Broccoli fiert în aburi cu sos beurre blanc

Printeaza

O reteta de Broccoli fiert în aburi cu sos beurre blanc din: vin, ceapa rosie, frunze de patrunjel, tahon, foaie de dafin, boabe de piper negru, broccoli, unt, sare de mare si piper negru.

Este un sos franţuzesc surprinzător de delicat, care se potriveşte cu orice fel de legume verzi, precum sparanghelul, broccoli sau fasolea mangetout (un tip de fasole de la care se consumă atât păstaia cât şi boabele). Deoarece există diferite variante de a-l prepara, m-am gândit să vă arăt două dintre ele

Ingrediente:

  • 200 ml vin alb de calitate
  • o haşmă sau 1/2 ceapă roşie, curăţată şi tocată mărunt
  • câteva frunze de pătrunjel proaspăt şi puţin tarhon proaspăt
  • o foaie de dafin
  • 4 boabe de piper negru
  • 2 căpăţâni de broccoli, desfăcute în bucheţele
  • 170 g unt rece nesărat, tăiat cubuleţe
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat

 

Mod de preparare:

Puneţi într-o crăticioară vinul, haşma sau ceapa, ierburile aromate şi boabele de piper. Daţi-leîn clocot şi lăsaţi-le să fiarbă la foc mic 3-4 minute, până când lichidul s-a redus la jumătate, apoi luaţi cratiţa de pe foc. Prima metodă de a prepara sosul beurre blanc este să strecuraţi vinul aromat într-un bol din metal.

Puneţi bolul peste o cratiţă cu apă, la foc foarte mic, amestecaţi cu telul şi adăugaţi cubuleţe de unt unul câte unul, amestecând după fiecare, până când aţi încorporat toată cantitatea de unt. Sosul se va emulsifia şi va semăna cu o cremă de ou cu consistenţa foarte lejeră. Folosiţi sosul imediat sau ţineţi-l peste cratiţa cu apă, amestecând continuu. Dacă-I lăsaţi să stea mai mult e posibil să se taie

A doua metodă — pe care o prefer — este să turnaţi apă fierbinte într-un termos, ca să-l încălziţi şi să-l curăţaţi. Aruncaţi apa, apoi strecuraţi vinul aromat în termos, adăugând şi cubuleţele de unt. închideţi vasul ermetic, aşezaţi peste capac un şervet umed şi scuturaţi termosul timp de câteva minute.

Deschideţi-l cu mare atenţie (s-ar putea să iasă aburi fierbinţi) şi veţi constata că aţi obţinut un sos beurre blanc foarte bun. Principalul avantaj al acestei metode este că puteţi păstra sosul în termos până la servire.

Fierbeţi la aburi sau în apă bucheţelele de broccoli până când se înmoaie puţin, fără să se zdrobească. Gustaţi sosul ca să vedeţi dacă e bine condimentat, mai adăugaţi sare şi piper dacă e nevoie, apoi turnaţi-l peste bucheţelele de broccoli aburinde.

Broccoli fiert în aburi cu sos beurre blanc

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Sosul asta mi se pare tare complicat

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.