Piure cu leurdă, sparanghel la grătar şi linte
PrinteazaO reteta de Piure cu leurdă, sparanghel la grătar şi linte din: linte, cartofi, lapte, leurda, ulei de masline, salote, tarhon, unt, coaja si suc de lamaie, coaja si suc de portocala si sparanghel.
- 50 g de linte Puy
- 1,2 kg de cartofi, taiati in bucati mari
- 150 ml de lapte
- 4 linguri de leurda, tocata
- 1 lingura ulei de masline, plus extra pentru stropit
- 2 salote, tocate marunt
- 2 linguri de tarhon, tocat marunt
- 25 g unt
- coaja rasa de la 1 lamaie si sucul de la 1/2 din ea
- coaja rasa de la 1 portocala, plus 1 lingura de suc
- 12-16 fire de sparanghel, partea lemnoasa indepartata
Mod de preparare:
Se fierbe lintea 15-20 de minute, până se înmoaie. Se scurge şi se pune deoparte. Se fierb cartofii în apă cu sare 15 minute, până sunt făcuţi, apoi se scurg. Se pun untul şi laptele în cratiţă şi se încălzesc uşor, până se înmoaie untul.
Se răstoarnă cartofii în cratiţă şi se fac piure împreună cu laptele, untul, leurda, sare şi piper. Dacă foloseşti ceapă verde şi chives, adaugă-le tot acum.
Intre timp, se pregăteşte lintea. Se încinge uleiul de măsline la flacără medie, se adaugă şalotele şi se prăjesc un minut, apoi tarhonul şi se mai prăjesc câteva secunde.
Se răstoarnă în tigaie lintea, untul, coaja şi zeama de citrice. Se lasă pe foc până se topeşte untul. Se asezonează.
Se încinge o tigaie-grătar. Se stropeşte sparanghelul cu ulei, se presară sare de mare, apoi se frige câteva minute, întorcându-l frecvent, până devine auriu pe toate părţile.
Se pune piureul în farfurii calde, se adaugă la fiecare porţie trei-patru fire de sparanghel, apoi se pun cu o lingură lintea şi sucurile din tigaie.
Piure cu leurdă, sparanghel la grătar şi linte
Pofta buna!