Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte

Reteta sos de lapte din: lapte, faina, unt, sare. Ingrediente: 1 1/2 pahar lapte 1 lingură făină 1 lingură unt proaspăt sare   Mod de preparare: Sosul se poate prepara în două feluri: cu făină prăjită sau cu făină neprăjită. Cu făină prăjită. Se prăjeşte uşor făina în unt, se stinge cu lapte fierbinte turnînd […]

Vinegretă clasică

Reteta vinegreta

Reteta vinegreta din: sfecla, cartofi, morcov, mazare, castravecior, oua, ceapa, ulei, otet, sare. Ingrediente: 1 sfeclă roşie mică 3–4 cartofi mari 1 morcov o mînă de mazăre sau fasole boabe 1 castravecior acru 2 ouă răscoapte 1 ceapă 3 linguri ulei oţet (după gust) sare   Mod de preparare: Se fierb separat sfecla, cartofii, morcovii […]

Sos de castraveti pentru somon

Reteta sos de castraveti

Reteta sos de castraveti din: untura, faina, ceapa, castraveti, bulion, otet, zahar, zeama de carne, sare. Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură făină 1 ceapă mică 2 castraveţi acri 1 lingură bulion 1 lingură oţet 1 lingură zahăr 2 pahare zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa tocată mărunt în untură […]

Sos de tarhon

Sos de tarhon din: untura, faina, ceapa, zahar, tarhon, smantana, sare. Ingrediente: 1 lingură untură 1 lingură făină 1 pahar zeamă de carne 1 ceapă 1/2 linguriţă zahăr 1 lingură tarhon tocat 1/2 ceaşcă smîntînă sare   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa în untură pînă ce se îngălbeneşte, se adaugă făina, se mai prăjeşte […]

Sos chinezesc de lămâie

Sos de unt cu galbenus

Sos de unt cu galbenus din: unt, galbenus, lamaie, sare. Ingrediente: 125 g unt 5 gălbenuşuri zeama de la o lămîie sare   Mod de preparare: Într–un castron mic, aşezat într–un vas cu apă clocotită, se freacă untul, adăugînd gălbenuşurile unul cîte unul. Se amestecă neîncetat pînă se înfierbîntă, fără însă să fiarbă. Se adaugă […]

Sos de hrean cu smantana si otet

Sos de hrean cu smantana si otet

Sos de hrean cu smantana din: smantana, hrean, otet, sfecla, zahar, sare. Ingrediente: 1 pahar smîntînă 1 lingurişă hrean ras 1 lingură oţet 1 linguriţă sfeclă roşie coaptă sau fiartă 1/2 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Se amestecă hreanul ras cu oţetul, sarea, zahărul, sfecla rasă şi un pahar de smîntînă.   Pofta […]

Reteta sos de rosii

Reteta sos de rosii

Reteta sos de rosii din: rosii, zahar, otet, unt, sare, zeama de carne. Ingrediente: 500 g roşii bine fierte şi strecurate sau 2 linguri de bulion (pastă) 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă oţet 2 linguri de unt 3/4 pahar zeamă de carne sau apă sare   Mod de preparare: Se pune într–o cratiţă apa, bulionul, […]

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Reteta maioneza

Reteta maioneza din: ou, crud, mustar, zeama de lamaie, ulei, sare. Ingrediente: 1linguriţă de ou răscopt 1 gălbenuş crud 1 linguriţă muştar 1 linguriţă zeamă de lămîie 2 ceşcuţe ulei sare   Mod de preparare: Gălbenuşul de ou răscopt se dă prin sită, se pune într–un castron, se amestecă cu puţin ulei. Se adaugă apoi […]

Pasta de avocado cu menta

Pastă de avocado II

 Pastă de avocado Ingrediente: 2 avocado 150 g caju 1-2 linguri suc de lămâie 1 ceapă mică 1 linguriţă vegeta   Mod de preparare: Avocado se spală, se taie pe jumătate şi se îndepărtează sâm­burele. Nucile caju se dau prin robotul de bucătărie sau prin maşina clasică de râşnit nuci. Punem într-un castron avocado, caju, […]

Sos alb cu găluste de ciuperci

Sos alb cu cu găluste de ciuperci Ingrediente pentru sos: 1 lingură unt 200 ml lapte dulce 2 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură suc de lămâie 1 legătură mărar sare pentru găluşte: 300 g crutoane de pâine uscată 300 g ciuperci din conservă 250 g lapte 1 ceapă 2 ouă 2 linguri făină […]

sosuri

Sos de dovlecei cu spaghete

Sos de dovlecei cu spaghete Ingrediente: 3 dovlecei mici 2 morcovi 1 ardei capia roşu 2 cepe mari 3-4 roşii 2-3 linguri ulei 100 g caşcaval vegetal tarhon oregano verdeaţă pentru garnisit 500 g spaghete   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi dovleceii se dau prin râzătoare, iar ardeiul se taie fâşii […]

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos caju cu găluşte de cartofi

Sos caju cu găluşte de cartofi Ingrediente pentru sos: 150 alune caju 250 suc de roşii 150 ml apă 1 lingură praf de usturoi (sau 2-3 căţei de usturoi) 1 lingură suc de lămâie 1 lingură vegeta 1 linguriţă miere Ingrediente pentru găluşte: 1 kg cartofi 6 linguri gris 2 ouă 250 g lapte 3 […]

sosuri

Sos cu alune caju

Sos cu alune caju Ingrediente: 150 g alune caju 500 g lapte de soia 100 g miere de albine 100 g alune de pădure măcinate mirodenii (coajă de lămâie) 1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Alunele caju şi laptele de soia se dau prin robotul de bucătărie, apoi, într-un vas mai mare decât […]

Sos dulce de vişine

Sos dulce de vişine din: visine, apa, miere, caju, zahar vanilat. Ingrediente: 400 g vişine fără sâmburi 400 ml apă 200 g miere de albine 100 g caju 1 pliculeţ zahăr vanilat   Mod de preparare: Sos dulce de vişine: Vişinele se pun în apă şi se fierb câteva clocote. Se răcoresc şi se amestecă […]

Sos de Bordeaux

Sos cu susan

Sos cu susan Ingrediente: 100 g seminţe de susan 300 ml lapte de soia 100 g miere de albine 100 g migdale mărunţite 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de lămâie   Mod de preparare: Se dau prin robotul de bucătărie seminţele de susan, laptele, mierea de albine şi mirodeniile. Se obţine un sos omogen, înainte […]

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de lamaie

Sos de lamaie Ingrediente: 2 lămâi 150 g miere 2 linguri amidon de cartofi 30 ml apă 2 pliculeţe zahăr vanilat   Mod de preparare: Peste miere şi coaja de lămâie rasă, se adaugă apă călduţă şi se pun la fiert. între timp se dizolvă amidonul în 3 linguri de apă, peste care se toarnă […]

Sos de smantana cu marar

Sos de mărar cu unt

Sos de mărar Ingrediente: 1 legătură groasă de mărar 2 linguri smântână 1 ceaşcă cu lapte 1 lingură de făină 1 lingură de unt 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Se pune untul pe foc şi, când s-a topit, se freacă cu lăină.Se toarnă şi laptele, dintr-o dată, să dea în clocot mărarul se […]

Maioneză din soia

Maioneză din soia

Maioneză din soia Ingrediente: 100 g soia boabe 3 linguri suc de lămâie 2-3 căţei de usturoi sare ulei   Mod de preparare: Soia se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Se scurge de apa în care a stat la înmuiat şi se clăteşte cu […]

Tarator

Tarator Ingrediente: 500 g iaurt (de oi) 3 căţei usturoi 1 lingură ulei de măsline 1 legătură mentă verde 1 legătură mărar verde 250 g castraveţi sare piper   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă de coajă, se taie-rad .Se toacă usturoiul, mărarul, menta se amestecă toate şi toată chestia se pune în frigider. Carnea […]

sosuri

Hrean cu iaurt

Hrean cu iaurt din: hrean, suc de lamaie, miere, sare, iaurt, smantana. Poate te intereseaza si: Sos cu branza cheddar Sos picant de rosii cu usturoi si coriandru Sos de ceapa verde cu ghimbir si usturoi Sos de branza Sos de smantana cu marar   Ingrediente:  2 bucăţi de hrean 2 linguri suc de lămâie […]

Sos de iaurt gras

Sos oltenesc de iaurt

Sos oltenesc de iaurt Ingrediente: 300 ml iaurt 3 fire ceapă verde 1 lingură muştar 1 roşie coaptă 1 tulpină praz 10 g sare mărar leuştean pătrunjel   Mod de preparare: Se rade prazul, se cojeşte roşia se freacă toate până se leagă .Se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Rasolul, legumele, dar şi ochiurile se înfrăţesc […]

Pasta de hrean si sfecla cu usturoi

Hrean oltenesc

Hrean oltenesc din: hrean, mere, sare, morcov, otet, sfecla rosie.   Ingrediente: 4 linguri hrean ras pastă 2 mere rase 1 linguriţă sare 2 linguri morcov ras 1 lingură oţet 4 linguri sfeclă roşie rasă     Mod de preparare: Se curăţă hreanul, morcovul, merele, sfecla, se rad pastă. Se freacă cu oţetul şi sarea […]

Sos picant cu găluşte tofu

Sos picant cu găluşte tofu pentru sos: 100 ml ulei 2 linguri suc de lămâie 1 linguriţă muştar 1 castravete murat 1 ceapă mică sare 1 gălbenuş găluşte: 500 g cartofi 150 g făină 350 g brânză tofu 100 g unt 100 g pesmet 1 legătură frunze de pătrunjel sare 1 ou   Mod de […]

Mujdei cald

Mujdei cald

Mujdei cald Ingrediente: 1 lingură de unt 1 lingură de făină 1 ceaşcă de supă de carne 2 linguri oţet sare 1 linguriţă 1 jumătate căpăţână de usturoi mare   Mod de preparare: Untul se topeşte pe foc, se amestecă cu făină şi se stinge cu supă. Usturoiul se pisează pastă. Când a inceput să […]

Sos simplu de vanilie

Sos simplu de vanilie din: lapte, baton de vanilie, zahar, ou, galbenusuri. Ingrediente: 1/4 l lapte 1/2 baton vanilie 80 g zahăr 1 ou 4 gălbenuşuri   Mod de preparare: Sos simplu de vanilie: Laptele, zahărul şi vanilia se pun la fiert. Separat se amestecă bine cu telul, ouăle. Cîn laptele clocoteşte, se pune cîte […]

Salata cu ciuperci si maioneza

Maioneză din cartofi

Maioneză din cartofi din: cartofi, mustar dulce, zeama de lamaie, galbenus de ou, ulei, sare. Ingrediente: 2 cartofi potriviţi, de preferinţă albi 1 linguriţă muştar dulce 2-3 linguriţe zeamă de lămâie 1 gălbenuş de ou crud (opţional) 150 g ulei sare   Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se zdrobesc ca pentru piure. Se […]

Salate

Sos cald de zmeură

Sos cald de zmeură din: zmeura, zahar, amidon, vanilie. Ingrediente: 800 g zmeură 200 g zahăr 1/2 linguriţă amidon vanilie   Mod de preparare: Zmeura spălată se fierbe 15 minute cu 1 lingură de apă şi se strecoară prin tifon. Se fierbe din nou eu zahărul şi cu va,nilia şi pe. parcurs se leagă sosul […]

Sos de lamaie

Sos de lamaie

Sos de lamaie Ingrediente: 1 lămîie 2 ouă 2 gălbenuşuri 150 g zahăr 1/4 l lapte vanilie   Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zahărul şi cînd clocoteşte, se toarnă cîte puţin peste ouăle bine amestecate cu vanilia şi coaja de lămîie rasă mărunt. Cînd se serveşte, se pune puţină zeamă de lămîie. Se […]

Sos de zmeură, căpşuni sau fragi

Sos cald de căpşuni sau fragi

O reteta de sos cald de capsuni sau fragi din: capsuni sau fragi, zahar si vanilie. Ingrediente: 700 g căpşuni sau fragi 180 g zahăr vanilie   Mod de preparare: Căpşunile se spală şi se dau prin sită deasă de păr. Se fierb într-un vas smălţuit cu zahărul şi cu vanilia 20 minute, amestecîndu-se să […]

Sos Feta

Sos Feta Ingrediente: 125 grame brinza Feta (care dupa cum se stie este foarte cremoasa) 4-5 linguri iaurt 1 lingura ulei de masline 1 catel de usturoi 1 lingurita zeama de lamaie piper menta Mod de preparare: Sos Feta: Intr-un castronel de supa se pune brinza Feta maruntita, catelul de usturoi taiat feliute, si celelate […]

sosuri

Sos chinezesc

Sos chinezesc Ingrediente: 6 linguri ulei 2 linguri faina 2 linguri mustar pasta de rosii 3 linguri zahar supa sare piper 1crenguta busuioc 1crenguta cimbru Mod de preparare: Se face un rintas din ulei si faina, care se stinge cu o ceasca de supa. Se adauga mustarul si bulionul, amestecind mereu si zaharul, care s-a […]

Sos de pui cu oregano

Sos de pui cu oregano Ingrediente: 1 kg piept de pui 1 praz 1 ardei gras 2 rosii 6-7 linguri ulei de masline sau margarina sare oregano sau menta 50 g cascaval 2-3 fire de patrunjel Mod de preparare: Sos de pui cu oregano: Pieptul de pui se taie in bucati nu prea mici si […]