Babă

Printeaza

Babă

Ingrediente:Babă

  • 500 g făină
  • 1 pahar lapte
  • 4 ouă
  • 150 g unt sau margarină
  • 3/4 pahar zahăr
  • 1/4 linguriţă sare
  • 100 g stafide
  • 1 praf de vanilie
  • 40 g drojdie
  • grăsime pentru formă

Ingrediente sirop: 1/4 pahar zahăr, 3/4 pahar apă, 4 linguri de vin, 1/2 linguriţă esenţă rom.

 

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 1/2 pahar de lapte călduţ, se adaugă o parte din făinăşi se frămîntă bine ca să se obţină un aluat tare. Se adună în formă de minge şi se crestează de 3-4 ori cu cuţitul.

Se pune coca într-o oală cu 3 l apă călduţă. Se acoperăşi se lasă la loc cald. Peste 40-50 min, cînd coca se ridică deasupra şi creşte în volum de două ori, se scoate cu ajutorul lingurii de spumă şi se pune într-un castron încăpător.

Se adaugă margarina sau untul topit , sarea, gălbenuşurile frecate cu zahărul şi vanilia şi albuşurile bătute spumă. Se frămîntă bine adău­gînd restul de făinăşi de lapte.

Aluatul obţinut nu trebuie să fie prea tare. Se acoperăşi se pune la loc cald ca să crească. După ce a crescut încă o dată cît a fost, se adaugă stafidele, se amestecă, apoi se pune într-o formă unsă.

Se acoperă şi se lasă la loc cald pînă cînd aluatul umple trei sferturi din forma în care a fost aşezat. Se coace la foc mic 30-40 min.

Se încearcă cu paiul. Se scoate din formă fierbinte, cu mare băgare de seamă să nu se rupă. Se aşază pe o farfurie mare şi se lasă să se răcească fără să se întoarcă.

În acest timp se prepară siropul. Se fierbe apa cu zahărul, se adaugă vinul şi romul.

Cu acest sirop fierbinte se siropează prăjitura, întorcînd-o pe toate părţile ca să pătrundă siropulbine în ea.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.