Vin de portocale

Vin de portocale cu vanilie si scortisoara

Vin de portocale cu vanilie si scortisoara din: vin rose, alcool din fructe, portocale, zahar, baton de vanilie, scortisoara. Ingrediente: 2,5 litri vin rose 0,750 litri alcool de fructe 3 portocale 500g zahar 1 baton de vanilie 1 baton de scortisoara     Mod de preparare: Intr-un recipient de sticla puneti vin, alcool si zahar. […]

Vin din frunze de piersic

Vin din frunze de piersic din: frunze de piersic, zahar, vin rose, vin rosu, alcool din fructe, alcool etilic. Ingrediente: 600g de frunze de piersic (un castron mare) 2 kg de zahar 5 litri de vin rose 2 litri de vin rosu 2 litri de alcool din fructe 1/2 litru de alcool etilic absolut   […]

Istoria Vinului

Simbolul vinului in mitologia lumii

Vinul îsi are originile în Transcaucazia (regiune situata în sudul lantului muntos al Marelui Caucaz) si se dezvolta apoi în India. Din tinuturile indiene, vinul (de la cuvântul vena, care înseamna „iubit” în sanscrita) se extinde în jurul bazinului mediteraneean, unde va face obiectul unei trilogii divine: Osiris-Dionysos-Bachus. In Egipt, vinul este adus pe pamânt […]

Vin din coacaze rosii

Vin din coacaze rosii din: coacaze rosii, vin rose, alcool din fructe, zahar.   Ingrediente: 4,5 litri suc de coacaze rosii 5 litri de vin rose 2 litri de alcool din fructe 2 kg de zahar         Mod de preparare: Aranjati coacaze spalate într-o oala mare si turnati un pahar mic de […]

Despre mâncare şi vin

Prepararea vinului dupa vinificatie

Iesit din cada de vinificatie (din inox, ciment sau lemn), vinul urmeaza sa suporte numeroase manipulari subtile, care reclama întreaga stiinta, intuitie si dragoste a artistului care este oenologul. Diversele etape pe care le va parcurge vinul dupa vinificatia lui sunt urmatoarele: • PRITOCIREA consta în transvazarea vinului dintr-un recipient în altul. Ea permite limpezirea […]

Etapele vinificatiei pentru vin

Sucul de struguri este sediul spontan al unei fermentatii. In aer liber, aceasta fermentatie este acetica si se formeaza un fel de otet. In vas închis, fermentatia este alcoolica. Este prima etapa în obtinerea vinului. Conform definitiei în vigoare la Bruxelles pentru Comunitatea Europeana, „vinul este un produs obtinut exclusiv prin fermentatia alcoolica, totala sau […]

Vin de macese cu lamaie

Vin de macese din: macese, zahar, lamaie, apa. Ingrediente: 1 kg macese uscate sau 1,5 kg macese proaspete 2 kg zahar 2-3 lamai 8-9 l apa     Mod de preparare: Macesele proaspete se taie in doua, iar cele uscate se piseaza sau se trec prin masina de tocat. Se oparesc cu 5 l de […]

Must: 7 beneficii ale mustului

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Păstrează tinereţea celulelor Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii. Protejează neuronii Studiile arată […]

Vinuri frantuzesti faimoase

Vinuri frantuzesti faimoase. Vinurile frantuzesti sunt prezente pe piaţă sub denumirile regionale şi nu sub numele soiului, situarea podgoriei dovedindu-se tot atât de importantă ca şi soiurile. Legile DOC protejează numeroasele tipuri regionale, care au dat naştere unor denumiri unice, cunoscute în toată lumea. Denumirea regională de pe etichetă demonstrează această caracteristică. Vinurile dulci ale […]

Elementele constitutive ale vinului

Elementele fundamentale care alcătuiesc un vin (ceea ce analizează degustătorii când stabilesc calitatea vinului) sunt zahărul, aciditatea, taninurile şi alcoolul. Zahărul conţinut de boabe fermentează, trans-formându-se în alcool, oferindu-i vinului buchetul bogat şi plin de arome de fructe. Cu cât sunt mai copţi strugurii, cu atât mai bună va fi calitatea fructului/zahărului. Aciditatea menţine vioiciunea […]

Tipuri de vin

Exista  o multime de tipuri de vin în toată lumea. Datorită climei, solului, combinaţiei de soiuri şi a metodelor folosite în podgorii şi crame – factori care, combinaţi, alcătuiesc ceea ce francezii numesc „terroir”, specificul regional – nici un vin nu seamănă cu celălalt. In linii mari, ele se clasifică în:   Vinuri spumante: Vinurile […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi

Vinuri vechi vs vinuri tinere

Cea mai impresionantă calitate a unui vin tânăr proaspăt este vibraţia sa clară de fructe. Buchetul şi aromele sale primare de măr verde (Sauvignon Blanc şi Riesling) şi coacăze negre (Cabernet Sauvignon), îl fac uşor de apreciat şi înviorător. Totuşi, în majoritatea vinurilor tinere de o calitate mai bună, vor exista şi câteva imperfecţiuni – […]

retete

Vin fiert cu cidru si scortisoara

Vin fiert cu cidru si scortisoara din: vin, cidru, sirop de soc, coaja de lamaie, scortisoarre, pastaie de vanilie si zahar.   Ingrediente: 2 sticle de vin alb demisec 500 ml de cidru 150 ml sirop de soc coaja de la 2 lamaie, taiata fasii 2 batoane de scortisoara 1 pastaie de vanilie, crestata pe […]

Arta de a pastra si servi vinul

Must de casă

Must de casă: Pentru un must de calitate superioară, se folosesc struguri cât mai proaspeţi, de vin. Nu se folosesc boabe stricate, mucegăite sau necoapte. Se zdrobesc boabele în storcătorul de fructe; sucul se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să se separe de sâmburi şi alte resturi. Pentru un must tradiţional, se lasă să […]

Vin tonic cu mirodenii

Vin tonic cu mirodeniidin: vin, ghimbir, nucsoara, scortisoara, stafide, cimbru si cimbrisor. Ingrediente: 2/3 l vin alb 1/4 lingurita cu ghimbir proaspat 1/2 lingurita cu nucsoara rasa 1 baton de scortisoara 1 pumn de stafide 1 crenguta de cimbru uscat 1 fir de cimbrisor   Mod de preparare: Pune in sticla de vin ghimbirul, nucsoara […]

Punci cu mere

Punci de ceai cu vin rosu

O reteta de Punci de ceai cu vin rosu din: portocala, zahar, ceai negru, vin rosu, cuisoare si lichior de coacaze. Ingrediente: 1 portocala 4 linguri de zahar 1/4 ceai negru tare 1/2 l vin rosu, nu foarte tare cuisoare macinate lichior de cocaze         Mod de preparare: Pregatim ceaiul negru. Curatam […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, a fost vândută cu suma de 46.000 de franci elveţieni (38.300 de euro) la o licitaţie organizată, marţi, la Geneva, de casa Christie’s. “Persoana care a câştigat a licitat prin internet”, a precizat purtătorul de cuvânt al casei organizatoare. Înainte de licitaţie, casa Christie’s estimase […]

Vin de stafide

Vin fiert cu portocale

O reteta simpla de vin fiert cu portocale din: vin rosu, portocale, cuisoare, cardamon, stafide si scortisoara. Ingrediente: 1 litru vin roşu 1 portocală 5 cuişoare 1 cardamon 20 stafide 1/2 linguriţă scorţişoară sau 1 baton întreg de 5 cm lun­gime   Mod de preparare: Spălaţi o portocală şi înfigeţi în ea din loc în […]

Arta de a pastra si servi vinul

Arta de a pastra si servi vinul: Dacă vrei un vin de calitate, nu-l păstra la frigider, tine-l în poziţie orizontală şi nu-l lăsa în lumină. Iar cănd îl serveşti, temperatura lui trebuie să fie uşor mai mică decăt cea din cameră. Daca n-ai o pivniţa sau un beci, este mai bine sa nu depozitezi […]

Vin tonic cu hrean

Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru […]

Vinuri aromate

Vinuri aromate – Pentru a prepara vinuri aromate aveţi ne­voie de vin natural, ţărănesc, fără adaosuri de sulfiţi. în acest vin, care poate fi alb sau roşu, se pun la macerat plante medicina­le şi condimente. Din acest motiv, vinul obţinut astfel prin macerare timp de 2 săptămâni, are multiple proprietăţi vinde­cătoare care depind de plantele […]

Cum alegi vinul

Cum alegi vinul

Alegând corect vinul, aromele lui vor intensifica gustul mâncării – altfel, asocierea îl va diminua. De obicei, la carnea roşie se aleg vinurile roşii, iar la cea albă, vinurile albe. Vinurile seci şi demiseci se consumă la felurile principale, iar cele dulci, la desert. Tot regula spune că, atunci când avem un fel principal cu […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi

Vinuri: Soiuri de struguri albi 2

Citeste si Vinuri: Soiuri de struguri albi 1 Abarino – Acest soi cu gust uşor de piersică produce vinuri albe de bună calitate. Vinurile din Spania tind să aibă mai multă savoare şi intensitate decât cele din Portugalia. Chasselas – Cultivat în Franţa şi Germania, dar mai preţuit în Elveţia, unde este sec, proaspăt şi […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Soiuri de struguri albi – patru soiuri de struguri albi

Din punctul de vedere al calităţii, iată cele mai bune patru soiuri de struguri albi, chiar dacă nu sunt cele mai răspândite.             Chardonnay Cultivat în toată lumea, Chardonnay este cel mai cunoscut soi de vin alb şi, fără îndoială, cel mai calitativ. Principalul soi alb de Burgundia, joacă un […]

Cel mai scump vin din Romania

Cel mai scump vin din Romania

Dintre cele autuhtone, cel mai preţuit în magazine e un Cabernet Sauvignon din 1937, un vin roşu demisec, care costă 800 de euro. În topul celor de import conduc podgoriile franţuzeşti. În cramele restaurantelor de lux şi la câteva magazine sunt sticle de vin cărora, dacă vrei să le scoţi dopul, trebuie să dai echivalentul […]

Vinuri: Soiuri de struguri 2

Soiuri de struguri roşii pentru vin – 2 Industria vinului, aşa cum o ştim astăzi, există datorită proprietăţilor unice ale bobului de strugure. Strugurii copţi conţin o cantitate mare de zahăr natural, care se :ransformă, prin fermentaţie, în alcoo. Conţin, de asemenea, acizi esenţiali, care neutralizează gustul dulce, menţinând prospeţimea şi echilibrul vinului. Viticultorul stabileşte […]

Vinurile in lume

Vinuri: Soiuri de struguri 1

Soiuri de struguri roşii pentru vin – 1 Deşi specificul regional şi tehnicile de vinificare joacă un rol important, soiul în sine sau amestecul de soiuri sunt elementele care au cea mai mare influenţă în determinarea gustului unui vin. Familiarizarea cu unele dintre cele mai apreciate soiuri de struguri este cea mai bună modalitate de […]

Cel mai scump vin din Romania

Vinul: Importanta solului

In orice podgorie, combinaţia unică dintre climă, topografie şi tipul de sol dă naştere unui specific al strugurilor. Alegerile pe care le face omul în privinţa cultivării viţei-de-vie, iar ulterior în legătură cu transformarea strugurilor în vin se reflectă în produsul final. Vecinătatea mărilor şi oceanelor defineşte climatul maritim. Imaginea de mai jos prezintă factorii […]

Totul despre vinuri

Totul despre vinuri: Perioada dintre 1500 și 1800 – Perioada dintre 1500 și 1800 a fost o etapă de dezvoltare și de aventură în istoria vinului. În America de Nord, Africa de Sud și Australia a început să se cultive vița-de-vie, în timp ce europenii își perfecționau măiestria în a face vinuri dulci, spumante și […]

retete

Totul despre vinuri 4 (Vinul in evul mediu)

In evul mediu timpuriu, producerea vinului era o practică obişnuită în cadrul mănăstirilor. Spre sfârşitul Evului Mediu, importanţa vinului a crescut tot mai mult: tehnicile de viticultură s-au îmbunătăţit, se cultivau anumite soiuri de struguri, iar teascurile au devenit tot mai perfor­mante. Vinurile beneficiau şi de câţiva ani de maturare. Odată cu creşterea calităţii, transportul […]

Cel mai scump vin din Romania

Totul despre vinuri 2

La sfârşitul secolului XX, peste 8 milioane de hectare erau cultivate cu viţă-de-vie şi se produceau aproape 300 de milioane de hectolitri de vin. In prezent, vinul este produs aproape în toată lumea, începând din Chile până în Africa de Sud, Noua Zeelandă sau China. Podgoriile sunt situate între 32° şi 51° latitudine în emi­sfera […]

Totul despre vinuri: O Călătorie Istorică și Culturală

Totul despre vinuri: O Călătorie Istorică și Culturală – Se crede că vinul este originar din munții Caucaz din Georgia, fiind parte integrantă a culturii lumii încă de la apariția primelor dovezi istorice. Unul dintre cei mai îndrăgiți zei ai vechilor greci era Dionysos (adoptat de romani sub numele de Bachus), în cinstea căruia vinul […]