Cozonac fara albusuri
PrinteazaCozonac fara albusuri
- 2 kg făină Dobrogea
- 8 ouă
- 600 g zahăr
- 200 g margarină sau unt
- 1 ceaşcă de iaurt
- 1/4 pachet drojdie
- 700 ml lapte
- 1 linguriţă sare
- 1 lingură untură (iese cozonacul mai pufos)
- coaja rasă de la 2 lămâi şi 2 portocale
- o fiolă de esenţă de vanilie
Pentru umplutură ai nevoie de:
- 300 g nucă măcinată,
- 200 g zahăr,
- 2 linguri cacao,
- esenţă rom,
- 1 ceaşcă de lapte,
- 2 albuşuri.
Mod de preparare:
Pui făina într-un lighean şi faci o adâncitură în mijloc. Drojdia o pui în alt vas şi o freci cu 2 linguri de zahăr până se lichefiază. Intr-un castron de 3 l, pui 150 g făină şi o opăreşti cu o cană de lapte clocotit. Amesteci repede până se desfac toate cocoloaşele, apoi o laşi să se răcească (opărirea unei părţi de făină are ca scop să menţină moale cozonacul pentru mai mult timp).
Când aluatul opărit se răceşte îl amesteci cu drojdia (dacă pui drojdia în aluatul fierbinte nu va mai fermenta). Maiaua astfel preparată, o acoperi şi o laşi la crescut 15-20 de minute, până îşi dublează volumul, în acest timp, freci gălbenuşurile cu sarea, iar zahărul îl pui în laptele să se dizolve.
Margarina şi untura le topeşti, iar când sunt călduţe le încorporezi în gălbenuşuri, adaugi coaja rasă de lămâie şi portocală. După ce maiaua a crescut, o torni în ligheanul cu făină, apoi adaug compoziţia cu gălbenuşurile, laptele, iaurtul şi vanilia.
Frămânţi bine, iar la sfârşit adaugi un pic de ulei pentru a se dezlipi aluatul de lighean. Cu cât frămânţi mai mult, cu atât iese mai pufos. Il laşi la crescut.
Poftă bună!
Interesanta varianta de cozonac.