Maioneza

Sosuri: Maioneză

O reteta de maioneza din: galbenusuri, mustar de dijon, ulei de arahide si otet de vin alb. Maioneza poate fi utilizată ca sos sau ca dressing pentru salată. V-o prezentăm împreună cu ouă fierte, pâine de secară, măsline, capere şi castraveţi muraţi. Ingrediente:  2 gălbenuşuri 50 g muştar de Dijon, sau o linguriţă cu vârf […]

Sos de crustacee

Sos de crustacee

O reteta de sos de crustacee din: ulei, usturoi, ceapa, morcov, telina, frunza de dafin, cimbru, fructe de mare, vin alb, coniac, faina, pasta de tomate, rosii, supa de peste si smantana. Cu ingrediente similare celor utilizate într-o supă de raci, acest sos se asociază perfect cu toate tipurile de crustacee, în special cu homar. […]

Sos de Bordeaux

Sos de bordeaux din: rasol de vita, hasme, boabe de piper, cimbru, frunze de dafin, vin rosu, supa bruna de vitel si unt fara sare. Sos originar din Bordeaux, Franţa, şi preparat tradiţional cu vin, haşme şi măduvă. Măduva este opţională în această reţetă, deoarece sosul este delicios şi fără ea. Vi-l prezentăm alături de […]

Sos de friptură îngroşat

Sos de friptură îngroşat

O reteta de sos de friptura ingrosat din: ulei, carne, ceapa, morcov, tulpina de telina, usturoi, frunza de dafin, cimbru, faina si supa. Puteţi încerca această reţetă când prăjiţi viţel sau pui. Vă prezentăm acest sos alături de carne de vită friptă, budincă Yorkshire, cartofi copţi şi legume. Ingrediente: ulei, pentru prăjit carne, la alegere, […]

Sos Jus

Sos Jus din: carne prajita, supa, morcov, ceapa, praz, frunza de dafin, cimbru si boabe de piper. Sosul jus se prepară din sucurile caramelizate şi lipicioase ce rămân în cratiţă după ce se prăjeşte carnea de mănzat, pui, miel sau vită. Ingrediente: 500 g carne prăjită 500 ml supă brună, pentru carnea roşie, sau supă […]

Sos de arahide

Sos de arahide

O reteta de sos de arahide din: unt de arahide, usturoi, lapte de cocos, sos tabasco, miere, zeama de lamaie si sos de soia light. Acest sos popular şi versatil poate fi servit cu o varietate mare de frigărui satay, sau cu legume ca bucheţelele de broccoli, morcovii sau fâşiile de ardei gras. Ingrediente: 25 […]

Sos Salsa roja

Sos Salsa roja

O reteta de sos salsa roja din: rosii, ceapa, ardei iute, sare, zeama de lamaie verde si frunze de coriandru. Sosurile salsa se află pe mesele din Mexic la fiecare masă. Există peste o sută de tipuri de ardei iuţi, iuţimea lor variind după tipul de ardei, sol şi climă. Ingrediente: 3 roşii coapte, tăiate, […]

Sos chinezesc de lămâie

Sos chinezesc de lămâie

O reteta de sos chinezesc de lamaie din: zeama de lamaie, supa de pui, miere, zahar, ghimbir, faina de porumb si colorant alimentar. Acest sos este o garnitură asiatică clasică la fâşiile de pui sote sau prăjit. Se asociază foarte bine şi cu fructe de mare sau cu alte tipuri de carne de pasăre. Ingrediente: […]

Sos dulce-acrisor

Sos dulce-acrisor

O reteta de sos dulce acrisor din: faina de porumb, otet, zahar brun, suc de ananas si sos de soia. Ingrediente: o linguriţă şi jumătate de făină de porumb 3 linguri de oţet 2 linguri de zahăr brun 3 linguri suc de ananas 2 linguri sos de roşii 2 linguriţe sos de soia   Mod […]

Sos Salsa de mango şi coriandru

O reteta de sos salsa de mango si coriandru din: mango, ceapa verde, coriandru, zeama de lamaie verde si ghimbir. Această salsa tropicală este delicioasă cu scoici la grătar sau cu chebap de peşte. Ingrediente: 3 fructe coapte de mango 2   cepe verzi, tocate fin 3   linguri de coriandru proaspăt, mărunţit 2 linguri zeamă de […]

Sos Concasse de roşii

Sos Concasse de roşii

O reteta de sos concasse de rosii din: rosii, ulei de masline, hasme, usturoi, pasta de tomate si plante aromate. Aceasta este o metodă clasică de preparare a legumelor. Termenul concasse descrie roşiile fin feliate, utilizate ca garnitură. Vi-l prezentăm alături de raviolli. Ingrediente: 500 g roşii coapte ulei de măsline sau ulei vegetal pentru […]

Pesto

Pesto

O reteta pesto din: busuioc, parmezan, usturoi, seminte de pin si ulei de masline. Acest sos clasic, preparat fără fierbere, din busuioc, parmezan şi seminţe de pin, se serveşte tradiţional cu paste. Ingrediente: 80 g busuioc proaspăt 100 g parmezan 2 căţei de usturoi, curăţaţi 50 g seminţe de pin 100 ml ulei de măsline […]

Sos Rouille

Sos Rouille

O reteta de sos Rouille din: cartofi, ardei gras, galbenus, pasta de tomate, usturoi, ulei de masline si piper cayenne. Deliciosul sos rouille este garnitura tradiţională a supei de peşte. Ingrediente: un cartof făinos de mărime medie un ardei gras roşu un gălbenuş o linguriţă de pastă de tomate un căţel de usturoi, curăţat 120 […]

Sos de pâine

Sos de pâine

O reteta de sos de paine din: lapte, cuisoare, ceapa, frunze de dafin si miez de paine.Acest sos cu aromă delicată este favoritul englezilor, fiind o garnitură clasică la pui prăjit, curcan sau vânat. Vi-l prezentăm aici acompaniat de o friptură de curcan cu legume. Ingrediente: 400 ml lapte 8 cuişoare o ceapă mică sau […]

Sos de ardei gras roşu

Sos Coulis de ardei graşi roşii

O reteta de sos coulis de ardei grasi rosii din: ardei grasi, unt fara sare, hasme, usturoi si supa de pui. Utilizaţi acest coulis la fel ca pe cel de tomate, când aveţi nevoie de altă aromă. Vă prezentăm acest sos alături de kebab de pui la grătar. Ingrediente: 3 ardei graşi roşii 20 g […]

Sos Coulis de roşii

O reteta de sos coulis de rosii din: rosii, hasme, ulei de masline, otet balsamic si pasta de tomate. Sos proaspăt, care nu necesită fierbere, perfect pentru vară, la legume coapte pe grătarul cu cărbune, precum dovleceii, vinetele şi ardeii graşi, sau la carne în aspic. Ingrediente: 1  kg roşii foarte coapte 2   haşme, tocate […]

Sos de mere

Sos de mere

O reteta de sos de mere din: mere, scortisoara si zahar tos. Gustul astringent al acestui sos însoţeşte perfect carnea de porc prăjită, dar şi carne mai grasă, ca cea de raţă sau gâscă. Ingrediente: 4 mere pentru copt, medii spre mari, curăţate de pieliţă şi tăiate cuburi mici un vârf de cuţit de scorţişoară […]

Sos de roşii

Sos de roşii

O reteta de sos de rosii din: rosii, ulei de masline, pasta de masline, morcovi, ceapa, bacon, cimbru, frunze de dafin si piper cayenne. Ingrediente: 2 kg roşii coapte, sau 4 conserve de roşii a câte 425 g, scurse şi tăiate în bucăţi mari 2 linguri ulei de măsline 2 linguri pastă de tomate 100 […]

Sos olandez

Sosuri: Sos olandez

O reteta de sos olandez din: unt, galbenusuri, piper cayenne si zeama de lamaie. Acest sos fin, pe bază de unt, este renumit pentru asocierea lui cu sparanghel. Ingrediente: 200 g unt decantat 3 gălbenuşuri la temperatura camerei un vârf de cuţit de piper cayenne o linguriţă de zeamă de lămâie Mod de preparare: Umpleţi […]

Sos bearnez

Sos bearnez

O reteta de sos bearnez din: unt decantat, tarhon, astmatui, boabe de piper, otet de vin alb, galbenusuri si pieper cayenne. Ingrediente: 260 unt decantat 2 linguri tarhon proaspăt, tocat mare 2 linguri asmăţui proaspăt, tocat mare o haşmă, tocată fm 4 boabe de piper, zdrobite 100 ml oţet de vin alb 6 gălbenuşuri un […]

Dressing de usturoi si otet balsamic

Sos mousseline

O reteta de Sos mousseline din: unt, galbenusuri, piper cayenne, zeama de lamaie si smantana. Un sos simplu, dar delicios, prezentat aici cu fasole verde la aburi şi file de peşte alb înăbuşit. Ingrediente: 200 g unt decantat 3 gălbenuşuri un vârf de cuţit de piper cayenne zeama de la o jumătate de lămâie 30 […]

Sos Beurre Blanc

O reteta de sos beurre blanc din: hasme, otet de vin alb, vin alb si unt fara sare. Un sos clasic, excelent, condimentat cu haşme, ideal de servit la peşte, cum este rasolul de somon Ingrediente: 2 haşme mari, tocate foarte fin 100 ml oţet de vin alb 100 ml vin alb sec 200 g […]

sosuri

Sos Beurre fondue

O retete de sos beurre fondue din: apa, vin alb, unt fara sare si zeama de lamaie. Ingrediente: 50 ml apă vin alb sec sau supă de pui 200 g unt fără sare, tăiat cuburi mici şi răcit zeamă de lămâie, după gust Mod de preparare: Turnaţi lichidul de bază (apă, vin alb sec sau […]

retete

Sosuri

Cateva retete de sosuri pentru a innobila si adauga savoare oricarei mancari! Este fantastic efectul pe care un simplu sos il poate avea asupra unei mancari! O poate transforma sau innobila pentru o simfonie de arome incredibila! Incearca cele mai simple si uimitoare retete de sosuri pentru orice fel de mancare iti doresti!   Sos […]

sosuri

Sos de capere

O reteta de sos de capere din: unt fara sare, faina, supa de miel, galbenusuri, smantana si capere. Ingrediente: 30 g unt fără sare 30 g făină simplă 500 ml supă fierbinte de miel 2 gălbenuşuri 50 ml smântână grasă 60 g capere, scurse şi tăiate Mod de preparare: Topiţi untul într-o cratiţă cu fundul […]

Sos Supreme

Sos Supreme

O reteta de sos supreme din: unt fara sare, supa de pui, faina si smantana. Acest sos alb, cremos, este o garnitură perfectă la puiul înăbuşit clasic. Este delicios şi cu pieptul de pui la grătar. Ingrediente: 40 g unt fără sare 40 g făină simplă 450 ml supă de pui fierbinte 400 ml smântână […]

Sos Mornay

Sos Mornay din: unt fara sare, faina, lapte, galbenusuri, branza gruyere si nucosara. Ingrediente: 30 g unt fără sare 30 g făină simplă 500 ml lapte 2 gălbenuşuri 100 g brânză gruyere, rasă un vârf de cuţit de nucşoară măcinată   Mod de preparare: Sos Mornay: Topiţi untul într-o cratiţă cu fundul dublu, la foc […]

Sos bolognese cu carne

Sos bolognese cu carne

Sosul clasic pentru spaghete, cunoscut în întrega lume, nu este de fapt decât o versiune simplificată a adevăratului sos bolognese. Desigur, acest sos cu carne a suferit multe modificări, dar din fericire Accademia Italiana della Cucina a stabilit anumite reguli în ce priveşte modul său de preparare. Conform Academiei, un sos bolognese autentic se face […]

Sos de ananas cu portocale şi scorţişoară

Sos de ananas cu portocale şi scorţişoară

O reteta de sos de ananas cu portocale si scortisoara din: ananas, portocale, scortisoara, zahar si lichior. Ingrediente: 1/2 ananas 2 portocale zemoase 2 batoane de scortisoara 2 linguri zahar 30 ml lichior Grand Marnier   Mod de preparare: Stoarce portocalele şi strecoară zeama, toarn-o într-o crăticioară şi adaugă zahărul. Pune vasul pe foc şi […]

Sos de piersici cu votcă

Sos de piersici cu votcă

O reteta de sos de piersici cu votca din: piersici, votca, lamaie, zahar brun si frunze de menta. Ingrediente: 3 pierisici 2 linguri votca 1 lamaie 2 linguri zahar brun 4-5 frunze mici de menta   Mod de preparare: Curăţă piersicile de sâmburi şi de coajă şi taie-le bucăţi. Pune-le într-un castron cu zahărul brun […]

Sos de mere verzi, banane şi rom

Sos de mere verzi, banane şi rom

O reteta de sos de mere verzi, banane si rom din: mar verde, crema de iaurt, banane, rom alb, zahar si zeama de lamaie. Ingrediente: 1 mar verde 150 g crema de iaurt dulce 1/2 banane (nu foarte dulce) 3 linguri rom alb 1 lingura zahar 1/2 zeama de lamaie   Mod de preparare: Spală […]

Sos pesto cu nuci si parmezan

Sos Pesto

Când vine vorba de amestecul delicat de busuioc proaspăt, ulei de măsline şi usturoi care formează sosul pesto, amatorii de paste devin de-a dreptul poetici. Busuiocul creşte din abundenţă în toate grădinile şi pe toate câmpurile de pe dealurile din provincia Liguria, aflată în nordul Italiei. Cu savoarea lui uşoară, el se potriveşte cu o […]