Vin de portocale

Vin de portocale

 Vin de portocale din alb, portocale, sirop din zahar.   Ingrediente: 1 litru vin alb portocale sirop din zahar   Mod de preparare:   Pui 1 l vin alb bun la fiert timp de 5 minute împre­ună cu miezul de la 2 portocale bine curăţate de coaja albă. Iei de pe foc şi când vinul […]

Vin de morcov

Vin de morcov

Vin de morcov din: morcovi, zahar, apa rece, drojdie de bere.   Ingrediente: 1 kg morcovi zahar apa rece drojdie de bere   Mod de preparare: 1 kg morcov dat prin maşină îl amesteci cu 750 g zahăr şi cu 10 l apă rece în care ai dizol­vat 20 g drojdie de bere. Pui compoziţia […]

Smochine in vin rosu

Vin de smochine

Vin de smochine din: smochine, zahar, apa si lamaie. Ingrediente: 1 kg smochine 2 kg zahăr 6 l apă 3 lămâi       Mod de preparare: Smochinele bine coapte (moi) le speli şi le dai prin maşina de carne. Le pui într-un borcan de 10 l. Fierbi 3 l apă împreună cu zahărul şi […]

Vin de stafide

Vin de stafide

O reteta de vin de stafide din zahar, stafide, drojdie si apa. Ingrediente: 2,5 kg zahar 500 g stafide drojdie cat o nuca 12 l apa     Mod de preparare: Caramelizezi 500 g zahar, il stingi cu apa si faci un sirop in care dizolvi si restul de 2 kg de zahar. Cand este […]

Cel mai bun somelier din Romania

Cel mai bun somelier din Romania

Intre 19 octombrie şi 28 noiembrie se va desfăşura cea de-a IV-a ediţie a „Trofeului Someleriei Cramele Halewood” care va desemna somelierul anului în România. Ediţia 2009 este organi­zată în parteneriat cu Asociaţia Someleriei din România (www.somelieri.ro), sub auspiciile Asociaţiei Internaţionale a Somelierilor (A.S.I.). Evenimentul se adresează, în special, angaja­ţilor horeca, perioada de preselecţie fiind […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Terminologia folosită la degustarea vinurilor: Examinarea Olfactiva

Terminologia folosită la degustarea vinurilor: Examinarea Olfactiva Examinarea Olfactiva Intensitatea Aromei si Buchetului Substanţele aromate sunt localizate în pieliţa boabelor de strugure, la soiurile aromate ele sunt localizate în straturile adânci ale pieliţei, lângă miez. Ca şi substanţele colorante, substanţele aromate încep a se forma odată cu intrarea înpârgă a strugurilor.       Intensitatea […]

Terminologia folosită la degustarea vinurilor

Terminologia folosită la degustarea vinurilor (II)

Consistenta Specialiştii consideră că examinarea vizuală a vinului începe din momentul turnării acestuia în pahar. Fiecare vin are consistenţa sau fluiditatea sa care cauzează zgomote speciale. Absenţa consistenţei vinului este considerată ca un defect. Consistenţa vinului este apreciată prin termeni ca: fluid, puţin consistent, destul de consistent, consistent şi vâscos. Fluid –  Termenul de fluid […]

Vinuri in lume: Ungaria

Vinuri in lume: Ungaria

Ungaria se distinge printr-o originalitate dată de identitatea sa naţională (maghiarii sunt izolaţi în mijlocul germanilor şi slavilor) şi moştenirea fastuoasă a istoricului imperiu austro-ungar. Ungurii sunt mândri de această particularitate pentru că tentativa de nivelare a regiunilor comuniste nu a reuşit să le şteargă. Regimul comunist a lăsat industria viticolă ungurească într-o stare de […]

Cele mai scumpe vinuri vandute in Romania

Cele mai scumpe vinuri vandute in Romania

preluare din Business Magazin   Daca vinul poate fi considerat un barometru al nivelului de trai, vanzarile de pana acum indica un standard destul de ridicat. Acestea sunt cele mai scumpe vinuri vandute in Romania anul trecut si la inceputul acestui an sau, altfel spus, Bentley-ul vinurilor si “limuzinele” care ii urmeaza. In lipsa unor […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

Terminologia folosită la degustarea vinurilor

EXAMINAREA VIZUALA LIMPIDITATEA Limpiditatea unui vin este definită prin absenţa tulburelii, adică a particulelor în suspensie în lichid sau a opalescenţei. Aprecierea limpidităţii se face prin privirea vinului din pahar către o sursă de lumină, pe următoarea scară tehnică de evaluare de la negativ la pozitiv: voalată, destul de limpede, limpede, cristalină şi strălucitoare. Voalată. […]

Vinurile in lume

Ustensilele necesare pentru degustarea vinurilor

La degustarea vinului, în funcţie de posibilităţi şi de scopul degustarii se vor utiliza ustensile adecvate. Dintre acestea putem specifica: tastevin, paharul de degustare, tirbuşonul, coşuleţul de vin, carafa pentru decantare, cleştele de scos dopuri, dopuri speciale, găletuşă, căruciorul de vin şi o serie de pahare diferite după tipul băuturii degustate, pahare pentru degustare, flute, […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Tehnica degustării vinului II

Tehnica degustării vinului II   Intotdeauna degustătorul se va preocupa de educaţia şi igiena sa, va urma cu conştiinciozitate normele de comportament care să-i permită îngrijirea simţurilor sale, necesare a stabili verdictul său în modul cel mai corect posibil, înainte de a începe degustarea el trebuie:   – să evite a ingera substanţe cu savoare […]

Tehnica Degustarii Vinului: Ghid Detaliat pentru O Experienta de Neuitat

Tehnica Degustarii Vinului: Ghid Detaliat pentru O Experienta de Neuitat. Degustarea vinului este o arta care implica mult mai mult decat simpla degustare a unei bauturi. Este o experienta multisenzoriala, care combina simtul vazului, mirosului si gustului pentru a aprecia pe deplin complexitatea unui vin. Acest ghid detaliat te va ajuta sa intelegi fiecare pas […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri – Tămâioasa românească

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului. Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. […]

Lansare vinuri

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri – Feteasca Alba

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului. Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. […]

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului. Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. […]

retete

Condiţii de calitate, de producere şi de comercializare a vinurilor şi a produselor pe bază de must, vin şi produse vinicole

Vinurile şi celelalte produse obţinute din must, vin şi subproduse vinicole trebuie să corespundă, în momentul punerii lor în consum, caracteristicilor calitative şi de compoziţie stabilite prin regulamentul de aplicare a Legii viei şi vinului precum şi ale standardelor în vigoare. De asemenea, practicile şi tratamentele utilizate sau autorizate în producerea sau obţinerea musturilor, vinurilor […]

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Vinurile, în funcţie de caracteristicile lor calitative şi compoziţie, precum şi în funcţie de tehnologia de producere, pot fi clasificate în: vinuri de consum curent, vinuri de calitate şi vinuri speciale. Vinurile de consum curent se obţin din soiuri de struguri de mare productivitate din ariile viticole specializate în acest scop, precum şi din soiuri […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Invechirea şi păstrarea vinului

Despre vin se spune, ca şi despre om, că se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi apoi dispare. Deci, vinul trece prin anumite faze de dezvoltare: formarea, maturizarea, învechirea şi degradarea. Faza de formare a vinului începe o dată cu terminarea fermentaţiei mustului şi durează până la primul “pritoc”, când au loc o serie de transformări fizice, chimice, […]

retete

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinurile spumante

Metoda “champenoise” este metoda tradiţională, unică, de producere a adevăratei şampanii. Ea este autorizată numai în Franţa unde se cer a fi îndeplinite 3 cerinţe principale: vinul se obţine din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot Meunier şi Pinot Gris; strugurii provin numai din regiunea Champagne din Franţa; a doua fermentare a vinului are loc în […]

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Prepararea vinurilor roşii este deosebită faţă de aceea a vinurilor albe. Tehnologia de obţinere a vinurilor roşii prezintă anumite particularităţi, cum ar fi eliminarea ciorchinilor şi zdrobirea boabelor pentru ruperea pieliţei precum şi fermentarea mustului împreună cu boabele zdrobite. Supravegherea fermentaţiei la vinurile roşii are o importanţă deosebită, deoarece de modul cum se face “macerarea […]

retete

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinurile albe

Prepararea vinurilor albe implică un proces tehnologic deosebit, specific, deoarece mustul obţinut din struguri albi trebuie să fermenteze fără ciorchine, pieliţă şi seminţe.După ce au fost culeşi, strugurii albi trebuie să fie supuşi prelucrării în condiţii de igienă cât mai repede posibil, deoarece fermentarea lor se declanşează foarte rapid. Strugurii trebuie să fie bine copţi, […]

Vinurile in lume

Despre vin

Despre vin Diluat de comunism, vinul românesc bun curge din nou în pahare, ameninţând vinişorul fără personalitate. Iniţiaţii cunosc sensul licorii veritabile şi-l povestesc cu pasiune. Când ajungi să cunoşti vinul bun, întâlneşti şi oameni pasionaţi. Unul dintre ei este Monica Tatoiu. „Vinul este o stare, întâlnirea cu el e ca întâlnirea cu un tablou”, […]

Vinurile in lume: Anglia

Vinurile in lume: Anglia In Anglia, cultivarea viţei de vie a început în vremea ocupaţiei romane, în secolul l d. Hr., dar clima rece nu a fost niciodată propice pentru această cultură. Producţia modernă a demarat încet în anii ’50, atunci când un mic grup de viticultori a fost tentat de a folosi viţă de […]

retete

Vinuri in lume: Benelux

Vinuri in lume: Benelux Ţările reunite sub denumirea Benelux- Belgia, Olanda, Luxemburg – nu sunt regiuni unde viticultura să fie facilă, ele fiind situate la limita de nord a culturii viei (50-53° latitudine nordica). Dacă, în mod excep­ţional, podgoria de pe valea Mosel-ei din Luxemburg produce vinuri bune care au o excelentă reputaţie, micile podgorii […]

Vinurile in lume: Austria

Vinurile in lume: Austria Podgoriile sunt foarte diferite unele de celelalte: după numeroşi ani de tradiţii şi experienţă locale, fiecare a adoptat soiurile şi stilurile de vin care îi convin, ceea ce explică imensa varietate a vinurilor austriece. Austria este, înainte de toate, ţara vinurilor albe. Riesling-ul atinge o înaltă maturitate în Wachau şi Kamptal-Donauland. […]

retete

Vinurile in lume: Germania

Vinurile in lume: Germania Natura solului, climatul şi alegerea soiurilor sunt factori determinanţi pentru buchetul, savoarea şi stilul unui vin. In comparaţie cu alte regiuni viticole prestigioase din lume, climatul răcoros din nordul Europei face dificilă buna maturizare a strugurelui. Viticultorii germani compensează acest handicap plantând via în poziţii mai puţin expuse frigului. Majoritatea podgoriilor […]

retete

Regiunile viticole din Romania

Regiunile viticole din Romania Pe teritoriul României, plantaţiile viticole sunt răspândite sub formă de lanţ continuu sau aşezate dispersat, constituind după caz, regiuni (zone) viticole, podgorii, centre viticole şi plaiuri: 7 regiuni sau zone viticole, cu numeroase podgorii, aproape 40, şi centre viticole, peste 160, cunoscute pentru vinurile de calitate şi vinurile speciale, astfel: Zona […]

retete

Produsele de bază pentru producerea de vinuri şi produse pe bază de must şi de vin

Strugurii proaspeţi sunt fructele viţei de vie, folosite în vinificare, maturate sau într-un anumit stadiu de supramaturare, care pot fi zdrobite sau presate cu mijloace obişnuite şi care intră spontan în fermentaţie alcoolică. Mustul de strugurieste produsul lichid obţinut, prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri proaspeţi. Se admite ca mustul să aibă […]

Vinurile in lume

Vinurile in lume – Franta si Italia

Vinurile in lume Franta Astăzi este unanim recunoscut în toată lumea că vinurile franceze deţin supremaţia mondială pentru toate tipurile de vin produse, cu excepţia unor vinuri albe din Germania şi a celor dulci din peninsula Iberică. Această supremaţie rezultă din gama vinurilor produse, foarte variată, personalizată, de înaltă calitate, albe, roze şi roşii, de […]

retete

Vinurile in lume

Vinurile in lume: Soiurile de vita de vie Soiurile de viţă de vie frecvent întâlnite în principalele ţări producătoare de vinuri din lume sunt: Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Chenin Blanc, Gamay, Gewiirztraminer, Merlot, Muscat, Nebbiolo, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Syrah, Tempranillo, Zinfandel şi altele. Uneori, unele denumiri de vinuri sunt identice cu cele […]

retete

Istoria vinului – partea II

Istoria Vinului – partea II Cu toate acestea, în anul 1860 apare în Franţa flagelul “filoxerei” care distruge majoritatea viilor din Europa. Soluţia de remediere se găseşte după aproape 40 de ani, când se grefează soiurile de viţă de vie pe port-altoi american imuni la filoxeră. Acestei tragedii i se mai adaugă apariţia a două […]