Sos creol

Sos creol – un sos clasic al bucătăriei din sudul Statelor Unite, în special din regiunea New Orleans, care îmbină ingrediente și arome specifice din diverse culturi – franțuzească, spaniolă, africană și caribiană. Este un sos picant, adesea folosit pentru a adăuga savoare preparatelor din fructe de mare, carne de vită, pui sau chiar legume. […]

Marinada condimentata din legume

Sos de ciuperci cu marar

Sos de ciuperci cu marar Ingrediente: 300 g ciuperci 1 ceapă 1/2 lingură făină 80 g unt 1/2 pahar vin 1/4 1 supă 1 lingură bulion pastă 1 legătură mărar sare piper   Mod de preparare: Ciupercile se spală bine şi se taie julien scurt. Se sotează în unt cu ceapa tocată, se adaugă făina, […]

Sos saint bernard

Sos Charcutiere

Sos Charcutiere Ingrediente: 100 g file afumat 1 ceapă 3 castraveciori în oţet 1/2 legătură pătrunjel 40g unt piper 1/2 pahar vin 4 linguri sos spaniol 1 pahar supă   Mod de preparare: Ceapa tocată se sotează cu unt, apoi sc adaugă sosul spaniol, vinul piperul, puţin zahăr şi 1 pahar supă. Se fierbe 15 […]

Sos mexican

Sos catalan

Sos catalan Ingrediente: 4 linguri sos brun de vînat 1/2 pahar vin 40 g măsline 150 g bureţi ver­deaţă 40 g ulei sare 1 lingură jeleu de coacăze   Mod de preparare: Bureţii se spală şi se toacă mărunt, se sărează ,apoi se sotează în ulei cu măslinele date prin maşina de tocat fină. Se […]

Sos bordelez de raci

Sos bordelez de raci: Acest sos este ideal pentru a adăuga o notă de eleganță unui fel de mâncare, fiind perfect în combinație cu fripturi de vită, homar, creveți sau chiar legume prăjite. Ingrediente: 300 g de coji de raci sau de homar (pentru un gust autentic, poți folosi raci proaspeți sau congelati) 1 lingură […]

Sos bordelez

Sos bordelez

Sos bordelez Ingrediente: 1 ceapă (arpagic) 1 pahar vin roşu 1/6 l sos sponiol 700 g ciuperci 50 g măduvă puţin tarhon şi pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe cu vinul. Cînd a scăzut la un sfert se adaugă ciupercile tocate, sosul spaniol, măduva, puţin piper şi verdeaţă tocată. […]

Sos Colbert

Sos Bolta rece

Sos Bolta rece Ingrediente: 50 g costiţă afumată 4 castraveciori în oţet 1 ceapă 1/4 Isupă 1 lingură bulion pastă 2 linguri sos spaniol 50 g unt 1 legătură verdeaţă piper 2 ouă     Mod de preparare: Costiţa tăiată mărunt se prăjeşte cu ceapa tocată şi se stinge cu supa, bulionul şi sosul spaniol. […]

Sos japonez

Sos Athenee Palace românesc

Sos Athenee Palace românesc Ingrediente: 1/2 ceapă 3 căţei usturoi 150 g ciuperci 50 g capere 3 castraveciori în otet puţin pătrunjel şi tarhon 120g unt 3 linguri sos spaniol 2 gălbenuşuri   Mod de preparare: Se toacă mărunt ceapa, usturoiul, ciupercile, caperele, castraveciorii şi se sotează 10 minute cu 60 g unt. Apoi se […]

Sos Rouille

Sos american

Sos american din: portocala, vin rosu, faina, sos spaniol, jeleu de coacaze, unt. Sosurile sunt amestecuri lichide sau semi-lichide utilizate pentru a adăuga aromă sau umiditate preparatelor culinare. Ele pot varia de la cele simple, cum ar fi ketchup-ul sau maioneza, până la amestecuri complexe de ingrediente, mirodenii și condimente. Există o varietate imensă de […]

sosuri

Sos vienez

Sos vienez Ingrediente: 1 ceapă 80 g carnăciori afumaţi 50 g unt 80 g bureţi 1/4 l sos suprem 1 lingură smantană 1 castravecior proaspăt supă   Mod de preparare: Cirnăciorii, bureţii, ceapa şi castravetele se taie julien şi se sotează în unt. Se fierb cu sosul suprem şi cu puţină supă 8-10 minute, apoi […]

Sos Victoria

Sos Victoria – Rețetă completă și detaliată – un preparat clasic, cremos și rafinat, potrivit pentru a însoți diverse preparate din carne, pește sau legume. Cu o bază de unt, făină și lapte, acest sos este îmbogățit cu o notă de smântână și condimente fine, oferind un gust delicat și o textură catifelată. Este perfect […]

Pateu de mazăre verde

Sos verde romanesc

Sos verde romanesc Ingrediente: 50 g piure de spanac puţin Maggi 1 legătură tarhon 1 lingură smîntînă nucşoară sare 1/4 l sos alb 40 g file fiert   Mod de preparare: Pireul de spanac se face din foi de spanac bine spălate şi se fierbe în apă cu sare, numai 5- 6 minute (să rămînă […]

Sos japonez

Sos Solferino

Sos Solferino Ingrediente: 80 g unt 1 lingură pesmet de casă 2 linguri Maggi (sau esenţă de carne) 1 legătură pătrunjel 1/2 lămîie sare piper   Mod de preparare: Pesmetul şi untul se rumenesc şi se sting cu zeama de lămîie şi esenţa de carne. Se adaugă sare, piper şi pătrunjel tocat. Acest sos se […]

Sos olandez

Sos olandez cu frisca

Sos olandez cu frisca Ingrediente: 3 linguri oţet diluat piper alb 1 lingură sos alb 3-4 gălbenuşuri 100 g unt puţină zeamă de lămîie 50 g frişcă bătută fără zahăr sare   Mod de preparare: Se fierbe oţetul cu piperul alb pisat. Apoi se pune sosul alb şi gălbenuşurile şi se amestecă la bain-marie cu […]

Sos alb suprem de pasăre (veloute)

Sos alb suprem de pasăre (veloute) – un sos clasic din bucătăria franceză, care face parte din cele cinci sosuri fundamentale ale bucătăriei franțuzești. Este un sos fin, cremos, preparat din supă de pasăre și un roux alb (un amestec de unt și făină), care poate fi folosit pentru a adăuga savoare și textură multor […]

Sos alb de ansoa

Sos alb suprem de peşte

Sos alb suprem de peşte Ingrediente: 60 g unt 2 linguri făină sare piper alb 1/2 l zeamă de peşte 2 gălbenu­şuri 2 linguri smîntînă 1/4 lămaie   Mod de preparare: Se face un rantaş alb din unt făină şi se stinge cu zeama de peşte. Se pun sare, piper alb şi se fierbe 5 […]

Sos napolitan

Sos napolitan – Acest sos, de obicei folosit pentru paste, este preparat din roșii, ulei de măsline, usturoi și ierburi aromatice, fiind o bază versatilă care poate fi combinată cu multe feluri de mâncare. Este perfect pentru a însoți orice tip de paste, pizza sau chiar ca sos pentru carne sau legume. Ingrediente: 800 g […]

Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

Marinata de nisetru

Marinata de nisetru Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei oţet 2 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 5-10 boabe de piper făină sare Mod de preparare: Curăţăm nisetrul şi îl tăiem ca pentru zacuscă. Apoi îl sărăm şi îl lăsăm să se scurgă. Zvîntăm bucăţile cu o cîrpă curată, le dăm prin făină […]

Sos de ceapa caramelizata

Sos Litoral romanesc

Sos Litoral romanesc Ingrediente: 12 midii sau scoici 1/4 l sos alb de peşte 2 gălbenuşuri 50 g unt sare piper alb 2 fileuri sardele de Lisa (conservă) 25 g capere 1/2 legătură asmăţui vin apă   Mod de preparare: Scoicile se fierb 10 minute cu vin, 10 g unt, sare şi puţină apă. Sosul […]

Sos Colbert

Sos Colbert

Sos Colbert Ingrediente: 1/4 fir de praz, 1 cutie de peşte ton în ulei, 50 g limbă de porc afumam fiartă, 1/4 l sos bernez   Mod de preparare: Prazul tăiat julien scurt se căleşte puţin. Apoi se amestecă cu sosul ber­nez bine încălzit la bain mărie şi cu limba şi tonul tăiate mărunt.   […]

Sos grecesc

Sos grecesc Ingrediente: 1 ceapă 1 ţelină mică 1 bucată de anghinare sau napi 80 g peşte afumat (somn sau chefal) 1/4 1 sos alb veloute 60 g unt maghiran 1/2 pahar vin dulce pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi anghinara se taie julien scurt şi se sotează cu unt. Se fierb apoi […]

Dressing cu lămâie, miere şi muştar

Sos indian

Sos indian Ingrediente: 1 ceapă 1 măr 40 g costiţă afumată 1/2 lingură făină boia de ardei sau pudră de curry 50 g unt sare 2 linguri smîntînă 1/4 l supă 3 bucăţi cuişoare   Mod de preparare: Costiţa se taie şi se sotează în unt cu ceapa tocată, apoi se pune mărul tăiat bucăţi […]

Sos carpatin

Sos carpatin

Sos carpatin Ingrediente: 60 g costiţă afumată 1 ceapă 100 g bureţi 2 ardei graşi 3 linguri sos alb 1 lingură smîntînă sare piper boia 40 g unt 1 /2 pahar apă   Mod de preparare: Costiţa, ceapa, bureţii şi ardeii se taie julien şi se sotează cu unt, ca sare şi piper. Se fierb […]

Sos Edinburgli

Sos Edinburgli – Acest sos se distinge printr-un echilibru perfect între gustul bogat al untului și arome ușor picante de muștar și ierburi, având o consistență fină și o textură catifelată, perfectă pentru a adăuga profunzime oricărei mese. Sosul Edinburgli este ideal pentru a adăuga un gust sofisticat preparatelor tale. Ingrediente: 100 g de unt […]

Sos de crustacee

Sos Choron cald

Sos Choron cald Ingrediente: 300 g roşii cimbru 2 căţei usturoi 4 linguri sos olandez sare zahăr   Mod de preparare: Roşiile curăţate şi tăiate se fierb cu cimbru şi usturoiul tocat pînă ce a scăzut. Se dă prin sită fină şi se amestecă cu sosul olandez, zahăr şi sare. Se serveşte cald.   Pofta […]

Sos ducesa

Sos ducesa

Sos ducesa Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 100 g vîrfuri de sparanghel 1 piept de pasăre 60 g ficat de pasăre 2 gălbenuşuri puţin pătrunjel 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ficatul se fierbe 4 minute cu puţină apă şi sare. Sosul suprem de pasăre se pune la fiert şi se adaugă […]

sosuri

Sos diplomat

Sos diplomat Ingrediente: 1/4 l sos suprem 700 g ciuperci 40 g unt 1 anghinară sos Worcester zeamă de lămîie 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ciupercile şi angliinara se taie julien şi se fierb, în sosul suprem, 5 minute Se adaugă apoi untul de vaci, zeama de lămîie şi smîntînă.   Pofta buna!

Sos de raci

Sos de raci

Sos de raci Ingrediente: 80 g unt 1/2 lingură făină sare boia 1/2 pahar vin alb 1/4 zeamă de raci sau peşte 2 linguri smîntînă 12 cozi de raci sau 1 cutie crevete puţin coniac   Mod de preparare: Se face sosul din unt, sare, boia dulce de ardei, făină, vin şi zeama de raci […]

Sos bernez

O reteta de sos bernez din: unt, galbenusuri, pasta de carne, ceapa, otet de vin, faina, zeama de lamaie, tarhon, sare si piper alb. Ingrediente: 100 g unt 4 gălbenuşuri 20 g pastă de carne 1/6 l jiu (sos de friptură) 1/2 ceapă 1 lingură oţet de vin 1/4 lingură făină zeamă de la lămîie […]

sosuri

Sos alb Bercy

Sos alb Bercy Ingrediente: 1/4 sos alb 1/2 pahar vin alb 50 g şuncă 40 g parmezan sau caşcaval ras 2 gălbenuşuri 1/2 ceapă (arpagic) sare piper alb pisat 1 lin­gură smîntînă puţin pătrunjel 20 g unt puţin lapte   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe cu vinul, pînă ce a […]

Sos andaluz

 Sos andaluz Ingrediente: 1 cutie crevete sau 20 cozi de raci fierţi 3 fileuri de anşoa 30 g capere puţin pătrunjel 1/4 sos suprem de peşte 1 păhărel vin roşu 30 g unt 1 lingură smîntînă.   Mod de preparare: Crevetele şi fileul se taie şi se fierb 4 minute împreună cu caperele, sosul de […]

Sos alb de ansoa

Sos alb de ansoa – Aromele distincte ale anșoalor se îmbină armonios cu cremozitatea sosului alb, rezultând un preparat complex, bogat și savuros. Acest sos este perfect pentru o masă sofisticată sau pentru a transforma un preparat simplu într-un adevărat festin. Ingrediente (pentru 4 porții) 50 g unt – oferă baza cremoasă a sosului. 2 […]