Sos de ardei iute cu nuci

Sos de ardei iute cu nuci din: ardei iute, chimen, nuci, pesmet, ulei de masline, zeama de lamaie, zahar, suc de rosii, ienibahar, ardei grasi sau capia si patrunjel. Ingrediente: 1 lingura feliute de ardei iute 1 lingurita chimen macinat 300 g nuci macinate 300 g pesmet 2 linguri ulei de masline 2 linguri zeama […]

Sos de roşii şi coriandru

Sos de roşii coapte cu usturoi

O reteta delicioasa de sos de rosii coapte cu usturoi din: rosii, usturoi, cimbru, menta si busuioc. Ingrediente: 2-3 roşii 1 căpăţână de usturoi cimbru mentă busuioc   Mod de preparare: Cureţi usturoiul şi îl pisezi. Roşiile le coci pe grătar, după care le cureţi de pieliţe şi le toci mărunt. Amesteci roşiile cu usturoiul […]

Sos de roşii şi coriandru

Sos de roşii şi coriandru

O reteta delicioasa de sos de rosii cu coriandru din: passata de rosii, ghimbir, zahar, ardei iuti, chimion, iaurt grecesc, unt si coriandru. Acest sos se poate servi la carne de pui, dar pentru ca este pregatit separat si vegetarienii se pot bucura de el. Ingrediente: 700 ml passata de rosii 1 bucata mare de […]

Sos de paine

Sos de paine din: lapte integral, ceapa, boabe de piper, frunza de dafin, paine alba, unt sarat si nucsoara. Ingrediente: 600 ml lapte integral 1 ceapa curatata, intreaga, in care s-au infipt 3 cuisoare 6 boabe de piper 1 frunza de dafin 8 felii de paine alba veche, fara coaja si mezul tocat grosier 50 […]

Sos japonez

Sosuri: Sos mexican

O reteta delicioasa de sos mexican din: rosii, ceapa, zeama de lamaie, ardei iuti si coriandru. Ingrediente: 4 roşii medii 1 ceapă medie 1 lămâie (zeama) 4 ardei iuţi proaspeţi 4-5 fire de coriandru proaspăt   Mod de preparare: Spală roşiile şi taie-le cubuleţe. Spală şi toacă mărunt coriandrul şi ceapa. Taie ardeii iuţi pe […]

Guacamole

Guacamole (sos mexican de avocado)

O reteta delicioasa de sos guacamole din: fructe de avocado, rosii, ardei iute, ceapa, zeama de lamaie, coriandru, sare si piper. Ingrediente:  4 fructe de avocado 2 roşii mici 1 ardei iute, mediu picant 1 ceapă mică 1/2 lămâie (zeama) 4-5 fire de coriandru proaspăt sare piper negru   Mod de preparare: Decojeşte fructele, taie-le […]

Ketchup cu legume

O reteta de ketchup cu legume din: rosii, sare grunjoasa, zahar, otet, foi de dafin, busuioc, cimbru, piper, ulei, ceapa, gogosari sau ardei si telina. Ingrediente: 6 kg roşii bine coapte 4 linguri sare grunjoasă 2 linguri zahăr 500 ml oţet 10 foi dafin busuioc cimbru piper 1 l ulei 1 kg ceapă 2 kg […]

Guacamole cu roşii

Guacamole cu roşii

O reteta de gucamole cu rosii din: avocado, rosii, ceapa, coriandru, ardei iute, zeama de la o lamaie si sare. Ingrediente: 2-3 avocado 6 roşii mijlocii 1 ceapă 1 linguriţă coriandru 1 ardei iute zeama de la o lămâie sare   Mod de preparare: Opăreşti roşiile timp de 3 minu­te. Apoi le scoţi şi .le […]

Sos aromat de rosii

Sos aromat de rosii

O reteta delicioasa de sos aromat de rosii din: rosii, ardei grasi, ceapa, usturoi, ulei, otet, patrunjel verde, seminte de coriandru, busuioc, boia de ardei dulce, sare si piper. Ingrediente: 2 kg rosii bine coapte 1 kg ardei grasi rosii 4 cepe 4 catei de usturoi 6-7 linguri ulei 2 linguri otet 1 legatura patrunjel […]

Cum se prepara Kadi Patta Chutney

Sos chutney cu piersici şi ardei gras

O reteta delicioasa de sos chutney cu piersici si ardei gras din: piersici, ardei gras, ceapa, stafide, zahar brun, ghimbir, nucsoara, sare de mare si piper. Ingrediente: 3 piersici decojite, tăiate în cubuleţe 1 ar­dei gras verde sau galben, tăiat 1 ceapă tocată mărunt 1 lingură stafide 1 cană oţet de mere 2 linguri zahăr […]

Chutney din ceapă cu lămâie

Chutney din ceapă cu lămâie

Chutney din ceapă cu lămâie din: lamaie, zahar, stafide, struguri, ceapa, sare, ardei iute, frunze de menta si otet de mere. Ingrediente: 450 g lămâie 450 g zahăr 125 g stafide 125 g struguri 4 cepe mari 50 g sare 25 g ardei iute câteva frunze de mentă 850 ml oţet de mere   Mod […]

Chutney de ceapa cu vin rosu

Chutney din sfeclă, ceapă şi mere

O reteta delicioasa de chutney din sfecla, ceapa si mere din: sfecle, lamaie, ceapa, apa, seminte de marar, zahar, mere, mustar de dijon, otet de vin rosu, seminte de chimen si sare. Ingrediente: 6 sfecle mai mici 1 lămâie 3 cepe mari 300ml apă 2 linguri seminţe de mărar 300g zahăr 450g mere coapte 1 […]

Conserva picanta cu mango

Chutney din mere şi roşii

O reteta delicioasa de chutney din mere si rosii din: ceapa, stafide, mere, rosii, otet de mere, ghimbir ras, piper, frunze de busuioc, zahar. Ingrediente: 1 ceapă 450g stafide 450g mere 450g roşii 600ml oţet de mere 1 linguriţă ghimbir ras 1/2 linguriţă piper zdrobit 1 leg. frunze de busuioc 450g zahăr   Mod de […]

Dressing cu lămâie, miere şi muştar

Sos indian cu ardei iute si curmale

O reteta de sos indian cu ardei iute si curmale din: tamarind, curmale, ceapa, usturoi, ghimbir, ardei iute, chimen, zahar, curcuma, ulei de arahide si patrunjel. Ingrediente: 150 g tamarind proaspăt 3 curmale 1/2 ceapă 2 căţei de usturoi 20 g ghimbir 2 ardei iuţi roşii (uscaţi) 1 linguriţă boabe de muştar 1 linguriţă chimen […]

Sos de rosii uscate cu usturoi

Sos de rosii uscate cu usturoi

O reteta de sos de rosii uscate cu usturoi din: rosii uscate, usturoi, boabe de piper rosu si negru, frunze de rozmarin, rozmarin si ulei de masline. Ingrediente: 20 roşii uscate 8 căţei de usturoi boabe de piper roşu şi negru frunze de rozmarin 1 linguriţă cu rozmarin 4 linguri cu ulei de măsline   […]

Sos iute de prune

Sos iute de prune

Se spală şi se taie jumătăţi 1,5 kg prune; se golesc de sâmburi. Se toacă 1 căţel de usturoi. Se decojeşte şi se rade o bucată de 1 cm de ghimbir. Ingredi­entele pregătite se amestecă într-o cratiţă cu 1 linguriţă sare, 1 linguriţă fulgi de ardei şi 750 ml oţet de vin alb. Se dau […]

Chutney de rosii cu mere

Chutney de rosii cu mere

O reteta de Chutney de rosii cu mere din: rosii, mere, ceapa, usturoi, otet de vin, zahar brun, scortisoara, sare, ulei de masline, ghimbir si boia de ardei iute. Ingrediente: 1 kg roşii 3 mere 2 cepe 2 căţei de usturoi 350 ml oţet de vin roşu 100 g zahăr brun 1/2 linguriţă cu scorţi­şoară […]

Cum se prepara Kadi Patta Chutney

Sos Chutney de dovleac si rosii

O reteta de Sos Chutney de dovleac si rosii din: dovleac, rosii, ceapa, usturoi, zahar brun, zahar alb, sare, ghimbir, piper alb, ienibahar, otet de vin si stafide. Ingrediente: 2,3 kg dovleac 1  kg roşii 0,5 kg ceapă 2  căţei de usturoi 400 g zahăr brun 400 g zahăr alb 2 linguri cu sare 2 […]

Chutney de mango cu cuisoare

Sos Chutney de mango şi mere

O reteta simpla de Sos Chutney de mango şi mere din: otet de vin, apa, ardei iute, zahar, usturoi, ghimbir, stafide, migdale si sare. Ingrediente: 230 ml oţet de vin/mere 230 ml apă 1/2 ardei iute roşu 300 g zahăr 4 căţei de usturoi 1 linguriţă cu ghimbir ras 4 linguriţe cu stafide mari 8 […]

Sos Chutney de mere si ceapa

Sos Chutney de mere si ceapa

O reteta simpla de Sos Chutney de mere si ceapa din: mere, ceapa alba, stafide, ghimbir, zahar, zahar candel, otet de vin, sare si piper alb. Ingrediente: 1 kg mere 500 g ceapă albă 100 g stafide 1 linguriţă cu ghimbir ras 100 g zahăr 300 g zahăr candel 250 ml oţet de vin 1 […]

Sos Chutney de rosii

Reteta zilei: Sos Chutney de rosii

O reteta de sos chutney de rosii din: rosii, ardei grasi, ceapa, sare, otet alb, zahar, seminte de mustar, faina, boia, curcuma si apa. Chutney denumeste un sos (pasta) picant ce acompaniaza un fel principal de mancare. Se potriveste foarte bine cu legume ori carne de porc, vita sau pui, dar si cu branza. Are […]

Dressing cu muştar Dijon şi ou

Dressing cu muştar Dijon şi ou – perfect pentru a adăuga savoare salatelor sau pentru a servi ca dip la legume proaspete. Combinând aromele picante ale muștarului cu onctuozitatea oului, acest dressing transformă orice salată obișnuită într-o experiență culinară deosebită. Ingrediente: Ou: 1 mare, fiert tare – Oul fiert adaugă textură și legătură pentru dressing. […]

Dressing de hrean

Dressing de hrean

Se amestecă 6 linguri smântână cu 4 linguri suc de portocale, 4 linguri suc de lămâie, 2 linguri hrean (din borcan), sare, piper şi 1 praf de sare. Ideal pentru salate.

Dressing de iaurt si verdeaţă

Dressing de iaurt si verdeaţă

Se curăţă şi se toacă 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel şi 1 legătură busuioc. Se curăţă şi se toacă 2 cepe de apă şi 1 căţel de usturoi. Se amestecă ceapa şi usturoiul cu 3 linguri suc de lămâie, 300 g iaurt natur şi 3 linguri ulei de măsline. Se înglobează verdeaţa, iar dressingul […]

Dressing picant de mere

Dressing picant de mere

Se fierbe 1 măr tăiat cuburi în 100 ml supă fierbinte timp de cca 5 min. Se pasează merele cu 3 linguri oţet de mere, 1 lingură zahăr, 2 linguri ulei de sâmburi de stru­guri, sare, piper şi 1 lingură ulei cu chili. Ideal pentru salate.

Sos de mere cu miere

Sos de mere cu miere

Se amestecă 50 ml suc de mere cu 1 lingură miere, 3 linguri oţet balsamic alb, sare, piper şi 2 linguri ulei de nuci. Se înglobează 1 măr tăiat cuburi şi 1 lingură pătrunjel tocat; se mai potriveşte o dată de sare şi piper.

sosuri

Dressing

Se bat 2 gălbenuşuri cu 1 lingură suc de lămâie, sare şi piper. Se adaugă 250 ml ulei de floarea-soare- lui, mai întâi picătură cu picătură, apoi turnând în fir subţire; se înglobează bătând cu telul. Se încorporează apoi 4 linguri ketchup de roşii, sare, piper, 1 linguriţă boia dulce şi 1 vârf de cuţit […]

sosuri

Sos de caise cu ghimbir

Se golesc de sâmburi 500 g caise. Se decojeşte 1 bucată de ghimbir cât o nucă şi se pune la fiert cu 1 plic zahăr vanilinat, 1 baton de scor­ţişoară şi 250 ml apă. Se adaugă fructele, se acope­ră vasul cu un capac şi se lasă să fiarbă înăbuşit la foc moale. Apoi se lasă […]

Cremă englezească

Sosuri picante

Chutney, Relish si Salsa sunt sosurile care dau preparatelor din carne o nota aparte. Sosurile garantează o aromă exotică şi pican­tă: fructele şi legumele, preparate cu oţet, zahăr şi mirodenii, sunt foarte căutate de bucătari şi sunt apreciate la petrecerile cu grătar. Chutney. Sosul rece, dulce-picant provine din India. De obicei, fructele tăiate mă­runt, dar […]

Sos de iaurt gras

Sos de iaurt gras

Pune o bucată de tifon într-o sită ne­metalică ţi umple-o cu 450 g iaurt gras. Lasă la frigider peste noapte. Varsă zerul ţi toarnă iaurtul într-un castron. Presară 100 g ridichi rase, 1 castravete, curăţat de seminţe si tocat, 2 linguri seminţe de floarea soarelui, câteva fire de pătrunjel sau mentă, tocate grosier, si stropeste […]

Vinegretă

Vinegreta din: mustar, lamai, usturoi, ulei de masline si sare. Ingrediente: 14 linguri mustar 2 lămâi 12 căţei de us­turoi 2 linguri ulei de măsline sare   Mod de preparare: Curăţaţi usturoiul, pisaţi-l mărunt şi săraţi-l, apoi frecaţi-l cu uleiul adăugat treptat. Când aţi obţinut o pastă omogenă, adăugaţi muştarul şi diluaţi amestecul cu zeamă […]

Sos Satay

Sos Satay –  un preparat clasic al bucătăriei asiatice, cunoscut pentru gustul său bogat și aromat. Folosit frecvent ca marinadă sau dip pentru carne și legume, sosul Satay este realizat dintr-o combinație de unt de arahide, lapte de cocos și diverse condimente care îi conferă o savoare unică.   Ingrediente: Unt de arahide – 200 […]