Sos pesto cu nuci si parmezan

Sosul Pesto

O reteta de sos pesto din: parmezau sau branza peccorino, seminnte de pin, caju, lamaie, busuioc si ulei de masline. Unul dintre cele mai cunoscute sosuri pe baza de busuioc, inventate de arta culinara italiana si raspandite la nivel mondial. Ingrediente: 100 g parmezan sau de branza de peccorino 20 g seminte de pin 20 […]

Maioneză de casă

Maioneză de casă

Freacă un gălbenuş de ou crud cu sare, piper şi jumă­tate de linguriţă de muştar. Adaugă 100 ml ulei puţin câte puţin, amestecând continuu, până la omogeniza­re. La sfârşit, adaugă zeama de la jumătate de lămâie.      

Sos vinegreta pentru salata de pui

Sos vinegreta pentru salata de pui

Amestecă o lingură de ulei de măsline cu o lingură de oţet de mere şi un praf de sare fină, Mai există şi varianta de sos cu ou, preparat din cinci linguri de ulei, şapte linguri de zeamă de lămâie (sau poţi folosi tot oţet de mere), trei ouă fierte tari, un castravete mic (cornichon), […]

Maioneza

Sos de mustar cu iaurt

Freacă trei linguriţe de boabe de muştar cu 100 ml de ulei. Adaugă o linguriţă de zeamă de lămâie, sare, piper, un vârf de cuţit de zahăr pudră, două linguri de iaurt (natural, nu de băut, adică din cel mai gros) şi o lingură de apă. Bate bine ingredientele până obţii o cremă. Merge super […]

Sos de iaurt gras

Sos de iaurt cu castraveti

O reteta delicioasa de sos de iaurt cu castraveti din: iaurt gras, castraveti, usturoi, marar, ceapa verde si ulei de masline. Ingrediente: 400 g iaurt gras 5 castraveti 3-4 catei de usturoi 1 legatura marar 2 fire de ceapa verde ulei de masline   Mod de preparare: Curata castravetii si taie-i in cuburi mici. Pune-i […]

Sos de merişoare şi rodii

Sos de merişoare cu scortisoara

O reteta simpla de sos de merisoare din: merisoare, zahar, portocala si scortisoara. Ingrediente: 350 g merişoare 150 g zahăr 1 portocală scorţişoară   Mod de preparare: Pune într-un vas merişoarele, zahărul, coaja de la o jumătate de portoca­lă, sucul de la portocala întreagă şi un praf de scorţişoară. Lasă pe foc mic aproximativ 20- […]

Sos de lamaie cu capere

Sos de lamaie cu capere

O reteta de sos de lamaie cu capere din: unt nesarat, capere, suc de lamaie, coaja de lamaie si piper.     Ingrediente: 50 g unt nesarat 1-1/2 linguri cu capere 1 lingura cu suc de lamaie 1/2 lingurita cu coaja de lamaie proaspata rasa piper proaspat macinat   Mod de preparare: Pune caperele într-un […]

Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

O reteta simpla de Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru din: usturoi, miez de nuca, coriandru, patrunjel, sare, piper si ulei de masline. Marinarea este procesul de îmbibare şi matu­rare a produselor alimentare prin păstrarea lor, pentru o perioadă, într-un amestec – umed sau uscat – numit marinată, cu scopul de a frăgezi sau […]

Marinata pentru carnea rosie, cu suc de citrice

O reteta de marinata pentru carnea rosie, cu suc de citrice din: suc de portocale, limonada, ceapa, ulei de masline, oregano si zeama de lamaie verde. Marinarea este procesul de îmbibare şi matu­rare a produselor alimentare prin păstrarea lor, pentru o perioadă, într-un amestec – umed sau uscat – numit marinată, cu scopul de a […]

Retete

Marinata pentru pasare, cu mustar si curry

O reteta de marinata pentru pasare, cu mustar si curry din: ulei de masline, mustar, miere, curry si chimen. Marinarea este procesul de îmbibare şi matu­rare a produselor alimentare prin păstrarea lor, pentru o perioadă, într-un amestec – umed sau uscat – numit marinată, cu scopul de a frăgezi sau de a da o aromă […]

Sos pentru spaghete al pesto

Sos pentru spaghete al pesto

O reteta de sos pentru spaghete al pesto din: frunze de busuioc, ulei de masline extravirgin, usturoi, parmezan, muguri de pin, sare si piper. Ingrediente: frunze de busuioc proaspat ulei masline extravirgin usturoi parmezan ras muguri de pin sare piper Mod de preparare: Busuiocul cu uleiul, usturoiul, parmezanul ras si mugurii de pin se mixeaza […]

retete

Citronette (sos de lămâie)

Acest sos, ideal pentru marinată, este foarte bun şi pentru preparatele din carne sau peşte la grătar. Poţi alege plante aromatice diverse, după gust, în funcţie de preparat. Mărarul este indicat în mod special pentru peşte, salvia şi rozmarinul fiind foarte bune pentru carne (mai ales albă). Ingrediente: 1 lămâie 8 linguri ulei de măsline […]

Guacamole picant

Guacamole picant

O reteta delicioasa de guacamole picant din: iaurt degresat, ardei iuti, rosii, ceapa alba, coriandru verde, crema de branza, avocado, zeama de lamaie si chipsuri de tortilla. Bucăţi de ceapă, roşii şi chilii jalapeno adaugă o explozie de arome acestui sos mexican. Iaurtul degresat şi crema de brânză mai atenuează iuţeala, iar cele două avocado […]

Sos de hrean cu nuci sau migdale pentru carne de miel

Sos de hrean cu nuci sau migdale pentru carne de miel

O reteta delicioasa de sos de hrean cu nuci sau migdale pentru carne de miel din: lapte, faina, nuci sau migdale, hrean, zahar, sare si piper. Ingrediente: 500 ml lapte 2 linguri faina 50g nuci/migdale 1 lingura hrean 1 lingurita zahar sare piper     Mod de preparare Fierbeti laptele si turnati-l fierbinte peste faina. […]

sosuri

Sos chimichurri pentru carne de miel

O reteta de sos chimichurri din: patrunjel verde, usturoi, ulei de masline, otet de vin rosu, suc de lamaie, ceapa rosie, oregano, piper, si sare. Ingrediente: 4 legaturi patrunjel verde 2 capatini de usturoi 150 ml ulei de masline 50 ml otet de vin rosu sucul de la 1 lamaie 2 cepe rosii 1 lingura […]

Totul despre Patrunjel

Sos cu verdeturi

O reteta de sos cu verdeturi din: galbenus, mustar, ulei, zeama de lamaie, cartof, verdeata, ceapa verde, smantana, sare si piper. Ingrediente: un galbenus crud 2 linguri mustar 2 linguri ulei zeama de la 1 lamaie 1 cartof fiert 1 legatura verdeata (hasmatuchi, patrunjel) 1 legatura ceapa verde 1 lingura smantana sare, piper Preparare: Se […]

Sos de menta

Sos de menta pentru carne de miel

O reteta simpla de sos de menta pentru carne de miel din: frunze de menta, frunze de patrunjel verde, coniac, smantana, unt, sare si piper. Ingrediente: 200 g frunza verzi de menta 1 lingurita frunza de patrunjel verde 150 gr coniac 150 ml smantina 50 gr unt sare/piper   Mod de preparare: Amestecati toate ingredientele […]

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de ceapa cu vin pentru carne de miel

O reteta simpla de sos de ceapa cu vin pentru carne de miel din: ulei, ceapa, faina, otet, apa, vin negru, zahar, galbenusuri, sare si piper. Ingrediente: 100 ml ulei 5 cepe date pe razatoarea mica 2 linguri faina 1 lingura otet 2 linguri apa 200-300 ml vin negru 1/2 lingurita zahar 3 galbenusuri fierte […]

Sos fin acrisor pentru carne de miel

Sos fin acrisor pentru carnea de miel din: lamaie, peltea de portocale, coaja de portocale, mustar, otet de mere si vin alb. Ingrediente: 1 lamaie 200gr peltea de portocale coaja rasa de la o portocala 2 lingurite de mustar 2 lingurite otet de mere 50 ml vin alb   Mod de preparare: Sos fin acrisor […]

Pesto de leurda

Pesto de leurda

Pesto de leurda. Leurda este apreciată nu numai pentru aroma sa plăcută, ci și pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Conține substanțe cu potențial antibacterian și antiviral, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Leurda conține antioxidanți precum vitamina C, care ajută la combaterea stresului oxidativ din corp și sprijină sănătatea celulară. Consumul de […]

Sos solomaha

O reteta simpla de sos solomaha din: rosii, ardei iute, ardei gras, usturoi, ulei, sare si piper. Ingrediente: 300 g roşii nu foarte coapte 300 g ardei iute 300 g ardei graşi, diferit coloraţi 100 g usturoi ulei sare şi piper, după gust Mod de preparare: Se coc pe o tavă deasupra flăcării de aragaz […]

Sos pentru supe

Sos pentru supe

O reteta simpla de sos pentru supe din: usturoi, sare, piper negru, ulei, tomate, ceapa, ardei grasi, suc de lamaie si suc de portocale. Ingrediente: 5 căţei usturoi 1 lingură sare 1 linguriţă rasă piper negru măcinat 6 linguri ulei 1 ceaşcă tomate 1 ceapă mare 2 ardei graşi sucul de la o jumătate de […]

Sos de usturoi cu cimbru si chimion

Sos de usturoi cu cimbru si chimion

O reteta de sos de usturoi cu cimbru si chimion din: usturoi, ceapa, cimbru, chimion, nucsoara si zeama de lamaie. Ingrediente: 2 căpăţâni usturoi 1 ceapă mare 2 fire cimbru, chimion 1/2 nucşoară rasă zeama de la 2 lămâi mari Mod de preparare: Toate ingredientele se zdrobesc într-un mojar din porţelan sau din lemn şi […]

sosuri

Sos pentru salate, fara grasimi

Intr-un blender se pun 175 g brânză proaspătă degresată, 1 linguriţă otet de tarhon, o ceapă verde, 1/2 lingură chives tocate şi 2   linguri frunze de pătrunjel, busuioc sau coriandru şi se amestecă. Se sărează după gust. Se poate ţine în frigider 3   zile, iar în cazul în care se îngroaşă între timp, se va […]

Sos alb pentru paste

Sos alb pentru paste

O reteta simpla de sos alb pentru paste din: unt, faina alba, oua, sare, lapte, nucsoara si piper. Ingrediente: 8 linguri unt 8 linguri faină albă 3 ouă 1 linguriţă sare 2 căni lapte nucşoară piper   Mod de preparare: Se căleşte câteva minute faina în unt şi se stinge cu laptele rece, amestecând mereu […]

Sos delicios de vinete

Sos delicios de vinete

O reteta simpla de Sos delicios de vinete din: vinete, coriandru, usturoi, suc de lamaie, iaurt degresat, sare si piper. Ingrediente: 500 g vinete 1 lingură coriandru, proaspăt tocat 1-2 căţei de usturoi, zdrobiţi 1 lingură suc de lămâie 4-6 linguri de iaurt degresat sare şi piper negru   Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul […]

Sos marocan de morcovi

Sos marocan de morcovi

O reteta simpla si delicioasa de sos marocan de morcovi din: morcovi, scortisoara, cumin, usturoi, ghimbir, miere, ulei de masline, boia, otet sau suc de lamaie, sare si piper negru Ingrediente: 500 g morcovi, tăiaţi felii groase 1 linguriţă scorţişoară măcinată 1 linguriţă cumin măcinat 2 căţei de usturoi, zdrobiţi 1/2 linguriţă ghimbir măcinat 1 […]

Sos de maioneza cu frisca

Sos de maioneza cu frisca

O reteta simpla de sos maioneza cu frisca din: maioneza si frisca batuta. Ingrediente: 500 g maioneză 250 g frişcă bătută Mod de preparare: Se pune maioneza într-o salatieră, se stropeşte cu câteva picături de apă de la frigider şi se bate bine cu telul. Se adaugă frişca bătută, amestecându-se lent, până ce se omogenizează […]

Sos de branza cu sofran

Sos alb pentru peste

O reteta de sos alb pentru peste din: unt, faina de grau, lapte, frisca, piper negru, sare si zeama de peste. Ingrediente: 50 g unt 50 g faină dc grau 250 ml lapte 100 g frişcă lichidă 30 boabe piper negru pisate 1/2 linguriţă sare 250 ml zeamă de peşte rezultată din fierberea capetelor şi […]

Sos delicios de mere

Sos delicios de mere

  O reteta simpla si gustoasa de sos de mere din: mere, ulei, zahar, zahar vanilat si scortisoara. Ingrediente: 1 kg mere 100 ml ulei 2-3 linguri făină 4 linguri zahăr 1-2 plic zahăr vanilat puţină scorţişoară     Mod de preparare: Intr-o cratiţă de 3-4 I pui uleiul, iar în ule­iul încins pui făina. […]

Sos de usturoi cu dovlecei

Sos de usturoi cu dovlecei

  O reteta simpla si gustoasa de sos de usturoi cu dovlecei, ulei, rosie, ardei gras, sare, patrunjel si otet. Ingrediente: 1 căpăţână usturoi dovlecei ulei 1 roşie (mai mare şi cărnoasă) 1 ardei gras sare pătrunjel verde puţin oţet     Mod de preparare: Zdrobeşti foarte bine usturoiul, îl ames­teci cu puţină sare, apoi […]

Sos grecesc de lamaie

Sos grecesc de lamaie

O reteta simpla de sos grecesc de lamaie din: oua, apa, supa si suc de lamaie. Ingrediente: 4 ouă 2 linguri de apă 2 linguri de supă fierbinte suc de lămâie   Mod de preparare: Batem ouăle spumă. Le batem şi cu apă până când se transformă în spumă, adăugăm supa, le batem mai departe […]