retete

Sos nemtesc

Sos nemtesc din: unt, faina, morcov, ceapa, patrunjel, sare, oua, piper, telina. Ingrediente: 1 lingură cu unt 1 lingură cu făină 1 morcov 1 ceapă 1 rădăcină de pătrunjel sare 2 gălbenuşuri crude piper boabe 5-6 tije de ţelină   Mod de preparare: Curăţaţi, spălaţi, tăiaţi felii şi puneţi legumele să fiarbă în 700 ml […]

Totul despre Patrunjel

Sos de patrunjel cu unt

Sos de patrunjel cu unt din: unt, faina, lapte, sare, patrunjel. Ingrediente: 2 linguri cu unt 2 linguri cu făină 1 cană cu lapte nefiert sare 8-10 tije de pătrunjel   Mod de preparare: Spălaţi pătrunjelul, culegeţi frunzele, prăjiţi în unt încins. Când devin crocante scoateţi frunzele, adăugaţi faina – întâi o lingură plină, omogenizaţi, […]

Chutney de prune si mure

Chutney de prune si mure

Chutney de prune si mure din: ceapa, prune, mure, otet, zahar, stafide, martipan, scortisoara, sare, chimion, piper, dafin. Ingrediente: 2 cepe roşii 1000 g prune 350 g mure sălbatice 350 g zahăr nerafinat 125 ml oţet de prune 4 linguri de stafide 50 g marţipan 1 beţişor de scorţişoară 1 linguriţă de sare 1/2 linguriţă […]

Ketchup cu usturoi si busuioc

Ketchup cu usturoi si chimen

Ketchup cu usturoi si chimen din: rosii, ceapa, usturoi, otet, zahar, mustar, chimen, piper, cuisoare, ulei, sare. Ingrediente: 1,5 kg roşii 4 cepe albe 4 căţei usturoi 100 ml oţet 150 g zahăr brun 4 linguriţe muştar 1/2 linguriţă chimen măcinat 1/2 linguriţă piper 2 cuişoare 3 linguri ulei un praf sare   Mod de […]

Sparanghel cu unt, capere şi oţet balsamic

Vinegreta cu sparanghel

Vinegreta cu sparanghel din: sparanghel, otet, ulei, mustar, patrunjel, tarhon, ceapa. Ingrediente: 800 g sparanghel proaspăt 1/3 cană oţet balsamic 2 linguri supă de pui sau apă călduţă 2 linguri ulei de măsline 2 linguri muştar de Dijon 2 linguri pătrunjel tocat 2 linguriţe tarhon tocat 1 lingură ceapă de tuns tocată   Mod de […]

Sos de ardei gras roşu

Sos de ardei iute cu usturoi

Sos de ardei iute cu usturoi din: ardei, usturoi, zahar, sare, otet.   Ingrediente: 1/2 kg ardei iuţi roşii 2 ardei graşi roşii 4 căţei usturoi o lingură zahăr o linguriţă sare 125 ml oţet alb   Mod de preparare: Sos de ardei iute cu usturoi: Ardeii fără codiţe şi tăiaţi, usturoiul şi zahărul se […]

Reteta pasta rosie de curry

Reteta pasta rosie de curry

Reteta pasta rosie de curry din: ardei, coriandru, chimen, lemongrass, usturoi, sare, pasta de crevete. Ingrediente: 11 ardei roşii iuţi fără seminţe 9 ardei foarte iuţi, mici 1/8 linguriţă sămânţă de coriandru prăjit 1 linguriţă chimen prăjit 1 lingură supă de rădăcină de galanga 1 lingură supă de tulpină de lemongrass 25 căţei de usturoi pisat […]

Reteta sos de soia

Reteta sos de soia

Reteta sos de soia din: ulei, faina, mustar, pasta de rosii, zahar, busuioc, cimbru, sare, piper. Ingrediente: 4 linguri ulei 2 linguri făină de grâu 2 linguri muştar iute 1 cană pastă de roşii 3 ceşti supă clară 3 linguri zahăr busuioc cimbru sare şi piper   Mod de preparare: Se prepară un rântaş din […]

Sos de susan cu soia

Sos de susan

Sos de susan din: pasta de susan, sos de soia, otet, hagina, zahar, ulei, piper. Ingrediente: pastă de susan sos de soia oţet hagina zahăr ulei de chili piper   Mod de preparare: Se diluează pasta de susan cu sos de soia, amestecându-se bine. Se adaugă hagina tăiată cât mai mărunt, usturoiul pisat, boabele de […]

Cotlete de oaie la grătar cu garnitură

Sos fiert pentru carnea de berbec (oaie)

Sos fiert pentru carnea de berbec (oaie) din: otet, ulei, apa, usturoi, piper, dafin, cimbru, ceapa, sare. Ingrediente: 1 cană oţet de vin 4 linguri ulei 1 cană apă 1 căpătână usturoi 10 boabe piper spart (nu măcinat) foi de dafin cimbru 2 cepe tăiate mărunt sare   Mod de preparare Sos fiert pentru carnea […]

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Sos de cartofi cu nucsoara

Sos de cartofi cu nucsoara din: cartofi, lapte batut, secara, seminte, usturoi, chili, sare, coriandru, piper, nucsoara. Ingrediente: 1 kg de cartofi 1 l lapte bătut 15 g secară 15 g seminţe de chimen 5 căţei de usturoi 9 chili roşii întregi sare 15 g frunze verzi de coriandru 1 lin­guriţă de piper 5 nucşoare […]

Sos de maioneza cu usturoi

Sos de maioneza cu usturoi din: usturoi, oua, ulei, otet, sare, piper. Ingrediente: 15 căţei usturoi 3 gălbenuşuri 250 g ulei 2 linguriţe oţet 15 boabe piper 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Sos de maioneza cu usturoi: Usturoiul se curăţă şi se pisează bine cu sarea, până ce se obţine o pastă fină. […]

Sos de capere cu taragon

Sos de capere cu taragon din: salote, cornison, capere, mustar, taragon, otet, patrunjel, ou, arpagic, ulei, sare. Ingrediente: 2 linguri de şalote (ceapă franţuzească) 4 linguriţe de cornişon 2 linguriţe de capere, tăiate mărunt 1 linguriţă de muştar Dijon 2 linguriţe de oţet din vin roşu 1/2 ceaşcă taragon, tocat mărunt 2 linguriţe pătrunjel tocat […]

Tomato salsa

Salsa cu porumb

Salsa cu porumb din: porumb, ardei, suc de lamaie, ardei iute, sare, piper. Ingrediente: 1 porumb copt 2 ardei graşi sucul de la 1/2 lămâie sare piper 1/2 ardei iute   Mod de preparare: Se prepară prin omogenizarea perfectă a boabelor de porumb copt, desprins de pe ştiulete cu un cuţit foarte bine ascuţit, cu […]

Sos de menta

Sos de menta

Sos de menta din: menta, ceapa, usturoi, sare, lamaie. Ingrediente: mentă proaspătă sare ceapă verde usturoi zeamă de lămâie     Mod de preparare: Se curăţă şi se spală menta. Se amestecă bine în mixer, până ce devine o pastă. Imediat se adaugă puţină apă rece, usturoi curăţat, ceapa (partea albă) curăţată şi zeama de […]

Marinada condimentata din legume

Sos curry

Sos curry din: ulei, ceapa, usturoi, ghimbir, cardamom, ardei, curcuma, comino, coriandru, piure de rosii. Ingrediente: 3 linguri ulei 1 ceapă tocată 4 căţei usturoi 4 cm rădăcină de ghimbir 1/2 linguriţă de cardamon pisat 1/2 ardei iute 1/2 linguriţă pudră de curcuma 1/2 linguriţa pudră de comino 1/2 linguiriţă pudră de coriandru 5 linguri […]

Sos de zmeura

Sos de zmeura

Sos de zmeura din: zmeura, coacaze, cirese, zahar. Ingrediente: 500 g zmeură 500 g coacăze roşii (şi câteva negre) 500 g cireşe 250 ml apă 500 g zahăr gelifiant 3:1   Mod de preparare: Coacăzele şi cireşele se aleg, se spală şi se taie în bucăţi mari. Se pun la fiert împreună cu apa, se […]

Pastă de roşii cu busuioc

Reteta pasta de rosii cu ghimbir

Reteta pasta de rosii cu ghimbir din: rosii, ceapa, ghimbir, zahar, sare. Ingrediente: 1 kg roşii 2 cepe ghimbir 1 linguriţă zahăr sare     Mod de preparare: Legumele, spălate şi curăţate, se presează timp de circa zece minute. Din amestecul omo­genizat bine, cu ajutorul unui mixer, se prepară un piure foarte fin. Se adaugă […]

Sos de crevete cu crutoane

Sos de crevete cu crutoane din: crevete, paine, ou, faina, sos de soia, sare, vin, bicarbonat, untura, usturoi, ulei.   Ingrediente: 225 g crevete 100 g pâine 1 albuş de ou 2 linguriţe făină dizolvate in 3 linguriţe apă 1 lingură sos de soia 1/2 lingură sare 2 linguriţe vin 1/2 linguriţă bicarbonat 4-5 linguri […]

Sos de safide pentru friptura de pui

Sos de stafide pentru friptura de pui

Sos de stafide pentru friptura de pui din: stafide, strugure, lamai, vin alb, zahar. Este o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge o notă dulce-acrișoară și un textural interesant preparatului lor. Combinația de dulce din stafide și savoarea cărnii de pui creează un contrast gustativ plăcut și surprinzător, oferind o experiență culinară unică. […]

Sos delicios de vanilie

Sos delicios de vanilie

Sos delicios de vanilie din: lapte, oua, zahar, vanilie. Ingrediente: 500 ml lapte 3 ouă 3 linguri zahăr o jumă­tate baton vanilie Mod de preparare: Intr-o cratiţă se freacă bine gălbenşurile cu zahărul, apoi se adaugă treptat laptele cald, amestecând continuu. Cratiţa se aşază în alta mai mare cu apă clocotită (bain-marie), se adaugă vanilia […]

Sos delicios de visine

Sos delicios de visine din: visine, vin, zahar, oua. Ingrediente: 1 kg vişine 500 ml vin 150 g zahăr un ou întreg 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Sos delicios de visine: Vişinile se spală, li se scot sâmburii, se zdrobesc şi se fierb (circa 15 minute) cu vinul, apoi se strecoară şi se lasă să […]

Sos delicios de lamaie

Sos de lamaie dulce

Sos de lamaie dulce din: lamaie, zahar, ou, vin. Ingrediente: 1 lămâie 4 linguri zahăr pudră 3 gălbenuşuri un pahar vin alb Mod de preparare: Coaja de lămâie rasă se freacă cu zahărul aproximativ cinci minute, se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, ameste­când mereu numai într-un singur sens. Crema obţinută se amestecă cu zeama de […]

Sos de vin dulce

Sos de vin dulce

Sos de vin dulce din: vin, galbenus, zahar, lamaie. Ingrediente: 1 pahar de vin alb 3 gălbenuşuri 150 g zahăr pudră coaja rasă de la o lămâie Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu zahărul şi coaja de lămâie până se obţine o cremă omogenă care se subţiază cu vinul călduţ, amestecând continuu. Se pune apoi […]

Sos de mere cu cuisoare

Sos de mere cu cuisoare

Sos de mere cu cuisoare din: mere, faina, margarina, sare, zahar, cuisoare. Ingrediente: 250 g mere (2-3 mere) 10 g făină (o linguriţă rasă) 25 g margarină sare puţin zahăr cuişoare tocate   Mod de preparare: Merele se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri sau se rad pe râzătoare şi se fierb circa […]

Gutui coapte cu stafide

Sos rapid de gutui

Sos rapid de gutui din: gutui, faina, untdelemn, sare, zahar. Ingrediente: 1 gutuie (250 g) 10 g făină (o linguriţă rasă) 2 linguri untdelemn o linguriţă margarină sare o lingură zahăr Mod de preparare: Gutuia se curăţă de coajă, se rade pe răzătoarea cu găuri mari şi se fierbe, într-un sfert de litru de apă, […]

Sos de ciocolată

Sos de ciocolata cu vanilie

Sos de ciocolata cu vanilie din: ciocolata, lapte, vanilie, zahar, oua. Ingrediente: 75 g ciocolată de menaj 250 ml lapte 3 gălbenuşuri 2 linguri zahăr pudră un sfert baton de vanilie Mod de preparare: Se fierbe laptele cu vanilia tăiată bucăţi, se dizolvă cioco­lata şi apoi se strecoară. Separat se freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră, […]

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos cu nuci si usturoi

Sos cu nuci si usturoi din: nuci, untdelemn, usturoi, paine, otet, sare, piper. Ingrediente: 200 g nuci măcinate un pahar untdelemn 5-6 căţei de usturoi miez de pâine puţin oţet sare piper   Mod de preparare: Se pun nucile într-un castron, se stropesc cu una-două linguriţe de apă rece şi se freacă bine cu lingura […]

Sos suprem cu ciuperci

Sos suprem cu ciuperci

Sos suprem cu ciuperci din: unt, faina, smantana, supa, ciuperci, sare. Ingrediente: 500 g unt o lingură făină o jumătate pahar smân­tână (ori frişcă) un pahar supă de carne 2 linguriţe ciuperci trecute prin sită un gălbenuş sare după gust   Mod de preparare: Se încinge untul într-o cratiţă, se pune făina să se rume­nească, […]

Sos de smantana cu svaiter

Sos de smantana cu svaiter din: unt, faina, lapte, smantana, svaiter, sare. Ingrediente: 50 g unt 70 g făină 500 ml lapte 3 gălbenuşuri 100 g smântână 50 g şvaiţer (sau caşcaval) ras sare   Mod de preparare: Sos de smantana cu svaiter: prepară un sos alb din unt, faină şi lapte, se ia de […]

Sos rece cu capere

Sos rece cu capere

Sos rece cu capere din: oua, ulei, mustar, capere, pasta de peste, ceapa, tarhon, telina, sare, otet. Ingrediente: 2 gălbenuşuri fierte un gălbenuş crud 150 ml untde­lemn o linguriţă rasă muştar 10-15 capere o linguriţă pastă de peşte o ceapă foarte mică câte o linguriţă rasă tarhon şi ţelină sare şi oţet după gust   […]

Sos Supreme

Sos spaniol rece

Sos spaniol rece din: untdelemn, usturoi, sare, piper. Ingrediente: 100 ml untdelemn 50 g usturoi un gram piper sare     Mod de preparare: Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul (diluat cu apă), untdelemnul, piperul şi se pune sare după gust. Se serveşte la budinci din peşte, rasol, salată, fasole verde.