Cod cu sos de vin si ciuperci
PrinteazaCod cu sos de vin si ciuperci din: cod, ceapa, vin, ciuperci, unt, faina, galbenusuri, zeama de lamaie, sare, piper, piper boabe, ulei.
- 1,5 kg cod
- 3 cepe medii
- 200 ml vin alb sec
- 100 g ciuperci
- 100 g unt
- 2 lingurite faina
- 2 galbenusuri
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare
- piper
- piper boabe
- ulei
Mod de preparare:
Tăiaţi ceapa solzişori şi ciupercile felii. Ungeţi bine o tavă cu ulei, aşterneţi ceapa, deasupra puneţi peştele, ciupercile tăiate felii şi câteva boabe de piper. Săraţi şi piperaţi. Stropiţi cu vinul şi coaceţi în cuptorul încins, la foc potrivit, până e gata peştele.
Scoateţi apoi peştele şi ciupercile din tavă şi păstraţi-le la cald. Strecuraţi sosul din tavă. încingeţi 50 g de unt într-o crăticioară, adăugaţi făina, frecaţi bine cu lingura de lemn, adăugaţi treptat zeama din tavă, amestecând mereu, ca pentru o ciulama.
Lăsaţi să clocotească 2-3 min; dacă sosul e prea gros, adăugaţi puţin vin sau apă. Condimentaţi cu sare şi piper, lăsaţi să se răcorească puţin, apoi adăugaţi gălbenuşurile, restul de unt şi lămâie după gust. Serviţi-l imediat, alături de peşte.
Pofta buna!