Sunca fiarta cu crumpi si sos
PrinteazaSunca fiarta cu crumpi si sos din: ciolane de sunca, morcovi, patrunjel, ceapa, pastarnac, telina, gulie, cartofi, untura de porc, marar, faina, conopida, smantana, lapte, taitei, sare, piper, condiment.
Ingrediente:
- 2 ciolane de şuncă afumată
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 cepe
- 1 pastărnac
- 1 ţelină mică
- 1 gulie
- 1 kg cartofi
- 3 linguri untură de porc
- 1 legătură mărar
- 3 linguri făină albă
- 1 conopidă mică
- 200 ml smântână
- tăiţei sau lăscuţe de casă
- 300 ml lapte
- sare
- piper măcinat
- 1 lingură condiment din legume
- frunze de pătrunjel şi de ţelină
Mod de preparare:
Pui de seara la desărat ciolanele, iar a doua zi scurgi apa şi le pui la fiert în apă rece.
După ce au fiert 10 minute, scurgi apa şi speli bine ciolanele, după care le pui din nou la fiert, în apă rece, împreună cu zarzavatul curăţat şi tăiat.
Le laşi să fiarbă până când carnea este pătrunsă. Cureţi şi speli cartofii. Ii pui la fiert întregi, împreuna cu ciolanul şi celelalte legume, pentru 20-25 de minute.
Strecori supa, adaugi zarzavatul, conopida desfăcută bucheţele, condimentezi cu piper şi condiment din legume.
Laşi la fiert, iar când conopida e gata, pui lăşcuţele sau tăiţeii de casă (eu pun uneori trahana).
Stingi focul şi presari verdeaţa. Pentru sos, topeşti untura într-o tigaie, presari făina şi amesteci energic.
Adaugi şi mărarul fin tocat, după care iei vasul de pe foc şi torni treptat laptele şi smântână, continuând să amesteci energic ca să nu se formeze cocoloaşe.
Pui din nou sosul la fiert, până se îngroaşă, iar la sfârşit sărezi şi condimentezi cu piper măcinat.
Pofta buna!