Sos de mere verzi, banane şi rom

Sos italian

Sos italian Ingrediente: 200 g maioneză 200 g creier 1/2 lămîie 100 g frişca bătută piper sare   Mod de preparare: Se trece creierul fiert prin sită, se amestecă bine cu maioneza, frişca bătută, piper şi sare după gust. Se acreşte cu zeamă de lămîie. Se serveşte la sparanghel, anghinare, ouă şi conopidă.   Pofta […]

Sos de roşii (varianta)

Sos de roşii (varianta) – este o bază fundamentală în bucătăria italiană, dar este folosit și în multe alte culturi pentru a adăuga aromă și profunzime preparatelor. Această rețetă simplă îți va permite să prepari un sos de roșii proaspăt și delicios, perfect pentru paste, pizza, sau ca sos pentru diverse mâncăruri. Ingrediente: 800 g […]

Sos de maioneza pentru glasat

Sos de maioneza pentru glasat din: maioneza, aspic. Ingrediente: 300 g maioneză 250 g aspic   Mod de preaprare: Sos de maioneza pentru glasat: La maioneză se adaugă aspicul lichid, rece. Imediat după ce au fost amestecate, se trece la glasarea prepara­telor. Dacă în cîteva minute sosul s-a întărit şi nu se mai poate continua […]

Cremă englezească

Sos spaniol rece II

Sos spaniol rece II Ingrediente: 100 g ulei 50 g usturoi 50 g oţet 1 g piper sare   Mod de preparare: Se pisează usturoiul, se adaugă oţetul, uleiul, piperul şi sarea după gust. (Oţetul se poate dilua cu apă după gust). Se serveşte la orice fel de peşte, la fripturi, la grătar, la rasol, […]

sosuri

Sos spaniol rece I

Sos spaniol rece I Ingrediente: 400 g maioneză 200 g piureu de roşii 100 g sardele 1/2 legătură tarhon (sau capere) 1 g piper sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă piureu de roşii crude şi bine scurse de zeamă. Se toacă mărunt sardelele şi tarbonul, se amestecă bine şi se potriveşte de […]

Sos verde (varianta)

Sos verde din: maioneza, spanac, tarhon, macris, sare.   Ingrediente: 500 g maioneză 100 g spanac sau 50 g tarhon sau 30 g măcriş (se pisează numai frunza verde) sare           Mod de preparare: La maioneză se adaugă zeamă de spanac, tarhon sau măcriş pisat bine, scurs prin tifon. Se potriveşte […]

Sos de unt cu vin

Sos – cremă

Sos – cremă Ingrediente: 400 g maioneză 100 g frişca bătută lănaie   Mod de preparare: La maioneză se adaugă frişca bătută (fără zahăr), se acreşte cu lămîie după plac şi se amestecă bine. Acest sos se serveşte rece la peşte rasol, la sparanghel şi la conopidă fiartă.   Pofta buna!

Ceapa cu sos la cuptor

Sos – cremă cu ceapă verde

Sos – cremă cu ceapă verde din: maioneza, frisca, piper, ceapa verde. Ingrediente: 100 g maioneză 100 g frişca sau smîntînă 2 g piper 1 legătură ceapă verde   Mod de preparare: Sos – cremă cu ceapă verde: La maioneză se adaugă frişca sau smantană dulce, ceapă verde tăiată foarte fin. Se potriveşte sosul de […]

Sos de branza cu sofran

Sos portughez rece

Sos portughez rece Ingrediente: 400 g maioneză 400 g roşii mari 50 g ulei 2 g usturoi 2 g piper sare   Mod de preparare: Roşiile bine coapte se opăresc în apă clocotită şi după ce s-au răcit cu apă rece se curăţă de pieliţă şi de seminţe şi se scurg de zeamă. Se toarnă […]

Sos remoulade

Sos remulad

Sos remulad Ingrediente: 300 g maioneză 160 g castraveciori 2 g piper 50 g muştar 50 g ceapă 1 legătură mărar oţet sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă castraveciori muraţi curăţaţi de coajă şi de seminţe, tocaţi mărunt, mărar şi ceapă, tocate la fel. Se amestecă bine şi se potriveşte de piper, […]

Sos cu lamaie, boia si arpagic

Sos cu lamaie, boia si arpagic – Acest sos este o alegere excelentă pentru a adăuga un strop de aromă și prospețime preparatelor tale. Combinația de lămâie acidulată, boia picantă și aroma delicată a arpagicului creează un sos versatil care se potrivește perfect cu diverse mâncăruri. Poate fi folosit ca dressing pentru salate, sos pentru […]

Sos de smantana (rece)

Sos de smantana (rece)

Sos de smantana Ingrediente: 300 g smîntînă 100 g muştar sare   Mod de preparare: Se ia smantană acrişoară, se adaugă muştar şi sare după gust şi se amestecă bine. Se serveşte la salată verde, andive şi salată de ţelină.   Pofta buna!

Sos a la grec

Sos a la grec

Sos a la grec Ingrediente: 100 g ulei 150 g sifon 1 lămîie sau 2 g sare de lămîie 2 g piper 1 legătură pătrunjel sare   Mod de preparare: Se toarnă sifonul într-un castron. Se adaugă pătrun­jel verde tocat, ulei, piper, sare, zeamă de lămîie sau sare de lămîie şi se bate amestecul cu […]

Tartar de somon cu rosii cherry

Sos tartar cu capere

Sos tartar cu capere Ingrediente: 300 g maioneză 50 g ceapă 50 g capere sau 1 legătură tarhon 50 g muştar 1 g piper sare   Mod de preparare: La maioneză se adaugă ceapă tocată foarte mărunt, după ce mai înainte a fost spălată şi stoarsă de apă. Se mai adaugă muştar, piper şi sare […]

Sos de castraveciori

Sos de castraveciori

Sos de castraveciori Ingrediente: 200 g castraveciori în oţet 50 g muştar 200 g maioneza 1 g piper sare   Mod de preparare: Se curăţă de coajă castraveciorii în oţet (cornişon), se toacă foarte mărunt, se scurg de zeamă şi se amestecă cu maioneză. Se adaugă muştar, piper şi sare după gust. Se serveşte la […]

Sos de branza cu sofran

Sos cu ceapa

Sos cu ceapa Ingrediente: 1/2 cană cu oţet din vin 2 linguriţe cu ceapă rasă 1 linguriţă rasă sare 2 linguriţa cu mărar tocat 1/2 linguriţă pătrunjel tocat 1 lingură apa   Mod de preparare: Le amesteci bine şi păstrai sosul in sti­clă închisă ermetic, la rece. Sos pentru salate.   Pofta buna!

Sos de lamaie (Citronette)

Sos de usturoi si cartofi

Sos de usturoi si cartofi Ingrediente: 1 cartof fiert în coajă 2 gălbe­nuşuri 5 căţei usturoi 300 ml ulei de măsline 1/2 lingură zeamă de lămaie sare piper condimente   Mod de preparare: Zdrobeşti usturoiul, apoi cartoful cald (fără coajă), adaugi gălbenuşurile, zeama de lămâie, sare, piper, iar la urmă torni uleiul câte puţin, ca […]

Sos de macris

Sos de macris

Sos de macris din: macris, unt, faina,, rosii, iaurt, sare si piper. Ingrediente: 300 g măcriş 2 linguri unt 2 linguri făină 3-4 roşii curăţate de coajă şi trecute prin râză­toare 1 borcan iaurt sare piper       Mod de preparare: Intr-o cratiţă încingi uleiul, rumeneşti făina, apoi pui măcrişul spălat şi tocat. Stingi […]

Sos de chili pentru friptura

Sos pentru salata de peste

Sos pentru salata de peste Ingrediente: 1 cana lapte 2 linguri orez macinat o lamaie o ceasca ulei sare piper verdeata   Mod de preparare: Se amesteca orezul macinat cu putin lapte rece, restul de lapte se incalzeste pe foc mic, se adauga si orezul amestecat cu laptele rece si se tine pe foc pana […]

Sos Rouille

Sos cu smantana

Sos cu smantana Ingrediente: smantina ou ulei mustar supa de carne bulion zeama de lamaie   Mod de preparare: Se face o maioneza nu foarte grasa din galbenus de ou, ulei, mustar, sare, zeama de lamaie, se amesteca si smantana (de preferat smantana degresata) si bulionul(o lingurita- si in acest caz se pune si o […]

Sos pesto cu nuci si parmezan

Sos verde de spanac

Sos verde de spanac Ingrediente: 200 g spanac 1 ceaşcă maio­neză sare facultativ usturoi   Mod de preparare: Fierbi spanacul, îl treci prin maşina de tocat şi îl laşi la scurs în sită. Când se răceşte şi este bine scurs îl amesteci cu o ceaşcă de maioneză şi potriveşti de sare. După gust, poţi pune […]

Sos remoulade

Sos remoulade

Sos remoulade din: maioneza, castraveti murati, oua, tarhon, patrunjel, mustar, otet, piper Ingrediente: 300 g maioneză 100 g castraveţi muraţi 2 ouă 1 legătură tarhon 1 legătura pătrunjel 25 g muştar 25 ml oţet piper sare   Mod de preparare: Castraveţii îi cureţi de coajă, seminţe şi îi toci mărunt. Ouăle le fierbi, le cureţi […]

Sos de castraveti cu mustar si marar

Sos de castraveti cu mustar si marar

Sos de castraveti cu mustar si marar Ingrediente: 250 g castraveţi 5 ml ulei muştar sare bulion de carne   Mod de preparare: Cureţi castraveţii, îi dai prin râzătoare şi îi înăbuşi în sucul lor propriu 10 minute. Adaugi apoi bulionul de carne (supa rezultată după ce fierbi bine carne de pui sau vită) şi […]

Sos de otet

Sos de otet – Sosul de oțet este un dressing clasic și versatil care adaugă un echilibru perfect de aciditate și savoare preparatelor tale preferate. Acesta este ideal pentru salate, legume prăjite, pește sau carne la grătar, oferind o notă răcoritoare și ușoară care completează perfect ingredientele. Ingrediente Pentru a prepara aproximativ 250 ml de […]

Sos de chili pentru friptura

Sos rosu cu cimbru

Sos rosu cu cimbru Ingrediente: 5 kg roşii (cărnoase) 5 kg ardei capia roşu 5 kg gogoşari 1 l ulei 1 pachet foi de dafin 200 g sare   Mod de preparare: Dai prin maşina de tocat (la care montezi şi separatorul de seminţe) roşiile împreună cu ardeiul şi gogoşarul, spălate şi curăţate. După ce […]

Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

Marinata pentru carnea de vitel

1 pahar oţet de vin, 3 linguri de vin alb sec, 2-3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, între 10 şi 20 boabe de ienupăr, sare. Carnea slabă de viţel se împănează cu slănină, apoi oţetul se dă în clocot, se adaugă vinul, condimentele şi se toarnă marinata fierbinte peste carne. După ce se […]

Marinata pentru carnea de porc

Marinata pentru carnea de porc

Marinata pentru carnea de porc 1 pahar apă, 2/3 pahar oţet de vin, 1 ceapă, 20 boabe de ienupăr, 10 boabe piper, 2 frunze de dafin, câteva ace de molid, puţin rozmarin. Sau 1/2 l de vin alb’sec, 1 ceapă, 1 morcov, 1 fir de praz, 1 bucată de ţelină, 2 căţei de usturoi, o […]

Marinata pentru carnea de oaie

Marinata pentru carnea de oaie

Marinata pentru carnea de oaie     Mod de preparare: 1 pahar cu apă fiartă şi răcită, 2/3 pahar de oţet de vin sau 1/2 pahar vin roşu sec (sau 1/2 pahar oţet+1/2 sticlă de bere), 2 cepe, 3 frunze de dafin, 10 boabe de piper, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi. Carnea se ţine 4-5 […]

Marinada condimentata din legume

Marinata pentru carnea de vita

 Marinata pentru carnea de vita 1 pahar cu apa fiarta si racita, 2/3 pahar de otet de vin sau o jumatate de pahar de vin rosu sec, 2 frunze dafin, cate 10 boabe de ienibahar si piper. Carnea se tine in marinata 4-5 zile inainte de pregatire               Pofta […]

Marinată de heringi

Marinata pentru carnea de pui

Marinata pentru carnea de pui 1-1/2 pahar vin roşu sec sau demisec alb, 1 ceapă, 1 frunză de ţelină, 1 morcov, 1 căţel de usturoi, 5 boabe piper, 1-2 linguri ulei. Puiul se pune în marinată şi se ţine la frigider cel puţin 12 ore. După zvântare se frige la cuptor. Vinul şi legumele se […]

Cum se prepara sos Chimichurri (video)

Cum se prepara sos Chimichurri. Sosul chimichurri este un condiment de origine argentiniană care se folosește adesea ca acompaniament pentru carne la grătar, dar poate fi utilizat și în alte preparate culinare. Acest sos are un gust intens, proaspăt și iute, fiind o combinație delicioasă de ierburi, usturoi, ulei de măsline și oțet. Iată tot […]

sosuri

Sos unguresc

Sos unguresc Ingrediente: 2 castraveţi acri (muraţi) 2 linguri smântână 1 lingură făină galbenuşuri sare bulion de carne sau supă instant   Mod de preparare: Tai castraveţii mărunt şi îi pui într-o cratiţă la fiert, împreună cu o lingură de smântână şi o lingură făină subţiată cu bulionul de supă. Amesteci tot timpul. Pui 2 […]