Cozonac cu gem de capsuni
PrinteazaCozonac cu gem de capsuni din: faina, lapte, unt, drojdie, zahar, gem de capsuni, zahar vanilat, oua, sare, zeama de lamaie, coaja de lamaie, esenta de rom si zahar pudra.
- 1 kg de faina
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- 50 g drojdie proaspata
- 300 g zahar
- 450 g gem de capsuni
- 1 pliculet zahar vanilat
- 6 oua
- 1 praf de sare
- 2 linguri zeama de lamaie
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 esenta de rom
- 50 g zahar pudra aromatizat cu vanilie pentru decorat
Mod de preparare:
Inmoi drojdie in putin lapte cald, adaugi o lingura de faina si o lingura de zahar, amesteci bine si lasi la dospit 20 de minute, pana isi dubleaza volumul. Cerni faina intr-un vas mare, adaugi un praf de sare si maiaua, amesteci, apoi adaugi cinci galbenusuri frecate cu zaharul, zeama si coaja de lamaie.
Framanti in timp de ce adaugi treptat laptele caldut, esenta de rom si albusurile batute spuma. Pui treptat untul topit si framanti pana cand aluatul devine omogen si nu se mai lipeste de maini. Lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Imparti aluatul in doua, intinzi doua foi, le ungi cu gem din belsug, rulezi si apoi asezi cozonacii in forme unse si tapetate cu faina. Lasi sa mai creasca 20-30 de minute, la loc cald. Ii coci in cuptorul bine incins circa 50 de minute. Ii scoti din tava pe un gratar si ii presari din belsug cu zahar aromatizat cu vanilie.
Cozonac cu gem de capsuni
Pofta buna!