Japanese Whisky

Japanese Whisky: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Această Băutură Inspirată de Scoția – Japanese Whisky este o băutură deosebită care a captivat lumea iubitorilor de whisky prin calitatea și rafinamentul său. Inspirat de tradițiile scoțiene, Japanese Whisky este produs din malt de orz sau alte cereale și se concentrează pe un proces de distilare […]

The Dalmore 62 Year Old

The Dalmore 62 Year Old: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Acest Whisky Deosebit – The Dalmore 62 Year Old este unul dintre cele mai exclusiviste și scumpe whisky-uri din lume. Renumit pentru raritatea sa și pentru complexitatea profilului său aromatic, acest whisky reprezintă apogeul măiestriei distilatorilor de la Dalmore. Istoria The Dalmore 62 Year […]

The Macallan 1926 Fine and Rare

The Macallan 1926 Fine and Rare: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Cel Mai Bun Whisky – Este considerat unul dintre cele mai excepționale whisky-uri din lume. Renumit pentru raritatea sa, calitatea impecabilă și prețul exorbitant, acest whisky este vârful de lance al distileriei Macallan. Istoria The Macallan 1926 Fine and Rare – Originile Macallan […]

Blended Grain Scotch

Blended Grain Scotch: Tot Ce Trebuie Să Știi – Blended Grain Scotch reprezintă un tip de whisky unic și fascinant, creat prin amestecarea diferitelor single grain whisky-uri din diverse distilerii. Acest tip de whisky este apreciat pentru complexitatea și diversitatea sa de arome, oferind o experiență de degustare distinctă. Istoria Whisky-ul scoțian are rădăcini adânci […]

Single Grain Scotch

Single Grain Scotch: Tot Ce Trebuie Să Știi – Single Grain Scotch este un tip unic de whisky scoțian, produs într-o singură distilerie și folosind, pe lângă orz, și alte cereale precum grâu, porumb sau secară. Acest articol își propune să ofere o imagine completă și detaliată a acestui tip de whisky, explorând istoria sa, […]

Blended Malt Scotch

Blended Malt Scotch: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Această Băutură Deosebită – Blended Malt Scotch este un tip de whisky creat prin amestecarea mai multor single malturi din diferite distilerii. Acest tip de whisky este cunoscut pentru complexitatea sa, oferind arome și gusturi variate datorită amestecului divers de malțuri. Istoria whisky-ului este profund legată […]

Descoperă Secretele Single Malt Scotch Whisky

Descoperă Secretele Single Malt Scotch Whisky: Istorie, Producție și Arome Unice – Totul Despre Single Malt Scotch – Single Malt Scotch Whisky este un simbol al tradiției scoțiene și al rafinamentului în producția de whisky. Produs exclusiv din malt de orz într-o singură distilerie, folosind alambicuri de cupru, acest tip de whisky este apreciat pentru […]

Whisky de Secară: Istorie, Producție și Caracteristici

Whisky de Secară: Istorie, Producție și Caracteristici – Tot Ce Trebuie Să Știi: Whisky-ul de secară, cunoscut și sub denumirea de rye whisky, este un tip distinct de whisky care a câștigat popularitate datorită profilului său de gust unic și bogatei sale istorii. Acest articol detaliat explorează originile sale, procesul de producție și caracteristicile care […]

Bourbonul

Bourbonul se produce în cea mai mare parte în statul american Kentucky, din cereale. Conform legii, cel puţin 51% din aceste cereale trebuie să fie porumb. Bourbonul se maturizează în butoaie noi de stejar, ale căror feţe interioare sunt arse, pentru a asigura aroma caracteristică afumată a acestei băuturi spirtoase. Deşi Bourbonul poate fi, din […]

Whisky irlandez

Whisky irlandez. Principala notă distinctivă a whisky-ului irlandez rezultă din faptul că el este triplu distilat, spre deosebire de majoritatea whisky-urilor care sunt dublu distilate, pentru obţinerea unui gust rotunjit şi moale. Este astfel deosebit de blând şi de uşor. Abia spre sfârşitul perioadei victoriene, în jurul anului 1900, cererea de whisky irlandez a început […]

Whiskey: distilare de peste 16 secole

Whiskey: distilare de peste 16 secole – Cuvântul “whiskey” provine din gaellic-ul “uisge”, devenit “usky”, variantã abreviatã de la “uisge beatha”, care înseamnã “apa vieţii”, mai bine cunoscutã din latinescul “aqua vitae”. Whiskey-ul, ca multe alte tipuri de alcool, a fost iniţial folosit în scopuri medicale, atât pentru uz intern cât şi extern. Credinţa cum […]

Cocktail verde

Reteta zilei: Cocktail cu whisky, ceai verde si aroma de menta

Cocktail cu whisky, ceai verde si aroma de menta din: whisky, ceai verde, apa, frunze de menta, zahar, suc de lamaie, gheata.     Ingrediente: 2 lingurite de pudra de ceai verde 3/4 cana de apa rece 1/2 ceasca frunze de menta 2 linguri de zahar 1-2 linguri de suc ​​proaspat de lamaie 1/2 cana […]

Campbeltown, orasul whisky-ului

In secolul al XIX-lea, Campbeltown, situat pe cel mai înalt vârf al peninsulei Kintyre, pe coasta de vest a Scotiei, numara mai mult de 30 de distilerii (în afara de cele 200 ilegale), în care se produceau bauturi spirtoase cu caracteristici unice. Campbeltown, orasul whisky-ului Acest lucm a facut ca oraselul sa devina o adevarata […]

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Occidentale

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Occidentale – Highlands-urile Occidentale, care se întind de la Oban la Fort William, adapostesc distilerii renumite. Plasate într-un decor natural spectaculos, acestea produc bauturile distilate cu cel mai pronuntat gust de turba din Highlands, asemanatoare, din anumite puncte de vedere, cu alte bauturi distilate din Insule. Aceste tipuri de […]

Tipuri de whisky din Highlands-urile Meridionale ale Scotiei

Bauturile distilate produse în aceasta regiune se disting prin caracteristicile destul de pronuntate: deseori sunt mai degraba dulci si prezinta o structura usoara si tandra. Gustul este mai putin intens decât acela al whisky-ului produs în Highlands-ul de Nord, facându-le mai degraba sa semene cu bauturile din Lowlands, fara a atinge însa dulceata celor din […]

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Orientale

Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Orientale – Bauturile alcoolice tari realizate în zona din jurul orasului Aberdeen, în regiunea Highlands-urilor  Orientale, au un corp mediu si ofera note placute dulci si de malt, cu un iz de prajit. Câteodata,  la degustare se dezvaluie arome de cereale si iz de caramel, chiar daca sunt niste […]

Tipuri de whisky scotian din tinuturile nordice Highlands

Tipuri de whisky scotian din tinuturile nordice Highlands: In partea cea mai nordica a Scotiei, de la comitatul Wick pâna la Inver-ness, whisky-urile sunt medii ca tarie, sunt mai degraba seci si sunt mai blânde. Aroma lor nu este niciodata prea puternica, desi uneori aminteste de pamânt si are un iz de fenol. Aceste bauturi […]

Arta unei bune invechiri a whisky-ului

In industria whisky-ului, un rol important este jucat de asa-zisii îmbuteliatori independenti. Este vorba despre întreprinderi – care îsi bazeaza uneori succesul pe initiativa micilor comercianti sau negustori – care cumpara en gros de la distilerii cantitati de whisky înca nematurat, pentru a face mai departe îmbutelierea si distributia sub marca proprie. Pasionatii vor putea […]

Scotia, patria whisky-ului

Scotia, patria whisky-ului: A vizita Scotia înseamna a patrunde în istoria sa magica, evocata de vestigii graitoare, si a te cufunda în locuri pline de farmec, dominate de o natura adesea salbatica si neatinsa, în care marea reprezinta o constanta spectaculoasa. Pamânt al clanurilor si castelelor, Scotia este si natiunea care produce tipurile de whisky […]

Gustul raritatii, colectionarea whisky-ului

Gustul raritatii, colectionarea whisky-ului: Degustatorii de whisky nu îsi limiteaza întotdeauna atentia la pretioasa bautura: cum se întâmpla în mod frecvent prin­tre pasionatii unui domeniu, pasul catre colectionism poate fi scurt. Obiect de cult devin sticlele de epoca sau rare, sticlele comemorative, mignone, de cantoarele, vasele de ceramica sau paharele pretioase. In afara de a […]

Arta degustarii whisky-ului

Arta degustarii whisky-ului. Nu este usor sa te orientezi în variata gama de arome si gusturi oferite de nenumaratele tipuri de whisky comercializate în întreaga lume. Cunoasterea tipului de batura ales si o degustare corecta sunt în mod sigur garantiile unei experiente placute. Momentul degustarii necesita o abordare diferita în functie de tipul de whisky, […]

Beneficiile whisky-ului ca medicament

In perioada prohibitiei din SUA, whisky-ul era considerat medicament si se permitea doar in farmacii comercializarea de whisky numai de tipul Laphroaig pe baza de prescriptie medicala. Sunt multi cei care au descoperit prodigioasele proprietati ale unui pahar bun de whisky. Printre retetele cele mai acreditate se gaseste aceea împotriva racelii propusa de scriitorul englez […]

Ce trebuie sa stim despre Whisky-ul american

Cel mai raspândit whisky în Statele Unite este cel straight („neamestecat”), care trebuie sa fie produs în proportie de cel putin 51% dintr-o singura cereala. Cel mai important tip este Bourbonul, fabricat în Kentucky, care are drept cereala de baza porumbul. Dupa ce au fost putin macinate,cerealele sunt supuse coacerii sub presiune într-un vas de […]

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului

Diluarea si filtrarea, faze care completeaza procesul de productie a whisky-ului: La finalul procesului de maturare, care este precedat de adaugarea de apa demineralizata – cu scopul de a scadea gradatia de alcool, dar si de a evita ca învechirea sa se produca mai încet tinând pline butoaiele mai mult decât e necesar – butoaiele […]

Distilarea, etapa a procesului de productie a whisky-ului

Pentru distilarea whisky-ului de malt scotienii folosesc un pot still, alambic cu distilare discontinua, care este încalzit pâna la punctul de fierbere al alcoolului (mai jos decât cel al apei). Vaporii mai usori se ridica în gâtul recipientu­lui, în timp ce aceia mai grei cad înapoi si sunt redistilati. Distilarea se produce în doi timpi: […]

Faza de invechire in procesul de productie a whisky-ului

Distilarii îi urmeaza faza de învechire, care influenteaza în mod determinant gustul final al whisky-ului; în realitate moleculele aromatice ale bauturii, interactioneaza cu cele ale lemnului din butoaiele în care lichidul este lasat sa matureze, finisând caracteristicile organoleptice ale produsului cu mirosuri si arome specifice. In concluzie, gustul si identitatea unei bauturi alcoolice tari sunt […]

Etape ale procesului de productie a whisky-ului: maltarea, mashing si fermentatia

Procesul de productie a whisky-ului se desfasoara în mod general (si în special pentru whisky-urile de malt, care se obtin din anumite cereale maltate) în cinci faze: prima consta în prepararea cerealelor, denumita si maltare sau malting, care la rândul sau se subdivide în infuzie, germinare si scurgere;urmeaza mashing-ul („macerarea”) si fermentarea, dupa care se […]

Cocktail Whisky Sour

Parfum de whisky

Numeroase tipuri de whisky-uri scoţiene prezintă un parfum caracteristic de flori în care se distinge aroma de iarbă-neagră, planta rustică tipică acestei regiuni, deşi în limba florilor aceasta este sim­bolul singurătăţii. Acest arbust simplu acoperă întinderi vaste din Scoţia şi Speyside şi, în perioada înfloririi, pic­tează peisajul datorită culorilor lui de­licate. Deşi în insulele britanice […]

Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky

Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky: Dintre elementele care influenţează ca­racteristicile unui whisky nu poate rămâne nemenţionată turba, chiar dacă este o caracteristică a pro­ducţiei scoţiene. Este vorba despre o sub­stanţă de origine organică formată în urmă cu aproximativ 5000-7000 de ani în urmă, în zone umede, bogate în apă sau în bazine hidrografice de […]

Ingredientele whisky-ului

Ingredientele whisky-ului: Independent de ţara unde se produce, elementele esenţiale pentru fabricarea whisky-ului sunt mereu aceleaşi: apa, cerealele şi drojdia. De fapt, deşi este adevărat că diferenţele între diversele tipuri de distilare (de exemplu între un bourbon american şi un blended sco­ţian) sunt legate în mare măsură de tehnicile de elaborare, este mult mai importantă […]

Istoria whisky-ului – America

Istoria whisky-ului – America – Supraproducţia care a caracterizat această perioadă de aur, combinată cu recesiunea care a lovit Marea Britanie în secolul al XlX-lea, a constrâns rapid multe fabrici să închidă. Izbucnirea Marelui Război şi revenirea tendinţei de impunere de măsuri fiscale represi­ve nu au făcut decât să scumpească sti­clele. La aceste evenimente s-a […]

Istoria whisky-ului – Scoţia

Istoria whisky-ului – Scoţia – Izbucnirea Războiului de Independenţă irlandez, început cu revolta de la sărbătoarea de Paşte din aprilie 1916, a dat o primă lovitură grea exporturilor de whiskey irlandez. După ani de dezordi­ne socială, marcaţi de revolte independentiste şi represiuni engleze imedia­te, tratatul care, pecetluind împărţirea insulei în Irlanda de Nord – supusă […]