Paine (Lepinja)
PrinteazaPaine (Lepinja) din: faina, sare, zahar, apa, lapte dulce integral, drojdie uscata, ulei.
Ingrediente:
- 350 g faina
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura zahar
- 100-150 ml apa
- 2 linguri lapte dulce integral
- 1 plic (7 g) drojdie uscata
- 1 lingura unt sau ulei
Mod de preparare:
Presari drojdia peste laptele călduţ şi o laşi să crească timp de 5 minute, după care adaugi zahărul şi apa călduţă.
Cerni într-un castron făina şi sarea. In amestecul cu drojdie, încorporezi 1/2 cană de făină şi omogenizezi cu mâna până obţii o compoziţie moale.
Continui să încorporezi restul de făină, frământând. Acoperi vasul cu un şervet şi laşi aluatul să crească aproximativ 1 oră, până îşi dublează volumul.
Răstorni aluatul pe masa presărată cu făină şi îl frămânţi din nou, pentru 5 minute.
Il pui din nou în vas, să crească la cald, circa 30 de minute, până îşi dublează volumul.
Ungi cu unt hârtia de copt folosită pentru a tapeta o tavă. Modelezi mici ovaluri, groase de 1 – 1 1/2 cm, pe care le crestezi în carouri la suprafaţă şi le laşi să crească 1/2 oră.
Le coci în cuptorul preîncălzit, la foc iute 10 minute, apoi la foc mediu până se rumenesc frumos.
Paine (Lepinja)
Pofta buna!