Soiuri de vin

Vinurile de masă, denumite până în 1970 „vinuri pentru mâncare”, pot avea şi Indicaţia Geografică Tipică (IGT) şi menţionarea uneia sau a două soiuri de viţă de vie; trebuie să aibă cel puţin 9 grade alcoolice efective, dar nu mai mult de 15 grade. Sunt reglementate de norme specifice reunite într-un regulament de producţie. Vinurile […]

Vinurile in lume

Ingrijirea si controlul vinului

Ingrijirea si controlul vinului. Vinul nou trebuie supravegheat cu o atenţie continuă pentru a evita numeroase posibile alterări, cum ar fi tulburările, defectele şi bolile. Umplerea şi golirea Butoiul în care se ţine vinul trebuie să fie mereu plin sau, în qrice caz, protejat de oxidări, care ar putea provoca oţetirea şi tulburarea vinului. Cu […]

Cel mai scump vin din Romania

Vinuri in lume: Italia

Cu aproape 700.000 hectare de viţă de vie, Italia este a treia ţară viticclă din lume, după Spania şi Franţa. Graţie multiplelor tehnologii de varietăţi de viţă de vie cultivată (mai mult de 300) şi datorită extinderii în latitudine -care comportă o importantă varietate climatică şi de soluri – Italia oferă o gamă de vinuri […]

Vinurile in lume

Filtrarea vinului

Prin filtrare, tulburarea se elimină destul de rapid, însă nu întotdeauna cu un efect de durată. Vinul se trece printr-un filtru, care desfăşoară o acţiune de cernere – reţine, aşa cum este de aşteptat, corpusculii cu un diametru mai mare decât orificiile sale, reţine particulele – chiar şi cele foarte mici – cu o sarcină […]

Vermutul

Vinuri: vermutul

Acest vin aromat, caracteristic regiunii Piemonte, (pe care îl puteţi întâlni scris şi în variantele Vermuth sau Vermut) a fost produs pentru prima dată de societatea Carpano din Torino în 1786. Vermut-ul sec conţine 70% vin de bază, iar cel dulce conţine până Ia 75% vin de bază. Vinul de bază folosit trebuie să fie […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Calitatea olfactiva a vinului

Să punctăm înainte de toate faptul că nu este important sa recunoşti fiecare miros şi aromă, ci, mai degrabă, să le evaluezi calitatea şi apartenenţa la soiul de viţă de vie din care este făcut vinul. Identificarea, adică recunoaşterea fiecărui parfum sau aromă, este un aspect foarte plăcut al examinării, dar nu este fundamental pentru […]

Fructe nutritive: Strugurii

Vinuri romanesti

Vinuri romanesti: Situată la nord de Bulgaria, de care o separă Dunărea, Romania are o latitudine care corespunde cu cea a Franţei şi este înconjurată de ţările slave balcanice; pe o mică porţiune este scăldată de Marea Neagră. Clima ţării este continentală, influenţată de Dunăre şi de lanţul Munţilor Carpaţi (2.400 m), care formează un […]

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Vinurile Portugaliei

Vinurile Portugaliei: Portugalia se laudă cu 4 vinuri destul de celebre: Porto, Madeira (acum în declin), Muscat di Setubal şi Vinho Verde. Clasificarea vinurilor portugheze prevede o Denominagăo de Origem Controlada (corespunde DOC-ului italian) şi o Indicaţăo de Proveniencia Regulamentada (corespondentul lui IGT). Porto, chiar dacă a fost „inventat” de portughezi, a fost exploatat însă […]

Amarone

Numele Amarone provine de la cuvântul italian amaro, „amar , care descrie cel mai bine gustul acestui vin roşu clasic. Amarone se produce doar în Valpolicella, aflată în regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Valpolicella este numele unui vin roşu simplu, de masă, care există însă şi în variante speciale, dintre care Amarone este cea mai […]

Cum alegi vinul

Vinul Primitivo

Primitivo este numele unui soi de struguri originar din regiunea sud-estică Puglia, Italia, care a atras în ultimii ani atenţia internaţională, nu în ultimul rând datorită identificării sale cu viţa-de-vie Zinfandel, de importanţă crucială pentru viticultorii californieni. Primitivo este un soi fascinant de struguri, din care se obţin vinuri de mare concentraţie şi intensitate. Gustul […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

Vinul Beaujolais

Un vin produs în sudul regiunii Burgundia, Beaujolais este unul dintre vinurile cele mai fascinante din lume. Este un vin roşu, uşor, obţinut din soiul local de struguri Gamay, care se cultivă aproape în exclusivitate în această regiune. Caracteristica unică a vinului constă din îmbinarea unui corp foarte uşor cu o concentraţie mare de alcool […]

Vinurile in lume

Chablis

Chablis s-a bucurat de un asemenea renume internaţional, încât în unele ţări vorbitoare de limbă engleză el a devenit un nume generic pentru orice vin alb sec şi uşor. In realitate, Chablis denumeşte un anume vin alb produs într-o regiune aflată la nord de Burgundia. Este un vin Chardonnay, care combină o concentraţie destul de […]

Vinurile toscane

Vinurile toscane: Regiunea Toscana, aflată în centrul Italiei, era cândva renumită pentru vinul Chianti, însă percepţia internaţională a vinurilor toscane s-a modificat începând cu anii ’70, cunoscând o reorientare majoră în deceniul care a urmat Vinurile clasice moderne, denumite generic super-toscane, au fost considerate a fi în afara sferei de valabilitate a reglementărilor regionale, care […]

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Vinul Barolo

Vinul Barolo, fabricat în regiunea Piemont din nord-vestul Italiei, este deseori considerat regele vinurilor italiene. Acest titlu se bazează doar parţial pe reputaţia sa de vin de calitate, unul dintre motive fiind faptul că Barolo este un vin indiscutabil masculin – pentru a folosi o terminologie învechită de descriere a vinurilor. Se produce exclusiv dintr-o […]

Vinul Rioja

Vinul Rioja

Rioja este produs în regiunea cu acelaşi nume din nordul Spaniei, în apropierea râului Ebro. Vinul Rioja este roşu, alb sau roze, varianta roşie fiind însă cea mai cunoscută în lume. Vinul a început să se bucure de apreciere pe pieţele externe în anii ‘70, rămânând până în prezent cel mai important vin de masă […]

Cocktail cu sampanie

Sampania

Conform legendei, şampania a fost inventată atunci când un pivnicer orb de la o mănăstire, Dom Perignon, a gustat într-o zi dintr-un vin care reîncepuse să fermenteze. Şampania s-a bucurat dintotdeauna de reputaţia unui vin fără rival pentru petreceri şi sărbători. Ba se produce din vinul alb, acid şi uşor al regiunii Champagne din nordul […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Vinul de Madeira

Vinul de Madeira este, alături de porto şi de sherry, unul dintre cele trei vinuri fortificate, clasice în Europa. Dintre acestea, el are cea mai ciudată istorie. Fabricat pe insula tropicală cu acelaşi nume, vinul este un produs al perioadei comerţului cu vapoare, desfăşurat pe scară largă, când s-a descoperit întâmplător că o cantitate de […]

Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian

Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian. Prosecco este unul dintre vinurile spumante tradiţionale ale Italiei, un vin sec sau demisec produs în regiunea Veneto din nord-estul ţării. Apelaţiunea de origine a celui mai bun prosecco este numele dificil de reţinut prosecco di Valdobbiadene, primul termen desemnând atât varietatea de struguri, cât şi […]

Vinuri in lume: Ungaria

Sherry

Numele acestui vin desemna în trecut şi alte produse similare provenind din alte regiuni, precum Cipru, astăzi însă autenticul sherry este produs într-o zonă delimitată din sudul Spaniei, unde se află oraşele Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria şi Sanlucar de Barrameda. Sherry – în spaniolă jerez – este un vin alb fortificat, […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Vinul Sauternes

Aceste vinuri fac parte din categoria celor mai elaborate vinuri din lume. Se produc din struguri cu „mucegai nobil”, care se dezvoltă natural. Atacate de ciupercă, boabele se stafidesc, iar zahărul rămâne concentrat. Prin presarea boabelor mucegăite se obţine un suc vâscos, cu conţinut bogat de zahăr. Sucul fermentează încet, iar procesul de fermentaţie se […]

Vinurile in lume

Vin Porto

Porto, al doilea vin fortificat din Portugalia, celebru în lumea întreagă, provine din nordul Portugaliei continentale, din regiunea văii râului Douro. Numit oporto în portugheză, vinul este un cupaj complex de struguri negri (şi câţiva albi) de diferite soiuri care, în stadiul ideal, echilibrează dulceaţa naturală şi conţinutul de tanin al strugurilor, permiţând astfel vinului […]

Vin de stafide

Vinul fiert

Vinul fiert. Multă lume asociază vinul fiert cu iarna şi cu sărbătoarea Crăciunului. Reţetele după care se prepară sunt desigur numeroase, majoritatea având însă ca ingrediente vin roşu şi condimente dulci, felii de portocală sau mere, uneori miere. Metoda de preparare este extrem de simplă: vinul se încălzeşte uşor şi se serveşte în căni, deseori […]

Vinul Gewurztraminer

Vinul Gewurztraminer: Vinurile produse din soiul de struguri Gewurztraminer fac parte dintre vinurile cu cea mai ciudată aromă. Astăzi, soiul este cultivat pe scară largă în ţările din afara Europei, care au devenit mai recent producătoare importante de vin – îndeosebi Chile, Africa de Sud şi Noua Zeelandâ îl cultivă cu succes – însă patria […]

Vinul Riesling

Vinul Riesling.Unul dintre cele mai bune soiuri de struguri din lumea vinului, Riesling provine din Germania, unde este folosit ca singur ingredient pentru majoritatea vinurilor fine. Soiul este cultivat şi în afara graniţelor ţârii, în regiunea franceză Alsacia şi de asemenea în întreaga Europă Centrală, fiind apreciat şi în Noua Zeelandâ, în Africa de Sud […]

Vermutul

Vermutul

Vermutul face parte din categoria de băuturi numite, după reglementările europene, „vinuri aromatizate”. Sunt vinuri fermentate (şi fortificate), care conţin şi alte ingrediente în afara sucului de struguri. Vermutul este aromatizat cu un amestec de ierburi uscate şi rădăcini, ingrediente care sugerează originea sa, înainte de a deveni apreciat ca băutură de sine stătătoare el […]

Suc de varza rosie cu mere si ceapa

Suc de varza rosie cu mere si ceapa

Suc de varza rosie cu mere si ceapa din: varza rosie, mere, ceapa vin, untdelemn, sare, piper. Ingrediente: 200 ml suc de varză roşie 200 ml suc de mere 50 ml suc de ceapă 50 ml vin negru o lingură untdelemn sare şi piper după gust   Mod de preparare: Se amestecă bine în mixer […]

Bauturi de iarna: Vin fiert

Vin fiert cu scortisoara

Vin fiert cu scortisoara din: vin, zahar, piper, scortisoara.   Ingrediente: 1 I vin 4 linguri zahăr 10 boabe piper 3-4 bucăţele scorţişoară         Mod de preparare: Se pune totul la fiert într-un recipient de 2 I şi se lasă la foc mediu până ce începe să fiarbă, când vinul începe să […]

Vin din portocale

Vin din portocale

Vin din portocale din: portocale, lamaie, zahar, vin, rachiu.   Ingrediente: 6 portocale coapte bine, mai mari zeama de la o portocală 1 lămâie medie 15 cuburi zahăr vin alb 2 1/2 rachiu de fructe         Mod de preparare: Spală bine portocalele şi se taie, cu coajă cu tot, în felii foarte […]

Compot cu biscuiti

Vin rosu fiert cu compot de visine

Vin rosu fiert cu compot de visine din: compot, lichior, vin rosu, zahar, lamaie, scortisoara, anason. Ingrediente: 1 compot de vişine (800 g) 4 linguri lichior de migdale sau extract de migdale 700 ml vin roşu 100 g zahăr 1 lămâie baton de scorţişoară anason stelat cuişoare   Mod de preparare: Vişinele se strecoară din […]

Vin_fiert_cu_gutui

Vin fiert cu gutui

Vin fiert cu gutui din: vin, gutuie, zahar, anason. Ingrediente: 800 ml vin alb 1 gutuie mare zahăr după gust 1/2 anason stelat         Mod de preparare: Se spală bine gutuia, se taie felii şi i se scoate cotorul. Vinul se aduce la fierbere, se adaugă feliile de gutuie, zahărul după gust […]

Vinuri in lume: Ungaria

Prezentare vinuri (VIDEO)

Prezentare vinuri. Vinul, această băutură nobilă, are o istorie care se întinde pe mii de ani, fiind un simbol al culturii și rafinamentului în multe societăți. De la vinurile roșii corpolente la cele albe aromate și până la vinurile spumante efervescente, lumea vinurilor este vastă și plină de mister. Vinul este mai mult decât o […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

Despre vinuri (VIDEO)

Despre vinuri. Vinurile sunt băuturi alcoolice produse prin fermentarea sucului de struguri. Ele au o istorie îndelungată și o mare varietate de arome, gusturi și caracteristici. Iată câteva cuvinte despre vinuri: Struguri: Vinurile sunt făcute din struguri, iar soiurile de struguri influențează în mod semnificativ gustul și aroma vinului. Vinificație: Procesul de producere a vinului, […]