Stiuca umpluta cu scrumbie afumata
PrinteazaStiuca umpluta cu scrumbie afumata din: stiuca, scrumbie afumata, oua, patrunjel, ceapa, usturoi, pulpa de rosii, marar, patrunjel, sare, piper, paine, lapte, cartofi, ulei, morcov, bulion, vin, suc de rosii, supa de peste.
Ingrediente:
- 1 ştiucă de 1,5-2 kg
Pentru umplutură:
- 1 scrumbie afumată
- 3 ouă
- 3 legături pătrunjel
- 1 ceapă
- 5 căţei de usturoi
- 150 g pulpă de roşii
- mărar
- pătrunjel
- sare şi piper
- 300 g miez de pâine albă
- puţin lapte
- 1 cartof
Pentru sos:
- 100 ml ulei
- 2 cepe
- 1 morcov
- 200 ml bulion
- 100 ml vin alb
- sare şi piper
- mărar
- 100 ml suc de roşii
- 100 ml supă de peşte
Mod de preparare:
Se curăţă ştiuca de solzi şi se scoate pielea cu grijă, de la cap spre coadă.
Se dezosează carnea de ştiucă şi scrumbia. Se pun oasele şi capetele la fiert în 500 ml apă.
Se dau prin maşina de tocat peştele, miezul de pâine înmuiat în lapte şi stors bine, ceapa, usturoiul şi verdeaţa.
Se amestecă tocătura cu ouăle şi pulpa de roşii.
Pielea ştiucii – uscată şi fin cusută – se umple cu tocătura, iar drept capac se pune o felie subţire de cartof mare, fixată cu trei beţigaşe trecute prin piele.
Pentru sos, se toarnă ulei într-o tavă de cozonac şi se pune pe foc mic.
Ceapa se toacă, se taie morcovul felii subţiri şi se aşterne pat în tavă, să se înmoaie puţin.
Se pune peştele în tavă, se toarnă zeama şi bulionul de roşii, vinul alb, supa, se sărează şi piperează.
După ce a fiert 20 min. la foc potrivit şi a mai scăzut zeama, tava se mai dă cca 10 min. la cuptor, acoperită.
Ştiuca umplută se serveşte fierbinte, presărată cu mărar tocat fin.
Pofta buna!