Greşeli frecvente în perierea dinţilor

Printeaza

Sanatate_3Nu este suficient să cumpărăm pasta şi periuţa de dinţi dacă nu le folosim corect.

An de an se înregistrează statistici informatoare în privinţa rutinei de îngrijire a dinţilor la români. Incredibil, dar adevărat: un român din cinci nu s-a spălat niciodată pe dinţi, iar un studiu realizat pe piaţa din România de-a lungul anului 2014 relevă faptul că un român consumă 1,5 tuburi de pastă de dinţi pe an. Iar mulţi dintre cei care au testat o dată, măcar de curiozitate, periuţa şi pasta de dinţi nu o fac în mod corect.

Deşi poate părea o problemă superficială, stomatologii avertizează că igiena deficitară a danturii duce, în timp, la probleme grave ale dinţilor şi chiar la pierderea lor. Folosirea unei periuţe şi a unei paste de dinţi nepotrivite şi periajul agresiv sunt doar două dintre greşelile pe care le facem în igiena orală.

“Oamenii s-au obişnuit să meargă la stomatolog doar atunci când îi doare ceva, abia când o carie ajunge la un nivel critic şi, în cele mai multe situaţii, dintele nu mai poate fi salvat. Nimic mai greşit! Un control de rutină efectuat măcar o dată pe an, însoţit eventual şi de un detartraj, îl poate ajuta pe stomatolog să preîntâmpine probleme grave şi să vă salveze dantură. “Neglijarea igienei orale duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase şi/sau la pierderea dinţilor şi poate afecta buna funcţionare a întregului organism. În plus, depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză”, ne-a explicat dr. Andra Custura. Nu este suficient să cumpărăm pasta şi periuţa de dinţi şi să le ţinem în baie pe post de bibelouri, dacă nu le şi folosim corespunzător: “De două ori pe zi, dimineaţa şi seara”, susţine medicul stomatolog.

“Ideal ar fi să ne curăţăm dinţii după fiecare masă, să îndepărtăm resturile de alimente de la nivelul cavităţii bucale şi acizii din zaharuri care cauzează cariile. În plus, avem nevoie de o dietă bogată în fructe şi legume şi mai puţine produse zaharoase. Şi, cel mai important, nu este suficient să ne punem dinţii în contact cu pasta de dinţi şi să avem impresia că ne-am spălat pe dinţi. Dacă nu o facem corect, degeaba!”, susţine medicul stomatolog.

Obiceiuri care îţi strică dantura

1. Periezi dinţii superficial

Petrecem chiar şi o oră pe zi cu machiajul, dar nici măcar cinci minute atunci când ne spălăm dinţii. Trecem rapid peste această etapă de înfrumuseţare, până la urmă, chiar dacă o privim, poate, superficial şi nu-i acordăm aceeaşi atenţie ca aplicării rujului. Astfel, stomatologii recomandă periajul de cel puţin trei minute. Efectuat corect, însă, şi nu doar o trecere a periuţei peste dinţi, care pe termen lung nu ne face nici un serviciu. N-ar strica să te cronometrezi data viitoare când te speli pe dinţi. Te vei convinge că nu pierzi mai mult de un minut cu un periaj obişnuit, iar dacă nu ai răbdare să efectuezi mişcările corecte, ia-ţi o periuţă de dinţi electrică. Multe dintre ele au şi cronometru încorporat. Astfel, nu mai aveţi nici o scuză pentru un periaj superficial al danturii!

2. Nu eşti atent atunci îţi cureţi dinţii

Ideal ar fi să te uiţi în oglindă atunci când îţi cureţi dinţii pentru că aşa vei efectua un periaj complet şi nu vei rata zona dintre gingie şi dinte, cea mai importantă de altfel. Aici se adună tartrul, bacteriile şi placa, elemente care determină inflamarea gingiilor.

3. Nu periezi dinţii de sus în jos

Majoritatea oamenilor periază dinţii dintr-o parte în cealaltă şi nu de sus în jos pentru partea superioară a danturii, respectiv de jos în sus pentru partea inferioară, aşa cum este corect. Mai mult, trebuie să ţii periuţa de dinţi aşa încât perii să se afle la 45 de grade faţă de suprafaţa dinţilor şi periază în mod circular, iar apoi concentrează-te pe zona dintre gingie şi dinte pentru a elimina placa bacteriană.

4. Agresiv nu înseamnă şi bine

Dacă ai impresia că un periaj agresiv îţi curăţă dinţii mai bine, află că nu faci decât să le distrugi smalţul! Mai grav, se poate inflama şi cresta gingia, iar o astfel de presiune continuă şi adânceşte crestăturile din gingii până în straturile dinţilor.

5. Uiţi să schimbi periuţa de dinţi

Periuţele moi şi foarte moi sunt cele recomandate, însă ai grijă să le schimbi frecvent. Ultimele date de la nivel naţional arată că românii îşi schimba acum periuţa de dinţi o dată la un an şi jumătate – mai des faţă de statisticile din 2013, care arătau că un român folosea aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani. Periuţa ta de dinţi este refugiul ideal pentru bacterii, inclusiv pentru stafilococi şi trebuie înlocuită o dată la maxim trei luni. În cazul în care perii sunt deterioraţi şi despicaţi, periuţa se schimbă chiar şi la o lună, iar pentru eliminarea bacteriilor clăteşte periuţa cu apă clocotită.

6. Foloseşti pasta de dinţi nepotrivită

Folosiţi doar de două-trei ori pe săptămână paste de dinţi care conţine bicarbonat de sodiu, pentru că sunt dure cu smalţul, deşi au puterea să îndepărteze petele de pe dinţi.

7. Nu foloseşti aţa dentară

Aţa dentară curăţă dinţii acolo unde periuţa nu reuşeşte, în spaţiile interdentare unde rămân blocate resturi de alimente care, în timp, determină înmulţirea bacteriilor şi, implicit, deteriorarea stratului moale de dentina şi cariile dintre dinţi.

8. Nu foloseşti apa de gură

Clătirea gurii cu apă specială, de preferinţă fără alcool, ca proces de finisare a curăţării dinţilor, elimină germenii rămaşi în cavitatea bucală.

 

Articol preluat de aici.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.