Sos de ciuperci cu ceapa

Sos de ciuperci cu ceapa din: ciuperci, ceapa, faina, rosii, unt, apa. Ingrediente: 500 g de ciuperci proaspete 2 cepe albe 1 1/2 lingurita faina 100 g bulion de rosii 50 g unt topit sau ulei 1/2 litru apa   Mod de preparare: Se spala bine ciupercile  se fierb in apa intr-un vas acoperit. Ciupercile […]

Cum se prepara sos de ciuperc

Sos de ciuperci cu oregano

Sos de ciuperci cu oregano din: ciuperci, usturoi, ceapa, oregano, patrunjel, ulei, rosii. Ingrediente: 500 grame de ciuperci proaspete 2-3 catei de usturoi 1 ceapa taiata marunt 1/2 lingura oregano uscat 1-2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt 2 linguri ulei de masline 1 cutie rosii taiate cubulete Mod de preparare: Fierbe ciupercile in apa cu […]

Sos de oua cu masline

Sos de oua cu masline din: oua, masline, smantana, vin, lamaie, piper, sare, tarhon, cimbru. Ingrediente : 3 oua fierte 10 masline 100 g smantana 3 linguri vin 3 linguri zeama de lamiie piper sare tarhon cimbru   Mod de preparare: Sos de oua cu masline: Ouale se cojesc, apoi albusurile se toaca marunt, iar […]

Tzatziki cu chimen

Tzatziki cu chimen

Tzatziki cu chimen din: castraveti, iaurt, usturoi, ulei, chimen, marar, sare, piper. Ingrediente: 2 castraveti 500 g iaurt 4 catei de usturoi 4 linguri ulei 1 lingurita chimen 2 fire marar sare piper 1 castravecior murat   Mod de preparare: Taiati castraveciorul murat cubulete si puneti-l deoparte. Curatati de coaja castravetii, dati-i pe razatoarea mare, […]

Sos picant de rosii cu masline

Sos picant de rosii cu masline – un preparat versatil și savuros, ideal pentru a însoți diverse feluri de mâncare, de la paste și pizza, până la preparate din carne sau legume. Acest sos combină dulceața naturală a roșiilor cu aroma intensă a măslinelor și căldura ardeilor iuți, rezultând într-un gust complex și echilibrat. Este […]

Sos tartar cu vin alb

Sos tartar cu ciuperci

Sos tartar cu ciuperci din: castraveti, oua, mustar, ulei, patrun jel, ciuperci, masline, salata verde, condimente, sfecla, ceapa. Ingrediente: 1 kg castraveti murati 5 oua 50 g mustar 2,5 litri ulei 5 legaturi patrunjel verde 2,5 kg ciuperci pleurotus sau champignion 200 g masline 5 capatani salata verde 20 g condimente 300 g sfecla rosie […]

Sos de capsuni cu galusti de albus

Sos de capsuni cu galusti de albus din: capsuni, albus, zahar, zeama de lamaie, menta. Ingrediente : 500 g capsuni 5 albusuri 150 g zahar tos 150 g zahar cristal zeama de la o lamaie un fir de menta   Mod de preparare: Sos de capsuni cu galusti de albus: Bateti albusurile spuma intr-un castron […]

Sos de cirese cu branza de vaci

Sos de cirese cu branza de vaci

Sos de cirese cu branza de vaci din: cirese, branza de vaci, frisca, zahar, zahar vanilat, supa cu zahar, portocala, vanilie. Ingrediente: 500 g cirese 400 g branza grasa de vaci 100 ml frisca lichida 150 g zahar tos 2 plicuri de zahar vanilat + 1lingura de supa cu zahar 1/2 portocala 1 baton de […]

Sos de pere si piersici

Sos de pere si piersici

Sos de pere si piersici din: piersici, pere, miere, amidon. Ingrediente: 2 căni piersici din compot 2 căni pere din compot 3 linguri miere 2 linguri amidon   Mod de preparare: Se scurg fructele de zeamă, se mixează jumătate de cană de piersici şi jumătate de cană de pere cu zeama din compot, cu mierea […]

Şodou cu vin

Şodou cu vin Ingrediente: 100 g zahăr 5 gălbenuşuri 300 g vin alb vanilie   Mod de preparare: Se freacă zahărul cu gălbenuşurile ca o cremă. Se pune la fiert vinul cu vanilia (baton) ca să dea un clocot, se ia de pe foc şi se toarnă peste gălbenuşurile frecate cu zahărul, cîte puţin amestecînd […]

Sos de zmeura sau de fragi

Sos de zmeura sau de fragi

Sos de zmeura sau de fragi Ingrediente: 1 pahare zmeură sau fragi 1/2 pahar de vin 1 pahar zahăr 2 linguriţe făină de cartofi apă   Mod de preparare: Strivim zmeura sau fragii cu o lingură, îi stoarcem într-un tifon, amestecăm su­cul cu vinul, turnăm apă ca să avem în totul 2/2 pahare de compoziţie, […]

Şodou cu ciocolată

Şodou cu ciocolată

Şodou cu ciocolată Ingrediente: 5 gălbenuşuri 4 linguri zahăr 1 ceaşcă lapte 3 linguri cioco­lată rasă sau cacao vanilie   Mod de preparare: Se fierbe laptele cu vanilia . Cînd dă un clocot, se ia de pe foc şi se acoperă. Separat se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se toarnă apoi laptele treptat, amestecînd mereu, şi […]

Sos de vin cu scortisoara

Sos de vin cu scortisoara din: vin rosu, galbenusuri, zahar, scortisoara, cuisoare. Ingrediente: 2 pahare (mari) vin roşu 4 gălbenuşuri 1 pahar zahăr tos 2 g scorţişoară 2-3 cuişoare   Mod de preparare: Sos de vin cu scortisoara: Frecăm gălbenuşurile cu zahărul. Punem la fiert vinul cu scorţişoara şi (după gust) cu cuişoarele. După 1-2 […]

Sos de crustacee

Sos de rom sau coniac

Sos de rom sau coniac Ingrediente: 1 lingură unt de frişcă 1 lingură făină 1 lămîie 3/4 pahar (mare) de vin 1 pahar zahăr pudră 2 linguri rom sau coniac 1 pahar apă   Mod de preparare: Amestecăm untul cu făină de cea mai bună calitate. Desfacem cu un pahar de apă şi lăsăm să […]

Sos de portocale

Sos de portocale Ingrediente: 2 portocale 1 pahar vin alb 150 g zahăr bucăţi 1 gălbenuşuri   Mod de preparare: Sos de portocale: Frecăm zahărul pe cojile de portocale, apoi îl pisăm bine şi îl amestecăm cu gălbenuşurile. Adăugăm vinul şi zeama de portocale, turnăm totul într-o oală şi batem bine cu telul pe foc, […]

Sos tahini

Sos tahini Ingrediente: 4 linguri de susan 2 lingurite ulei de masline presat la rece 1/2 lamaie sare 1/2 ceasca de apa     Mod de preparare: Susanul se macina in rasnita de cafea sau se pune in blender cu apa. Se acreste si sareaza dupa gust. Apa puneti in functie de cat de diluat […]

Sos de usturoi din dovlecei si caju

Sos de usturoi din dovlecei si caju

O reteta de sos de usturoi din dovlecei si caju din: dovlecel, caju, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper.     Ingrediente: 1 bucata dovlecel (daca vrei un sos perfect alb, indeparteaza-i coaja) 2-3 linguri de caju 2-3 catei usturoi ulei de masline 1-2 linguri suc lamaie sare (sau sos de […]

Sos de lamaie cu capere

Sos de usturoi cu caju

Sos de usturoi cu caju din: caju, usturoi, suc de lamaie, sos de soia, sare si apa. Ingrediente: caju 200g hidratat peste noapte (minim 3 ore ) 2-3 catei usturoi 1/2 – 1 suc de lamaie 1-2 linguri sos de soia sare apa   Mod de preparare: Caju-ul se clateste bine si se pune in […]

Spanac cu usturoi şi lamaie

Sos de spanac si usturoi

Sos de spanac si usturoi Ingrediente: spanac proaspat o lingura ulei de masline presat la rece usturoi sare piper     Mod de preparare: Intr-un robot de bucatarie amesteca toate ingredientele. Daca este nevoie adauga putina apa. Folositi acest sos peste salata sau pastele crude ori la  lasagna.   Pofta buna!

Sos de seminte de floarea soarelui

Sos de seminte de floarea soarelui

Sos de seminte de floarea soarelui Ingrediente: seminte de floarea-soarelui suc de lamaie dupa gust usturoi sare boia iute oregano   Mod de preparare: Tine semintele in apa 8 ore si apoi clateste-le cu apa rece. Intr-un robot de bucatarie amesteca ingredientele pana se fac pasta. Adauga apa pana ajungi la consistenta dorita. Folositi acest […]

Sos de rosii in stil italian

Sos de rosii in stil italian Ingrediente: 4 rosii coapte 1-2 rosii uscate la soare (hidratate 30 min) 2 linguri ulei masline presat la rece 2-3 catei de usturoi sare piper oregano maghiran cimbru   Mod de preparare: Sos de rosii in stil italian: Amestecati toate ingredientele intr-un aparat de bucatarie. Daca este nevoie adaugati […]

Sos de castraveti pentru somon

Sos de castraveti cu menta

Ingrediente: 1 castravete o lingurita ulei de masline presat la rece coaja de lime rasa 2-3 frunze de menta poaspata sau uscata piper sare   Mod de preparare: Castravetele se curata de coaja, se da pe razatoare si se amesteca cu putina sare. Se lasa sa stea 30 minute dupa care se scurge de zeama […]

Maioneza de avocado

Maioneza de avocado

  Ingrediente: 1 avocado bine copt zeama de la 1/2 lamaie 1 lingurita rasa mustar sare ulei de floarea soarelui presat la rece   Mod de preparare: Avocado se scobeste de miez, se paseaza la robot pana rezulta o pasta omogena. Se adauga apoi zeama de lamaie, sarea si mustarul si se mixeaza. La urma […]

Sos pesto cu nuci si parmezan

Pesto de rucola

  Ingrediente: 100-150 g rucola proaspata 100 g seminte de pin,nuca,alune de padure crude 2 catei de usturoi 4-5 lg fulgi de drojdie sare dupa gust ulei extra virgin de masline   Mod de preparare: Rucola se spala sub jet de apa rece, se scurge si se lasa la uscat pe un servet de hartie, […]

Pesto

Pesto de masline

Pesto de masline Ingrediente: 180 g masline 50 g caju 1 lingura de zeama de lamaie 5-6 linguri ulei de masline un praf oregano busuioc piper un catel de usturoi   Mod de  preparare: De-odata de ai des-samantat maslinele , preparerea se face foarte repede. Punem in blender ingredientele lichide, apoi maslinele. Apoi adaugam caju-ul […]

Pesto de patrunjel

Pesto de patrunjel Ingrediente: 1 mare legatura de patrunjel 50 g caju 1 catel de usturoi 1 lingura zeama de lamaie 5-6 linguri ulei de masline 1/2 lingurita sare     Mod de preparare: Pesto de patrunjel: Punem in blender lamaia si uleiul apoi funzele de patrunjel, usturoiul si sarea. Il lasam in blender pana […]

Vinegretă II

Vinegretă II

Vinegretă Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică 3–4 cartofi mari 1 morcov 1 mînă de mazăre sau fasole boabe 1 castravecior acru 1 ceapă 1 scrumbie 100 g măsline 1 lingură ulei oţet (după gust) sare (dacă este nevoie)   Mod de preparare: Se fierb separat sfecla, cartofii, morcovii şi mazărea sau fasolea. Se lasă să […]

Sos de anason

Sos de anason – un sos delicat și aromat, care poate adăuga o notă unică de gust preparatelor tale. Anasonul, cu aroma sa distinctivă de licorice, este folosit cu succes în multe bucătării din întreaga lume, în special în preparatele asiatice, mediteraneene sau chiar în deserturi. Sosul de anason este versatil și poate fi folosit […]

Sos de ceapă

Sos de ceapă

Sos de ceapă  Ingrediente: 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină 2 cepe 1 linguriţă zahăr 1 lingură bulion 1–2 linguri oţet sau zeamă de lămîie 2 pahare zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se prăjeşte în unt ceapa tăiată peştişori pînă ce se îngălbe­neşte, se adaugă făina, se mai prăjeşte puţin […]

Sos crema de ciuperci

Sos de ciuperci (variante)

 Sos de ciuperci Ingrediente: 1 pahar zeamă de carne sau apă cîteva ciuperci 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 linguriţă pătrunjel tocat 2-3 linguri smîntînă 2 linguri zeamă de lămîie sare   Mod de preparare: Se curăţă, se spală, şi se taie felii subţiri cîteva ciuperci. Se pun la fiert cu zeama de carne […]

Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte din: lapte, faina, unt, sare. Ingrediente: 1 1/2 pahar lapte 1 lingură făină 1 lingură unt proaspăt sare   Mod de preparare: Sosul se poate prepara în două feluri: cu făină prăjită sau cu făină neprăjită. Cu făină prăjită. Se prăjeşte uşor făina în unt, se stinge cu lapte fierbinte turnînd […]

Vinegretă clasică

Reteta vinegreta

Reteta vinegreta din: sfecla, cartofi, morcov, mazare, castravecior, oua, ceapa, ulei, otet, sare. Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică 3–4 cartofi mari 1 morcov o mînă de mazăre sau fasole boabe 1 castravecior acru 2 ouă răscoapte 1 ceapă 3 linguri ulei oţet (după gust) sare   Mod de preparare: Se fierb separat sfecla, cartofii, morcovii […]