Sos de rosii cu cimbru

Sos de rosii cu cimbru

Sos de rosii cu cimbru din: ulei, bulion, piper, ceapa, morcovi, telina, zahar, cimbru, otet, sare. Ingrediente: 100 g untdelem 150 g bulion sau 600 g roşii un gram piper 100 g ceapă 100 g morcovi o ţelină zahâr cimbru oţet sare   Mod de preparare: Se încinge untdelemnul într-un vas. se adaugă ceapa, mor­covul, […]

Sos de rosii marinate

Sos tomat cu usturoi

Sos tomat cu usturoi din: rosii, supa, unt, ceapa, piper, usturoi, patrunjel. Ingrediente: 1 kg roşii 500 ml supă de carne sau apă 50 g unt sau untdelemn o ceapă de mărime mijlocie 3-4 boabe de piper 5-6 căţei de usturoi o legătură de pătrunjel verde   Mod de preparare: Se spală roşiile şi se taie […]

Sos de macris

Sos de macris verde

Sos de macris verde din: macris, unt, faina, smantana, sare. Ingrediente: 2 pumni de măcriş verde o lingură unt 2 linguri făină o lingură smântână o cană-două zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se spală bine măcrişul, se prăjeşte în unt, se amestecă bine cu faina să nu rămână cocoloaşe, se bate cu […]

Sos remoulade

Sos remoulad cu sardele

Sos remoulad cu sardele din: sardele, oua, ulei, sare, piper, mustar, otet. Ingrediente: 3 sardele 3 gălbenuşuri fierte un gălbenuş crud 250 ml untdelemn sare piper o linguriţă muştar oţet   Mod de preparare: Gălbenuşurile fierte şi sardelele se trec prin sită, se pun într-un castron, se adaugă gălbenuşul crud, se adaugă muştarul, se freacă […]

Ceapa cu sos la cuptor

Sos de ceapa cu mustar

Sos de ceapa cu mustar din: sos de ceapa, mustar. Ingrediente: sos de ceapă o linguriţă muştar     Mod de preparare: La sosul de ceapă, preparat ca în reţeta de mai sus, se adaugă muştarul frecat bine cu făina şi se diluează cu supă de zarzavat sau apă. Se poate servi cu budinci şi sufleiuri […]

Reteta sos rusesc

Reteta sos rusesc

Reteta sos rusesc din: sos tartar, ceapa, castravete, marar, tarhon, capere, patrunjel. Ingrediente: 6 linguri sos tartar o ceapă mică un castravete acru câte o linguriţă mărar, tarhon, capere, pătrunjel verde, tocate marunt     Mod de preparare: Toate ingredientele se pun într-un vas şi se bat bine cu telul, pe aburi, până se îngroaşă. […]

Sos bordelez

Sos cu tarhon

Sos cu tarhon din: tarhon, ceapa, ou, faina, sare, otet. Ingrediente: 2 legături tarhon verde o ceapă 50 g zeamă de carne un ou o lingură făină sare oţet   Mod de preparare: Se spală tarhonul, se scot frunzuliţele de pe tulpini, se fierb cu o ceapă, curăţată, spălată, tăiată mărunt, şi cu zeama de […]

Sos chinezesc de lămâie

Sos de unt cu patrunjel

Sos de unt cu patrunjel din: unt, lamaie, patrunjel, sare. Ingrediente: 50 g unt zeama de la o lămâie pătrunjel verde tocat puţină sare     Mod de preparare: Untul se presară cu puţină sare şi se freacă bine până se înmoaie, apoi se adaugă puţin câte puţin zeama de lămâie, subţiindu-se cât trebuie, după […]

Sos tartar

Reteta sos tartar

Reteta sos tartar din: maioneza, mustar, smantana, zahar, sare, otet. Ingrediente: 6 linguri maioneză 2 linguri muştar 2 linguri smân­tână un praf de zahăr sare şi oţet după gust   Mod de preparare: Se amestecă bine toate ingredientele până se omogenizează complet.

Sos olandez

Sos olandez rapid

Sos olandez rapid din: oua, apa, suc de lamaie, unt, sare. Ingrediente: 2 gălbenuşuri 2 linguri apă 2 linguri suc de lămâie 2 linguri unt sare   Mod de preparare: Toate ingredientele, fără unt, se bat bine într-o cratiţă ţinută la aburi pe oală cu apa ce fierbe. Când s-a îngroşat se ia de pe […]

Sos cu smantana si mustar

Sos cu smantana si mustar

Sos cu smantana si mustar din: smantana, mustar, sare. Ingrediente: 250 ml smântână 100 g muştar sare   Mod de preparare: Sos cu smantana si mustar: Se amestecă bine, într-un castron, smântână cu muştarul, cu sare, după gust, până se obţine un sos omogen. Se foloseşte la budincile din peşte, andive, ţelină.       […]

Sos de ceapa cu boia

Sos cu vin rosu

Sos cu vin rosu din: vin, zeama de oase, unt, sare, piper. Ingrediente: un pahar vin roşu 2 linguri zeamă de oase 2 linguri unt sare piper   Mod de preparare: Se amestecă toate şi se fierb un sfert de oră.

Sos vinegrette

Sos vinegrette

Sos vinegrette din: untdelemn, otet, piper, sare, tarhon, patrunjel, marar. Ingrediente: 100 g untdelemn 50 g oţet 2 g piper o legătură pătrunjel o legătură mărar o legătură tarhon sare   Mod de preparare: Se diluează oţetul cu apă şi se amestecă bine cu untdelem­nul. Se adaugă sare, piper, pătrunjel, mărar şi tarhon, toate tocate […]

Sos japonez

Sos picant cu capere

Sos picant cu capere din: oua, ulei, mustar, capere, castraveciori, patrunjel, hasmatuchi, sare, suc de lamaie. Ingrediente: 4 gălbenuşuri 200 ml untdelemn o linguriţă muştar 2 linguri capere tocate 5 castraveciori muraţi în oţet (mici), tocaţi o lingură de pătrunjel verde şi hasmaţuchi tocate mărunt sare şi suc de lămâie după gust   Mod de preparare: […]

Sos de smantana

Sos rapid de smantana

Sos rapid de smantana din: faina, smantana, sare, piper. Ingrediente: 75 g făină 500 ml smântână sare piper     Mod de preparare: Făina se pune într-o tigaie şi se usucă puţin, apoi se toarnă deasupra smântână încălzită. Se amestecă bine şi se pune la foc pentru a fierbe. Când este gata se adaugă piperul […]

Sos de mustar cu tarhon

Sos de mustar cu tarhon

Sos de mustar cu tarhon din: sos de mustar, tarhon, otet. Ingrediente: 2 pahare sos de muştar 3 linguriţe tarhon tocat mărunt 2 linguriţe oţet Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele bine-bine.

Sos de smantana rece

Sos delicios de smantana

Sos delicios de smantana din: smantana, otet, sare, piper. Ingrediente: 250 ml smântână 2 linguri oţet sau suc de lămâie sare piper     Mod de preparare: Intr-un castron, se amestecă bine smântână cu oţetul diluat sau cu sucul de lămâie, cu sare şi piper, după gust. Se foloseşte în special la budincile şi sufleurile din […]

Sos carpatin

Sos marinat

Sos marinat din: unt, zarzavat, faina, bulion, vin, dafin, sare. Ingrediente: 100 g unt un pahar zarzavat ras (morcov, pătrun­jel, ţelină, ceapă) o lingură făină 2 pahare apă 2 linguri pastă de bulion 2 linguri vin roşu (ori alb) o frunză dafin sare   Mod de preparare: Se prăjeşte zarzavatul în unt, se scoate, se […]

Sos de unt cu vin

Sos alb rapid

Sos alb rapid din: faina, unt, apa, sare. Ingrediente: 50 g făină 35 g unt 500 ml apă (zeamă de carne) sare     Mod de preparare: Se pune untul într-o tigaie şi se lasă pe foc până se topeşte. Se face focul mic, se adaugă făina şi se amestecă, ţinându-se pe foc până ce […]

Dressing cu lămâie, miere şi muştar

Reteta sos de mustar cu usturoi

Reteta sos de mustar cu usturoi din: mustar, ulei, usturoi, sare, otet, piper. Ingrediente: 2 linguriţe de muştar 100 ml untdelemn 2-3 căţei de usturoi oţet sare piper   Mod de preparare: Intr-un castron se amestecă muştarul cu untdelemnul, care se toarnă puţin câte puţin. Se subţiază cu oţet. Se adaugă sare şi piper după […]

Sos delicios de lamaie

Sos delicios de lamaie

Sos delicios de lamaie din: unt, faina, apa, sare, lamaie. Ingrediente: 50 g unt o lingură făină 2 pahare apă sau supă de carne sare zeamă de lămâie   Mod de preparare: Se scurge untul, se rumeneşte făina, se stinge cu apă, şi se amestecă mereu să nu rămână cocoloaşe. Se ia de pe foc şi […]

Marmeladă din vişine, morcovi şi limete

Sos de marmelada

Sos de marmelada din: marmelada, faina, margarina, vin, sare. Ingrediente: 1 lingură cu vârf marmeladă de măceşe o linguriţă rasă făină o linguriţă margarină o lingură vin sare 250 ml supă de zarzavat   Mod de preparare: Marmelada se freacă bine cu faina şi se subţiază adăugându-se supă de zarzavat şi vin. Se lasă să dea […]

Sos cu otet balsamic

Sos olandez cu tarhon

Sos olandez cu tarhon din: sos olandez, tarhon. Ingrediente: sos olandez 2 legături tarhon     Mod de preparare: In sosul olandez, odată cu untul se adaugă şi o linguiră cu vârf de frunzişoare de tarhon, spălate, tocate mărunt şi fierte.  

Sos de capere si sardele

Sos de capere si sardele din: oua, capere, sardele, ulei, patrunjel, lamaie, vin. Ingrediente: 4 gălbenuşuri fierte 30 g capere 4 sardele 200 ml untdelemn o linguriţă pătrunjel verde tocat o lămâie 2 linguri vin vechi   Mod de preparare: Se trec gălbenuşurile şi sardelele prin sită, se pun într-un castron, se adaugă untdelemnul şi […]

Sos de vin cu suc de rosii

Sos de vin cu suc de rosii

Sos de vin cu suc de rosii din: suc de rosii, vin, unt, zahar, nucsoara, sare. Ingrediente: 1 pahar suc de roşii o linguriţă rasă zahăr o lin­guriţă unt un pahar vin puţină nucşoară rasă sare   Mod de preparare: Sucul de roşii se prepară din patru-cinci roşii bine coapte, fierte câteva minute şi trecute […]

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Sos de cartofi cu dafin

Sos de cartofi cu dafin din: cartofi, margarina, ceapa, otet, dafin, sare, piper. Ingrediente: 150 g cartofi o lingură margarină o ceapă mică o lingură oţet 3-4 frunze dafin sare piper   Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se fierb, se rad, se prăjesc în margarină, se adaugă ceapa, spălată, curăţată, rasă pe […]

Reteta mujdei de usturoi

Reteta mujdei de usturoi

Reteta mujdei de usturoi din: usturoi, sare, apa. Ingrediente: 5-6 căţei de usturoi sare apă sau zeamă de carne     Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se pisează cu sare, într-un mojar de porţelan sau într-o piuliţă de lemn. Cand se face ca o pastă se adaugă apa sau zeama de carne. Se […]

Italian Dressing

Maioneza cu frisca

Maioneza cu frisca din: maioneza, frisca. Ingrediente: 2 căni maioneză un pahar frişca fără zăhăr         Mod de preparare: Se amestecă totul bine.

Reteta sos pentru friptura

Reteta sos pentru friptura din: pasta de rosii, pasta de chili, zeama de lamaie. Ingrediente: 1/3 cană zeamă de la carnea de vită 2 linguriţe pastă de roşii 1 linguriţă pastă de chili zeama de la o lămâie     Mod de preparare: Prăjiţi într-o tigaie ceea ce rămâne din amestecul în care a-ţi marinat […]

Maioneza

Reteta de maioneza

Reteta de maioneza din: oua, ulei, sare, lamaie. Ingrediente: 2 gălbenuşuri de ou (unul fiert şi unul crud, sau ambele crude, ori ambele fierte) 200-250 ml untdelemn sare suc de lămâie sau sare de lămâie diluată   Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron (cel fiert se dă prin sita de ceai), se adaugă […]

retete

Reteta sos Colbert

Reteta sos Colbert din: patrunjel, unt, suc de lamaie, sare, piper. Ingrediente: 1  cană de zeamă de oase 2 linguri pătrunjel tocat 200 g unt sare piper suc de lămâie   Mod de preparare: Untul se topeşte în zeama de oase clocotindă, se adaugă toate celelalte ingrediente şi se bat toate bine cu lingura de […]

Maioneza cu mustar

Maioneza cu mustar

Maioneza cu mustar din: oua, ulei, sare, lamaie, mustar. Ingrediente: 2 gălbenuşuri de ou (unul fiert şi unul crud, sau ambele crude, ori ambele fierte) 200-250 ml untdelemn sare suc de lămâie sau sare de lămâie diluată una-două linguriţe de muştar   Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron (cel fiert se dă prin […]