Reteta zilei: Sos de ciuperci cu praz si smantana pe pat de mamaliga crocanta

Sos de ciuperci cu praz si smantana pe pat de mamaliga crocanta din: mamaliga, ulei de masline, ciuperci, unt, ceapa rosie, vin alb, smantana, praz, unt, usturoi, sare, piper, branza, ulei de trufe si arpagic.   Ingrediente: Mamaliga rece 2 linguri de ulei de măsline 3 Cupe ciuperci salbatice 2 linguri de ulei de masline […]

Sos Veloute

Sos Veloute din: unt, faina, zeama de oase de vitel, buchet garni, ciuperci, patrunjel verde, sare si piper. Ingrediente: 60 g unt 60 g faina 1 1/2 litru zeama de oase de vitel un buchet garni (patrunjel, dafin, tarhon, marar) 2 ciuperci 1 legatura patrunjel verde sare piper   Mod de preparare: Topiti untul, adaugati […]

Sosuri

Sos vegetarian

Sos vegetarian din: ulei, ceapa, morcovi, telina, dafin, faina, vin rosu, supa de legume si ketchup.   Ingrediente: 2 linguri de ulei 2 cepe mari, taiate felii 2 morcovi, tocati grosier 2 tulpini de telina Apio, tocate grosier 2 frunze de dafin, rupte 2 linguri de faina 400 ml vin rosu 400 ml supa de […]

Sos de ceapa si paine

Sos de ceapa si paine din: unt, ceapa, frunze de cimbru, frunza de dafin, lapte, anason, cuisoare, paine si smantana. Ingrediente: 25 g de unt 1 ceapa mare, tocata marunt 1 lingurita frunze de cimbru 1 frunza de dafin 600 ml de lapte integral 1 stea de anason 1 praf de cuisoare macinate 100 g […]

Sos de merisoare

Sos de merisoare din: portocala, ghimbir, zahar, merisoare si vin de porto. Merge de minune alaturi de carnea de curcan. Ingrediente: 1 portocala mare 1 bucata mica de ghimbir, taiat bastonase subtiri 100 g de zahar 500 g merisoare proaspete sau decongelate 1 lingurita de vin de Porto (optional)   Mod de preparare: Foloseşte o […]

Sos de coacaze rosii

Intr-un vas pe foc încălzeşte 500 g coacăze roşii, 200g zahăr, 1 foaie de dafin şi 125 ml apă. Fierbe până când scade, amestecând până când zahărul se dizolvă. Micşorează flacăra şi fierbe înăbuşit 15 min. Transferă intr-un bol şi lasă să se răcească 30 min.Adauga 50 ml votca si 50 ml grand Marnier. Da […]

retete

Chili cu verdeturi

Chili cu verdeturi din: ardei, coriandru, ghimbir, otet alb, ulei de masline si sare.   Ingrediente: 1 ardei poblano (mexican), fara samburi si taiat in doua pe lungime 2 ardei jalapeno, fara samburi 1/2 ceasca de coriandru (frunze si tulpini) 2 catei de usturoi taiati pe din doua 1 lingura de ghimbir proaspat, decojit, tocat […]

Roşii afumate

Roşii afumate din: ardei iute, rosii, ceapa, pasta de tomate, miere, usturoi, suc de portocala, coaja de portocala si sare. In loc de rosii si de pasta de tomate, foloseste 1 1/2 de cana de ketchup si nu mai pune miere. Adauga 1/2 lingurita de ghimbir macinat. Merge de minute cu burgeri, pui, ton la […]

Reteta zilei: Dressing cu iaurt grecesc

Dressing cu iaurt grecesc din: iaurt, nuci, marar, usturoi, sare, piper si legume. Ingrediente: 2 cani iaurt grecesc degresat 1/2 cană nuci, plus mai mult pentru garnitura 3 linguri de marar proaspat tocat 1 lingurita usturoi tocat proaspat Sare si piper dupa gust Legume proaspat tăiate       Mod de preparare: Se toarnă iaurtul […]

retete

Vinaigrette rosu

Vinaigrette rosu din: usturoi, rosii deshidratate, sos de rosii, patrunjel, oregano, ulei de masline, otet balsamic, zeama de lamaie, apa si piper. Ingrediente: 2 catei de usturoi, zdrobiti 60 g rosii deshidratate, taiate 30 ml sos de rosii 30 g patrunjel, tocat 15 g oregano 60 ml ulei de masline 15 ml otet balsamic 5 […]

Sos suprem cu ciuperci

Sos de ciuperci

O reteta delicioasa de sos de ciuperci din: ciuperci, unt, faina si lapte. Ingrediente: 250 g ciuperci portobellini 2 linguri unt 2 linguri faina 300 ml lapte integral   Mod de preparare: Taiati ciupercile si incalziti untul intr-o cratita medie, la foc puternic. Puneti ciupercile si caliti-le pana se inmoaie. Adaugati faina si fierbeti, amestecand […]

Sos de alune

O reteta de sos de alune din: alune, ceapa, usturoi, ghimbir, ulei, lapte de cocos, sos de soia, chutney de mango, ardei, sare si piper. Ingrediente: 200 g de alune prajite 1 ceapa 2 catei de usturoi 1 lingura de ghimbir ras, proaspat 1 lingura de ulei de gatit 1 conserva de lapte de cocos […]

Sos de menta cu usturoi

Sos de menta cu otet

O reteta de sos de menta cu otet din: otet de vin rosu, zahar, salote, menta, sare si piper. Ingrediente: 6 linguri otet de vin rosu 3 linguri zahar 1-2 salote, curatate si tocate 2-3 linguri menta proaspata, tocata sare si piper negru proaspat macinat   Mod de preparare: Turnati otetul intr-o cratita si incalziti-l […]

Reteta zilei: Sos de rosii

O reteta simpla si gustoasa de sos de rosii din: unt, ulei de masline, ceapa, usturoi, rosii, apa, zahar brun, sare, piper, cimbru, busuioc, oregano si patrunjel.   Ingrediente: 60g unt 60ml ulei de masline 1 ceapa mare taiata marunt 5 capatani de usturoi taiate marunt 4 conserve de rosii (410g fiecare) 400ml apa 20ml […]

Sos BIoody Mary

O reteta de sos bloody mary din: ulei de masline, ceapa, coriandru, ardei iute, usturoi, piure de rosii, sos tabasco, sos worchestershire, sare de telina, piper, rosii, zahar, otet de vin alb si votca. Ingrediente: 1 lingura ulei de masline 1 ceapa mare, tocata marunt 1 lingurita coriandru macinat 1 ardei iute, tocat 1 catel […]

Sos picant pentru iarna

Sos picant pentru iarna din: rosii, ardei capia, ardei iute, ceapa, usturoi, ulei, sare, zahar, foi de dafin, piper boabe si cimbru. Ingrediente:  6 kg rosii 1,5 kg ardei capia 500 g ardei iute 3 kg ceapa 1 capatana de usturoi 500 ml ulei 3 linguri cu sare 8 linguri cu zahar foi de dafin […]

Sos arrabbiata

Incinge 1 lingură ulei de măsline într-o tigaie nonaderentă. Sotează timp de 5 minute 1 ceapă, tocată mărunt şi 5 căţei de usturoi, zdrobiţi. Stinge cu 1/2 cană de vin roşu, după care adaugă 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de busuioc proaspăt, tocat, 2 linguriţe fulgi de chilii, 1/4 linguriţă piper negru măcinat, […]

Reteta zilei: Sos de branza cu rosii si coriandru

Sos de branza cu rosii si coriandru din: branza, cascaval, ardei gras, ceapa rosie, ulei vegetal, coriandru, rosie si lapte. Ingrediente: brânză albă, maruntita cascaval ras 1 ardei gras, fara semințe și tocat 1/2 cana ceapa rosie 1 lingura ulei de canola sau ulei vegetal coriandru proaspat, tocat 1 rosie proaspata, fara semințe și taiata […]

Sos puttanesca proaspat

Pune intr-un bol mare 250 g de rosii cherry tocate, 2 linguri de capere, 1/2 catel de usturoi zdrobit, 1 ardei iute tocat fin, 12 masline verzi tocate, 1 legatura mica de patrunjel si zeama de la 1 lamaie. Adauga 3 linguri ulei de masline, asezoneaza si amesteca bine.   Pofta buna!    

Sos picant de ardei

O reteta de sos picant de ardei din: rosii, ardei capia, ceapa, ardei iute, usturoi, telina, cuisoare, sare, piper si ulei. Ingrediente: 3 kg roşii 1 kg ardei capia roșu și verde 7 cepe 7 ardei iute 5 căței de usturoi frunze de ţelină cuişoare sare piper 300 ml ulei   Mod de preparare: Spală […]

Harissa de ardei iuţi şi roşii

O reteta de harissa de ardei iuti si rosii din: seminte de chimen, seminte de coriandru, seminte de chimion, ulei de masline, usturoi, paparika afumata, rosii, ardei iute si apa de trandafir. Ingediente: cate 1 lingurita seminte de chimen si de coriandru 1/2 lingurita seminte de chimion 100 ml ulei de masline, plus extra pentru […]

Sos de roşii coapte

Incălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 3. Taie pe jumătate 1 kg de roşii bine coapte şi aşază-le într-o tavă de copt, cu partea tăiată în sus. Asezonează, presară 1 vârf de zahăr, 1 linguriţă de oregano uscat şi 2 căţei de usturoi feliaţi subţire, apoi stropeşte cu 2 linguriţe ulei de măsline. Dă la cuptor […]

Pesto de mentă

Amestecă 80g frunze de mentă, 250 g de ricotta şi 25 g de parmezan ras într-un robot de bucătărie, până obţii un pesto omogen. Asezonează bine.   Pofta buna!    

Pesto clasic

Incinge o tigaie mică la foc slab. Prăjeşte 50g seminţe de pin până devin aurii, amestecând din când în când. Pune-le într-un robot de bucătărie cu 80g de busuioc, 50g de parmezan, 150ml ulei de măsline şi 2 căţei de usturoi. Amestecă-le în robot până se omogenizează, apoi asezonează. Pofta buna!  

Pesto cu nuci

Amestecă 175 g miez de nucă şi 1 căţel de usturoi într-un robot de bucătărie până sunt fin mărunţite. Adaugă 1 mână de busuioc, 100 g de parmezan ras, 50g de unt şi 4 linguri ulei de măsline extravirgin, amestecă în robot, apoi asezonează. Pofta buna!  

Pesto Cheddar

Pune tulpinile şi cea mai mare parte din frunzele dintr-o mână mare de busuioc într-un robot de bucătărie. Adaugă 2 linguri ulei de măsline, 2 căţei de usturoi şi câteva linguri de apă, apoi amestecă până capătă consistenţa unei paste. Adaugă 50g de brânză Cheddar şi amestecă din nou. Condimentează după gust. Pofta buna!  

Pesto cu spanac

Pesto de spanac

Fierbe un ceainic cu apă, apoi toarnă apa clocotită peste 500g de spanac, într-o strecurătoare, până ce frunzele se înmoaie. Scurge surplusul de apă, apoi pune spanacul într-un robot de bucătărie împreună cu 2 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, 100 g de feta cu conţinut redus de grăsimi şi 40g seminţe de […]

Sos picant mediteranean

Sos picant mediteranean din: ardei, rosii, masline, ardie iute, ulei de masline, otet, zahar, frunze de busuioc, sare, piper si gelatina. Ingrediente: 600 g ardei galben 750 g rosii carnoase 150 g rondele de masline 1-2 ardei iuti 100 ml ulei de masline 1 lingura otet balsamic (sau otet de mere) 150 g zahar 1 […]

Sos de usturoi din dovlecei si caju

Sos de crap

O reteta de sos de crap din: peste, apa, ulei, vin alb, bulion, frunze de dafin, piper, patrunjel, usturoi, ceapa, zahar si sare. Ingrediente: 1 kg peste 1 pahar de 100 ml apa 1 pahar de ulei 1 pahar de vin alb 50 bulion 2 frunze de dafin piper 4-5 fire patrunjel 2 catei de […]

Reteta zilei: Fondue picant cu branza cheddar

O reteta de fondue picant cu branza cheddar din: vin alb, amidon de porumb, branza cheddar, branza pepper chesse, boia de ardei, ardei jalapeno si usturoi. Ingrediente: 1 ceasca de vin alb sec 2 linguri amidon de porumb branza Cheddar tocata branza pepper chesse 1 lingurita boia de ardei 3-4 ardei jalapeno prajiti, tocati 1 […]

Chutney: garnitura dulce la friptura

Chutney: garnitura dulce la friptura. Denumirea de chutney s-a lansat în urmă cu mai mult de 100 de ani, în India colonială, pentru a desemna sosurile dulci-picante de legume şi fructe, în special exotice, marinate şi servite în general drept garnitură la friptură. Treptat, ele au intrat şi în Euro­pa, unde se prepară sub formă […]

Cum se prepara Kadi Patta Chutney

Chutney din lamaie, sfecla si stafide

Chutney din lamaie, sfecla si stafide din: stafide, lamai, sfecla, ceapa rosie, apa, seminte de marar, zahar, miere, mere, seminte de coriandru, seminte de mustar, otet din vin rosu, cuisoare si sare.   Ingrediente: 300 g stafide 3 lamai 4 sfecle mai mici 4 cepe rosii 300 ml apa 2 linguri seminte de marar 300 […]