Cozonacul de Craciun
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonac de craciun din: oua, faina, zahar, drojdie, lapte, sare, ulei, coaja de lamaie, esenta de vanilie, nuca, cacao, esenta de rom, esenta de vanilie.
- 4 ouă
- 1 kg făină
- 250g zahăr
- 70 g drojdie
- 300 ml lapte
- 15g sare
- ulei
- coaja de la o lămâie
- esenţă de vanilie
Ingrediente umplutura:
- 500 g miez de nucă
- 200 ml lapte
- 50g cacao
- esenţă de rom şi vanilie
Mod de preparare:
Se cerne făina. Drojdia se dizolvă cu puţin zahăr şi puţin lapte cald. Se lasă la crescut în bucătăria caldă timp de 10-15 minute sau până când işi dublează volumul.
Se pregăteşte aluatul. Intr-un castron se pune făina cernută. Se dizolvă zahărul în laptele cald, se adăugă sarea şi 3 ouă. Se frământă aluatul până când devine elastic.
Se lasă să crească la cald. Se prepară umplutura. Intr-un alt castron se amestecă miezul de nucă, laptele cald, cacaoa şi esenţele.
Se împarte aluatul în două bucăţi. Se întinde o bucată de aluat şi apoi se unge cu umplutură. Se rulează cozonacul şi se aşează în tava unsă cu ulei. Se repetă procesul şi cu restul de aluat.
Se ung cozonacii cu ou bătut şi se pun în cuptorul încins la treapta 18o°C. Se coc timp de 45 de minute.
Cozonacul de Craciun
Pofta buna!