Sambar – Tocănița de Linte: Istorie, Variații și Rețete Tradiționale – de la Tradiție la Masa Ta. Sambar, o tocană de linte aromatică și inconfundabilă, este un pilon al bucătăriei sud-indiene, apreciată pentru complexitatea sa gustativă și versatilitatea culinară. Această tocăniță, îmbogățită cu tamarind și o varietate de legume, nu este doar o mâncare; este […]
Tocanita de vita cu bere bruna si galuste
PrinteazaTocanita de vita cu bere bruna si galuste din: pulpă de vită (ori coastă sau ceafă), făină, ulei de măsline, cepe roşii, pancetta (şuncă italiană) sau bacon afumat cu striuri, tulpini de ţelină, frunze de rozmarin, bere brună, păstârnac, morcovi, cartofi, sare de mare, piper negru, făină cu praf de copt, unt.
- 1 kg pulpă de vită (ori coastă sau ceafă), tăiată bucăţi
- 3 linguri de făină
- ulei de măsline
- 3 cepe roşii decojite, tăiate felii
- 50 g pancetta (şuncă italiană) sau bacon afumat cu striuri, tăiate felii
- 3 tulpini de ţelină, tăiate bucăţi
- 1 mână de frunze de rozmarin
- 1,3 l bere brună
- 2 păstârnaci, curăţaţi şi tăiaţi mare
- 2 morcovi, curăţaţi şi tăiaţi mare
- 4 cartofi, curăţaţi şi tăiaţi mare
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
Pentru galuste:
- 225 g făină cu praf de copt
- 115 g unt
- 1 vârf de cuţit cu sare şi piper
- 2 crenguţe de rozmarin, tocate
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea şi presăraţi-o cu făină până se acoperă bine pe toate părţile.
Incingeţi o tigaie, adăugaţi puţin ulei de măsline şi frigeţi carnea în două reprize, până când se rumeneşte frumos.
Mutaţi carnea într-o cratiţă mare şi adâncă, adăugând făina care a rămas pe farfurie după ce aţi acoperit carnea.
Puneţi cratiţa la foc mediu, adăugaţi ceapa şi pancetta şi lăsaţi-o până când ceapa devine translucidă şi pancetta se rumeneşte puţin. Adăugaţi ţelina şi rozmarinul.
Acum puteţi turna berea brună şi 285 ml de apă, adăugând păstârnacii, morcovii şi cartofii. (Puteţi folosi şi alte legume care vă plac.)
Aduceţi la punctul de fierbere, puneţi capacul, daţi focul mic şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit în timp ce faceţi găluştele — care sunt partea cea mai bună.
Amestecaţi ingredientele pentru găluşte cu mixerul sau frecaţi-le între degete până capătă consistenţa pesmetului, apoi adăugaţi doar atâta apă cât să faceţi un aluat care nu se lipeşte.
Formaţi găluşte de mărimea unor mingi de ping-pong şi puneţi-le în tocană, împingându-le la fund.
Puneţi la loc capacul şi lăsaţi să fiarbă timp de 2 ore.
Gustaţi, condimentaţi după gust şi apoi serviţi tocana cu cavolo nero (varietate de varză italiană, cu frunze de culoare verde închis) sau alte verdeţuri şi multă pâine cu care să savuraţi sosul.
Tocanita de vita cu bere bruna si galuste
Sambar – Tocănița de Linte: Istorie, Variații și Rețete Tradiționale – de la Tradiție la Masa Ta
Pofta buna!