Cozonac bucovinesc

Printeaza

Cozonac bucovinesc

Ingrediente:Cozonac bucovinesc

  • 1,200 kg făină bună
  • 1 pahar miere
  • 200 g stafide
  • 2 ceşti lapte
  • 50 g drojdie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriţă sare
  • 500 g mieji de nucă
  • 15 ouă
  • 2 pahare unt + 50 g pentru uns tăvi
  • 400 g zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 1 linguriţă esenţă rom

 

Mod de preparare:

Laptele se amestecă cu zahărul şi se lasă să se încălzească, dar numai puţin, pe marginea plitei.

Untul se pune şi el la loc călduţ, să se topească se separă albuşurile de gălbenuşuri; albuşurile se bat rău, ca la secţie,gălbenuşurile se freacă cu puţin zahăr.

Se cerne făina pe câmpul de luptă, adică într-un lighean se desface drojdia în puţin lapte călduţ.

Se pun laptele şi ouăle şi începe războiul crunt al frământatului .

După o vreme, aluatul începe să se lege, deci se adaugă untul, esenţa de rom, stafidele, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Bătălia continuă încă un sfert de oră, apoi şi aluatul şi noi ne tragem sufletul în bucătăria caldă.

Nucile se toacă, şi prin maşină şi cu cuţitul, şi se amestecă cu miere de albine.După vreun ceas, coca a crescut ceva, aşa că o împărţim după ce tăvi avem şi o întindem, bucată cu bucată .

Presărăm nuca pe foaie, cât încape, rulăm.Se ung tăvile cu unt, se tapetează cu făină, se aşază cozonacii şi se lasăsă crească cât tava .

Cozonacii se ung cu gălbenuş de ou şi se pun la cuptor, să se rume­nească. Se pune o lingură de miere cu puţină apă la-ncălzit.

Când cozonacii s-au rumenit, se ung cu mierea fluidă şi parfumată.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.