Zacusca de salau
PrinteazaZacusca de salau
Ingrediente:
- 750-850 g peşte
- 2 cepe
- 500 g roşii
- 2 morcovi
- 125 g măsline
- 25 g capere
- 125 g arpagic (mărunt)
- 1 linguriţă piper (boabe)
- 125 g ulei
- 1 păhărel vin (vechi) sau zeamă de peşte
- făină
- 1 vîrf de cutit boia
- 3 foi de dafin
- 5-10 boabe de ienibahar
- 2 lămai
- sare
Mod de preparare:
Zacusca de salau: Alegem şalăi mici, îi curăţăm, scoatem intestinele, îi spălăm, îi sărăm puţin şi îi zvîntăm.
Apoi tăvălim şalăii prin făină amestecată cu puţin piper şi îi punem la prăjit în ulei încins.
Cînd sînt prăjiţi îi dăm la o parte.
Prăjim ceapă tocată mărunt pînă se aureşte. Stingem cu puţină apă şi lăsăm să se moaie.
Fierbem într-o crăticioară roşii bine coapte, trecem roşiile şi ceapa printr-o strecurătoare, într-o cratiţă unde punem măslinele şi caperele desărate. Adăugăm morcovul fiert, tăiat în rondele şi fiecare rondelă în două şi chiar în patru.
Curăţăm de coajă lămîia pînă la carne, o tăiem în felii rotunde, apoi fiecare felie în două şi le ţinem cîtva timp în apă rece.
Curăţăm arpagic mărunt, îl fierbem, apoi îl prăjim în puţin ulei încins şi îl adăugăm în sos.
Turnăm vinul, lăsăm să dea un clocot, apoi punem şalăii prăjiţi şi lăsăm să fiarbă totul descoperit.
Putem colora mîncarea cu ulei în care am prăjit boia, stins cu puţină zeamă de peşte sau cu vin.
Turnăm peste şalăi şi adăugăm 1-2 linguri de apă fierbinte.
Cînd şalăii sînt aproape gata, gustăm, potrivim sarea şi adăugăm ienibaharul, foile de dafin, caperele, piperul şi felioarele de lămîie, lăsînd să mai dea cîteva clocote.
După aceea, luăm cratiţa de la foc şi lăsăm mîncarea să se răcească. Cînd încă sînt călduţi, stoarcem peste şalăi lămîie, după gust.
Turnăm şi ulei proaspăt, nefiert, amestecat cu zeamă de lămîie, după gust. Scuturăm cratiţa şi turnăm zeamă cu lingura peste şalăi.
După ce se răcesc, aşezăm şalăii pe o farfurie ovală, adîncă, aranjîndu-i la rînd, iar între peşti punem arpagicul, măslinele, caperele, care au fiert împreună cu peştele.
Pofta buna!