Crudităti cu trei sosuri
PrinteazaO reteta de cruditati cu trei sosuri din: busuioc verde, usturoi, seminte de pin, iaurt degresat, crema de branza, ceapa verde, patrunjel, otet aromat cu tarhon, rosii uscate, branza de vaci, piper, morcovi, dovlecei, fasole verde, ardei si broccoli.
Broccoli este una dintre cele mai studiate legume, şi aceasta pe bună dreptate deorece conţine un număr foarte mare de substante importante pentru sănătate: calciu, potasiu, antioxidant şi alte fitochimice benefice pentru inimă. Seminţele de pin conţin multe minerale: magneziu, potasiu, fier, zinc şi cupru.
pentru sosul de pesto cu iaurt:
- 55 g frunze de busuioc verde
- 1 căţel de usturoi pisat
- 1 lingură seminţe de pin
- 225 g iaurt degresat
pentru sosul cu verdeţuri proaspete:
- 175 g cremă de brânză proaspătă, practic fără grăsimi
- 1 ceapă verde tocată fin
- 1 lingură pătrunjel tocat mărunt
- 1 lingură codite de ceapă verde tocate mărunt
- 1 linguriţă otet aromat cu tarhon
pentru sosul de roşii în stil italienesc:
- 55 g roşii uscate la soare
- 85 g brânză de vaci slabă
- 85 g iaurt degresat
- 25 g frunze de busuioc verde
- piper după gust
pentru servit:
- 450 g crudităti, de exemplu morcovi, beţigaşe de dovlecei, fasole verde (opărită 1 minut), fâşii de ardei şi buchetele de broccoli
Mod de preparare:
Pentru a pregăti sosul de pesto cu iaurt, se pisează într-o piuliţă busuiocul, usturoiul şi seminţele de pin, până formează o pastă. Se adaugă iaurtul puţin câte puţin, până când pasta se omogenizează. Se adaugă piper după gust. Ca variantă, se pot mixa toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau într-un blender. Se pune pasta într-un castron, se acoperă şi se dă la rece.
Pentru prepararea sosului cu verdeţuri proaspete, se amestecă foarte bine toate ingredientele într-un castron. Se acoperă bine şi se dă la rece până în momentul servirii.
Pentru sosul de roşii în stil italienesc, se pun roşiile uscate într-un castron termorezistent şi se toarnă apă clocotită cât să le acopere. Se lasă la înmuiat aproximativ 30 de minute sau până când roşiile s-au umflat şi s-au înmuiat. Se scurg bine, apoi se zvântă uşor cu un şervet şi se toacă mărunt.
Se mixează brânza de vaci cu iaurtul într-un robot de bucătărie sau într-un blender. Ca variantă, se trece brânza printr-o sită şi apoi se amestecă cu iaurtul. Se toarnă pasta într-un castron şi se încorporează roşiile. Se acoperă şi se dă la rece până în momentul servirii.
Chiar înainte de a servi sosul de roşii în stil italienesc, se rupe busuiocul şi se amestecă, apoi se presară piper după gust. Se aşază castroanele pe un platou mare împreună cu crudităţile aranjate de jur-împrejur.
Există o gamă variată de legume care pot fi crocante şi delicioase. De exemplu, se pot folosi cozi de felină sau castravete tăiate beţigaşe, ridichi întregi, roşii prunişoaie mici, tăiate în două pe lungime, bucheţele de conopidă (crude sau opărite puţin) şi cartofi noi fierţi.
In loc de legume, se pot servi aceste sosuri cu bucăi de fructe proaspete sau de lipie caldă.
Crudităti cu trei sosuri
Poftă bună!