Sos amiral

Sos amiral – un sos delicat, cremos și bogat, folosit de obicei pentru a însoți preparate din fructe de mare, precum creveți, homar sau pește. Acest sos este o combinație perfectă între smântână, unt și condimente, care adaugă un plus de savoare și rafinament preparatelor din mare. De asemenea, sosul Amiral poate fi folosit pentru […]

Sos alb – reteta de bază

Sos alb – reteta de bază. Este unul dintre cele cinci sosuri fundamentale ale bucătăriei franceze și servește ca bază pentru multe alte sosuri și preparate. Este un sos cremos, ușor de preparat, care se poate folosi pentru a acompania paste, legume, carne sau pentru a adăuga o textură fină preparatelor coapte, cum ar fi […]

sosuri

Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler

Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler Ingrediente: 1/21 lapte sare 50 g unt 400 g făină 1/2 linguriţă boia iute Acest sos se prepară ca orice sos alb bechamel . Pofta buna!

Marinata de peste cu bulion

Marinata de peste cu bulion

Marinata de peste  Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2 linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare     Mod de preparare: Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, […]

Sos delicios de rosii (varianta)

Sos delicios de rosii Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare 1 frunză de ţelină   Mod de preparare:   Se spală câteva roşii frumoase, se rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea, zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să […]

Sos de hrean (variante)

Sos de hrean  Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1 linguriţă oţet sare     Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte. Pofta buna!

Sos de smantana cu marar

Sos de marar cu smantana

Sos de marar cu smantana  Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână 1 lingură mărar tocat sare     Mod de preparare: Se face un rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin […]

Mujdei cald

Mujdei de usturoi (varianta)

Mujdei de usturoi  Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne     Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau […]

Sos de mustar

Sos de mustar  Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de lămâie     Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.   Pofta buna!

Sos de crustacee

Sos cald de mustar

 Sos cald de mustar din: ceapa, unt, faina, zeama de carne, vin alb, mustar, zahar, piper, sare. Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă zahăr un praf de piper sare     Mod de […]

Sos pentru fripturi

Sos pentru fripturi  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă sare     Mod de preparare: Sos pentru fripturi: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinându-se pe foc până începe să […]

Sos tartar

Sos tartar (varianta)

Sos tartar  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel)   Mod de preparare: Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, […]

sosuri

Sos picant cu verdeturi

Sos picant cu verdeturi Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde   Mod de preparare: Sos picant cu verdeturi: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de […]

Maioneza

Sos maioneza cu smantana

Sos maioneza cu smantana  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 2 linguri smântână groasă sare piper   Mod de preparare: Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi în acelaşi timp capătă un gust fin. Pofta buna!

Salata de cartofi cu sos de cartofi

Sos maioneza

Sos maioneza  Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare     Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se […]

Sos de maioneza cu frisca

Sos maioneza cu mustar

Sos maioneza cu mustar  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare   Mod de preparare: Se amestecă de la început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână de fiecare […]

Sos de roşii cu busuioc

Sos de roşii cu busuioc

Sos de roşii cu busuioc din: pasta de tomate, praf de usturoi, busuioc, concetrat de rosii, iaurt, plante aromatice de provence, busuioc, sare, piper. Ingrediente: 400 g de pastă de tomate 3 linguriţe de praf de usturoi 2 linguri de busuioc uscat 1 lingură concentrat de roşii 1 iaurt cu 0% grăsime 2 vârfuri de […]

Sos de roşii a la bolognaise

Sos de roşii a la bolognaise  Ingrediente: 8 roşii frumoase 3 si 1/2 linguri de ulei de măsline 150 g de feliuţe de slănină 400 g de carne de vită tocată 4 cepe tocate 4 căţei de usturoi, tocaţi 100 g de ciuperci de Paris mărunţite ‘5 linguriţe de pastă de roşii 15 cl de […]

Peste in sos rosu

Sos de sardele

Sos de sardele – Sosul de sardele este o alegere excelentă pentru cei care iubesc gustul intens și sărat al peștelui. Acest sos este versatil și poate fi folosit pentru a adăuga profunzime și aromă preparatelor de paste, salatelor, legumelor gătite sau chiar ca dressing pentru sandvișuri. Bogat în omega-3 și proteine, sosul de sardele […]

Sos de vişine

Sos de vişine din: visine, unt, faina, zeama de carne, smantana, zahar, sare.   Ingrediente: 500 g vişine 25 g unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne 2 linguri smîntînă zahăr sare   Mod de preparare: Punem într-o cratiţă untul şi vişinile curăţate de sîmburi; acoperim şi lăsăm să fiarbă încet. Presărăm deasupra […]

Sos de usturoi

Sos de usturoi

Sos de usturoi Ingrediente: 1 lingură untură 2 linguri făină 2 ceşti zeamă de carne 1/2 căpăţînă usturoi   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu. Adăugăm us­turoiul pisat mărunt şi amestecăm bine; apoi turnăm zeama de carne, punem pu­ţină sare şi lăsăm să fiarbă 10 minute. Se serveşte la rasol.   Pofta buna!  

retete

Sos de tarhon II

Sos de tarhon II Ingrediente: 1 lingură tarhon conserva in oţet 2 ceşti oţet de tarhon 1/2 ceapă 1 lingură făină piper după gust zeamă de carne (concentrată) 1 lingură pel­tea de coacăze 1 lingură smîntînă 1 lingură unt proaspăt sare după gust   Mod de preparare: Stoarcem bine tarhonul şi punem într-o cratiţă oţetul […]

Sos de coacăze

Sos de coacăze Ingrediente: 150 g coacăze 2 gălbenuşuri 200 g smantană 2 linguri făină zahăr sare zeamă de carne   Mod de preparare: Sos de coacăze: Păstrăm o lingură de smîntînă. Frecăm într-o cratiţă restul de smîntînă cu zahărul, punem făina şi ameste­căm bine. A dăugăm coacăzele curăţate şi zeama de carne. Punem la […]

retete

Sos polonez cu pesmet

Sos polonez cu pesmet Ingrediente: 100 g unt 3—4 linguri pesmet   Mod de preparare: Rumenim untul şi adăugăm mult pes­met pisat şi cernut, pînă ce cbţinem un sos ca o smîntînă groasă. Turnăm peste conopidă fiartă, găluşte cu prune sau servim ca garnitură la frip­tură.   Pofta buna!  

Sos de tarhon

Sos de tarhon

Sos de tarhon I Ingrediente: 250 g unt 4 gălbenuşuri 1 lingură zeamă de carne 1—2 linguriţe tarhon tocat 1 linguriţă oţet sare piper   Mod de preparare: Sos de tarhon : Topim o bucăţică de unt într-o crăticioară, adăugăm puţin oţet, zeamă de carne şi două gălbenuşuri. Amestecăm totul la foc. Cînd punem gălbenuşurile, […]

retete

Mujdei de usturoi

Mujdei de usturoi Ingrediente: 3—4 căpăţini de usturoi sare oţet (facultativ) apă sau supă   Mod de preparare: Curăţăm usturoiul şi îl pisăm bine cu sare într-o piuliţă de lemn, pînă se face ca o pastă. Scoatem într-un castronaş şi adăugăm apă, supă sau zeamă de raci (după felul de mîncare la care servim mujdeiul), […]

Sos de castraveti pentru somon

Sos de castraveti

Sos de castraveti Poate te intereseaza si: Sos picant de rosii cu usturoi si coriandru Reteta sos de mere Vinegreta de avocado   Ingrediente: 1 castravete mare 2 gălbenuşuri 3 linguri smîn­tînă 1 lingură făină zeamă de carne (sau apă) sare oţet   Mod de preparare: Curăţăm castravetele proaspăt sau mu­rat în oţet, îl tăiem […]

Cremă englezească

Sos polonez

Sos polonez Poate te intereseaza si: Sos delicios de dovlecei Sos de caramel Sos de mustar cu maioneza si curry   Ingrediente: 200 g unt 5 ouă răscoapte 1 lingură mărar sare piper   Mod de preparare: Topim untul, adăugăm ouăle răscoapte, tăiate mărunt, şi mărarul tocat. Presă­răm sare şi piper. Acest sos se serveşte […]

Sos vinegreta

Sos de muştar cu capere

Sos de muştar cu capere Poate te intereseaza si: Sos de branza cu ceapa Sos de smantana cu marar Sos de rosii cu busuioc   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 3 ceşti bulion de peşte 1 lin­guriţă muştar 1 lingură capere 100 g măsline 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Pregătim un […]

Sos de rosii cu smantana

Sos de rosii cu smantana

Sos de rosii cu smantana Poate te intereseaza si: Sos pesto cu migdale Sos pesto de rosii Sos picant de rosii si ardei   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g bulion de roşii 50 g smîntînă sare piper   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu, adău­găm […]

Sos de hrean

Sos de hrean (varianta)

Sos de hrean Poate te intereseaza si: Sos de dovleac Sos de rosii cu chimen Sos de smantana cu rucola si rozmarin   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g smîntînă 1 rădăcină hrean otet sare zahăr   Mod de pregatire: Pregătim un rîntaş alb fierbinte. Il stingem […]

retete

Sos Robert

Sos Robert Poate te intereseaza si: Sos de merisoare cu marmelada de portocala Sos de rosii cu unt si busuioc Sos de paine cu ceapa si cuisoare   Ingrediente: 50 g unt 2 cepe 1 ceaşcă zeamă concentrată de carne 1 lingură sos de ciuperci 1/2 pahar vin alb 1 linguriţă muştar     Mod […]