Ciuperci cu sos alb

Sos picant cu ciuperci

Sos picant cu ciuperci din: ulei, faina, supa sau apa, otet, mustar iute, ciuperci, sare. Ingrediente: 1 lingură ulei (sau unt) 1 lingură făină 1 cană supă (sau apă) 1-2 linguri oţet 2 linguriţe muştar iute circa 10 ciuperci de mărime medie sare   Mod de preparare: Din puţin ulei (unt), făină şi zeamă de […]

Tomato sauce

Sos de rosii cu sofran

Sos de rosii cu sofran din: rosii, faina, unt, dafin, vin, marar, sofran. Ingrediente: 200 g roşii 1/4 lingură făină 80 g unt 1 foaie de dafin 1/4 l zeamă de peşte 1/4 pahar vin roşu mărar verde 2 gălbenuşuri puţin şofran Mod de preparare: Din făină şi 30 g unt pregătiţi un rântaş blond, apoi […]

Sos chili pentru friptura

Sos picant pentru friptura sau rasol

Sos picant pentru friptura sau rasol din: bulion, mustar, otet, sare, miere, boia, marae, usturoi, busuioc, smantana, coriandru, ulei, sare. Ingrediente: 3 linguri bulion sau suc concentrat de roşii 2 linguri muştar 2 linguri oţet sare miere (1-2 linguriţe) boia iute (sau ardei iute tocat foarte fin) mărar 6 căţei de usturoi (tocaţi mărunt, nu […]

Sos simplu de smantana

Sos simplu de smantana

Sos simplu de smantana din: smantana, lamaie, sare, piper. Ingrediente: 1/4 l smântână 1 lămâie (sau două linguri oţet) sare piper   Mod de preparare: Se amestecă la rece smântână cu zeama de lămâie (sau cu oţetul eventual diluat), sarea şi piperul. Se recomandă în special pentru salatele de legume.     Pofta buna!

Sos chaud-froid alb

Sos cu piper alb

Sos cu piper alb din: carne de porc, cascaval, unt, smantana, ficat, sare, piper. Ingrediente: 80 g fileu afumat din carne de porc 40 g caşcaval ras 80 g unt 2 linguri cu smântână 80 g ficat de pasăre piper alb sare 1/4 l supă 1 lingură cu sos de pasăre Mod de preparare: Tăiaţi […]

Marinata pentru carnea de porc

Sos cu arpagic

Sos cu arpagic din: ceapa, vin, ciuperci, maduva, tarhon, patrunjel. Ingrediente: 1 ceapă de arpagic 1 pahar cu vin roşu 1/3 l sos spaniol 100 g ciuperci 50 g măduvă tarhon şi pătrunjel verde   Mod de preparare: Tocaţi ceapa mărunt şi puneţi-o la fiert cu vinul. Când lichidul a scăzut la un sfert din […]

Sos de ciuperci cu marar verde

Sos de ciuperci cu marar verde

Sos de ciuperci cu marar verde din: ciuperci, ceapa, faina, unt, vin, pasta de rosii, marar. Ingrediente: 300 g ciuperci 1 ceapă potrivit de mare 1/2 lingură cu făină 80 g unt 1/2 pahar cu vin 1/4 l supă 1 lingură pastă de roşii mărar verde sare piper Mod de preparare: Spălaţi ciupercile foarte bine, […]

Midii in spuma de coriandru

Sos cu midii

Sos cu midii din: cozi de raci, midii, boia, frisca, coniac, sos de peste. Ingrediente: 20 de cozi de raci fierţi 10 midii 50 g unt boia de ardei iute 50 g frişcă bătută fără zahăr 1 lingură de coniac 1 gălbenuş 1/4 l sos suprem de peşte Mod de preparare: Sotaţi midiile în unt, […]

Sos acrisor de mere

Sos acrisor de mere

Sos acrisor de mere din: mere, zahar. Ingrediente: 300 g mere acrişoare puţin zahăr Mod de preparare: Curăţaţi merele, scoateţi-le căsuţa cu sâmburi şi tăiaţi-le felii subţiri. Fierbeţi-le apoi pe foc mic în puţină apă cu zahăr şi treceţi-le prin sită. Serviţi acest sos cu friptură de porc, gâscă, raţă, etc.

Sos de vin dulce

Sos brun cu zarzavat

Sos brun cu zarzavat din: oase de gaina sau de curcan, zarzavat, apa. Ingrediente: oase de găină sau de curcan zarzavat 4 l apa Mod de preparare: Folosiţi oase de găină sau de curcan, spargeţi-le cu satârul, rumeniţi-le cu zarzavatul la cuptor, apoi puneţi-le la fiert cu 4 l de apă, pe foc mic, timp de […]

Sos picant pentru barbecue

Sos picant cu vin

Sos picant cu vin din: unt, ceapa, zarzavat, cimbru, vin, pasta de rosii, sare, piper. Ingrediente: 40 g unt 1 ceapă 100 g zarzavat cimbru sare piper 1/2 pahar cu vin 1/4 l supă 2 linguri cu pastă de roşii   Mod de preparare: Tocaţi mărunt ceapa şi zarzavatul, apoi căliţi totui în unt, puneţi […]

Sos cu migdale si portocale

Sos cu migdale si portocale din: migdale, ulei, portocala, cacao, sare, zahar, franzela. Ingrediente: 1 felie de franzelă 20 g migdale dulci, curăţate 60 ml ulei 1 lingură cu sos suprem 1/2 linguriţă cu cacao 1/2 portocală puţină sare zahăr Mod de preparare: Migdalele măcinate se combină cu sosul suprem cu cacao şi zeamă de portocală. […]

Oua Umplute

Oua cu sos tartar

Oua cu sos tartar din: untdelemn, mustar, otet, castravecior acru, marar, sare, piper. Ingrediente: 4 ouă o lingură untdelemn o linguriţă muştar o linguriţă oţet diluat un castravecior acru mărar verde tocat sare piper   Mod de preparare: Oua cu sos tartar: Ouăle răscoapte se taie în lung şi li se scot gălbenuşurile; se sfărâmă […]

Sos remoulade

Reteta sos remoulade

Reteta sos remoulade din: ulei, oua, tarhon, marar, patrunjel, ceapa, mustar, lamaie, capere, castraveciori, sare, piper. Ingrediente: 100 ml ulei mărar pătrunjel verde tarhon proaspăt 2 ouă 1 fir de ceapă verde muştar lămâie sare piper 1-2 castraveciori în oţet 30 g capere 2 gălbe­nuşuri crude   Mod de preparare: Pregătiţi o maioneză din: ulei, […]

Sos cu ciuperci si anghinare

Sos cu ciuperci si anghinare din: sos, ciuperci, unt, anghinare, lamaie, smantana. Ingrediente: 1/4 l sos suprem 100 g ciuperci 50 g unt 1 anghinară 100 ml sos Worcester zeamă de lămâie 1 lin­gură cu smântână Mod de preparare: Sos cu ciuperci si anghinare: Tăiaţi julienne ciupercile şi anghinarele. Fierbeţi-le apoi în sosul suprem 5 minute. Adăugaţi […]

Sos de coacaze cu hrean

Sos de coacaze cu hrean

Sos de coacaze cu hrean din: gem de coacaze, hrean, mustar, ulei, galbenus. Ingrediente:  1 linguriţă gem de coacăze 20 g hrean ras 1/2 linguriţă cu muştar 2 linguri cu sos suprem 40 ml ulei 1 gălbenuş   Mod de preparare: Intr-un vas din porţelan combinaţi gemul, sosul suprem, muştarul, gălbenuşul, uleiul, hreanul ras, sarea. […]

Sos din hrean

Sos din hrean

Sos din hrean din: radacina de hrean, otet, sare, supa sau apa Ingrediente: 2-3 rădăcini hrean ras mărunt 1-2 linguri oţet sare 1 cană supă (sau apă)   Mod de preparare Sos din hrean: Hreanul ras mărunt se amestecă cu supă/apă rece (se începe cu 2-3 linguri şi se mai adaugă după gust), oţet şi […]

Conopida cu sos alb

Sos alb (rantas)

Sos alb (rantas) din: faina, ulei, supa sau apa, sare. Ingrediente: 2 linguri făină 1 lingură ulei circa 1/2 l supă sau apă sare   Mod de preparare: In uleiul încins se presară făina şi se amestecă încontinuu. Când făina a început să se rumenească, se adaugă puţin câte puţin supa (apa în care a […]

Marinata pentru carnea de porc

Sos de trufe sau de ciuperci

Sos de trufe sau de ciuperci din: trufe sau ciuperci, anghinare, vin, sos, sare. Ingrediente: 2 trufe sau 4 ciuperci (pălării mari) 2 anghinare 3 linguri cu sos spaniol 2 linguri cu sos de friptură 1/4 pahar cu vin roşu sare Mod de preparare: Combinaţi sosurile indicate în reţetă, apoi puneţi în amestec ciupercile şi anghinarele […]

Sos cu portocala si anghinare

Sos cu portocala si anghinare

Sos cu portocala si anghinare din: portocala, lamaie, ulei, ceapa, anghinare, sare, zahar. Ingrediente: 1 portocală 1 lămâie 2 gălbenuşuri 100 ml ulei sare zahăr 1/2 ceapă 2 anghinare Mod de preparare: Radeţi coaja de la portocală şi de la lămâie. Puneţi-le apoi într-un vas şi fierbeţi-le cu puţină apă şi 1/2 ceapă tocată Strecuraţi […]

Dovlecei cu rosii, mărar si usturoi

Sos de rosii cu patrunjel verde

Sos de rosii cu patrunjel verde din: rosii, ulei, ceapa, zahar, sare, piper, patrunjel. Ingrediente: 1 kg de roşii 200 ml ulei 1 ceapă zahăr sare piper pătrunjel verde Mod de preparare: Curăţaţi roşiile de coajă şi de seminţe, tăiaţi-le în bucăţi mai mari, apoi puneţi-le la fiert cu ceapă şi pătrunjelul tocat. Pe parcursul […]

sosuri

Sos suprem

Sos suprem din: unt, faina, smantana, sare. Ingrediente: 60 g unt 2 linguri cu făină 1/2 l supă de pasăre 2 linguri cu vârf de smântână bine legată 2 linguri cu esenţă de ciuperci sare Mod de preparare: Din unt şi făină pregătiţi un rântaş alb, pe care îl stingeţi cu supa, esenţa de ciuperci […]

Sos olandez

Reteta sos olandez

Reteta sos olandez din: otet, apa, sos alb, unt, lamaie, frisca, sare, piper. Ingrediente: 3 linguri oţet diluat cu 4 linguri de apă piper alb 1 lingură sos alb 3-4 gălbenuşuri 100 g unt 1/2 de lămâie 50 g frişcă bătută fără zahăr piper alb sare   Mod de preparare: Puneţi la fiert oţetul diluat […]

Sos cu otet balsamic

Sos cu vin

Sos cu vin din: vin, cozi de raci, salata verde, sare, boia. Sosul cu vin este o alegere sofisticată și delicioasă pentru a completa diverse preparate culinare, aducând o notă distinctă de aromă și savoare.   Ingrediente: 1 păhărel cu vin roşu 4 linguri de sos suprem 20 de cozi de raci fierţi sau 1 […]

Sos cu ciuperci si capere

Sos cu ciuperci si capere

Sos cu ciuperci si capere din: ceapa, usturoi, ciuperci, capere, castraveciori, patrunjel, tarhon, unt. Ingrediente: 1/2 ceapă 3 căţei de usturoi mari 150 g ciuperci 25 g capere 3 castraveciori în oţet pătrunjel şi tarhon verde 3 linguri cu sos spaniol 2 gălbenuşuri unt Mod de preparare: Tocaţi mărunt ceapa, usturoiul, ciupercile, caperele, cas­traveciorii şi […]

Sos alb de ansoa

Sos alb cu parmezan

Sos alb cu parmezan din: sos, vin, sunca, parmezan, ceapa, sare, piper, smantana, patrunjel, unt, lapte. Ingrediente: 1/4 l sos alb 1/2 pahar cu vin alb 50 g şuncă 40 g parmezan 2 gălbenuşuri 1/2 ceapă sare piper alb măcinat 1 lingură cu smântână pătrunjel verde 30 g unt puţin lapte Mod de preparare: Tocaţi […]

Sos cu creveti

Sos cu creveti din: unt, boia, ulei, lamaie, creveti, sare. Ingrediente: 60 g unt de raci 1/2 linguriţă cu boia 40 g ulei 2 gălbenuşuri 1 lămâie 1 cutie cu creveţi sare Mod de preparare: Sos cu creveti: Din gălbenuşuri, ulei, unt de raci, boia, sare şi zeama de lămâie pregătiţi o maioneză obişnuită. Combinaţi […]

Vinegretă clasică

Vinegreta cu tarhon

Vinegreta cu tarhon din: ulei, mustar, otet, sare, ceapa, marar, patrunjel, capere, tarhon, piper. Ingrediente: 500 ml ulei 1 linguriţă cu muştar 1 linguriţă cu oţet sare 1 fir de ceapă verde mărar şi pătrunjel verde 20 g capere tarhon proaspăt piper Mod de preparare: Tocaţi mărunt verdeţurile şi caperele, apoi combinaţi-le cu muştarul, sarea, […]

Sos Worcester

Sos Worcester

Sos Worcester din: vin, ardei, boia, piper, sare, nucsoara, ienibahar. Ingrediente: 1/2 l vin roşu 1 ardei iute uscat 1/4 linguriţă boia iute 10 g piper măcinat 10 g ienibahar 2 cuburi mici din concentrat de vită 1/2 pahar de apă sare nucşoară rasă Mod de preparare: Intr-un vas, puneţi toate ingredientele enumerate mai sus, […]

Sos de smantana

Sos cu smantana si patrunjel

Sos cu smantana si patrunjel din: sparanghel, piept de pasare, ficat, galbenus, smantana, patrunjel. Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 100 g vârfuri de spa­ranghel 1 piept de pasăre 60 g ficat de pasăre 2 gălbenuşuri pătrunjel verde 1 lingură bună cu smân­tână Mod de preparare: Intr-un vas, cu puţină apă şi sare, fierbeţi ficatul. […]

Sos de chili pentru friptura

Sos cu vin rosu

Sos cu vin rosu din: portocala, vin rosu, jeleu, unt. Ingrediente: 1 portocală 1/2 pahar cu vin roşu 1/2 lingură cu făină 2 linguri cu sos spaniol 1 linguriţă cu jeleu de coacăze 40 g unt Mod de preparare: Radeţi coaja de portocală şi fierbeţi-o 15 minute cu puţină apă. Strecuraţi-o apoi şi fierbeţi-o alte […]

Marinada condimentata din legume

Sos brun cu ciuperci

Sos brun cu ciuperci din: rosii, sos, piept de pui, ciuperci, vin, unt, sare. Ingrediente: 150 g roşii 3 linguri cu sos brun de pasăre 1 piept de pui fiert sau fript 100 g ciuperci 1 pahar mic cu vin roşu 30 g unt sare Mod de preparare: Tăiaţi julienne ciupercile şi pieptul de pui, apoi […]