Sos de ciocolată

Sos picant de ciocolata

O reteta de sos picant de ciocolata din: lapte, smantana, ciocolata, zahar, ardei iute, scortisoara si cuisoare. Ingrediente: 100 ml lapte 100 ml smantana dulce 100 g ciocolata menaj 100 lingura zahar 1 ardei iute rosu uscat 1 baton de scortisoara 1 cuisor   Mod de preparare: Incălzeşte laptele puţin şi adaugă zahărul, un cuişor, […]

Sos de zmeură şi vanilie

Sos de zmeură şi vanilie

O reteta de sos de zmeura si vanilie din: zmeura, pastaie de vanilie, apa si zahar. Ingrediente: 250 g zmeura 1 pastaie de vanilie 100 ml apa 2 linguri zahar   Mod de preparare: Pune apa, zahărul şi păstaia de vanilie într-o crăticioară şi fierbe-le, la foc mic, timp de 5 minute din momentul în […]

Sos de brânză de vaci şi şofran

Sos de brânză de vaci şi şofran

O reteta de sos de branza de vaci si sofran din: lapte, smantana, branza de vaci, sofran, vanilie si zahar. Ingrediente: 150 ml lapte 500 ml smantana dulce 120 g branza de vaci 1 varf de cutit sofran 1/2 pastaie de vanilie 2 linguri zahar   Mod de preparare: Pune laptele la încălzit. Despică păstaia […]

Sos bolognez

O reteta de sos bolognez din: rosii, pulpa de porc, pulpa de vita, kaizer, supa de legume, unt, morcov, ceapa, telina, vin rosu, pasta concentrata de rosii, sare si piper. Ingrediente: 250 g rosii 100 g pulpa de porc 100 g pulpa de vita 80 g kaizer 400 ml supa concentrata de legume 50 g […]

Ketchup

Ketchup din: rosii, ceapa, telina, morcov, usturoi, ulei de masline extravirgin, otet, mustar, scortisoara, coniac, foi de dafin, sare si piper. Ingrediente: 350 g rosii 1 ceapa 1 tija de telina 1 morcov 1 catel de usturoi 3 linguri ulei de masline extravirgin 1 pahar otet 1 lingurita mustar 1 lingurita scortisoara 1 lingurita coniac […]

Sos pesto genovez

Sos pesto genovez

O reteta de sos pesto genovez din: frunze de busuioc, usturoi, branza afumata, parmezan, ulei de masline extravirgin si sare grunjoasa. Ingrediente: 25-40 frunze de busuioc 3-4 catei de usturoi 2 linguri branza afumata 2 linguri parmezan ras 8 linguri ulei de masline extravirgin sare grunoasa   Mod de preparare: Zdrobeşte în mojar frunzele de […]

Sos pentru paste

Sos pentru paste

O reteta de sos pentru paste din: ciuperci, sepie, scoici, midii, cozi de creveti, ulei de masline extravirgin, usturoi, ardei iute, unt, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 200 g ciuperci mixte 1 sepie medie 10 scoici 10 midii 6-8 cozi de creveti 3 linguri ulei de masline extravirgin 2 catei de usturoi 1/2 ardei iute […]

Pasta de cartofi cu verdeata

Sos guacamole

O reteta de sos gucamole din: avocado, lamaie, ceapa verde, usturoi, rosie, tabasco, sare si piper. Ingrediente: 1 avocado mare 1 lamaie zemoasa 2 fire de ceapa verde 1/2 catel de usturoi 1 rosie 3 picaturi de tabasco sare piper   Mod de preparare: Infige cuţitul până la sâmbure şi roteşte fructul de avoca­do în […]

Sos de pere şi gorgonzola

O reteta sos de pere si gorgonzola din: pere rosii, gorgonzola, lapte, ceapa, unt, nucsoara, sare si piper. Ingrediente: 2 pere rosii 150 g gorgonzola 1/2 pahar lapte integral 1 ceapa mica 30 g unt nucsoara sare piper   Mod de preparare: Toacă ceapa şi înăbuş-o într-o tigaie neaderentă cu unt şi cu puţină apă […]

Sos de broccoli şi ricotta

Sos de broccoli şi ricotta

O reteta de Sos de broccoli şi ricotta din: ricotta, broccoli, ulei de masline extravirgin, ardei iute, sare si piper. Ingrediente: 150 g ricotta sarata maturata 2 buchete mici de broccoli 2 catei de usturoi 3 linguri ulei de masline extravirgin 1 ardei iute sare piper negru   Mod de preparare: Sesfă broccoli în bucheţele […]

Sos brun pentru carne de vanat

Sos aromat de fazan

Sos aromat de fazan din: fazan, pulpa de rosii, telina, morcovi, ceapa, ulei de masline extravirgin, foaie de dafin, scortisoara, cuisoare, pasta de rosii, vin rosu, supa concentrata de legume, sare si piper.   Ingrediente: 1 fazan de dimensiune medie, curatat 200 g pulpa de rosii 50 g telina 50 g morcovi 50 g ceapa […]

Sos brun cu maduva de vitel

Sos brun

O reteta de sos brun din: oase de vita, telina, morcovi, ceapa, ulei de masline extravirgin, supa concentrata de carne, vin rosu, unt, faina si sare. Ingrediente: 1 kg oase de vita sparte, fara grasime 100 g telina 100 g morcovi 100 g ceapa 4 linguri ulei de masline extravirgin 1 l supa concentrata de […]

Sos de ciuperci cu pătrunjel

Sos de ciuperci cu pătrunjel

O reteta de sos de ciuperci cu patrunjel din: ciuperci, usturoi, zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, ceapa verde, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 8 ciuperci champignon 1 catel de usturoi 1/2 zeama de lamaie 3 linguri ulei de masline extravirgin 5 fire civeta (sau cozi de ceapa verde) 1 legatura patrunjel sare si […]

Vinegretă clasică

Sos spumos cu lămâie

O reteta de sos spumos cu lamaie din: lamaie, unt, boabe de piper negru, foaie de dafin, lapte, smantana, amidon si sare. Ingrediente: 1 lamaie 50 g unt 4 boabe de piper negru 1 foaie de dafin 100 ml lapte integral 50 ml smantana dulce 1 varf de lingurita amidon de cartofi sare   Mod […]

Sos bechamel cu caşcaval

Sos bechamel cu caşcaval

O reteta de sos bechamel cu cascaval din: lapte integral, unt, faina, cascaval, emmentaler, nucsoara si sare. Ingrediente: 500 ml lapte integral 50 g unt 35 g faina alba 100 g cascaval din lapte de vaca, mai tare 100 g Emmentaler nucsoara sare   Mod de preparare: Incălzeşte laptele cu nucşoara. Topeşte untul într-o cratiţă […]

Sos de somon şi dovlecei

Sos de somon şi dovlecei

O reteta de sos de somon si dovlecei din: somon afumat, dovlecei, ceapa, seminte de susan, ulei de masline extravirgin, patrunjel si piper alb. Ingrediente: 150 g somon afumat 3 dovlecei in floare 1 ceapa mica 1 lingurita seminte de susan 2 linguri ulei de masline extravirgin patrunjel sare piper alb   Mod de preparare: […]

Sos picant de rosii

Sos picant de rosii

O reteta de sos picant de rosii din: sos de rosii, ardei capia, ulei de masline extravirgin, usturoi, zahar, sare si piper. Ingrediente: 300 g sos de rosii 1 ardei capia rosu 4 linguri ulei de masline extravirgin 1 catel de usturoi 1 lingurita zahar sare si piper   Mod de preparare: Taie ardeiul capia […]

Sos de ardei gras roşu

Sos de ardei gras roşu

O reteta de sos de ardei gras rosu din: ardei gras, ulei de masline extravirgin, ricotta, sare si piper alb. Ingrediente: 1 ardei gras rosu mare 5 linguri ulei de masline extravirgin 1 lingura ricotta proaspata sau smantana dulce sare piper alb   Mod de preparare: Spală ardeiul, taie-1 pe din două şi curăţă-l de […]

Sos de ardei iute

Sos de ardei iute

O reteta delicioasa de sos de ardei iute cu: usturoi, otet, ulei, sare. Ingrediente: 24 de ardei iuţi un căţel de usturoi o cană cu oţet trei sferturi de cană cu ulei o linguriţă cu sare Mod de preparare: Ardeii iuţi se curăţă de seminţe şi vinişoare, apoi se taie în fâşii. Se aşază într-un […]

Sos de rosii cu busuioc

Sos de rosii cu busuioc

O reteta delicioasa de sos de rosii cu: ardei gras rosu, ardei capia, ceapa, piper macinat, telina, busuioc, foi de dafin, ulei, sare. Ingrediente: 5 kg roşii 1 kg ardei graşi roşii 1 kg ardei capia roşii 1/2 kg ceapă 1/2 linguriţă cu piper măcinat 1 frunză de ţelină 100 g busuioc 3 foi de […]

Peste cu sos de arahide

Sos de peşte

O reteta de sos de peste din: cod, usturoi, pulpa de rosii, ulei de masline extravirgin, vin alb, ardei iute, patrunjel, sare si piper. Ingrediente: 400 g cod 2 catei de usturoi 250 g pulpa de rosii 3 linguri ulei de masline extravirgin 1/2 pahar vin alb 1 ardei iute rosu patrunjel sare piper   […]

Sos de nuci

Sos de nuci

O reteta de sos de nuci din: nuci, unt, ricotta, smantana, salvie, sare si piper. Ingrediente: 200 g nuci curatate 50 g unt 100 g ricotta proaspata 1 lingura smantana dulce 3 frunze de salvie sare piper   Mod de preparare: Macină nucile prin maşina de tocat nuci sau în râşniţă (acţionată cu pauze), în […]

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de lamaie (Citronette)

O reteta de sos de lamaie din: zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, ierburi aromatice, sare si piper. Ingrediente: 1 lamaie (zeama) 9 linguri ulei de masline extravirgin ierburi aromatice, dupa gust (cimbru, salvie, dafin, maghiran) sare piper   Mod de preparare: Stoarce lamaia si strecoara zeama printr-o sita fina. Adauga 1/2 lingurita sare, […]

Sos de crustacee

Sos de ton

O reteta de sos de ton din: ton in ulei, maioneza, lamaie si piper alb. Ingrediente: 180 g ton in ulei 4 linguri maioneza light 1 lamaie piper alb   Mod de preparare: Scurge bine tonul de uleiul din conservă şi pune-l în vasul mixerului împreună cu maioneza. Freacă-le bine până când obţii o cremă […]

sosuri

Sos picant cu cârnaţi

O reteta de sos picant cu carnati din: carnat picant de porc, pulpa de rosii, usturoi, ardei iute, ulei de masline extravirgin, busuioc, chimen, sare si piper. Ingrediente: 1 carnat picant de porc proaspat (circa 150 g) 200 g pulpa de rosii 1 catel de usturoi 1 ardei iute rosu 3 linguri ulei de masline […]

Vinegretă cu oţet balsamic

Vinegretă cu oţet balsamic

O reteta de Vinegretă cu oţet balsamic din: otet balsamic, ulei de masline extravirgin, sare si piper. Vinegretă îşi are originea în Franţa, unde era preparată din sare, ulei şi oţet din vin roşu. In reţeta de faţă se folo­seşte un oţet balsamic tradiţional, maturat puţin, pentru a obţine o emulsie mai catifelată şi mai […]

Cremă englezească

Sos mediteraneean

O reteta de sos mediteraneean din: rosii, busuioc, capere, ulei de masline extravirgin, usturoi, sare si piper. Ingrediente: 2 rosii 1 legatura de busuioc 5-6 capere din conserva 3 linguri ulei de masline extravirgin 1/2 catel de usturoi sare piper   Mod de preparare: Spală roşiile, înţeapă-le în câteva locuri şi opăreşte-le 20 de secunde […]

Sos de usturoi (aioli)

Sos de usturoi (aioli)

O reteta de sos de usturoi din: usturoi, lapte, ulei de masline extravirgin si sare grunjoasa. Ingrediente: 4 catei de usturoi 200 ml lapte 5 linguri ulei de masline extravirgin sare grunjoasa   Mod de preparare: Curata căţeii de usturoi şi scoate-le germenele. Incălzeşte laptele, pune usturoiul şi fierbe-le împre­ună circa 10 minute. Scoate usturoiul, […]

Sos de usturoi cu nuca

Sos de usturoi cu nuca

O reteta de sos de usturoi cu nuca din: usturoi, nuca, ulei si sare. Ingrediente: 1 capatana de usturoi 200 g nuca macinata 3 linguri cu ulei sare   Mod de preparare: Curata si piseaza usturoiul. Freaca-l cu ulei pana se albeste, adauga sare si nuca macinata. Adauga apa peste pasta obtinuta pana cand ajunge […]

Salsa verde

Salsa verde

O reteta de sos salsa verde din: patrunjel, menta, tarhon, usturoi, ulei de masline si piper. Poate te itnereseaza si Salsa mexicană Ingrediente: 2 legaturi de patrunjel 1 mana de menta proaspata 1 legatura de tarhon sau coriandru 1 catel de usturoi, zdrobit 4 linguri ulei de masline piper negru, proaspat macinat   Mod de […]

Sos de branza

Sos de branza

O reteta de sos de branza din: ardei gras, ardei iute, usturoi, cascaval, lapte, amidon, sare si piper. Ingrediente: 1/2 ardei gras rosu 1/2 ardei iute verde 2-3 catei de usturoi 2 cani cascaval ras 2 cani lapte 4-5 linguri amidon alimentar sare piper   Mod de preparare: Tai ardeiul gras, căţeii de usturoi şi […]

sosuri

Sos de ceapa

O reteta de sos de ceapa din: smantana, praf de ceapa, praf de usturoi si sare. Ingrediente: 450 gr smantana 1 1/2 lingurita praf de ceapa 1 lingurita praf de usturoi 1/2 lingurita sare   Mod de preparare: Amesteca praful de ceapa cu cel de usturoi si adauga smantana. Amesteca din nou, apoi asezoneaza cu […]