Frigarui de vita cu sos
PrinteazaO reteta de frigarui de vita cu sos din: pulpa de vita, iaurt, ceapa, suc de lamaie, rosii, salata verde, rosii, ulei extravirgin de masline, patrunjel, maghiran, coriandru, ardei iute, menta, sare si piper negru.
- 500 g pulpă de vită, tocată
- 150 g iaurt grecesc
- 1 ceapă
- sucul de la 1 lămâie
- 2 roşii
- câteva frunze de salată verde
- ulei extravirgin de măsline
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 linguriţă de maghiran
- 1 linguriţă de chimen
- 1 linguriţă de coriandru
- 1 vârf de cuţit de ardei iute, tocat
- 1 legătură de mentă
- sare
- piper negru
Mod de preparare:
Preparaţi o emulsie din ulei şi lămâie. Spălaţi şi uscaţi frunzele de salată verde. Spălaţi roşiile. Scoateţi-le seminţele, tăiaţi-le bucăţele şi lăsaţi-le deoparte.
Spălaţi şi tocaţi mărunt jumătate din pătrunjel şi din mentă, apoi amestecaţi-le cu iaurtul, potrivind de sare şi de piper. Puneţi sosul într-un castronel, ornându-l cu frunzele de mentă păstrate şi cu o parte din roşii. Puneţi castronelul în frigider până-l aduceţi la masă.
Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt. Spălaţi şi tocaţi şi coriandrul, maghiranul şi pătrunjelul rămas, păstrând câteva fire pentru ornat. După aceea frecaţi carnea, ceapa, bună parte din pătrunjel, maghiranul, chimenul, coriandrul şi ardeiul iute cu jumătate de lingură de ulei şi sarea, până obţineţi o compoziţie omogenă. Formaţi patru fripturele şi învârtiţi-le în jurul frigăruilor de metal. Presaţi bine să nu se dezlipească.
Frigeţi frigăruile pe cărbuni 15 minute, folosind un suport, dacă e posibil, pentru a nu se lipi carnea de grătar. învârtiţi-le des, ungând carnea cu emulsia de ulei cu lămâie. Aşezaţi frigăruile pe farfurie alături de frunzele de salată, firele de pătrunjel întregi şi presăraţi pătrunjel tocat deasupra, precum şi bucăţelele de roşii ţinute deoparte. Serviţi împreună cu sosul de iaurt.
Frigarui de vita cu sos
Poftă bună!