: Sos de ardei iute cu usturoi: Ardeii fără codiţe şi tăiaţi, usturoiul şi zahărul se […]

Reteta pasta rosie de curry

Reteta pasta rosie de curry

Reteta pasta rosie de curry din: ardei, coriandru, chimen, lemongrass, usturoi, sare, pasta de crevete. Ingrediente: 11 ardei roşii iuţi fără seminţe 9 ardei foarte iuţi, mici 1/8 linguriţă sămânţă de coriandru prăjit 1 linguriţă chimen prăjit 1 lingură supă de rădăcină de galanga 1 lingură supă de tulpină de lemongrass 25 căţei de usturoi pisat […]

Reteta sos de soia

Reteta sos de soia

Reteta sos de soia din: ulei, faina, mustar, pasta de rosii, zahar, busuioc, cimbru, sare, piper. Ingrediente: 4 linguri ulei 2 linguri făină de grâu 2 linguri muştar iute 1 cană pastă de roşii 3 ceşti supă clară 3 linguri zahăr busuioc cimbru sare şi piper   Mod de preparare: Se prepară un rântaş din […]

Sos de susan cu soia

Sos de susan

Sos de susan din: pasta de susan, sos de soia, otet, hagina, zahar, ulei, piper. Ingrediente: pastă de susan sos de soia oţet hagina zahăr ulei de chili piper   Mod de preparare: Se diluează pasta de susan cu sos de soia, amestecându-se bine. Se adaugă hagina tăiată cât mai mărunt, usturoiul pisat, boabele de […]

Sos fiert pentru carnea de berbec (oaie)

Sos fiert pentru carnea de berbec (oaie) din: otet, ulei, apa, usturoi, piper, dafin, cimbru, ceapa, sare. Ingrediente: 1 cană oţet de vin 4 linguri ulei 1 cană apă 1 căpătână usturoi 10 boabe piper spart (nu măcinat) foi de dafin cimbru 2 cepe tăiate mărunt sare   Mod de preparare Sos fiert pentru carnea […]

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Sos de cartofi cu nucsoara

Sos de cartofi cu nucsoara din: cartofi, lapte batut, secara, seminte, usturoi, chili, sare, coriandru, piper, nucsoara. Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 l lapte bătut 15 g secară 15 g seminţe de chimen 5 căţei de usturoi 9 chili roşii întregi sare 15 g frunze verzi de coriandru 1 lin­guriţă de piper 5 nucşoare […]

Sos de maioneza cu usturoi

Sos de maioneza cu usturoi din: usturoi, oua, ulei, otet, sare, piper. Ingrediente: 15 căţei usturoi 3 gălbenuşuri 250 g ulei 2 linguriţe oţet 15 boabe piper 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Sos de maioneza cu usturoi: Usturoiul se curăţă şi se pisează bine cu sarea, până ce se obţine o pastă fină. […]

Sos de capere cu taragon

Sos de capere cu taragon din: salote, cornison, capere, mustar, taragon, otet, patrunjel, ou, arpagic, ulei, sare. Ingrediente: 2 linguri de şalote (ceapă franţuzească) 4 linguriţe de cornişon 2 linguriţe de capere, tăiate mărunt 1 linguriţă de muştar Dijon 2 linguriţe de oţet din vin roşu 1/2 ceaşcă taragon, tocat mărunt 2 linguriţe pătrunjel tocat […]

Tomato salsa

Salsa cu porumb

Salsa cu porumb din: porumb, ardei, suc de lamaie, ardei iute, sare, piper. Ingrediente: 1 porumb copt 2 ardei graşi sucul de la 1/2 lămâie sare piper 1/2 ardei iute   Mod de preparare: Se prepară prin omogenizarea perfectă a boabelor de porumb copt, desprins de pe ştiulete cu un cuţit foarte bine ascuţit, cu […]

Marinada condimentata din legume

Sos curry

Sos curry din: ulei, ceapa, usturoi, ghimbir, cardamom, ardei, curcuma, comino, coriandru, piure de rosii. Ingrediente: 3 linguri ulei 1 ceapă tocată 4 căţei usturoi 4 cm rădăcină de ghimbir 1/2 linguriţă de cardamon pisat 1/2 ardei iute 1/2 linguriţă pudră de curcuma 1/2 linguriţa pudră de comino 1/2 linguiriţă pudră de coriandru 5 linguri […]

Sos de zmeura

Sos de zmeura

Sos de zmeura din: zmeura, coacaze, cirese, zahar. Ingrediente: 500 g zmeură 500 g coacăze roşii (şi câteva negre) 500 g cireşe 250 ml apă 500 g zahăr gelifiant 3:1   Mod de preparare: Coacăzele şi cireşele se aleg, se spală şi se taie în bucăţi mari. Se pun la fiert împreună cu apa, se […]

Pastă de roşii cu busuioc

Reteta pasta de rosii cu ghimbir

Reteta pasta de rosii cu ghimbir din: rosii, ceapa, ghimbir, zahar, sare. Ingrediente: 1 kg roşii 2 cepe ghimbir 1 linguriţă zahăr sare     Mod de preparare: Legumele, spălate şi curăţate, se presează timp de circa zece minute. Din amestecul omo­genizat bine, cu ajutorul unui mixer, se prepară un piure foarte fin. Se adaugă […]

Sos de crevete cu crutoane

Sos de crevete cu crutoane din: crevete, paine, ou, faina, sos de soia, sare, vin, bicarbonat, untura, usturoi, ulei.   Ingrediente: 225 g crevete 100 g pâine 1 albuş de ou 2 linguriţe făină dizolvate in 3 linguriţe apă 1 lingură sos de soia 1/2 lingură sare 2 linguriţe vin 1/2 linguriţă bicarbonat 4-5 linguri […]

Sos de safide pentru friptura de pui

Sos de stafide pentru friptura de pui

Sos de stafide pentru friptura de pui din: stafide, strugure, lamai, vin alb, zahar. Este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge o notă dulce-acrișoară și un textural interesant preparatului lor. Combinația de dulce din stafide și savoarea cărnii de pui creează un contrast gustativ plăcut și surprinzător, oferind o experiență culinară unică. […]

Sos delicios de vanilie

Sos delicios de vanilie

Sos delicios de vanilie din: lapte, oua, zahar, vanilie. Ingrediente: 500 ml lapte 3 ouă 3 linguri zahăr o jumă­tate baton vanilie Mod de preparare: Intr-o cratiţă se freacă bine gălbenşurile cu zahărul, apoi se adaugă treptat laptele cald, amestecând continuu. Cratiţa se aşază în alta mai mare cu apă clocotită (bain-marie), se adaugă vanilia […]

Sos delicios de visine

Sos delicios de visine din: visine, vin, zahar, oua. Ingrediente: 1 kg vişine 500 ml vin 150 g zahăr un ou întreg 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Sos delicios de visine: Vişinile se spală, li se scot sâmburii, se zdrobesc şi se fierb (circa 15 minute) cu vinul, apoi se strecoară şi se lasă să […]

Sos delicios de lamaie

Sos de lamaie dulce

Sos de lamaie dulce din: lamaie, zahar, ou, vin. Ingrediente: 1 lămâie 4 linguri zahăr pudră 3 gălbenuşuri un pahar vin alb Mod de preparare: Coaja de lămâie rasă se freacă cu zahărul aproximativ cinci minute, se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, ameste­când mereu numai într-un singur sens. Crema obţinută se amestecă cu zeama de […]

Sos de vin dulce

Sos de vin dulce

Sos de vin dulce din: vin, galbenus, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 pahar de vin alb 3 gălbenuşuri 150 g zahăr pudră coaja rasă de la o lămâie Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu zahărul şi coaja de lămâie până se obţine o cremă omogenă care se subţiază cu vinul călduţ, amestecând continuu. Se pune apoi […]

Sos de mere cu cuisoare

Sos de mere cu cuisoare

Sos de mere cu cuisoare din: mere, faina, margarina, sare, zahar, cuisoare. Ingrediente: 250 g mere (2-3 mere) 10 g făină (o linguriţă rasă) 25 g margarină sare puţin zahăr cuişoare tocate   Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri sau se rad pe râzătoare şi se fierb circa […]

Sos rapid de gutui

Sos rapid de gutui din: gutui, faina, untdelemn, sare, zahar. Ingrediente: 1 gutuie (250 g) 10 g făină (o linguriţă rasă) 2 linguri untdelemn o linguriţă margarină sare o lingură zahăr Mod de preparare: Gutuia se curăţă de coajă, se rade pe răzătoarea cu găuri mari şi se fierbe, într-un sfert de litru de apă, […]

Sos de ciocolata cu vanilie

Sos de ciocolata cu vanilie din: ciocolata, lapte, vanilie, zahar, oua. Ingrediente: 75 g ciocolată de menaj 250 ml lapte 3 gălbenuşuri 2 linguri zahăr pudră un sfert baton de vanilie Mod de preparare: Sos de ciocolata cu vanilie: fierbe laptele cu vanilia tăiată bucăţi, se dizolvă cioco­lata şi apoi se strecoară. Separat se freacă […]

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos cu nuci si usturoi

Sos cu nuci si usturoi din: nuci, untdelemn, usturoi, paine, otet, sare, piper. Ingrediente: 200 g nuci măcinate un pahar untdelemn 5-6 căţei de usturoi miez de pâine puţin oţet sare piper   Mod de preparare: Se pun nucile într-un castron, se stropesc cu una-două linguriţe de apă rece şi se freacă bine cu lingura […]

Sos suprem cu ciuperci

Sos suprem cu ciuperci

Sos suprem cu ciuperci din: unt, faina, smantana, supa, ciuperci, sare. Ingrediente: 500 g unt o lingură făină o jumătate pahar smân­tână (ori frişcă) un pahar supă de carne 2 linguriţe ciuperci trecute prin sită un gălbenuş sare după gust   Mod de preparare: Se încinge untul într-o cratiţă, se pune făina să se rume­nească, […]

Sos de smantana cu svaiter

Sos de smantana cu svaiter din: unt, faina, lapte, smantana, svaiter, sare. Ingrediente: 50 g unt 70 g făină 500 ml lapte 3 gălbenuşuri 100 g smântână 50 g şvaiţer (sau caşcaval) ras sare   Mod de preparare: Sos de smantana cu svaiter: prepară un sos alb din unt, faină şi lapte, se ia de […]

Sos rece cu capere

Sos rece cu capere

Sos rece cu capere din: oua, ulei, mustar, capere, pasta de peste, ceapa, tarhon, telina, sare, otet. Ingrediente: 2 gălbenuşuri fierte un gălbenuş crud 150 ml untde­lemn o linguriţă rasă muştar 10-15 capere o linguriţă pastă de peşte o ceapă foarte mică câte o linguriţă rasă tarhon şi ţelină sare şi oţet după gust   […]

Sos Supreme

Sos spaniol rece

Sos spaniol rece din: untdelemn, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 100 ml untdelemn 50 g usturoi un gram piper sare     Mod de preparare: Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul (diluat cu apă), untdelemnul, piperul şi se pune sare după gust. Se serveşte la budinci din peşte, rasol, salată, fasole verde.

Sos de rosii cu cimbru

Sos de rosii cu cimbru

Sos de rosii cu cimbru din: ulei, bulion, piper, ceapa, morcovi, telina, zahar, cimbru, otet, sare. Ingrediente: 100 g untdelem 150 g bulion sau 600 g roşii un gram piper 100 g ceapă 100 g morcovi o ţelină zahâr cimbru oţet sare   Mod de preparare: Se încinge untdelemnul într-un vas. se adaugă ceapa, mor­covul, […]

Sos tomat cu usturoi

Sos tomat cu usturoi din: rosii, supa, unt, ceapa, piper, usturoi, patrunjel. Ingrediente: 1 kg roşii 500 ml supă de carne sau apă 50 g unt sau untdelemn o ceapă de mărime mijlocie 3-4 boabe de piper 5-6 căţei de usturoi o legătură de pătrunjel verde   Mod de preparare: Sos tomat cu usturoi: spală roşiile […]