Galuste dospite cu magiun de prune
PrinteazaGaluste dospite cu magiun de prune
- 250 g fănă + 1 lingură de făină
- 1/2 cub drojdie proaspătă
- 2 linguri zahă
- 125 ml lapte călduţ
- 120 g unt
- 1 ou
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă zahăr vanilat
- 150 g magiun
- 1 linguriţă rom
- 75 g mac macinat
- 8 linguriţe zahăr pudră
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron mare şi faci la mijbc o adâncitură în care torni drojdia mărunţită şi dizolvată in lapte, amestecată cu zahărul şi lingura de făină. Frămânţi un aluat, apoi presari puţină făină şi acoperi cu un şervet curat de bucătărie şi îl laşi să dospească într-un loc călduţ aproximativ 15 minute.
După aceea încorporezi în aluat 20 g unt, ou, rom, coajă de lămâie şi zahăr vanilat şi frămânţi bine. La sfârşit îl acoperi din nou cu şervetul şi îl laşi să crească încă o jumătate de oră. După ce a crescut bine, faci un sul din aluat pe care îl tai în şase bile egale.
Pudrezi fiecare bilă în parte şi pui în centrul ei două linguriţe cu magiun. Aduni cu grijă aluatul peste magiun şi formezi găluşte pe care le laşi să crească încă 30 de minute pe planşeta presăiată cu făină. Pui la foc o oală cu 2-3 litri de apă, iar când clocoteşte apa aşezi găluştele într-o sită şi le introduci cu sită cu tot în oală.
Le fierbi în aburi aproximativ 25 de minute, la nevoie mai adaugi apă şi le încerci cu o scobitoare să fie fierte (pe scobitoare nu trebuie să rămână aluat) şi le scoţi pe farfurie. Topeşti untul rămas şi torni peste găluşte, apoi presari mac şi zahăr pudră. Sunt excelente!
Poftă bună!