Sos de lamaie cu capere

Sos de usturoi cu nucsoara

Sos de usturoi cu nucsoara din: usturoi, ceapa, cimbru, chimion, nucsoara, lamai. Ingrediente: 2 căpăţâni usturoi 1 ceapă mare 2 fire cimbru chimion 1/2 nucşoară rasă zeama de la 2 lămâi mari   Mod de preparare: Toate ingredientele se zdrobesc într-un mojar din porţelan sau din lemn şi se amestecă cu zeama de lămâie.

Rosii si ardei pentru ciorba

Sos de zarzavat pentru mancaruri reci

Sos de zarzavat pentru mancaruri reci din: untdelemn, ceapa, cartof, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, bulion, vin, sare, dafin, enibahar. Ingrediente: 4 linguri untdelemn 3-4 cepe un cartof un morcov mic un pătrunjel un păstâmac o ţelină 3 linguri bulion sau roşii vin sare foi de dafin enibahar   Mod de preparare: Se spală, se curăţă […]

Sos picant de rosii cu masline

Sos simplu de rosii cu verdeata

Sos simplu de rosii cu verdeata din: rosii, ceapa, unt, verdeata, zaharina, sare. Ingrediente: 1 kg roşii proaspete sau 100 g bulion 500 g ceapă 2,5 l supă de carne 200 g unt 2 legături verdeaţă 5 g zaharină sare   Mod de preparare: Se zdrobesc roşiile cu puţină sare şi se pun la fiert […]

Sos de usturoi cu cimbru si chimion

Sos de usturoi cu coriandru

Sos de usturoi cu coriandru din: usturoi, coriandru, pasta de tomate, unt, sare, piper. Ingrediente: 1,5 linguriţă usturoi 2 linguriţe coriandru 3 linguriţe pastă de tomate 1,5 linguriţă de unt (2 linguri ulei) sare şi piper negru măcinat     Mod de preparare: Intr-o cratiţă se încinge untul (uleiul), având grijă să nu se ardă. […]

Maioneza rosie

Maioneza rosie – o variantă delicioasă a maionezei tradiționale, perfectă pentru a adăuga o notă de culoare și aromă preparatelor tale. Această rețetă combină ingredientele clasice ale maionezei cu roșii sau pastă de roșii, oferind un gust ușor acrișor, care se potrivește perfect cu salate, sandvișuri, burgeri sau ca sos pentru diverse aperitive. Prepararea maionezei […]

Sos de susan cu soia

Sos de susan cu soia

Sos de susan cu soia din: pasta de susan, sos de soia, otet, hagina, zahar, ulei, piper. Ingrediente: pastă de susan sos de soia oţet hagina, tăiată mărunt zahăr ulei de chili piper   Mod de preparare: Se diluează pasta de susan cu sos de soia, amestecându-se bine. Se adaugă hagina, usturoiul pisat, boabele de […]

Maioneza cu spanac

Maioneza cu spanac

Maioneza cu spanac din: ou, lamaie, ulei, spanac.   Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la o jumătate de lămâie ulei zeamă de spanac     Mod de preparare Maioneza cu spanac: Se amestecă bine muştaarul cu găl­benuşul, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, până ce capătă consistenţă. Se adaugă zeama de spanac şi […]

Sos japonez

Sos iute cu hagina si chili

Sos iute cu hagina si chili din: hagina, piper, bicarbonat, sos de soia, ulei, chili. Ingrediente: hagina piper bicarbonat sos de soia ulei de susan chili   Mod de preparare: Se curăţă hagina, se amestecă bine cu piper proaspăt şi se zdrobesc împreună pe planşeta de lemn cu un sucitor. (înainte se poate zdrobi cu […]

Supa crema de sfecla cu feta

Sos iute cu sfecla rosie

Sos iute cu sfecla rosie din: sfecla, ceapa, iaurt. Ingrediente: sfeclă roşie rasă, gata fiartă ceapă tocată mărunt iaurt     Mod de preparare: Se amestecă bine ingredientele, sosul obţinut adăugându-se peste preparatele din peşte sau carne.

Maioneza

Sos maioneza cu frisca

Sos maioneza cu frisca din: maioneza, frisca. Ingrediente: 500 g maioneză 250 g frişcă bătută       Mod de preparare: Se pune maioneza într-o salatieră, se stropeşte cu câteva picături de apă de la frigider şi se bate bine cu telul. Se adaugă frişca bătută, amestecându-se lent, până ce se omogenizează perfect. Se serveşte […]

Maioneza

Maioneza simpla

Maioneza simpla din: galbenus, zeama de lamaie, ulei, sare, piper. Ingrediente: 1 gălbenuş zeama de la 1/2 lămâie ulei sare piper     Mod de preparare: Se amestecă bine muştarul cu gălbenuşul, întotdeauna într-un singur sens, folosindu-se o lingură de lemn, uleiul turnându-se treptat, pe măsură ce se încorporează amestecului. Se adaugă foarte puţină sare […]

Sos olandez

Sos olandez simplu

Sos olandez simplu din: faina, lapte, unt, oua, smanatana. Ingrediente: 500 g făină 2,5 l lapte 500 g unt 12 gălbenuşuri 1,1250 l supă de zarzavat 500 g smântână   Mod de preparare: Se pune laptele să clocotească şi apoi se adaugă făina, dizolvată tot în lapte fiert, dar răcit. In timpul acestei operaţii, se […]

Sos pasta de rosii

Sos pasta de rosii

Sos pasta de rosii din: rosii, ceapa, ghimbir, sare, zahar. Ingrediente: 1 kg roşii 2 cepe ghimbir sare 1 linguriţă zahăr   Mod de preparare: Legumele, spălate şi curăţate, se presează bine timp de circa zece minute. Din amestecul omogenizat bine, cu ajutorul unui mixer, se prepară un piure foarte fin. Se adaugă sarea şi […]

Sos chili pentru friptura

Sos chili pentru friptura

Sos chili pentru friptura din: zeama de carne, pasta de rosii, pasta de chili, lamaie. Ingrediente: 1/3 cană zeamă de la carnea de vită 2 linguriţe pastă de roşii 1 linguriţă pastă de chili zeama de la 1 lămâie     Mod de preparare: Se prăjeşte într-o tigaie ceea ce rămâne din amestecul în care […]

Sos pentru supe cu usturoi

Sos pentru supe cu usturoi

Sos pentru supe cu usturoi din: usturoi, sare, piper, ulei, tomate, ceapa, ardei, suc de lamaie, suc de portocala. Ingrediente: 5 căţei usturoi 1 lingură sare 1 linguriţă rasă piper negru măcinat 6 linguri ulei 1 ceaşcă tomate 1 ceapă mare 2 ardei graşi sucul de la o jumătate de lămâie sucul de la o jumătate […]

Sos de urda pentru paste

Sos de urda pentru paste

Sos de urda pentru paste din: urda, costita afumata, rosii, sare, nucsoara. Ingrediente: 1/2 kg urdă 200 g costiţă afumată 100 g unt 1 kg roşii sare nucşoară   Mod de preparare: Căliţi uşor costiţa afumată (tăiată felii subţiri) în tigaie fără grăsime şi scoateţi produsul pe o farfîirie după 5-6 min.. Curăţaţi roşiile, tăiaţi-le […]

retete

Sos cu ficatei

Sos cu ficatei din: ficatei de ui, unt, sare, vin alb, portocale, zahar, cuisoare, scortisoara. Ingrediente: 1/4 kg ficăţei de pui 1 lingură cu unt sare 1 pahar cu vin alb 2 portocale 1 lingură cu zahăr 2 cuişoare 1 linguriţă cu pulbere de scorţişoară   Mod de preparare Sos cu ficatei: Spălaţi şi curăţaţi […]

Sos Alexandra

Sos picant cu soia

Sos picant cu soia din: ulei, faina, mustar, pasta de rosii, zahar, busuioc, sare, cimbru. Ingrediente: 8 linguri ulei de soia 3 linguri făină albă de grâu 3 linguri muştar picant 1 cană pastă de roşii 4 linguri zahăr 4 ceşti supă busuioc sare cimbru piper   Mod de preparare: Se prepară un rântaş din […]

Sos de unt cu vin

Sos alb cu faina

Sos alb cu faina din: unt, faina, lapte, sare, piper. Ingrediente: 5 linguri unt proaspăt 8 linguri făină de grâu superioară 3 ceşti lapte rece sare piper     Mod de preparare Sos alb cu faina: Se căleşte, timp de câteva minute, făina in unt şi se stinge cu lapte rece, amestecând tot timpul, spre […]

Sos simplu de menta

Sos simplu de menta. Acest sos este extrem de versatil și poate fi folosit pentru a acompania carne de miel, pește, salate sau chiar deserturi. Aromele sale naturale aduc un plus de prospețime și intensitate, făcând din sosul de mentă un ingredient de bază în sezonul cald. Ingrediente 1 cană de frunze de mentă proaspătă […]

Sos de mere cu hrean

Sos de mere cu hrean

Sos de mere cu hrean din: mere, hrean, zahar pudra, otet. Ingrediente: 4 mere decojite 1 rădăcină de hrean sare 2 linguri cu zahăr pudră 2 linguri cu oţet de vin sau de mere   Mod de preparare: Treceţi fiecare măr (fără coajă) pe răzătoarea mică şi strângeţi în castron adânc. Adăugaţi hreanul dat pe […]

Muşchi de vită cu sos brun

Sos brun pentru carne de vanat sau de porc

Sos brun pentru carne de vanat sau de porc din: unt, faina, vin negru, apa, sare, cimbru, patrunjel. Ingrediente: 1 lingură cu unt 2 linguri cu făină 1 pahar cu vin negru 1 pahar cu apă sare cimbru foi de dafin frunze de pătrunjel   Mod de preparare: Spălaţi frunzele de pătrunjel şi păstraţi şi […]

Tomato sauce

Sos de rosii cu telina

Sos de rosii cu telina din: rosii, unt, zahar, telina, sare, usturoi. Ingrediente: 500 g roşii 1 lingură unt proaspăt 1 linguriţă zahăr 1 frunză ţelină sare 3-4 căţei usturoi   Mod de preparare: Roşiile se taie şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Se trec prin sită pentru a se elimina pieliţele […]

Sos japonez

Sos de soia cu busuioc

Sos de soia cu busuioc din: ulei, faina, mustar, pasta de rosii, zahar, busuioc, cimbru, sare, piper. Ingrediente: 4 linguri ulei 2 linguri făină de grâu 2 linguri muştar iute 1 cană pastă de roşii 3 ceşti supă clară 3 linguri zahăr busuioc cimbru sare şi piper   Mod de preparare: Se prepară un rântaş din […]

Reteta sos iute

Reteta sos iute

Reteta sos iute din: sfecla, ceapa, iaurt. Ingrediente: sfeclă roşie rasă, gata fiartă ceapă tocată mărunt iaurt       Mod de preparare: Se amestecă bine ingredientele, sosul obţinut adăugându-se peste preparatele din carne.

Sos de branza cu sofran

Sos alb cu unt

Sos alb cu unt din: unt, faina, lapte, sare, piper. Ingrediente: 5 linguri unt 8 linguri făină 3 ceşti lapte rece sare piper     Mod de preparare: Se căleşte, timp de câteva minute, făina in unt şi se stinge cu lapte rece, amestecând tot timpul, spre a nu face cocohoaşe. Se ia cratiţa de pe […]

Sos simplu cu resturi de friptura

Sos simplu cu resturi de friptura din: resturi de friptura, carne de vitel sau pasare, ceapa, morcov, patrunjel, apa, sare, telina, unt. Ingrediente: resturi de friptură carne crudă de viţel sau de pasăre (să nu fie grasă) 1 ceapă 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 l apă caldă 1 linguriţă cu sare frunze de […]

retete

Sosuri cu carne: Sos spaniol

Sos spaniol din: unt, carne, sunca, slanina, ceapa, morcov, cuisoare, sare, verdeata, faina. Ingrediente: 1 lingură cu unt carne de viţel, de pasăre, de vânat – în proporţii nedefinite 100 g şuncă 100 g slănină 1 ceapă 1 morcov 4-5 cuişoare sare buchet aromat (2 fire de busuioc, 2 fire de ţelină, 4-6 fire de […]

Vita cu cartofi

Sos de hrean cu smantana si zeama de lamaie

Sos de hrean cu smantana si zeama de lamaie din: hrean, supa sau apa fierbinte, zeama de lamaie, smantana. Ingrediente: 1 rădăcină de hrean 1 pahar cu supă sau apă fierbinte sare 2 linguri cu oţet sau zeamă de lămâie 2-3 linguri cu smântână   Mod de preparare: Curăţaţi rădăcina de hrean prin răzuire, treceţi […]

Cremă englezească

Sos de curry si chimen

Sos de curry si chimen din: ardei, coriandru, chimen, suc de lamaie, usturoi, sare. Ingrediente: 11 ardei iuţi roşii, fără seminţe 9 ardei foarte iuţi roşii, mici 1/8 linguriţă coriandru (seminţe) prăjit 1 linguriţă seminţe chimen sucul de la o lămâie 25 căţei de usturoi pisat 1 linguriţă sare   Mod de preparare: Ardeii iuţi şi […]

Sos de menta cu lamaie

Sos de menta cu lamaie

Sos de menta cu lamaie din: menta, sare, ceapa, lamaie, usturoi.   Ingrediente: mentă proaspătă sare ceapă verde usturoi zeamă de lămâie     Mod de preparare Sos de menta cu lamaie: Se curăţă şi se spală menta. Se amestecă bine în mixer, până ce devine o pastă. Imediat se adaugă puţină apă rece, usturoi […]

Sos de capere cu sardele

Sos de capere cu sardele

Sos de capere cu sardele din: ceapa verde, patrunjel, capere, tarhon, ceapa de apa, sardele, oua, sare, otet, ulei. Ingrediente: 3- 4 fire de ceapă verde 6-9 tije de pătrunjel 2 linguri cu capere 2-3 fire de tarhon 2 cepe de apă 100 g sardele în ulei sau proaspete 4 ouă sare 2-3 liguri cu […]